boczek - 14002 przepisów (strona:701/934)

Spaghetti Florentine z kurczakiem, grzybami i szpinakiem 407

sosu i w nim dochodzi. Dlatego ważne jest aby je nie smażyć za długo. Spaghetti Florentine to klasyczny makaron ze szpinakiem. Można je przyrządzić również z owocami morza lub boczkiem.       The post Spaghetti Florentine z kurczakiem, grzybami i szpinakiem appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Zupa krem z topinamburu i quinoy z boczniakami à la chrupiący boczek (bez glutenu, bez laktozy, wegańska) 164

Uwielbiam topinambur, robię z niego pure, chipsy, piekę go, a ostatnio wymyśliłam tą zupę, którą gorąco polecam :) Idealnie do niej pasują boczniaki, przygotowane tak, aby imitowały chrupiący boczek. Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej białej quinoy 500 gram topinamburu  1 cebula 3 - 4 łyżki oleju kokosowego 600 ml wywaru warzywnego 6 boczniaków 1 łyżka sosu sojowego BG mąka z czerwone soczewicy

Quinoa Raz!
ROLADY Z JARZYNKĄ 168

będziecie żałować. Składniki:   6 plastrów mięsa wieprzowego ( u mnie szynka) 1 marchewka 1 pietruszka 1 średnia cebula 1 większy ogórek kiszony 10-15 dag wędliny ( u mnie boczek) 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki ostrej musztardy sól,pieprz ok 2 łyżki mąki pszennej  ewent 1/2 szklanki śmietany słodkiej Mięso pokroić w poprzek włókien,rozbić na cienkie płaty,posolić,posypać

Niespełnione zdolności kulinarne
Leniwe Na Słono 158

najlepiej wczorajszych) 100-150 gr sera twarogowego 1/2 cebulki zeszkloej 1 całe jajko około 1 szkl mąki pszennej 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli skwarki ze słoninki bądź boczku do okraszenia 1. Cebulkę szklimy. 2. Ziemniaki przeciskamy przez praskę (najlepiej aby było to tkz wczorajsze ziemniaki ) i przekładamy do miski, dodajemy twaróg, szczyptę soli i mieszamy całość do połączenia

Gotowanie...to proste !
Swojski smalec 195

mocno wytopione. Dodajemy surowe mięso, dalej smażymy razem. Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Jabłko również obieramy ze skóry i kroimy ale w grubą kostkę. Gdy boczek wraz ze słoniną będą wytopione dodajemy cebulę, czosnek i jabłko. Smażymy, kilka minut aż cebula zarumieni się. Na koniec doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą.  Tak przygotowany smalec

Życie zaczyna się w kuchni
Moja wersja pasztetu 170

nóż i deskę do krojenia, maszynkę do mielenia mięsa, łyżkę, niezbyt długą kek sówkę, papier do pieczenia. Przygotuj składniki: 1-1,5 kg szynki wieprzowej, ok. 30 dag tłustego boczku, 2 marchewki, 1 pietruszkę, 1 pora, 1 cebulę, 5-10 dag wątroby wieprzowej, 5-10 ziarenek pieprzu czarnego, 5 ziarenek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, sól, pieprz czarny mielony, słodką

blog.moje-pasje.info
BOCZEK PIECZONY Z SOSEM SOJOWYM I CZOSNKIEM 156

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINUT (+ 12 GODZIN MARYNOWANIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 18 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-8 Składniki: Około 1-1 ,2 kg boczku surowego, 4 łyżki oleju czosnkowego, 2 łyżki sosu sojowego, 4 duże ząbki czosnku, łyżeczka pieprzu pomarańczowego, łyżeczka cząbru, łyżeczka bazylii, łyżeczka tymianku, 2 łyżeczki majeranku, 2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki chili. Przygotowanie: Przygotowuję marynatę

JejKuchnia
BIGOS 142

ILOŚĆ PORCJI: 20-25 Składniki: 2 kg kap usty kiszonej, 50 dag kiełbasy jałowcowej, 4 rodzaje mięsa (u mnie - 80 dag cielęciny, 70 dag wołowiny, 40 dag boczku surowego, 70 dag łopatki wieprzowej) - mięsa powinno być minimum tyle, co kapusty, 150 g suszonych grzybów - może być ich więcej, 15 śliwek suszonych, 250 ml wytrawnego wina, łyżka sosu sojowego, smalec domowej

JejKuchnia
BIGOS DOMOWY 148

CENA POTRAWY: 45 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 15-20 Składniki: 2 kg kapusty kiszonej, 30 dag karczku, 30 dag mięsa z szynki, wędlina (u mnie 10 plastrów) - opcjonalnie, 100 g boczku wędzonego, 2 laski kiełbasy, 5 grzybów suszonych, 5 śliwek suszonych, 2 średnie cebule, 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 3 ziarna pieprzu czarnego, sól, pieprz, papryczka chili peperoncini, papryka

JejKuchnia
Mężczyzna w kuchni i najlepsza sałata do obiadu 207

trzeciej diecie już w tym miesiącu i chcesz wybrzydzać? Nic z tego! Zjedz ze smakiem, pochwal i powiedz, że o takich porankach marzyłaś! Następnym razem podpowiedz, że zamiast boczku, może i tu słowo klucz bardziej smakowałaby NAM, a nie MI, szyneczka, albo pomidory suszone itd. Ja mojego Lubego, za każdym razem gdy przygotowuję obiad, angażuję w wykonanie sałaty lub sałatki

SMYKWKUCHNI
Makaron z serem – zapiekanka makaronowa 229

przez praskę czosnek.   Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Bekon kroimy w poprzek w centymetrowe kawałki, wysmażamy na chrupko, zdejmujemy z patelni i dorzucamy do makaronu. Na patelnię po boczku znowu łyżka oleju – szklimy i lekko rumienimy cebulę, na koniec dorzucamy do niej czosnek przeciśnięty przez praskę – minuta smażenia wystarczy żeby stracił swoją surową ostrość. Tak naszykowane cebula i czosnek

Karo in the Kitchen
Sylwestrowe Finger food czyli szybkie propozycje przekąsek na zimno i gorąco 637

imprezie   6.  Róże z ciasta francuskiego z serem i szynką . 7. Mini hot-dogi czyli parówki w cieście drożdżowym 8. Mini kotleciki mielone 9.  Pieczarki faszerowane boczkiem i żółtym serem   Genialne na ciepło oraz na zimno.. 10. Muszle faszerowane mięsem mielonym 11.  Paluszki serowe  12. Parówki na patyku w chrupiącym cieście

Wylizany Rondel
schab ze śliwką 144

roku postanowiłam odmiennie na święta zamiast rolowanego boczku lub karkówki zrobić schab ze śliwką..Smaczna zarówno na ciepło jak i zimno a połączenie schabu i śliwki to jest to.. 🙂 Składniki: 1.2 kg schabu bez kości 15-20 dag suszonych śliwek bez pestek /ja użyłam kalifornijskich/ marynata: 4 ząbki czosnku 1 łyżka ciemnego sosu sojowego

Ugotujmy Coś
Podsumowanie 2016 roku - Odkrycie nowych smaków 176

mamy dość. Przepis znajdziecie tutaj.  Najfajniesze babeczki Dzieci jednogłośnie i bezapelacyjnie za najfajniesze babeczki minionego roku uznały babeczki sowy :) Polecamy!  Tortowo i wytrwanie czyli tort ziemniaczany z boczkiem i pieczarkami. Pychota i cudowny dodatek do obiadu, czy kolacji. U nas sprawdzał się też na zimno w czasie pikników, czy podczas grilla. Przepis znajdziecie tutaj. Świeta, święta

Kolizje Smaków

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję