naszych bliskich. WIĘCEJ 19. APETYCZNE KARTOFLISKO PROSTO Z PATELNI! Szybkie, tanie i obłędnie dobre danie! WIĘCEJ 20. KOKOSOWY KREM Z KALAFIORA, Z SERCEM KARCZOCHA I CHIPSEM Z BOCZKU WIĘCEJ
SMYKWKUCHNIsiebie. I to pastrami. Chyba będę musiała kiedyś spróbować zrobić je sama, bo warto. Na prawdę warto. Chrupiąca bułka i pycha ogórek małosolny. A w środku, poza wspaniałym pastrami, boczek, karmelizowana cebulka i kiszona kapusta. Czyż, to nie zestaw idealny na poimprezową gastrofazę? Kto nie próbował, to polecam następnym razem się skusić. A jakie były Wasze typy? Podzielcie się
Karczma HonoriettyAcha.... Na obiad ruskie pierogi. Znowu pytam czy śmietana na czy obok, bo wiadomo... do dramatu niewiele trzeba. Już wiem, że z boku, nakładam, podaję, a Hania mówi: - A boczku nie ma? - Nie ma. - A jakieś skwarki? - Nie ma. - To w ogóle nie są tradycyjne ruskie pierogi ! Więc ten tego, proszę bardzo. Tradycyjne niedzielne ciasto z prodiża, ale bez prodiża
bistro mamaryżem lub kaszą i dodatkami, zawinięta w liść kapusty. Któż by ich nie znał. Tradycyjne gołąbki mają bardzo wielu zwolenników. Gotowane, pieczone, z sosem pomidorowym, grzybowym, ze skwarkami z boczku… i nie tylko. Każdy ma swoje ulubione. Do tej listy dodam nietypowe – błyskawiczne gołąbki z czarną komosą ryżową . Aby było jeszcze ciekawiej będą zawinięte w liście sałaty rzymskiej . Składniki
mojewypiekiinietylkoWędzona i parzona karkówka i szynka Wędzony i parzony boczek i polędwica
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Trochę mało aby przygotować obiad dla czterech osób ale wystarczająco dużo kiedy zdecydowałam, że dodam jajka. Przypomniała mi się carbonara. Stwierdziłam, że z kabanosami będzie równie smaczna jak z boczkiem czy dynią . Tortiglioni a`la carbonara Składniki: 4 długie kabanosy 3 jajka 150 ml romesco 200 g pomidorów koktajlowych 250 g tortiglioni, waga sucha 100 g świeżego szpinaku 1 łyżka
codojedzeniaBigos jest jarski, wyglądem przypomina bigos z kapusty, ale smak ma zupełnie inny, lekko słodkawy. Mnie smakował bardzo, panowie kręcili nosem. Może gdybym dodała kiełbasy lub boczku? Składniki: – 1 duża przerośnięta cukinia lub 2 średnie – 2 cebule – garść pomidorów suszonych – garść śliwek suszonych – 5 łyżek oleju – sól, pieprz do smaku
To co kochamLeczo z cukinii bez tłuszczu i białka, ale dzięki wędzonej papryce można poczuć smak boczku lub kiełbasy. Ja na diecie mogę jeść to leczo trzy razy dziennie. Składniki: – 2 średnie cukinie – 2 papryki czerwona i żółta – 2 cebule – 1 szklanka soku pomidorowego – sól, pieprz, papryka wędzona słodka, majeranek
To co kochammieszkaniu rzędy słoików, butelek i mikstur pokazują, że Bożena nie boi się ukisić niczego. To u Bożeny można spróbować kiszonych świńskich uszu czy genialnych, fermentowanych napojów. Kiszony boczek i kimchi śni mi się do tej pory. To Bożena nauczyła mnie, że nie należy się bać, że należy próbować, szukać swoich smaków, próbować, czasem wyrzucić, bo nie wyszło, ale próbować dalej
ladykitchenKremowa zupa pachnąca lasem, z dużą ilością warzyw i tymiankiem. Żeby jednak nie było zupełnie gładko to wierzch posypałam chrupiącym boczkiem i podsmażonymi grzybami. Mówię Wam, to jest przepyszne! Koniecznie musicie spróbować takiej domowej zupy kurkowo-cukiniowej. Wiecie, że takie kremowe zupy są bardzo dobrze przyjmowane przez przewód pokarmowy? Nasz organizm lepiej przyswaja i wykorzystuje składniki odżywcze ze zmiksowanych składników
Smaczna Pyzapowstają np. serowe pierogi: - z miętą, szczególnie latem, - z miętą i cynamonem, - ze szczypiorem i dużą ilością pieprzu, - na słodko: z cukrem trzcinowym i szczyptą cynamonu, - z cebulką i boczkiem. Składniki na ciasto: 400 g mąki pszennej 1 jajko 125 ml wody mineralnej sól Składniki na farsz: ok. 1 kg białego sera (półtłustego lub tłustego) 4 łyżki śmietany szczypta soli
Zasmakuj KuchniKapuśniak w środku lata???😉 Niestety nic na to nie poradzę, że strasznie zachciało mi się takiej pysznej, kwaśnej zupki. Zazwyczaj kapuśniak gotuję na wędzonym żeberku, z dodatkiem boczku i kiełbasy. Tym razem wyszła wersja "light", gdyż zupę ugotowałam na piersi z kurczaka. Wyszło lekko i pysznie. Zwłaszcza, że kilka lat temu odkryłam kapustę kiszoną Sandomierską, i do dziś jestem
Walijskie Pichceniejeszcze przy tym są bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu, jak to tosty:) Jeżeli lubisz tego typu śniadania, polecam także moje tosty z pieczarkami i serem, tosty z boczkiem, brie i karmelizowaną cebulą i tosty z indykiem, żurawiną i brie. Pycha! Scroll down for recipe in English Tost z łososiem, awokado i mozzarellą (1 porcja) Składniki: 2 kromki ulubionego chleba
karmelowywspaniały umilacz dnia Sałatkę z szynka parmeńską podaję zawsze z sosem balsamicznym czy musztardowo-miodowym, który fajnie dopełnia całość Ten przepis polecam szczególnie! Zobacz też: Sałatka ze szpinaku z boczkiem Sałatka Gyros Przepis na sałatkę z szynką parmeńską, gruszką i serem pleśniowym Drukuj przepis Porcji: 1 Czas gotowania: 10 minut Składniki garść sałaty lodowej 3 plastry szynki parmeńskiej
Kuchnia Bazyliipodeschła. Wam polecam po prostu kupić ciabattę. Zachęcam także do przygotowania pomidorów w taki sposób: kiszone pomidory pieczone pomidory klasyczna salsa pomidorowa pomidorowa letnia sałatka pomidorowy chłodnik z chrupiącym boczkiem gazpacho z pieczoną papryką gazpacho, hiszpański chłodnik domowy ketchup przecier pomidorowy na zimę Pomidorowa letnia sałatka z mozzarellą Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 700 g różnokolorowych pomidorów 1 mozzarella
Kulinarne przygody Gatity