bulion - 9142 przepisów (strona:145/610)

Bulion warzywny 142

Bulion pełen warzyw z dodatkiem lubczyku, liści laurowych, ziela angielskiego, owoców jałowca to idealna baza do zup czy kremów :) Bulion warzywny składniki: pół selera kilka liści pora 2 marchwie 2 cebule 5 ząbków czosnku 1,5 łyżki sosu sojowego 500 ml wody 2 szczypty liści lubczyku szczypta korzenia z lubczyku 2 listki laurowe 2 owoce jałowca pół łyżeczki zmielonego ziela

wegetalerze
bulion warzywny – przepis podstawowy 115

przepis przyda się na pewno! Bulion wykorzystujemy do zup, sosów, risotto i wielu innych dań. Wykonanie proste, a tak przygotowany wywar stanowi doskonałą bazę pod dalsze kulinarne szaleństwa. To do dzieła! SKŁADNIKI 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 średniego selera 1/2 małego pora 1 cebula pęczek natki pietruszki 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka pieprzu sól(...)wody PRZYGOTOWANIE Warzywa obrać, opłukać (ja cebulę zostawiam w łupinie, wtedy bulion ma ładniejszy kolor, dodatkowo można ją opalić ogniem, wtedy dodatkowo będzie bardziej aromatyczna), wrzucić do garnka, zalać wodą i zagotować. Dodać przyprawy (sól do smaku), zioła, natkę pietruszki. Gotować, aż warzywa będą miękkie

zabawa smakiem
kapuśniak z pomidorami 172

możemy przejść do kurowania tych, których kochamy najbardziej ♥ Jest we mnie iskierka, ba piorun, z Matki Polki, kwoki… itp., itd. Lubię mieć ich na oku SKŁADNIKI 2 l bulionu warzywnego 1 laska cienkiej kiełbasy 20 dag kiszonej kapusty 1/2 puszki pomidorów 5 ziemniaków natka pietruszki 1 łyżka oleju sól pieprz PRZYGOTOWANIE Kiełbasę obrać ze skóry, przekroić wzdłuż, a następnie(...)cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć kiełbasę. Kapustę przelać zimną wodą, odcedzić i drobno posiekać. Kiełbasę przełożyć do garnka, zalać bulionem , dodać kapustę i gotować ok. 30-40 min (kapusta ma być miękka), doprawić pieprzem i solą. W międzyczasie zblendować pomidory, obrać ziemniaki i pokroić w kostkę. Ziemniaki ugotować do miękkości w osobnym garnku, z niewielką ilości soli

zabawa smakiem
Szwajcarska zapiekanka serowa 152

makaronu (kształtem zbliżonego do kolanek lub rurek) - 100g sera Appenzeller (nie miałam, użyłam twardego dojrzewającego sera) - 100g sera Emmentaler - 100g sera Gruyere - 1 łyżka masła - 1 łyżka mąki - 200ml bulionu - 150g boczku -2 cebule pokrojone w kosteczkę - sól, pieprz biały Wykonanie: W osolonej wodzie gotujemy makaron, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni(...)wytopi się tłuszcz. Następnie dodajemy do niego cebulę i smażymy na złoty kolor. Na drugiej patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy, a po około 2 minutach dodajemy bulion, gdy sos nabierze konsystencji dodajemy starte sery. Przyprawiamy białym pieprzem i solą. Ugotowany makaron mieszamy z boczkiem i cebulą, przekładamy do naczynia do zapiekania (do jednego dużego lub kilku mniejszych), polewamy sosem

dom-agi.pl
Ryba z sosem cebulowym (224 kcal) 208

również zmiksować za pomocą blendera, którego ja chwilowo nie posiadam Składniki (2 porcje): 2 filety ulubionej ryby sól, pieprz cytrynowy sok z cytryny Na sos: 2 cebule 3/4 szklanki bulionu warzywnego łyżka mąki łyżeczka curry sól, pieprz łyżka oleju lub masła roślinnego Przygotowanie Filety dzielimy na porcje, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą i pieprzem. Można odstawić na godzinę(...)czasie cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na tłuszczu na patelni. Kiedy się zezłoci posypujemy ją mąką i curry. Podsmażamy jeszcze chwilkę i wlewamy bulion. Przyprawiamy i gotujemy dopóki sos nie zgęstnieje. Rybę podajemy polaną sosem

e-PrzepisyKulinarne
Potrawka z indyka w jarzynach 234

polecam ;)  Składniki: 0,8 kg piersi z indyka  papryka zielona 1 cały pomidor  2- 3 kiszone ogórki 300 g pieczarek  ćwiartka kalafiora przyprawa curry  bulion warzywny kasza  3-4 goździki sól do smaku  pieprz do smaku mąka  masło Wykonanie: Mięso pokroić w drobną kostkę, przyprawić curry i obtoczyć w mące, odstawić. Pieczarki(...)plasterki. Paprykę i ogórki pokroić w kostkę. Pomidora sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Kalafiora podzielić na mniejsze kawałki, wymyć. Wszystkie warzywa umieścić na patelni i zalać bulionem, gotować pod przykryciem do miękkości jarzyn. Gdy warzywa będą już miękkie przełożyć je do garnka. Na patelni roztopić masło i podsmażyć mięso, gdy będzie już miękkie dodać do jarzyn. Doprawić

Krakowskie smaki Ani
Zupa cebulowa pod serową pierzynką 186

żona postanowiłam spełnić jego zachciankę;) Nigdy wcześniej nie pomyślałabym, że zupa z cebuli może być tak dobra, a jednak;)   Bardzo polecam:) Składniki: 7 cebul 1,25 litra bulionu warzywnego 4 plastry sera żółtego pół szklanki białego wytrawnego wina łyżka masła 3 łyżki mąki pszennej sól pieprz tymianek Grzanki: 20 dag sera żółtego 2 łyżki masła 5 kromek chleba(...)minut z termoobiegiem. Wykonanie zupy: Cebulę obrać, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na maśle. Następnie dodać mąkę i wino, chwilę smażyć. Gdy cebula będzie już gotowa dodać gorący bulion, pokrojony ser i całość gotować przez 20 minut. Po tym czasie zupę należy lekko przestudzić, zblendować i doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Gotową zupę przelewamy do kokilek, wrzucamy

Krakowskie smaki Ani
Zupa paprykowa 149

jest na pewno dla Was. Polecam bardzo;) Przepis na zupę zaczerpnięty z jednej z gazet kobiecych z moimi modyfikacjami.  Składniki: 6  dużych papryk 2 cebule 3 szklanki bulionu warzywnego  2 marchewki  pół opakowania sera feta oliwa z oliwek 5 kromek chleba  łyżka masła łyżeczka majeranku, tymianku i słodkiej papryki  pieprz do smaku  sól(...)wkładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy przez 35 minut w 200 stopniach. Po tym czasie należy obrać paprykę ze skórki. Paprykę wraz z marchewką przekładamy do garnka i zalewamy bulionem warzywnym. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce masła, gotową dodajemy do garnka. Całość gotujemy do miękkości jarzyn, lekko studzimy, miksujemy na gładko i doprawiamy do smaku pieprzem, solą

Krakowskie smaki Ani
Gulasz na białym winie 136

średniej wielkości marchewki 3 małe cebule mąka  olej 0,5 szklanki białego wytrawnego wina wegeta sól pieprz tymianek 2 liście laurowe 2 szczypty ziół prowansalskich 0,7 l bulionu Wykonanie: Mięso oczyścić, pokroić w większą kostkę, obtoczyć w mące i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Podsmażone mięso przekładać do większego garnka. Cebule obrać i pokroić w słupki, delikatnie podsmażyć(...)oleju pozostałym z podsmażania mięsa, przełożyć do garnka. Marchew pokroić na pół okręgi, dodać do mięsa i cebuli. W między czasie zagotować bulion, gotowy dodać do garnka z resztą składników. Następnie dodać białe wino. Przyprawić solą, pieprzem, wegetą, ziołami prowansalskimi, tymiankiem i liśćmi laurowymi. Całość dusić pod przykryciem przez około 1.5 godziny, co jakiś czas należy przemieszać.  Podawać

Krakowskie smaki Ani
Zupa krem z porów z ziemniaczanymi grzankami 211

grzankami ale jako, że moi domownicy za nimi nie przepadają, przygotowałam dla nich grzanki z ziemniaków. Serdecznie zapraszam na moją wariację zupy- kremu z porów;)  Składniki : 2 litry bulionu warzywno- drobiowego 6 dużych porów ćwiartka selera 1 pietruszka  2 marchewki  2 cebule 5 liści laurowych 3 ziela angielskie sól do smaku  pieprz do smaku gałka muszkatołowa(...)łyżki masła śmietana 18% Wykonanie: Masło rozgrzać na patelni. Pory pokroić w cienkie plasterki, cebulę w kostkę, chwilę podsmażyć na maśle a później dusić do miękkości. Do gotującego się bulionu dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew, selera i pietruszkę oraz dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gdy pory i cebula zmiękną dodać je do wywaru. Gotować do miękkości jarzyn. Zupę

Krakowskie smaki Ani
Szynka w galarecie 171

znalazłam  tutaj . Dobry sposób na zagospodarowanie wędlin. Użyłam naczynia 18x18cm , 7 cm głębokości składniki 200 g szynki gotowanej duży pęczek pietruszki łyżka kaparów parę  korniszonków 500 ml bulionu lub rosołu żelatyna  - ilość na 500 ml płynu (używałam żelatyny w listkach) sól pieprz przygotowanie Szynkę pokroić w kostkę ok 1 cm x 1 cm, pietruszkę  i korniszony(...)posiekać. W misce wymieszać szynkę, pietruszkę , kapary. Posolić lekko i popieprzyć.Naczynie w którym robimy galaretę wyłożyć podwójną  folią spożywczą. Włożyć szynkę wymieszaną z pozostałymi składnikami. Podgrzać bulion. Listki żelatyny namoczyć przez 5 minut w zimnej wodzie, odcisnąć i rozpuścić w gorącym rosole (jeżeli używamy żelatyny w proszku postąpić zgodnie z opisem na opakowaniu ) Poczekać aż rosół nieco przestygnie

Stare Gary
Zupa z selera naciowego 259

strony. składniki 25 g masła 5 łodyg selera, posiekane, liście odłożyć 140 g ziemniaków, obrane i pokrojone w kostkę 1 por, pokrojony (biała część) 700 ml bulionu warzywnego (lub 1000 ml jeśli nie użyjemy mleka) 1 liść laurowy 300 ml mleka półtłustego (opcjonalnie) sól i świeżo zmielony czarny pieprz szczypiorek i płatki chili do posypania przygotowanie Roztopić masło(...)dużym garnku na małym ogniu. Dodać seler, por i ziemniaki i dusić, delikatnie mieszając, przez 5 minut . Wlać do garnka bulion i dodać liść laurowy . Doprowadzić do wrzenia , a następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wyjąć liść laurowy . Kiedy zupa nieco przestygnie przetrzeć przy pomocy blendera. Podgrzać

Stare Gary
Zupa z selera naciowego i fenkuła 177

duże ząbki czosnku, całe nie obrane 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki białego pieprzu 3 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 6 szklanek bulionu z kurczaka 1/2 szklanki śmietany (opcjonalnie) 2 łyżeczki świeżego soku z cytryny Sól i pieprz do przyprawienia Liście selera i  kopru,  do dekoracji Oliwa z oliwek do skropienia Przygotowanie(...)wymieszać i przełożyć na blaszkę do pieczenia. Piec w piekarniku przez 40 do 45 minut, mieszając od czasu do czasu, aż brzegi warzyw zaczną brązowieć. W międzyczasie ugotować w bulionie  ziemniaki.  odstawić na bok. Gdy warzywa się upieką dodać je do ziemniaków i rosołu, następnie całość przestudzić. Upieczony czosnek wycisnąć do zupy. Przy pomocy blendera

Stare Gary
Gęsta zupa z łososiem czyli chowder łososiowy 179

Recipes składniki 260 - 300 g filetu z łososia, bez skóry 70 - 80 g boczku wędzonego 3 łodygi selera naciowego 340 g ziemniaków 1 duży por - biała część 750 ml bulionu z kurczaka 1/4 szklanki śmietany (użyłam kwaśnej 22% ) 2 liście laurowe 3 -4 gałązki tymianku łyżka masła 1 łyżeczka mąki pieprz 1/4 łyżeczki startej skórki cytrynowej świeży szczypiorek do dekoracji(...)lekko zbrązowi i nieco wytopi - ok 5 minut. Odlać nadmiar tłuszczu, dołożyć seler i por, mieszać i smażyć  przez kolejne 5 - 6 minut, aż warzywa zmiękną. Dodać ziemniaki, bulion, liście laurowe, tymianek. Zwiększyć ogień, zagotować, a następnie na małym ogniu gotować przez ok 15 minut, do czasu aż ziemniaki się ugotują. W międzyczasie przygotować łososia. Umyty, osuszony i pozbawiony

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania