Śliwkowe powidła to mój ulubiony dodatek do naleśników. Takie smakują mi najbardziej, przywołując wspomnienia z młodych lat, kiedy to mój Tata smażył naleśniki - natłuszczając uprzednio patelnię skórką z boczku lub słoniny, kto pamięta taki sposób ? - a potem smarował je grubo powidłami. W tym roku niestety ceny węgierek - to najlepsza śliwka na powidła - są dosyć wysokie, ale parę
Kulinarne przygody Gatitybloga na domowy smalczyk Przepisy po kliknięciu w nazwę smalczyku-polecam ..... Smalec z salami i jabłkiem Smalec z pieczarkami i cebulką Smalczyk z mięskiem i warzywami Smalec z wędzonym boczkiem Może któryś wam posmakuje tak jak mi..... Smacznego
Swojskie jedzonkojeszcze ten pasujący do fig kolor - tegoroczna jesień ma dla mnie kolor fioletu! :) ➤ Spróbuj także: focaccię z gorgonzolą i gruszką na cieście z wędzoną papryką sałatkę z figami, boczkiem i sosem z gorgonzoli sałatkę z karmelizowaną gruszką, gorgonzolą i szpinakiem czekoladowe clafoutis z gorgonzolą i gruszką Focaccia z figami, czerwoną cebulą, gorgonzolą i rozmarynem Składniki /dla 2-4 osób
Chilli Czosnek i OliwaPorcja dla 4-6 osób Cały Wędzony Kurczak Farsz, Piwo i Bekon Jest to przepis na super powolne wędzenie całego kurczaka w wędzarni gazowej lub elektrycznej, owijanie go w boczek i szprycowanie specjalnym sosem Beer n Butter. Czas wędzenia zależy od wielkości kurczaka, ale nie powinien być dłuższy niż 4-6 godzin. Cały kurczak około 2-2,5 kg Butelka
naRuszcienapisała Bożena. Dzięki temu komentarzowi, zapisanej historii, przepis dostał duszę... "Moja Babcia robiła podobną zapiekankę z kaszy gryczanej, bez jabłek za to ze śliwkami suszonymi i pokrojonym boczkiem. Wypiekała ją przy okazji pieczenia chleba, wtedy w kuchni było dużo roboty, bo to wyrabianie chleba, wyrastanie, pieczenie, jeszcze dodatkowo buchty. A taką zapiekankę przygotowywało się wieczorem (zawsze kilka ziemniaków zostawało
Trzeci talerzwrażenia gdy im powiecie, że do kawowej marynaty dodaliście jeszcze cukier brązowy i… kakao. Nietypowa marynata, która jak sądzę wykorzystacie na najbliższym grillu, świetnie łączy się wieprzowina – boczek i karkówka. Natomiast jeśli chodzi o wołowinę to na pewno marynata sprawdzi się z antrykotem, polędwicą, czy rostbefem. Śmiało możecie ją użyć do drobiu – na przykład piersi z kurczaka
Kuchennyviral.plzagotowaniu, wypłynęły na wierzch. Gotowałam jeszcze około 5 minut i wyjęłam łyżką cedzakową. Wszystkie knedelki włożyłam na półmisek i od razu polałam gorącym tłuszczem ze skraweczkami z topionego boczku. Teraz już można się nimi zajadać. Do knedelków można podać ulubioną surówkę i obiad gotowy. Zachęcam Was do zrobienia takich knedelków przy okazji zrobieniu rosołu na niedzielny obiad. Życzę SMACZNEGO
Kuchnia u Krysimajerankiem i zabielamy kilkoma łyżkami śmietany. Chwilkę gotujemy i gotowe. Uwaga! Zupa będzie smaczniejsza i bardziej aromatyczna, jeśli do jej przygotowania użyjemy jako bazy - wodę pozostałą z parzenia swojskiego boczku lub szynki
Krokusowy Domprawie 10.oo zł. Jednak nigdy wcześniej nie próbowałam więc postanowiłam coś wyczarować - nadziewane kieszonki. FARSZ - nie jestem w stanie określić gramatury ponieważ powstał "na oko" pieczarki cebulka boczek sól, pieprz ser żółty Smażymy wszystko na lekkim ogniu, doprawiamy do smaku. Do gotowego farszu dodajemy troszkę sera żeby farsz fajnie nam się połączył i nadziewamy nasze kieszonki. Często jeśli
BezglutenowaIzabelaprzepadam za żeberkami, właściwie ich nie jadam ale mam w domu mięsożernego mężczyznę i czasami je przyrządzam. Tym razem trafiło mi się meeega wielkie żeberko, z boczkiem - mięsożerca będzie się cieszył. Więc do dzieła: meeeega wielkie żeberko cebula dwie marchewki dwa ząbki czosnku sól pieprz oliwa z oliwek 1 łyżeczka mielone słodkiej papryki ok. 1/3 łyżeczki
BezglutenowaIzabelatradycyjnych dań, również Arroz a la Cubana w zależności od regionu jest przygotowywany i serwowany na różne sposoby. Bardzo popularne jest np. urozmaicenie sosu pomidorowego pokrojonym w drobną kostkę boczkiem (podsmażony z czosnkiem przed dodaniu passaty). Ja jednak preferuję tę lżejszą wersję. Połączenie czosnku, jajka, pomidorów i.. banana wydaje się dziwne, ale efekt niesamowicie zaskakuje. Pamiętajcie tylko
Zielona Kuchniaprzepisy z jego wykorzystaniem. Zobaczcie też: Kanapki z awokado | 3 proste przepisy Sałatka z szynką parmeńską, gruszką i serem pleśniowym Sałatka z awokado i krewetkami Sałatka ze szpinaku z boczkiem i serem pleśniowym Przepis na sałatkę z awokado, serem pleśniowym i pomidorkami Drukuj przepis Porcji: 1 Czas gotowania: 10 minut Składniki kilka liści sałaty rzymskiej awokado 10 pomidorków koktajlowych kawałek
Kuchnia BazyliiJeszcze są pomidory i cukinie, dlatego korzystajcie póki takie pyszne i zróbcie sobie koniecznie taki letni dietetyczny obiad, na pewno Wam posmakuje i nie pójdzie w boczki :), a do tego prezentuję się bardzo efektownie. Składniki: podwójna pierś z kurczaka 2-3 pomidory mała cebula kulka mozzarelli 1/2 szklanki bułki tartej 2 łyżki oliwy sól, pieprz, tymianek, bazylia 2 małe cukinia
Cynamonowe szczęściegarnku i dodaj pod koniec gotowania zupy. Jestem leniwcem. Gotowałam w jednym. 4.Pod koniec gotowania dodaj kapustę kiszoną i pieprz. 5. W wersji na bogato dodaj: podsmażoną cebulkę i boczek. 6.Nakładaj na talerz i podziel się ze znajomymi,którym gadałaś/łeś o zupie przez cały dzień.A nóż widelec się odwdzięczą obiadem(choć prawdopodobniejsze jest piwo/wino/kawa) 7.Zupy wychodzi
U Fiolkistopni Celsjusza. 5. Na lub nad brytfanką ułóż kratkę,a na niej połóż na jednym boku kurczaka. Piecz 25minut. 6. Po tym czasie przewróć kurczaka na drugi boczek i piecz kolejne 25minut 7.Po tym czasie ułóż kurczaka piersiami do góry i piecz około godziny wg zasady - tyle ile waży kurczak/kura tyle go piekę 8. Na około 40 minut przed końcem
U Fiolki