boczek - 14002 przepisów (strona:698/934)

Wiejska kiełbasa 155

Podczas tegorocznego wyjazdu do brata i bratowej udało nam się zrobić domowe wyroby. Była kiełbasa, karczek, szynka i boczek - same pyszności. Mieliśmy okazję jeść także domową pasztetową i kaszankę. Oczywiście większość robił brat bo jest bardziej doświadczony niż ja i mąż. Ale jak to mówią praktyka czyni mistrza, więc sami będziemy próbować domowej produkcji. Tym czasem zapraszam po przepis

Ewa w kuchni
Krem z cukinii 154

którym najczęściej robię zakupy.  Podałam ją z ziarnami dyni i chrupiącymi grzankami, bo tak najbardziej nam smakuje, ale dla bardziej wymagających mogą to być np chipsy z boczku, groszek ptysiowy itp.  Składniki: 3 średniej wielkości cukinie zielone 1 cukinia żółta 1 koncentrat bulionu warzywnego 750ml wody zimnej 4 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki ziaren dyni+ do posypania

Kuchnia w czekoladzie
Kurczak w zielonym sosie 173

danie :) Do wykorzystania podczas urlopu, ale równie na co dzień w domu. Jeśli jesteście tak jak my fanami zielonego groszku, polecamy też przepis na Kremowy makaron z groszkiem i boczkiem (klik). SKŁADNIKI (4 porcje): 2 ćwiartki z kurczaka lub filety 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy sól pieprz 1 mała cebula 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 serek topiony (bez dodatków

Kuchnia od dwojga
PASTA Z JAJEK Z BEKONEM 161

potrzeba wiele składników, a pasta starczy na kilka dni na pożywne śniadanie.  Najlepiej smakuje posypana szczypiorkiem. Bez ulepszaczy i barwników :) ~~SKŁADNIKI~~ jaja ugotowane na twardo 7 szt. boczek wędzony w kostce 100 g.  majonez 3 łyżki sól, pieprz do smaku szczypiorek drobny 3- 4 łyżki ( posiekany ) chrzan KRAKUS 1 łyżeczka ~~METODA~~ Bekon podsmażamy na patelni na małym ogniu

Kuchnia Paulettes
TARTA Z MIĘSEM MIELONYM (keto, LCHF, optymalna, paleo, bez glutenu i laktozy) 271

wypełnienie tarty to ogranicza Was tylko i wyłącznie Wasza wyobraźnia i makro U mnie w domu jeśli chodzi o tarty obiadowe hitem są uwielbiane przez wszystkich z mięsem mielonym, boczkiem i serem oraz szpinakowa Smacznego! — BTW całości: 870 g, 2554 kcal, B 96, T 208 g, W 56 g ( w tym 36 błonnik). W 100 g: 294 kcal

Ola la LCHF
Makaron ze szpinakiem 273

szynki/boczku otrzymamy pyszne danie jarskie:) 500 g makaronu 450 g mrożonego szpinaku 3-4 ząbki czosnku (lub więcej,wg uznania) 2 duże cebule 200 g szynki wędzonej lub boczku 100 g serka topionego 250 g śmietany kremówki Makaron gotujemy al dente według przepisu podanego na opakowaniu. Odcedzamy. Przelewamy zimną wodą. Odstawiamy. Plasterki szynki/boczku kroimy na cienkie paseczki. Cebulę kroimy

Smaki Na Talerzu
Wegański gulasz z kaszy gryczanej i batata 227

regularnie, bo kasza może przywierać do dna patelni. Po ugotowaniu próbujemy czy nasze kaszotto jest odpowiednio przyprawione. Kaszę dzielimy na niewielkie porcje (danie jest bardzo sycące) i posypujemy kokosowym boczkiem oraz świeżą natką kolendry, pietruszki lub bazylią. Podajemy natychmiast. Wegański gulasz można trzymać w lodówce do 4 dni, a potem podgrzać na średnim ogniu, uprzednio rozcieńczając danie wodą lub bulionem

Poezja smaku
Deser z chia, jagodami goji i borówkami 172

wysoką zawartość witaminy A i E, sporo błonnika i są świetnym źródłem żelaza. Deser ma tylko 223 kcal, więc nie trzeba martwić się o to, że pójdzie „w boczki”. Dodatkowo warto wspomnieć o tym, że dzięki wykorzystaniu mleka sojowego deser nie zawiera laktozy, więc można go podać osobie, która nie toleruje cukru mlecznego. Składniki 200 ml mleka sojowego

Programista w kuchni
Sałatka z szynką parmeńską, gruszką i serem pleśniowym 293

wspaniały umilacz dnia Sałatkę z szynka parmeńską podaję zawsze z sosem balsamicznym czy musztardowo-miodowym, który fajnie dopełnia całość Ten przepis polecam szczególnie! Zobacz też: Sałatka ze szpinaku z boczkiem Sałatka Gyros Przepis na sałatkę z szynką parmeńską, gruszką i serem pleśniowym Drukuj przepis Porcji: 1 Czas gotowania: 10 minut Składniki garść sałaty lodowej 3 plastry szynki parmeńskiej

Kuchnia Bazylii
Lekki omlet z cukinią, szczypiorkiem i sezamem 160

Lubicie omlety? Szczerze mówiąc to ja zawsze wolałam jajecznicę, taka tradycyjną, najlepiej z boczkiem. Omlety wcinam dopiero od jakiegoś czasu. I urozmaicam je na różne sposoby, dziś ze świeżą cukinią i szczypiorkiem smakuje obłędnie i jest bardzo lekki.  Składniki: 3 jajka szklanka żółtej cukinii pociętej w cienkie paski pęczek szczypiorku  2 łyżeczki sezamu sól i pieprz

Niezły Młynek
omlet z groszkiem 112

mojej Miśki, więc zawsze mam towarzysza w jedzeniu. A że groszkiem też nie pogardzi, to sami możecie się domyśleć jak szybko omlet znika z talerza. Dla siebie dodałam trochę boczku - tak wiem, milion kalorii, ale to tak tylko tyci tyci.  Składniki: 2 jaja 1-2 łyżki groszku zielonego 1 łyżeczka masła Przygotowanie: na patelni rozpuść masło  do miseczki

Gotowanie z pasją
Kotleciki z czerwonej soczewicy 145

kaszy zjem spoooorą porcję  surówki  z kiszonej kapusty:))  W tych kotlecikach najlepsze jest to,   że  trzy sztuki na pewno nie pójdą  nam w boczki

Mamuśka wraca do formy
Jak zrobić i uwędzić kiełbasę – DIY 183

wędzenie jest inna kiełbasa, bo dodaję inne przyprawy. Jak zrobić i uwędzić kiełbasę czyli przepis już poniżej… Kiełbasa do wędzenia 2 kg karkówki 1 kg łopatki 1 kg boczku surowego 1 kg podgardla surowego 75 gramów soli peklowej 5 ząbków czosnku 5 łyżek majeranku 2 łyżki świeżo utłoczonego w moździerzu pieprzu czarnego 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka ostrej

Kuchnia na wzgórzu
Najlepsze przepisy z blogów #6 | Przepisy na grilla 193

sieci od majówki po jeszcze ciepłe, wrześniowe dni. My Polacy, nie wyobrażamy sobie długich weekendów i wolnych dni bez grillowanej kiełbaski czy karkówki. Natomiast ja najbardziej z grilla lubię boczek, szaszłyki z warzywami oraz pieczywo czosnkowe, bez nich sezon letni się dla mnie nie liczy Jestem ciekawa, jakie smaki Wam sprawiają największą przyjemność i jakie są Wasze sprawdzone przepisy

Kuchnia Bazylii
Solianka 168

kuchni rosyjskiej i  ukraińskiej. Zupa solianka (solanka) . Fantastyczna w smaku, sycąca i warta spróbowania. Ja przygotowałam zupę na mięsie jednego gatunku, ale możecie pomieszać rodzaje mięs, dodać boczek itp. Koniecznie podawać z kleksem kwaśnej śmietany i plasterkiem cytryny. Jeśli jeszcze nie próbowaliście to polecam. Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziecie  na moim blogu w zakładce ZUPY. Smacznego! Składniki

O kuchni z uczuciem