boczek - 14002 przepisów (strona:689/934)

Blue Cactus – recenzja restauracji 163

jeszcze lepsza jest podawana na ciepło salsa serowa. Musiałam też koniecznie spróbować czegoś z sezonowego, letniego menu. W ruch poszły grillowane krewetki marynowane w pomarańczach i zawijane w boczku z pikantną salsą mango. Po krewetkach zarówno tych z fajity jak i pomarańczowych widać, że w Blue Cactusie grilluje się na prawdziwym amerykańskim grillu na dużym ogniu i w dymie drzew

Ugotowane pozamiatane
Kraków 126

super – super wystrój, super obsługa i super jedzenie. Z ulicy wygląda zupełnie niepozornie ale warto tam zajrzeć. Skusiliśmy się na przepyszną zupę biełuchę na bazie kwaśnego mleka i boczku, wątróbkę drobiową z jabłkiem i oczywiście nie mogło zabraknąć na sam początem smalczyku :)). Artykuł Kraków pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Pierogi z mięsem i ziemniakami 133

dlatego polecam dzisiaj bardzo smaczne i inne pierogi. Pierogi z mięsem i ziemniakami Ciasto na pierogi 1/2 kg mąki 1/2 litra maślanki Farsz 1/2 kg tłustszego mięsa ( u mnie boczek ) 4 średnie ziemniaki 2 średnie cebule sól, pieprz Mąkę wymieszać z maślanką i ciasto na pierogi gotowe. Mięso zmielić na grubych oczkach albo posiekać, ziemniaki starkować jak na placki ziemniaczane

Pieguskowa Kuchnia
Chłodnik 101

ogórek pokrojony w kostkę rzodkiewka szczypiorek koperek jajko ugotowane Wszystko to wymieszane ze sobą, najsmaczniejsze na drugi dzień po przegryzieniu się. Podałam go z młodymi ziemniaczkami okraszonymi cebulką z boczkiem i posypanymi koperkiem :). Artykuł Chłodnik pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Jajecznica z kurkami 162

masło Cebulę zeszklić, dodać kurki i doprawić do smaku. Po kilku minutach wbić jajka i ściąć wedle uznania. Ja wole takie ścięte ale nie wysuszone. Danie można wzbogacić dodatkiem boczku wędzonego i szczypiorku wedle własnego upodobania. Artykuł Jajecznica z kurkami pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Jesień 155

specyficznymi zapachami, które pamiętam ze swojego rodzinnego domu. Leczo (moja wersja): 1 cukinia lub kabaczek, 2 cebule, 4 papryki, 30 dag pieczarek, 4 pomidory, podwójne pęto kiełbasy lub kawałek boczku (albo jedno i drugie), sól, pieprz, ewentualnie koncentrat pomidorowy. Cukinię i cebulę obrać i pokroić w kostkę, paprykę i pieczarki pokroić wedle upodobania. Podsmażyć cebulkę i kiełbasę, dodać cukinię, paprykę

Pieguskowa Kuchnia
Bigos 138

kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną. „ Bigos 5 kg kiszonej kapusty 1,5 kg mieszanego mięsa ( żeberka, boczek, wołowina, łopatka) 2 garście suszonych grzybów ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, papryka słodka, majeranek koncentrat pomidorowy Mięso pokroić na kawałki, doprawić, podsmażyć na rumiano. Przełożyć do dużego garnka z grubym dnem, podlać

Pieguskowa Kuchnia
Kotlety rybne 151

Kotlety rybne 0,7 kg odfiletowanych ryb (najlepiej pomieszanych, u mnie płotki, krasnopiórki i szczupak) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka 5 cm pasek słoniny lub surowego boczku 1 mała bułka czerstwa namoczona w wodzie sól, pieprz bułka tarta olej Oddzielić skórę od mięsa, pokroić na kawałki i zmielić z obraną cebulą, czosnkiem, słoniną i odciśniętą bułką. Dodać

Pieguskowa Kuchnia
FISHBURGER 151

takiej funkcji na dnie umieścić naczynie żaroodporne, wypełnione wodą. KOTLETY RYBNE 70 dag ryby (u mnie szczupak) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku szczypiorek 2 jajka kawałeczek słoninki lub boczku 1 czerstwa kajzerka sól, pieprz, mąka do panierowania, olej Rybę (bez skóry) zmielić z cebulą, czosnkiem, słoniną i namoczoną i odciśniętą bułką. Dodać jajka, pokrojony szczypiorek sól, pieprz i dobrze

Pieguskowa Kuchnia
Zupa szpinakowa z miętą 142

czosnku olej rzepakowy 1 łyżka litr bulionu sól i pieprz gałka muszkatołowa dodatki: listki mięty, małe kuleczki mozzarelli, kiełki - do wyboru jakie macie, grzanki czosnkowe, czips ziemniaczany lub z boczku i co Wam jeszcze do głowy przyjdzie. Do gorącego oleju dodaj zmiażdżony czosnek, dodaj szpinak. Duś chwilkę. Wlej gorący bulion i gotuj 5 minut. Zblenduj. Dopraw. Dodaj dodatki jakie chcesz

AZgotuj!
CHLEB PSZENNO-ŻYTNI - szybki i chrupiący z foremki 147

foremce. Przepis na to ciasto chlebowe możecie tak naprawdę potraktować jako bazę do własnych pomysłów na wypiek: możecie oczywiście dodać inne ziarna np. słonecznika, dyni, lub podsmażone skwarki z boczku, podsmażoną cebulkę - więc korzystajcie z przepisu i oczywiście ulepszajcie go! Polecam pięknie :) K.K. SKŁADNIKI: 450g mąki pszennej chlebowej typ 650 3 kopiaste łyżki mąki żytniej ok. 30g (max.50g) miękkiego

Moja Książka Kucharska
Wiejska kiełbasa 165

Podczas tegorocznego wyjazdu do brata i bratowej udało nam się zrobić domowe wyroby. Była kiełbasa, karczek, szynka i boczek - same pyszności. Mieliśmy okazję jeść także domową pasztetową i kaszankę. Oczywiście większość robił brat bo jest bardziej doświadczony niż ja i mąż. Ale jak to mówią praktyka czyni mistrza, więc sami będziemy próbować domowej produkcji. Tym czasem zapraszam po przepis

Ewa w kuchni
Krem z cukinii 169

którym najczęściej robię zakupy.  Podałam ją z ziarnami dyni i chrupiącymi grzankami, bo tak najbardziej nam smakuje, ale dla bardziej wymagających mogą to być np chipsy z boczku, groszek ptysiowy itp.  Składniki: 3 średniej wielkości cukinie zielone 1 cukinia żółta 1 koncentrat bulionu warzywnego 750ml wody zimnej 4 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki ziaren dyni+ do posypania

Kuchnia w czekoladzie
Kurczak w zielonym sosie 182

danie :) Do wykorzystania podczas urlopu, ale równie na co dzień w domu. Jeśli jesteście tak jak my fanami zielonego groszku, polecamy też przepis na Kremowy makaron z groszkiem i boczkiem (klik). SKŁADNIKI (4 porcje): 2 ćwiartki z kurczaka lub filety 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy sól pieprz 1 mała cebula 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 serek topiony (bez dodatków

Kuchnia od dwojga
PASTA Z JAJEK Z BEKONEM 172

potrzeba wiele składników, a pasta starczy na kilka dni na pożywne śniadanie.  Najlepiej smakuje posypana szczypiorkiem. Bez ulepszaczy i barwników :) ~~SKŁADNIKI~~ jaja ugotowane na twardo 7 szt. boczek wędzony w kostce 100 g.  majonez 3 łyżki sól, pieprz do smaku szczypiorek drobny 3- 4 łyżki ( posiekany ) chrzan KRAKUS 1 łyżeczka ~~METODA~~ Bekon podsmażamy na patelni na małym ogniu

Kuchnia Paulettes