mielonego z indyka 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 marchewki korzeń pietruszki 300g fasolki szparagowej 1 por 1 korzeń selera 2 strąki czerwonej papryki średnia cukinia około 2l bulionu warzywnego pęczek rzodkiewki 100g groszku ½ szklanki czarnych oliwek 20g mąki 200g szpinaku pęczek dymki sól, czarny pieprz, słodka i ostra papryka, tymianek, oregano Sposób przygotowania: W dużym garnku rozgrzewamy oliwę(...)mięsa i razem przesmażamy. Fasolkę myjemy i odcinamy końcówki, kroimy w mniejsze kawałki, seler kroimy w kostkę a cukinię w ćwierć plasterki dokładamy do garnka. Podlewamy taką ilością bulionu aby przykryła warzywa i gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone w połówki lub ćwiartki rzodkiewki, groszek, oliwki i szpinak. Gotujemy jeszcze 3 minuty. Około 2 łyżki mąki rozrabiamy
Pyry na Gazząbki czosnku, drobno pokrojone 1 średni ziemniak 1 pomidor żółta i czerwona papryka pokrojona w kostkę 200 g zielonego groszku, mrożony rozmrozić natka pietruszki posiekana 150g kapusty włoskiej 2l bulionu warzywnego lub rosołu mięsnego oliwa sól, pieprz Czosnek, cebulę, zeszklić na oliwie. Dodać paprykę, marchewkę, cukinię ,łodygę selera, ziemniak oraz pomidor. Dusić około 10 minut. Zalać bulionem dodać pozostałe składniki
gotuj ze mnąmały por – 2 duże łodygi selera naciowego – 1 dynia piżmowa – 1/2 torebki kaszy burgul – sól i pieprz – 1/4 łyżeczki cynamonu – 50 ml bulionu warzywnego – 75 g parmezanu Przygotowanie: Kurki myjemy i kroimy na drobniej jeśli są duże. Pora i selera naciowego oczyszczamy, pora kroimy w krążki, selera w plasterki. Dynie myjemy i kroimy(...)siekamy. Kaszę burgul gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Posiekany miąższ dyni, pora, selera i grzyby podsmażamy na gorącym oleju. Doprawiamy solą, pieprzem i cynamonem. Dolewamy 50 ml bulionu warzywnego, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem przez 7 minut. Warzywa mieszamy z kaszą oraz tartym parmezane (zostawiamy trochę do posypania na wierzchu ) Połówki dyni doprawiamy solą i pieprzem
I LOVE LIFEkostkę 8 ząbków czosnku, posiekanych 2 cebule, pokrojone w kostkę 5 dojrzałych pomidorów, pokrojonych w kostkę brązowy cukier, sól i pieprz do smaku 2 liście laurowe 1 szklanka bulionu wołowego i drobiowego 1×400 ml puszka mleka kokosowego 4 średnie ziemniaki, pokrojone w kostkę 1 marchewka, obrana i pokrojona w kostkę 1 duża czerwona / zielona papryka, pokrojona w kostkę(...)cebulę przez minutę, dodaj pomidory i gotuj przez około 3-4 minuty po czym dodaj znowu wołowinę. Wymieszaj i dopraw cukrem, solą, pieprzu i dodaj liście laurowe. Dodaj bulion wołowy i mleko kokosowe, zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na małym ogniu, aż mięso zmięknie, przez około 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie, rozgrzej odrobinę oleju
karmelowyszparagowej, z przyciętymi końcami 200 g grzybów np. pieczarek, pokrojonych w ćwiartki 1 cebula pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, posiekane 50 g boczku pokrojonego w kostkę 250 ml bulionu drobiowego 250 ml śmietanki 36% 100 g sera żółtego, startego na tarce sól i pieprz Przygotowanie: Do osolonego wrzątku wrzuć fasolkę i gotuj przez 5 minut, po czym odcedź(...)podsmaż kolejne 3 minuty. Dodaj grzyby, dopraw solą i pieprzem i smaż kolejne 3-4 minuty mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj czosnek, smaż przez 1 minutę, dodaj bulion i dokładnie wymieszaj. Po chwili wlej śmietankę i gotuj całość przez około 10 minut po czym przelej zawartość patelni do naczynia żaroodpornego z fasolką. Posyp serem, włóż do nagrzanego piekarnika
karmelowyGulasz po węgiersku – składniki: -1 kg łopatki wieprzowej -1 czerwona papryka -3 średniej wielkości marchewki -2 średnie cebule -liść laurowy (3 sztuki) -4 ziarna ziela angielskiego -około litr bulionu/ rosołu -olej do podsmażenia -papryka mielona słodka i ostra -30 dag pieczarek -3 łyżki koncentratu pomidorowego -około 2 łyżki mąki pszennej Wykonanie: Mięso (w kostkę), paprykę, cebulę i marchew(...)przypadku garnek próżniowy Happycall Vacuum Pot ) wlać odrobinę oleju i na dobrze rozgrzanym podsmażyć mięso ze wszystkich stron. Dodać także cebulę, marchewkę i paprykę. Całość chwilę poddusić. Wlać gorący bulion. Dodać mieloną paprykę, liście laurowe i ziele angielskie do smaku. Przykryć i gotować około godziny aż mięso stanie się zupełnie miękkie. W międzyczasie pieczarki umyć, obrać i pokroić w plastry
Arbuziakiciekawszym. Składniki (na 3-4 porcje): 1 szklanka czerwonej soczewicy połówka małej dyni piżmowej 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 centymetrowy kawałek imbiru łyżeczka kurkumy 3 szklanki bulionu warzywnego 100g pomidorków koktajlowych – użyłam truskawkowych 2 garście świeżego szpinaku 200ml śmietanki kremówki 2 łyżki oleju szczypta chili – opcjonalnie Przygotowujemy składniki – cebulę drobno siekamy, czosnek obieramy(...)zeszklenia, około 2-3 minuty często mieszając. Po tym czasie, dodajemy czosnek, imbir oraz kurkumę – cały czas mieszając, smażymy przez minutę. Dodajemy soczewice, pokrojoną dynię i zalewamy wszystko bulionem. Mieszamy, zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień na mały i gotujemy pod przykryciem 15-20 minut. W czasie gotowania sprawdzamy czy soczewica za bardzo nie wchłonęła płynu, jeśli tak się dzieje
Smaczna Stronakiszonej z marchewką 10dkg boczku wędzonego 1 niewielka cebula kilka suszonych grzybków Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego pół szklanki mąki pszennej 2 szklanki wody lub bulionu 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego olej do smażenia *** Kapustę zalewamy wodą, gotujemy do miękkości i odcedzamy *** *** Boczek wędzony kroimy w kosteczkę i wytapiamy na patelni *** *** Do boczku dodajemy(...)niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy mięso z każdej strony na mocno rumiany kolor – smażymy najpierw na „łączeniach”, w ten sposób roladki nam się nie rozpadną. Następnie całość zalewamy wodą lub bulionem, dodajemy suszone grzybki oraz liście laurowe i ziele angielskie *** *** Mięso dusimy pod przykryciem, na małym ogniu przez około 20 minut *** *** Następnie do powstałego sosu dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego, mieszamy
Blog z Apetytemkropką nad i tego dania. Składniki (na 3-4 porcje): 200g zielonej soczewicy 200g chorizo lub innej kiełbasy paprykowej 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego 2 średnie cebule 1l bulionu warzywnego połówka cukinii łyżka octu balsamicznego łyżka miodu 2 łyżki oleju sól i pieprz do smaku odrobina natki pietruszki do posypania Soczewice namaczamy na noc w wodzie. Po nocy(...)grubości pióra. Do garnka wlewamy olej, rozgrzewamy i wrzucamy na niego marchewkę oraz seler i chwilę smażymy – około 3-4 minut, często mieszając. Następnie, dodajemy soczewicę, zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Gdy zawrze, zmniejszamy ogień i gotujemy około 10-15 minut, aż soczewica będzie miękka, ale nie rozgotowana. W międzyczasie na patelnię wrzucamy kiełbasę chorizo oraz
Smaczna Stronatylko spojrzeliśmy na to danie, stwierdziliśmy że chcemy je dnia następnego. Mariolu, przecudnie wyszło <3 Składniki 2 pętka białej kiełbasy 1 litr bulionu warzywnego 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka chrzanu 1 łyżka musztardy 2 łyżki śmietany 30% 1 łyżka mąki 100 ml zimnej wody sól, pieprz Przygotowanie Bulion warzywny gotujemy z liśćmi laurowymi, zielem angielskim
R'n'G Kitchenwinie. Tak prosty przepis a efekty…palce lizać. Skrzydełka duszone w winie: Składniki: 1kg skrzydełek z kurczaka Oliwa z oliwek Szczypta papryki chili w proszku 2 ząbki czosnku 200ml bulionu drobiowego 200ml białego wina półwytrawnego 1 cebula ½ papryki czerwonej ½ papryki zielonej 1 pomidor ½ łyżeczki suszonego rozmarynu Sól Pieprz Skrzydełka duszone w winie Przygotowanie: Skrzydełka oczyszczamy, myjemy, odcinamy lotki i dzielimy(...)momentu aż się zeszkli, następnie dodajemy pokrojone papryki, pomidora, pół łyżeczki suszonego rozmaryny i jeszcze chwilę wszystko razem smażymy. Obsmażone skrzydełka przekładamy do głębokiego rondla, zalewamy jedną szklanką bulionu drobiowego i jedną szklanką białego wina półwytrawnego, dodajemy zeszkloną cebulę z pomidorami i papryką, przykrywamy pokrywką i całość dusimy na małym ogniu przez 30-35 minut. Smacznego skrzydełka z kurczaka duszone
Księga-Smakuburaczków. Bardzo polecam! składniki 800 g buraków kilka baldachów kopru ( miałam zamrożone) 1 cebula 1 łyżka octu 3 ząbki czosnku skórka obrana z 1 kwaśnego jabłka 1.5 l dobrego bulionu mięsnego garść prawdziwków 1/2 l wody do zalania grzybów sok z kiszonych buraczków - do smaku przygotowanie Połowę buraczków umyć, osuszyć, zawinąć w folię, wstawić do nagrzanego(...)płycie. Grzyby zalać wodą, moczyć przez 1 h a następnie ugotować. Pozostałe buraczki obrać i pokroić w cienkie plastry. Włożyć do garnka, dodać koper i cebulę. Zalać bulionem, zagotować. Dodać łyżkę octu, gotować na małym ogniu tak długo, aż buraczki będą miękkie. Upieczone buraczki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do gotującej się zupy dołożyć starte
Stare Garysosie pomarańczowo-śliwkowym (4 porcje) Składniki: 4 grubsze kotlety z karkówki 6 łyżek powideł śliwkowych 3-4 cebule, pokrojone w piórka 1/2 szklanki świeżego soku z pomarańczy 200 ml bulionu drobiowego olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie: Wymieszaj kotlety z powidłami i wstaw na godzinę do lodówki. Rozgrzej większą patelnię na średnim ogniu, dodaj trochę oleju i wrzuć cebulę. Podsmaż(...)zeszklenia dopraw solą i pieprzem i przełóż ją do naczynia do zapiekania. Do tej samej patelni włóż kotlety, obsmaż do zarumienienia i ułóż na cebuli, po czym zalej bulionem i sokiem pomarańczowym. Przykryj całość folią aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 oC przez 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika przełóż kotlety na talerz, a cebulę zmiksuj aż powstanie
karmelowydużym smakoszom 😋 SKŁADNIKI NA ZUPĘ: 2 łyżki klarowanego masła (lub 2 łyżki zwykłego + 1 łyżeczka oleju) 1 cebula 15 ząbków czosnku 600 g ziemniaków 1 litr bulionu gałka muszkatołowa do smaku sól i świeżo zmielony pieprz DODATKOWO NA GRZANKI: bagietka lub bułka pokrojona w drobną kostkę masło 1 ząbek czosnku sól do smaku WYKONANIE: ZUPA: W garnku rozgrzej masło(...)lekko na nim pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Dodaj czosnek pokrojony w grubsze plasterki oraz ziemniaki pokrojone w drobną kostkę. Smaż warzywa około 5 - 7 minut. Teraz dolej bulion, zamieszaj i gotuj zupę przez około 10-12 minut - do miękkości ziemniaków. Po tym czasie zblenduj całość na gładki krem. Na koniec dodaj gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz
Słodko-Słony Świat Ilony