boczek - 14002 przepisów (strona:705/934)

bigos 224

garnka, podlałam niewielką ilością wody i dusiłam do miękkości. Ponieważ nie była zbyt kwaśna nie odciskałam nadmiaru soku ani jej nie płukałam. Dla aromatu dodałam skóry z wędzonego boczku (odcinam je i zamrażam, wykorzystuję do bigosu, fasolki po bretońsku czy grochówki). Białą kapustę poszatkowałam, włożyłam do drugiego garnka, lekko osoliłam, podlałam odrobiną wody i  dusiłam. W tym czasie umyłam

babka w formie
Opolski Bifyj, czyli jak smakuje Opolszczyzna? 180

maku i bułki na mleku z miodem. Mieliśmy też niepowtarzalną szansę posłuchać gwary śląska białego i dowiedzieć się czegoś więcej o kulinarnych zwyczajach Opolszczyzny, która kluskami, ziemniakami i boczkiem słynie. Śląskie desery w Śtantinie: szpajza cytrynowa, szpajza kakaowa, szpyrki, makówki i kulki mlekowe. Wnętrze restauracji Śtantin w  Starych   Siołkowicach. Wnętrze restauracji Śtantin w  Starych   Siołkowicach. KUCHNIA

Food Square
Fit zupa krem z 3 warzyw 166

ziela anglieskiego i lubczyka. Gotowaliśmy pod przykryciem na małym ogniu przez 45 min, po czym przecedziliśmy bulion. OPCJONALNIE: natka pietruszki, świeży tymianek lub rozmaryn, posiekana nać selera, chipsy z boczku lub szynki długo-dojrzewającej, grzanki - u nas kromka pełnoziarnistego chleba pokrojona i podpieczona z dodatkiem oleju sezamowego łyżka śmeitany lub jogurtu Do bulionu dodajemy pokrojone warzywa oraz przyprawy. Gotujemy

Kuchnia od dwojga
Babka ziemniaczana z szpinakiem, serem i szynką 208

Bardzo smaczna i odchudzona babka ziemniaczana z chudą wędliną i szpinakiem. W ten sposób możemy zastąpić tradycyjny boczek.  1 duża cebula 3 ząbki czosnku 5 plastrów chudej wędliny (szynki) 4 kostki mrożonego szpinaku 1 kg ziemniaków 100 g żółtego sera 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka Sól Pieprz Liść lubczyku Olej do smażenia Cebule kroimy w bardzo drobna kosteczkę

VioletoweKucharzenie
Skandynawska kanapka ze smażonym jabłkiem i chrupiącym bekonem 157

tradycyjnym  ciemnym chlebie żytnim , ale myślę że będzie równie dobra na każdym innym, a Waszym ulubionym.  Skandynawska kanapka z jabłkiem i bekonem Składniki : kilka plastrów bekonu (chudego boczku, lub pancetty) pół cebuli drobniutko posiekanej 2 duże jabłka 1 łyżeczka cukru 2 łyżki masła 2-3 kromki chleba (żytniego) sałata natka pietruszki do przybrania Przygotowanie : Bekon mocno zgrillować

Codzienne Gotowanie
Spaghetti z szynką Prosciutto, suszonymi pomidorami i sosem carbonara 241

nieskończoną ilość wariantów nigdy się nie nudzi, a do tego jest bardzo szybkie w wykonaniu.  Tym razem miałam ochotę na carbonare, ale nie koniecznie w wydaniu z tłustym boczkiem, czy śmietaną, którą zazwyczaj dodaje do tego sosu, stąd powstała taka nietypowa wersja carbonary. Składniki: - 200 g  makaronu spaghetti  - 2 jaja - 100 g szynki prosciutto - 8 suszonych pomidorów

Cook&Love
Zupa ziemniaczana z awokado. 234

Zupa ziemniaczana, jaką pamiętam z dzieciństwa była dość zawiesista, zagęszczona zasmażką, z dodatkiem boczku lub kiełbasy, często doprawiona majerankiem. Moja wersja jest nieco inna. Na początku miałam nawet obawy, że wyjdzie mi ciut mdła, ale tak się nie stało. A to za sprawą cytryny, istotnego składnika tego dania. Podawałam z awokado pokrojonym w kostkę, mąż miał wersję wzbogaconą o grzanki

zadanie-gotowanie
szybkowar-pyszne mięsko z łopatki do chleba... 196

czosnek niedźwiedzi, pieprz ziołowy zwinąć mocno mięso na roladę, obwiązać nicią, w szybkowarze na gorącym smalcu obsmażyć z każdej strony na rumiano, wsypać ziele angielskie i liście laurowe na boczek wsypać pokrojone cebule, wlać wodę z przyprawą w płynie zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary na mniejszym ogniu gotować 50-60 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, mięso

W Mojej Kuchni Lubię
Bigos 213

robię bigos tylko z kapusty kiszonej, choć można dać kiszoną i świeżą. Zawsze dodaję pokrojone w kostkę i przesmażone mięso z łopatki lub szynki. Do tego dobra kiełbasa, czasami boczek wędzony i garść grzybków suszonych. Oczywiście nie może zabraknąć przypraw. Niektórzy lubią do bigosu wlać trochę czerwonego wina lub wrzucić wędzone śliwki. Wszystko jest dozwolone i za każdym razem będziemy

Smakołyki Asi
Jajecznica na kiełbasie 158

Jaka jajecznica kojarzy wam się z dzieciństwem? Dla mnie to będzie jajecznica na maśle, nastepnie na szczypiorku, kiełbasie a dopiero później - najbardziej znana w Polsce - jajecznica na boczku. Prosto i szybko - wystarczy podsmażyć aromatyczną kiełbasę i dodać przyprawione jajka. Sycące i pyszne śniadanie

Milion Smaków
Pomysły na domową zapiekankę 193

startym serem żółtym, różnymi źródło: przepisy.pl przyprawami i ziołami. Bardzo często robimy również zapiekanki makaronowe - są bardzo pożywne i sycące. Pyszna jest zapiekanka makaronowa z kurczakiem, mięsem mielonym czy boczkiem. Wcześniej gotujemy makaron al dente, mięso podsmażamy. Krócej będziemy wtedy zapiekać. Podobnie robimy zapiekanki z warzywami. Wykorzystujemy warzywa jakie tylko chcemy: pieczarki, pomidory, brokuły, por, cebula. Źródło: kuchnialidla.pl Niezależnie

Gotuję Testuję
Otręby, miód, jabłka i serek czyli kakaowe babeczki bez tłuszczu. 151

Małe, słodkie babeczki z dodatkiem jabłka, taka weekendowa przekąska. Nie dość, że ładnie (tak uważam) się prezentuje to jeszcze smakuje i nie szkodzi ( czytaj nie odkłada się na boczkach), a  to ogromna zaleta. Cóż, takich grzecznych słodkości chyba nikt nie odmówi.... szklanka otrębów owsianych 150 g serka np Bieluch 3 - 4 jajka ( zależy od wielkości) 1,5 łyżeczki sody

Dieta moja pasja
Pasztet drobiowy zwijany jak rolada. 166

razem z ugotowanymi warzywami i czosnkiem. Taka masa jest dość sucha mimo warzyw które w tym wypadku zastępują nam  jak to  zazwyczaj się daje tłuste dodatki....słonina, boczek itp.  Zapewniam bez tego też można zrobić smaczny pasztet.  Dlatego też dobrze jest dodać szklankę rosołu, najlepiej nabrać z dziury jak się gotuje wtedy będzie miał jak najmniej

Dieta moja pasja
Kurczak pieczony z cytryną. 149

lodówki na noc. Aby mięsa nie ,, szokować" należy je wyjąć z lodówki na dwie godziny przed pieczeniem i trzymać w temperaturze pokojowej. Przed pieczeniem układamy paski słoniny ( można użyć boczku), ja dałam co  miałam. Zapobiegnie ona wysychaniu piersi, która jest pozbawiona tłuszczu. Dzięki temu będzie soczysta, ale nie tłusta, ponieważ wszystko spłynie na blaszkę. Jednak nim spłynie będzie tworzyć

Dieta moja pasja
Ziemniaczane kluchy zwane prażuchami. 206

dodatkiem mąki , utłuczonych i wymieszanych na  masę, podawana na gorąco pod postacią klusek formowanych łyżką i okraszonych skwarkami ze słoniny  lub wędzonego boczku , ewentualnie z dodatkiem usmażonej cebuli . Prażucha ziemniaczana znana jest pod różnymi nazwami   porka ,  psiocha ,  fusia ,  fuszer ,  fusier ,  lemieszka ziemniaczana  (pod tą nazwą znana na Lubelszczyźnie

Dieta moja pasja

Proponowane wyszukiwania