Podczas tegorocznego wyjazdu do brata i bratowej udało nam się zrobić domowe wyroby. Była kiełbasa, karczek, szynka i boczek - same pyszności. Mieliśmy okazję jeść także domową pasztetową i kaszankę. Oczywiście większość robił brat bo jest bardziej doświadczony niż ja i mąż. Ale jak to mówią praktyka czyni mistrza, więc sami będziemy próbować domowej produkcji. Tym czasem zapraszam po przepis
Ewa w kuchniktórym najczęściej robię zakupy. Podałam ją z ziarnami dyni i chrupiącymi grzankami, bo tak najbardziej nam smakuje, ale dla bardziej wymagających mogą to być np chipsy z boczku, groszek ptysiowy itp. Składniki: 3 średniej wielkości cukinie zielone 1 cukinia żółta 1 koncentrat bulionu warzywnego 750ml wody zimnej 4 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki ziaren dyni+ do posypania
Kuchnia w czekoladziedanie :) Do wykorzystania podczas urlopu, ale równie na co dzień w domu. Jeśli jesteście tak jak my fanami zielonego groszku, polecamy też przepis na Kremowy makaron z groszkiem i boczkiem (klik). SKŁADNIKI (4 porcje): 2 ćwiartki z kurczaka lub filety 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy sól pieprz 1 mała cebula 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 serek topiony (bez dodatków
Kuchnia od dwojgapotrzeba wiele składników, a pasta starczy na kilka dni na pożywne śniadanie. Najlepiej smakuje posypana szczypiorkiem. Bez ulepszaczy i barwników :) ~~SKŁADNIKI~~ jaja ugotowane na twardo 7 szt. boczek wędzony w kostce 100 g. majonez 3 łyżki sól, pieprz do smaku szczypiorek drobny 3- 4 łyżki ( posiekany ) chrzan KRAKUS 1 łyżeczka ~~METODA~~ Bekon podsmażamy na patelni na małym ogniu
Kuchnia Pauletteswypełnienie tarty to ogranicza Was tylko i wyłącznie Wasza wyobraźnia i makro U mnie w domu jeśli chodzi o tarty obiadowe hitem są uwielbiane przez wszystkich z mięsem mielonym, boczkiem i serem oraz szpinakowa Smacznego! — BTW całości: 870 g, 2554 kcal, B 96, T 208 g, W 56 g ( w tym 36 błonnik). W 100 g: 294 kcal
Ola la LCHFszynki/boczku otrzymamy pyszne danie jarskie:) 500 g makaronu 450 g mrożonego szpinaku 3-4 ząbki czosnku (lub więcej,wg uznania) 2 duże cebule 200 g szynki wędzonej lub boczku 100 g serka topionego 250 g śmietany kremówki Makaron gotujemy al dente według przepisu podanego na opakowaniu. Odcedzamy. Przelewamy zimną wodą. Odstawiamy. Plasterki szynki/boczku kroimy na cienkie paseczki. Cebulę kroimy
Smaki Na Talerzuregularnie, bo kasza może przywierać do dna patelni. Po ugotowaniu próbujemy czy nasze kaszotto jest odpowiednio przyprawione. Kaszę dzielimy na niewielkie porcje (danie jest bardzo sycące) i posypujemy kokosowym boczkiem oraz świeżą natką kolendry, pietruszki lub bazylią. Podajemy natychmiast. Wegański gulasz można trzymać w lodówce do 4 dni, a potem podgrzać na średnim ogniu, uprzednio rozcieńczając danie wodą lub bulionem
Poezja smakuwysoką zawartość witaminy A i E, sporo błonnika i są świetnym źródłem żelaza. Deser ma tylko 223 kcal, więc nie trzeba martwić się o to, że pójdzie „w boczki”. Dodatkowo warto wspomnieć o tym, że dzięki wykorzystaniu mleka sojowego deser nie zawiera laktozy, więc można go podać osobie, która nie toleruje cukru mlecznego. Składniki 200 ml mleka sojowego
Programista w kuchniwspaniały umilacz dnia Sałatkę z szynka parmeńską podaję zawsze z sosem balsamicznym czy musztardowo-miodowym, który fajnie dopełnia całość Ten przepis polecam szczególnie! Zobacz też: Sałatka ze szpinaku z boczkiem Sałatka Gyros Przepis na sałatkę z szynką parmeńską, gruszką i serem pleśniowym Drukuj przepis Porcji: 1 Czas gotowania: 10 minut Składniki garść sałaty lodowej 3 plastry szynki parmeńskiej
Kuchnia BazyliiLubicie omlety? Szczerze mówiąc to ja zawsze wolałam jajecznicę, taka tradycyjną, najlepiej z boczkiem. Omlety wcinam dopiero od jakiegoś czasu. I urozmaicam je na różne sposoby, dziś ze świeżą cukinią i szczypiorkiem smakuje obłędnie i jest bardzo lekki. Składniki: 3 jajka szklanka żółtej cukinii pociętej w cienkie paski pęczek szczypiorku 2 łyżeczki sezamu sól i pieprz
Niezły Młynekmojej Miśki, więc zawsze mam towarzysza w jedzeniu. A że groszkiem też nie pogardzi, to sami możecie się domyśleć jak szybko omlet znika z talerza. Dla siebie dodałam trochę boczku - tak wiem, milion kalorii, ale to tak tylko tyci tyci. Składniki: 2 jaja 1-2 łyżki groszku zielonego 1 łyżeczka masła Przygotowanie: na patelni rozpuść masło do miseczki
Gotowanie z pasjąkaszy zjem spoooorą porcję surówki z kiszonej kapusty:)) W tych kotlecikach najlepsze jest to, że trzy sztuki na pewno nie pójdą nam w boczki
Mamuśka wraca do formywędzenie jest inna kiełbasa, bo dodaję inne przyprawy. Jak zrobić i uwędzić kiełbasę czyli przepis już poniżej… Kiełbasa do wędzenia 2 kg karkówki 1 kg łopatki 1 kg boczku surowego 1 kg podgardla surowego 75 gramów soli peklowej 5 ząbków czosnku 5 łyżek majeranku 2 łyżki świeżo utłoczonego w moździerzu pieprzu czarnego 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka ostrej
Kuchnia na wzgórzusieci od majówki po jeszcze ciepłe, wrześniowe dni. My Polacy, nie wyobrażamy sobie długich weekendów i wolnych dni bez grillowanej kiełbaski czy karkówki. Natomiast ja najbardziej z grilla lubię boczek, szaszłyki z warzywami oraz pieczywo czosnkowe, bez nich sezon letni się dla mnie nie liczy Jestem ciekawa, jakie smaki Wam sprawiają największą przyjemność i jakie są Wasze sprawdzone przepisy
Kuchnia Bazyliikuchni rosyjskiej i ukraińskiej. Zupa solianka (solanka) . Fantastyczna w smaku, sycąca i warta spróbowania. Ja przygotowałam zupę na mięsie jednego gatunku, ale możecie pomieszać rodzaje mięs, dodać boczek itp. Koniecznie podawać z kleksem kwaśnej śmietany i plasterkiem cytryny. Jeśli jeszcze nie próbowaliście to polecam. Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziecie na moim blogu w zakładce ZUPY. Smacznego! Składniki
O kuchni z uczuciem