serkiem jogurtowym to nasza propozycja na pyszne, ale lekie, fit śniadanie lub kolację. Uwielbiamy szparagi i przygotowujemy je na różne sposoby: Szparagi z sosem holenderskim Szparagi zawijane w boczek (roladki ze szparagami) , Zapiekanka. Klopsiki wieprzowe ze szparagami i makaronem Pizza ze szparagami Kremowa zupa szparagowa z pestkami dyni Jaglane muffiny ze szparagami i szynką Kremowa zupa szparagowa Tarta ze szparagami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZbliża sie weekend, a zatem dla niekótrych też czas grillowania, dlatego dzisiaj przepis specjalnie na taką okazję. Zazwyczaj na grillu , oprócz kiełbas pojawia się karkówka, boczek albo drób. Ja proponuję wrzucić na ruszt polędwiczki. Mięso odpowiednio zamarynowane jest po przyrządzeniu miękkie, soczyste i smaczne (trzeba pamiętać, aby do dłuższego marynowania mięsa, jak w tym przpadku, nie dodawać soku
Bon appetit mon amiegotuje się w wodzie do miękkości, dodając w trakcie gotowania oczyszczone i opłukane warzywa oraz przyprawy. Do tradycyjnych posiłków należą także golonki z kapustą i borowikami, z pieczonym boczkiem i świeżą papryką. W lokalach gastronomicznych dostępna jest również golonka z żurawiną i świeżym chrzanem, po węgiersku, bawarsku lub nadzieniem z zielonego pieprzu. W Beskidach na golonce przyrządzić można kwaśnicę
KUCHNIA POLSKAWisły. Uczestnicząc w pierwszym z cyklu spotkań, dowiedziałam się ciekawych informacji historycznych, dotyczących nadwiślańskich terenów dawnej Warszawy oraz o Mennonitach. Po opowieściach poczęstowano wszystkich pyszną z upą marchwiową z boczkiem i serem ...a potem zagoniono "do roboty". Warsztaty kulinarne poprowadził Maciej Nowicki, a potrawy przygotowywane podczas spotkania inspirowane były książką Wojciecha Marchlewskiego "Mennonici: życie codzienne od kuchni" Tego dnia przygotowaliśmy
kolorowotorcikowooregano sól,pieprz Keczup i przecier przełożyć do miseczki, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy.Wymieszać. Dodatki: 250 g. sera żółtego kilka pieczarek 1 mała cebula kilka plasterków boczku 1/2 słoiczka tuńczyka po kawałku papryki czerwonej i żółtej kilka małych różyczek brokuła Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, z każdej uformować kulę. Blaszkę delikatnie wysmarować olejem, wyłożyć kulkę ciasta
Agusiowe smakołykiwyciągnięciu z lodówki, na patelni z powłoki nieprzywierającej na dużym ogniu przez ok. 2- 4 minut z każdej strony. W zależności od preferencji Poniżej moja kompozycja: sałata, boczek, cebula, cheddar, ogórki, papryczki jalapeno (marynowane) i sos BBQ Smacznego PS. Nie powinno dodawać się jajka do mięsa ale jeśli ktoś lubi to czemu nie przepis na bułki można znaleźć
rozgotowanacheddarem i serem brie. Dzięki brie, masa ma pazurka, a pozostałe sery wraz z jajkami i śmietaną, nadają delikatnego smaku. Przyznam, że w planach miałam dodać do masy podsmażony boczek, jednak w ferworze przygotowań tarty, zupełnie o nim zapomniałam. Możecie zatem poeksperymentować jeszcze z takim dodatkiem. Drukuj Tarta ze szparagami i serem Składniki Ciasto 250 g mąki pszennej
Mieszam w Garnkugotować nazbyt dużej liczby pyz jednocześnie. Mogą wykipieć lub się rozlecieć. Gotować 1-2 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjąć łyżką cedzakową i przelać zimną wodą. Podawać z podsmażonym boczkiem i cebulką. Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia podanego dania... Zanim przypomniałam sobie o aparacie to nie było już co fotografować....:-) Z podanej porcji wychodzi sporo pyz. Ale nie ma problemu
Ze smakiem bez glutenuPrzepis ten jest w mojej rodzinie od zawsze. Idealny na upały, lekko kwaśny, orzeźwiający chłodnik ogórkowy, który koniecznie należy podawać z młodymi ziemniaczkami okraszonymi słoniną lub boczkiem, podsmażonymi z cebulką. Robi się go bardzo szybko o ile wcześniej schłodzi się w lodówce odpowiednią ilość przegotowanej wody. Składniki: kilka ogórków zielonych - dla mnie najlepsze są gruntowe 1 niewielka cebula
Ze smakiem bez glutenuteż jako dodatek do bigosu czy zupy. Składniki: 2 kg mięsa wieprzowego w kawałkach - najlepiej gulaszowego, karkówki lub łopatki; do samej, chudziutkiej szynki dobrze dorzucić ok 500 g boczku bez skóry 6-7 ząbków czosnku sól, pieprz ewentualnie ulubione przyprawy, np. majeranek Mięso należy pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce na sitku o najgrubszych oczkach. Do zmielonego mięsa
Ze smakiem bez glutenuartykułami masarskimi. Polecam wykonać jej większą ilość i część zamrozić. Doskonale się przechowuje. Składniki: 2 kilogramy mięsa wieprzowego: 1 kg szynki, 1/2 kg mięsa z łopatki, 1/2 kg chudego boczku 4 duże ząbki czosnku sól, pieprz ewentualnie 1/2 kg skórek wieprzowych - ugotowanych i wystudzonych ulubione przyprawy: majeranek, tymianek, etc. Skórki wieprzowe dają gwarancję ścisłości mielonki. Dzięki zawartej w nich naturalnej
Ze smakiem bez glutenumimo to byłam chudzielcem. Szkoda,ze dziś nie mogę się tak objadać - niestety wiek robi swoje,przemiana materii się zmienia i takie cudowności idą w boczki. No,ale raz na jakiś czas wskazane i nie szkodzi. Wszystko z umiarem. Dobra,rozpisałam się,ale jakoś na wspomnienia mnie wzięło. Zapraszam po przepis,może skusicie się na majowy weekend zrobicie
Niespełnione zdolności kulinarnekaszanką, makaron z jeżynami i kurkami, kompot z rabarbaru i truskawek z zielonym pieprzem, pasztet z musem z rabarbaru, śledzia z rabarbarem lub ze skorzonerą, pieczoną skorzonerę z boczkiem, chłodnik z jarmużem, raviolo z pasternakiem i płynnym żółtkiem, oraz pasternak pieczony z gruszkami i figami. A tymczasem polecam też moje przepisy na dania z topinamburem i rabarbarem . Retrowarzywa
Ugotowane pozamiatanejako że na LCHF nie ma ścisłych podziałów na poszczególne posiłki to sprawdzi się również i na obiad czy kolację Shakshuka podawana jest z różnego rodzaju dodatkami jak jajka, boczek, kiełbaski, mięso mielone czy sery. Tutaj dzielę się z Wami podstawowym przepisem z jajkami. Składniki na 3 porcje (2 osoby dorosłe i 1 dziecko): 80 g masła klarowanego (dieta optymalna
Ola la LCHF