porcje: 20 dag czerwonej soczewicy 1 duża czerwona cebula 1 żółta papryka 4 ząbki czosnku ½ szklanki przecieru pomidorowego 2 łyżki masła klarowanego ghee 300 ml mleczka kokosowego 700 ml bulionu warzywnego 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka garam masala ½ łyżeczki kurkumy ½ łyżeczki mielonego imbiru ¼ łyżeczki pieprzu Cayenne Sól selerowa do smaku Natka pietruszki lub kolendra do posypania Sposób(...)ghee, wrzucić cebulę z czosnkiem, zeszklić pod przykryciem, gdy zmięknie wsypać suchą czerwoną soczewicę, dodać wszystkie przyprawy i chwilę całość przesmażyć aż zacznie wydzielać aromat. Zalać gorącym bulionem, wlać przecier pomidorowy oraz mleczko kokosowe, całość gotować na wolnym ogniu około 15-20 minut. Pod koniec gotowania doprawić solą i sokiem z cytryny. Rozlać
Wanilia i Kardamonpapryki na sos: duża cebula, 2-3 ząbki czosnku, kilka plasterków imbiru (można zastąpić granulowanym imbirem) łyżeczka koncentratu pomidorowego lub 1 duży pomidor, ok. 1 i 1/2 szklanki bulionu drobiowego lub wody, ok. 1/3 szklanki słodkiej śmietanki, mleka lub mleka kokosowego, 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu, przyprawy do smaku: sól, pieprz, curry (u mnie więcej niż(...)kilku minutach smażenia dodać drobno posiekany czosnek i imbir, oprószyć całość przyprawami i smażyć kilka chwil. Dodać koncentrat, smażyć chwilę i wrzucić pulpeciki. Zalać całość woda lub bulionem, tak by lekko zakrywał składniki. Dusić około 10 minut lub do czasu, gdy klopsiki będą gotowe w środku. Pod koniec duszenia dodać śmietankę do smaku. Gdyby sos był za rzadki, zagęścić
Lekcje w kuchniniego cały smak, i na samym końcu – 2 zimne łyżki masła rozprowadzone w sosie sprawią, że stanie się delikatny, muślinowy. I ostatnia uwaga: sos można zrobić na bazie bulionu, albo białego wytrawnego wina. I jeden i drugi smakuje pysznie. Z winem jest bardziej lekki, ale jeśli go używasz ostrożnie dodawaj soku z cytryny, żeby sos nie był zbyt kwaśny. Najpierw(...)kaszą. Super smakuje z dodatkiem surówki. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej lub uniwersalnej 4 łyżki tartego parmezanu (opcjonalnie) 4 łyżki masła 4 łyżki oleju ½ szklanki bulionu lub wina Sok z połowy cytryny 3 łyżki kaparów Zielenina do posypania Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Pokrój mięso w poprzek w medaliony. Rozbij tłuczkiem na cieńsze plastry. Posól, popieprz
Niedzielny kucharzsoli 1 łyżeczka pieprzu olej lub masło klarowane do smażenia Sos: 2 łyżki masła 3 łyżki mąki pszennej 3 szklanki wywaru mięsnego (lub 3 szklanki wody i 1 kostka bulionu wołowego) 1 łyżka Maggi lub sosu Worcestershire 1 łyżeczka granulowanego czosnku sól, pieprz i sok z cytryny do smaku świeży koperek do posypania Sposób przyrządzenia: Klopsiki 1. Cebulę posiekaj(...)brązowy kolor. Sos: 1. Na patelni rozpuść masło. 2. Na masło wsyp mąkę i wymieszaj dokładnie - podsmażaj do momentu, aż mąka lekko zmieni kolor na jasnobeżowy. 3. Stopniowo wlewaj bulion i mieszaj bardzo dokładnie, aż sos zgęstnieje i nie będzie miał grudek. 4. Dopraw sos Maggi, czosnkiem, pieprzem, solę i sokiem z cytryny (jeśli potrzeba). 5. Do sosu przełóż klopsiki
Kuchnia w Słońcu Skąpanapomysłu na obiad z piersią kurczaka polecam również moje kotlety drobiowe po zbójnicku: Pierś z kurczaka w sosie własnym, składniki: 500 g piersi z kurczaka, 2 szklanki wody lub bulionu drobiowego, cebula, opcjonalnie 1-2 ząbki czosnku, kilka łyżek słodkiej śmietanki lub mleka, łyżeczka mąki ziemniaczanej, listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, zioła(...)zostać surowe w środku). Odłożyć. Na patelnię po kurczaku wrzucić drobno posiekaną cebulę, smażyć kilka minut i dodać drobno posiekany czosnek. Po chwili dodać kurczaka, zalać całość wodą lub bulionem, dodać listek i ziele, dusić około 15 minut lub do miękkości mięsa. Wlać kilka łyżek śmietanki lub mleka. Doprawić. Zagęścić sos mąką rozmieszaną w 1/4-1/3 szklanki wody. Posypać natką. Chcesz
Lekcje w kuchnipojedyncze filety z kurczaka 12 cienkich plasterków surowego boczku 35 dag mrożonej fasolki szparagowej 15 dag świeżego szpinaku 1 duża cebula 4 łyżki oleju z awokado 1 szklanka bulionu lub rosołu 1 szklanka słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki delikatnej musztardy 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżeczka przyprawy do drobiu Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Szczypior(...)smażenia zeszklić pokrojoną w kostkę dużą cebulę, gdy będzie miękka dodać mrożoną fasolkę oraz umyty i osuszony szpinak, poddusić 5 minut, po czym włożyć mięso, zalać gorącym bulionem, dusić na wolnym ogniu do momentu aż warzywa będą miękkie, wlać śmietankę wymieszaną z musztardą, dodać serek mascarpone, doprawić solą i pieprzem do smaku. Całość zagotować aby składniki się połączyły. Zestawić
Wanilia i Kardamonkalafiora 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka startego imbiru 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku 1 posiekana papryczka chili 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 250 ml bulionu drobiowego 400 ml mleka kokosowego 4 ziemniaki 100 g świeżego szpinaku Przygotowanie: Kalafior dzielimy na różyczki. W rondlu rozgrzewamy olej, delikatnie podsmażamy czosnek, imbir i papryczkę(...)Ciągle mieszając dodajemy kurkumę i paprykę, podlewając mlekiem kokosowym (po łyżce), do momentu powstania zagęszczonej pasty. Wlewamy gorący bulion, resztę mleka, mieszamy, solimy i zagotowujemy. Do sosu przekładamy różyczki kalafiora oraz ziemniaki. Dusimy do ich miękkości (około kwadransa). Dodajemy szpinak, gotujemy przez minutkę. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
R'n'G Kitchendwie porcje średnia cebula 2 ząbki czosnku 90 g zielonej soczewicy 2 średnie ziemniaki puszka pomidorów (w całości lub pokrojonych w kostkę) 2 łyżki musu dyniowego 1 l bulionu warzywnego oliwa szczypta kminku sól, pieprz szczypta ostrej papryczki szczypta kurkumy + opcjonalnie łyżka mleczka kokosowego z puszki Sposób wykonania: Ciecierzycę przełóż do miseczki i zalej wodą. Odstaw(...)Mieszaj, aby nic się nie przypaliło. Gdy cebula się zeszkli dodaj namoczoną ciecierzycę i podsmażaj ok. 3 minut. Następnie dodaj ziemniaki, pomidory z puszki oraz mus dyniowy. Całość zalej bulionem warzywnym i gotuj ok. 20 minut, tj. do czasu aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dopraw zupę solą i pieprzem. Jeśli chcesz możesz dodać również szczyptę ostrej papryczki
365 dni dookoła kuchnidynia np. Hokkaido – ok. 200 g * duża marchew – 1 szt * cebula – 2 szt * czosnek – 2 ząbki * śmietana gęsta 18% – ok. 150 ml * bulion warzywny – ok. 500 ml * przyprawy: kumin, cząber, słodka papryka, sól, pieprz, chilli DODATKOWO: * szpinak świeży – 2 garści * czosnek – 2 ząbki * makaron nitki * małe pieczarki lub inne, ulubione grzyby * masło(...)przypalić czosnku – stanie się gorzki. Dodajemy oczyszczoną i pokrojoną dynię, marchew oraz sparzone wcześniej i obrane ze skórki pomidory – przesmażamy na małym ogniu ok. 5 minut. Zalewamy bulionem, gotujemy aż warzywa się rozpadną, tak by móc je zblendować ( ja sobie zostawiłam kilka plastrów marchewki w całości ). Po zblendowaniu dodajemy śmietanę hartując wcześniej – gotujemy. Doprawiamy do smaku
Ostra na Słodkoimbiru pokrojonego w talarki 1 papryka chili drobno pokrojona Puszka pomidorów San Marzano 75 g młodego szpinaku 2 kapusty bak choy 75 g rukoli 250 – 500 ml bulionu warzywnego Sól Pieprz świeżo zmielony Ryż Gulasz z trzech mięs, jak zrobić, dowiesz się za chwilę Oczywiście na początek musisz pokroić mięso, a raczej mięsa w cienkie paski. Mięso(...)patelnię, zamieszaj teraz w lewo i chwilę grzej. Wydaje się, że teraz już z górki i masz rację. Dodaj szpinak, rukolę, i posiekaną sałatę bak choy, wlej bulion, dopraw solą i pieprzem Dla wyjaśnienia już możesz mieszać w lewo i prawo. Zmniejsz temperaturę, przykryj patelnię pokrywką i gotuj ok. 30 minut. Prawdopodobnie jeśli czytałeś wstęp
RafalCookjagnięciny 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 marchewki 3 łodygi selera naciowego 80 g groszku zielonego mrożonego 4 łyżki passaty pomidorowej 1½ łyżki sosu Worcestershire 500 ml bulionu warzywnego lub wołowego 1 kg ziemniaków 100 g masła 4 łyżki mleka 2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka rozmarynu sól, pieprz olej słonecznikowy do smażenia Kroki Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju słonecznikowego(...)przez 4-5 minut. Dodaj jagnięcinę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj i smaż, aż mięso będzie zrumienione. Dodaj, rozmaryn, tymianek, sól, pieprz, passatę pomidorową, sos Worcestershire i gorący bulion. Wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez 30-35 minut. Gdy mięso i warzywa się gotują, przygotuj ziemniaki. Ugotuj ziemniaki i odcedź je. Postaw je na kilka sekund na ogniu
Na-talerzu.pljajka do panierowania, opcjonalnie mąka migdałowa Sos pieczarkowy 250 g pieczarek 1 mała cebula 2 łyżki masła 1 łyżka sojowego sosu 300 ml śmietanki 1 00 ml warzywnego bulionu 3 żółtka sól i czarny pieprz do smaku 2 łyżki świeżego tymianku, posiekanego Usmaż cienkie naleśniki. Mięso z indyka pokrój drobno i włóż do miski. Cebulę i pieczarki na farsz pokrój(...)smaż na złoty kolor, po obu stronach. Ugotuj sos. Pokrój cebulę w kostkę, pieczarki w plasterki i usmaż na maśle w małym rondelku. Dodaj przyprawy i tymianek. Wlej bulion i 200 ml śmietanki. Gotuj sos przez 10 minut. Następnie wymieszaj żółtka z resztą śmietanki i wlej do sosu stale mieszając. Gotuj aż sos zacznie gęstnieć, po czym zdejmij z kuchni
codojedzeniaświeżej ostrej papryczki. Zupa meksykańska z batatami i kurczakiem SKŁADNIKI: 1 pojedyncza pierś z kurczaka – 380 g ½ większego batata – 320 g 70 g czerwonej soczewicy 1 litr bulionu lub rosołu 1 łyżka oliwy 1 nieduża cebula 3 małe ząbki czosnku 70 ml szklanki śmietanki 30% ½ płaskiej łyżeczki kminu rzymskiego, słodkiej papryki, mielonej kolendry oraz oregano większa szczypta kurkumy(...)Smaż tak warzywa na lekko średnim ogniu przez 3-5 minuty. Dodaj suchą czerwoną soczewicę. Możesz ją uprzednio opłukać na sitku zimną wodą. Smaż wszystko razem minutę. Następnie wlej bulion lub aromatyczny rosół, dodaj przyprawy, zagotuj. Kolendry możesz użyć w ziarenkach, wystarczy ją zmielić np. w moździerzu. Gotuj 5 minut, następnie wrzuć kawałki kurczaka. Zmniejsz moc palnika i gotuj
Zasmakuj Kuchniminut 🇳🇱 – Holandia Co potrzebujesz by zrobić Snert 300 g suszonego zielonego groszku 500 g boczku wieprzowego 250 g polędwicy wołowej 300 g chorizo 200 ml bulionu warzywnego 1-2 marchewki 2-3 łodygi selera 1 duży ziemniak 2 cebule 1 por 0/5 selera Sól Pieprz świeżo zmielony 2-3 łyżki oleju roślinnego Woda Jak zrobić Grochówkę Suszony groszek wypukaj(...)bieżącą wodą i włóż do rondla. Dodaj boczek i polędwicę, wlej bulion i tyle wody, by przykryć całość. Zagotuj, zmniejsz temperaturę, przykryj patelnię pokrywką i gotuj ok. 90 minut. W międzyczasie warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Kiedy mięso będzie miękkie, wyjmij je i połóż na desce. Dodaj warzywa do rondla, w razie potrzeby dodaj wody, dopraw solą
RafalCook