Pyszny placek cebulowy. Edyta Guhl. Zwiebelkuchen jest to drożdżowy placek z farszem z cebuli, boczku, śmietany i kminku serwowany na południu Niemiec i we Francji. Jest dość kaloryczny i to wlaśnie kminek ma sprawić, żeby był lepiej trawiony. W Nadrenii-Palatynacie podaje się go z młodym winem Federweißer. Można go również podać do piwa, barszczu lub zupy grzybowej
dolcevitainmykitchenJuż za 30 dni tłusty czwartek (23 lutego). Dawniej pączki nadziewano mięsem, głównie słoniną i boczkiem. Pączki na słodko rozpowszechniły się w Polsce dopiero w XVI wieku. Nadziewamy je marmoladą, dżemem, czekoladą, masą budyniową, orzechową, makową, serową, advocatem – jednym słowem – czym kto lubi. Dla tych co nie liczą kalorii… i nie tylko. Pączki z ziemniakami nadziewane marmoladą. Składniki
mojewypiekiinietylkosmakuje i ten ze śmietaną i ten bez.. Makaron z tym sosem .jest łatwy do wykonania .przez każdego .szybki i niedrogi.. Składniki: opakowanie makaronu.. 200 dag boczku 5 jajek sól.pieprz świeżo zmielony 80 g startego parmezanu oliwa z oliwek.. Wykonanie: Makaron gotujemy al dente..Na rozgrzaną patelnie dajemy pokrojony
Ugotujmy CośWarto poświęcić trochę czasu na jego przygotowanie, by cieszyć się jego smakiem i mieć tę satysfakcję, że przygotowaliśmy go sami. Składniki: 3 kg mięsa z gęsi 1 kg boczku 3 wątróbki gęsie 5 marchwi 3 pietruszki 1 seler 2 cebule liść laurowy- 6 sztuk ziele ang 10 sztuk pieprz ziarna- 10 sztuk sól- ok łyżki- do wywaru sól
Z Majeczką w kuchnizupa ma tyle wersji ile gospodyń i można dość swobodnie zmieniać składniki oraz ich proporcje. Na Wschodzie np. często zamiast kiełbasy dodaje się do solanki parówki a zamiast boczku słoninę. Najważniejsze żeby ta zupa była konkretna , sycąca i rozgrzewająca. Podaje się ją najczęściej z dodatkiem porządnej łyżki kwaśnej śmietaną a także oliwkami i kaparami. Ja uwielbiam ją z dużą ilością
Smaczna Pyzamięsa, albo sałatkę. Bardzo podobny przepis jest w nowej książce Allaina Ducasse’a . Tylko tam nacięcia w dyni robi się korkociągiem i dodaje do filecików jeszcze czarne oliwki i boczek. Myślę o tym, żeby zrobić podobną dynie ze ślimakami z puszki zamiast anchois. Składniki: dynia piżmowa słoiczek anchois w oliwie ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę Jak przygotować dynię
Ugotowane pozamiataneAleksander Baron zaś – szefem kuchni restauracjio-baru Solec 44. Dla mnie oboje są mega utalentowani. Dlatego zamawiając książkę, wiedziałam, że trafi w me gusta. Na pierwszy ogień pójdzie boczek pieczony z miodem, kasztanami i sosem z jabłek lub comber jagnięcy z pietruszkową kruszonką i pieczoną pietruszką. Jestem przekonana, że dzięki tej książce można stać się mistrzem w przyrządzaniu różnego
Moja pasja smakuPomysł na ten dip wziął się z sosu, który kiedyś zrobiliśmy do pieczonych polędwiczek zawijanych w boczek . Sprawdził się tam doskonale. Ostatnio nieznacznie zmodyfikowałem ten przepis, bo pomyślałem, że równie doskonale sprawdzi się on jako dip do przekąsek, takich jak czipsy, nachosy, paluszki, itp. A jeśli wolicie zdrowsze jedzenie to do selera naciowego. Pierwsza klasa, pasuje idealnie. Dodatkowo odkryłem ciekawą
Marder&Marder Manufactureśrednie cebule 1/2 surowego brzucha 200 g dobrej jakości smalcu lub 200 g słoniny * sól + świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Pieczarki umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Boczek i cebule pokrój w drobną kostkę. * Jeśli używasz słoniny, musisz ją najpierw przetopić. Pokrój ją w kostkę, umieść w garnku i gotuj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Wszystkie
Moja pasja smakuinne dodatki. Nie będę podawać przepisu na kanapkę, gdyż każdy może dobrać dodatki według własnych upodobań i tymczasowej zawartości lodówki:) U mnie dziś na przykład były to chrupkie plasterki boczku, podsmażone na patelni krążki cukinii (patelnię posmarowałam oliwą), awokado, rukola (już wyrosła na balkonie;) żółty ser. A podstawę tworzyła pyszna pełnoziarnista kajzerka. Jajko usmażyłam na wodzie, dzięki temu białko jest
Obiad gotowyobiedzie ziemniaków warto zrobić kopytka lub kluski śląskie. Czerstwe bagietki, chleb lub bułki są idealne do zapiekanych puddingów na słodko z bakaliami, czekoladą, karmelem lub na wytrawnie z serem, boczkiem i warzywami. Poniżej znajdziecie przepis na zapiekankę z tym, co akurat miałam w lodówce: kawałek wędliny, różyczka brokułów, ćwiartka papryki, 2 plastry sera, łyżka kukurydzy z puszki. Wszystko razem świetnie
Obiad gotowyBardzo lubię kaszę bulgur, i często kombinuję z jej dodatkiem nowe dania. Z reguły są one wzbogacone dodatkiem kurczaka, boczku bądź kiełbasy (ze względu na mięsożercę w domu 😉) ... tym razem jednak danie całkowicie bezmięsne, które podałam z sadzonym jajkiem ❤ Pychotka! Składniki: (ilość uzależniona od naszego apetytu) kasza bulgur (u mnie średnia) cebula czosnek pieczarki (u mnie brązowe
Walijskie PichcenieUważa się, że nazwa kwadratowego makaronu pochodzi od włoskiego lasagne. Frazeologiczne podobieństwo jest oczywiste. Łazanki można przygotować na wiele sposobów zarówno z kapusty słodkiej jak i kiszonej. Z dodatkiem boczku, kiełbasy czy grzybów. Ja wybrałam dziś wariant z kapustą kiszoną i pieczarkami. Zapraszam Napisz recenzje Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 25 min Czas gotowania 15 min Czas przygotowania
Wędrówki po kuchni