Prosta ,a zarazem bardzo smaczna sałatka ,w sam raz na zbliżające się rodzinne świętowanie. Składniki 500 g filetów z kurczaka 500 g świeżych ogórków 2 łyżki przyprawy gyros 2 łyżki oliwy z oliwek 400 ml gęstej śmietany sól ,pieprz por (biała część) 200 g mała puszka kukurydzy 2 czerwone cebule(...)jajka Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Filety oczyszczamy ,kroimy w kostkę obtaczamy w przyprawie i oliwie. Smażymy na rozgrzanej patelni ,osączamy z nadmiaru tłuszczu. Studzimy. Ogórki obieramy ,ścieramy na tarce o dużych oczkach ,solimy i odstawiamy na 30 min. Odciskamy z wody ,dodajemy do śmietany ,doprawiamy solą i pieprzem. Pory kroimy w piórka ,sparzamy ,odsączamy
R'n'G Kitchenśniadanie idealny :P Takie lekkie połączenie greckiego smaku tzatziki. Składniki 200 g sera białego półtłustego 200 g śmietany 18% 200 g ogórków gruntowych(...)ząbek czosnku 3 łyżki posiekanego koperku sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 W misce ,przy pomocy widelca ,rozkruszamy ser i mieszamy ze śmietaną. Ogórki obieramy ,ścieramy na tarce o dużych oczkach ,oprószamy solą i odstawiamy by puściły wodę. Odsączamy i dodajemy do sera razem z posiekanym koperkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wszystko mieszamy
R'n'G Kitchenpietruszki 2 łyżki prażonej cebulki Przygotowanie Ziemniaki dokładnie umyłem, ugotowałem w mundurkach w osolonej wodzie. Obrałem cebule i pokroiłem w krążki. Kiełbasę i ser pokroiłem w słupki, a ogórki w cienkie plasterki. W rondelku podgrzałem bulion warzywny . Ugotowane ziemniaki po odcedzeniu zalałem zimną wodą i obrałem(...)łupinek. Pokroiłem w plasterki i polałem gorącym bulionem. Odstawiłem do przestygnięcia, a potem odsączyłem. Ocet przyprawiłem solą, pieprzem i cukrem, utarłem z olejem. Do ziemniaków dodałem kiełbasę, cebule, ogórki i ser, delikatnie wymieszałem. Polałem sosem, odstawiłem na 20 minut. Posypałem natką i prażoną cebulką
R'n'G KitchenProsty i szybki w przygotowaniu chłodnik z botwinki ,danie kuchni kresowej ,idealnie sprawdza się w upalne dni. Składniki 1 l kefiru 250 ml śmietany 18% 2 duże ogórki gruntowe 2 jajka sok z 1/2 cytryny pęczek koperku pęczek botwiny sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4(...)Botwinę płuczemy i siekamy (bez buraczków). Wrzucamy do wrzątku ,dodajemy sok z cytryny i gotujemy do jej miękkości. Ostudzamy. Kefir mieszamy ze śmietaną ,dodajemy pieprz ,sól i posiekany koperek. Ogórki obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do kefiru razem z ostudzoną botwinką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style
R'n'G KitchenPotrzebujemy: 1/2 litrowego słoika buraczków marynowanych, około 200 g 2 ogórki gruntowe pęczek rzodkiewki 400 g jogurtu naturalnego sól, pieprz gotowane jaja wedle uznania Buraczki bez marynaty, obrane ogórki i rzodkiewki miksujemy blenderem na gładko. Następnie dodajemy jogurt naturalny i całość razem mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z jajkami gotowanymi na twardo, obficie posypujemy
MamaOskarkamajonez WYKONANIE: Jajka ugotować na twardo, wystudzić, następnie obrane zmiksować na gładką masę, paprykę, ogórek, por, szczypiorek, szynkę, pieczarki drobno pokroić, do masy dodać pokrojone warzywa oraz majonez, dokładnie wymieszać,doprawić do smaku solą i pieprzem i do lodówki. Pamiętajcie, aby odsączyć ogórki i pieczarki inaczej pasta będzie zbyt luźna
Kuchnia BeatySmaczna, szybka surówka do obiadu. Składniki: 4 ogórki małosolne, 4 łyżki utartego surowego kalafiora, 2 łyżki oleju, zielenina. Wykonanie: Ogórki opłukać, pokroić w kostkę, dodać starty kalafior, polać olejem i posypać zielenina. Surówkę możemy także podać z majonezem wymieszanym z jogurtem naturalnym
Tradycyjna Kuchniamoja propozycja na weekendowy obiad. Kawałek soczystego mięsa, świeże warzywa i pyszne, niebanalne puree. Nic dodać, nic ująć. Tylko wcinać :) Składniki: 250 gram polędwiczki wieprzowej sól, pieprz 2 ogórki konserwowe 1/2 lampki białego, wytrawnego wina 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub rosołu 1/2 kg młodych ziemniaków 1-2 łyżki tartego chrzanu koperek 6-7 młodych marchewek 150 gram zielonej(...)praskę, mieszamy aż do uzyskania odpowiedniej, kremowej konsystencji. Szalotkę i czosnek kroimy bardzo drobno. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i smażmy szalotkę i czosnek. Następnie dodajemy posiekane bardzo drobno ogórki. Dusimy 2 minuty, wlewamy wino i gotujemy minutę. Następnie dodajemy bulion, doprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy sos aż odparuje i zostanie jedynie 1/3. Sos musi być odpowiednio gęsty
Mango PapajaSkładniki : 2 kg ogórków 1 kg cebuli 15-20 dkg selera Zalewa : około 7 szklanek wody 1 szklanka octu 1 łyżka soli 7-8 łyżek cukru 4-5 listków laurowych 8-10 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka gorczycy(...)ziarenek czarnego pieprzu 2 łyżki kurkumy Sposób wykonania : O górki bez obierania pokrój w cienkie talarki. Cebulę obierz, opłucz, posiekaj w cienkie paski, wymieszaj razem z ogórkami, posól i odstaw na 2-3 godziny. Składniki na zalewę razem zagotuj. Warzywa odcedź, zalej gorącą zalewą , gotuj przez około 10 minut. Pod koniec gotowania wsyp pokrojony w cienkie paski ( możesz
Przepisy i porady kulinarnePyszny chłodniczek w sam raz na upalne dni ze świeżych warzyw-rzodkiewki i ogórka. Do tego dużo koperku i kwiaty ogórecznika. składniki: 1 średni długi ogórek 300 g rzodkiewek 2 łyżki posiekanego koperku 0,5 l kefiru sól czosnkowa Kociołek Smaków do smaku kwiaty ogórecznika do dekoracji Ogórka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Soku, który(...)puści ogórek nie odlewać. Rzodkiewki również zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub ewentualnie pokroić w drobną kosteczkę. Dodać posiekany koperek. Wszystko wymieszać i dodać kefir, ponownie wymieszać. Do smaku doprawić solą czosnkową. Odstawić na minimum 30 minut do lodówki aby smaki się przegryzły. Chłodnik podawać przybrany kwiatkami ogórecznika. Polecam też: Chłodnik z botwiną Chłodnik ogórkowy z nasturcją
Monia miesza i gotujeSkładniki: - 2 pęczki botwiny - 1 pęczek dymki - 1 pęczek rzodkiewek - 3 ogórki - 1 litr maślanki - 1 pęczek kopru - jajka ugotowane na twardo - ocet winny - sól, pieprz Sposób wykonania: Buraczki z botwiny obieramy i kroimy w kostkę a łodygi na małe kawałki. Wrzucamy do garnka i zalewamy(...)przykrycia wodą. Solimy i gotujemy botwinę do miękkości. Gdy będzie już gotowa dodajemy do niej około 3 łyżek octu winnego. Całość studzimy. Dolewamy maślankę i dodajemy poszatkowaną dymkę, koper, ogórki (obrane) pokrojone w kostkę i rzodkiewkę pokrojoną na małe kawałki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość schładzamy w lodówce. Chłodnik podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i pokrojonym
Qchnia po prostumłodej botwinki lub 1 duży burak 500ml bulionu warzywnego lub wody 250-300 ml kefiru 1,5% 1 łyżka domu z cytryny 1 łyżeczka octu winnego 2 ogórki zielone gruntowe 6 rzodkiewek Pęczek koperku Pęczek szczypiorku z dymką 1 ząbek czosnku wg uznania Sól Pieprz PRZYGOTOWANIE: Buraki i botwinkę myjemy(...)gotującego się bulionu lub wody dodajemy botwinę z burakami, gotujemy 5-10 min i dodajemy ocet i sok z cytryny, gotujemy następne 5 min. Następnie odstawiamy do wystygnięcia. Ogórki, rzodkiewki, szczypiorek i koperek siekamy w drobną kostkę. Do wywaru dodajemy kefir, warzywa, czosnek według uznania, sól i pieprz. Odstawiamy na noc do lodówki. Najlepiej smakuje
Zainspiruj się kuchniązielonego melona (jeśli chcemy aby zupa chłodziła się krócej włóżmy melona do lodówki na noc) 1 szklanka mleka kokosowego 2-3 małe zielone ogórki 2 limonki 10 g świeżej mięty (50 listków) szczypta soli Przygotowanie (20 minut): - mięte miksujemy dokładnie z mlekiem kokosowym - melona kroimy na pół(...)usuwamy cześć z pestkami, następnie wybieramy miąższ i miksujemy z mlekiem kokosowym - do zupy dodajemy sok wyciśnięty z 1 i 1/2 limonki oraz sól - ogórki kroimy w kosteczkę i dodajemy do chłodnika, miksując wszystko po raz ostatni - zupę wkładamy do lodówki do schłodzenia ( co najmniej 30 minut) - na koniec ozdabiamy plasterkami
Pora na pora i pomidorasałatki dodajemy surową kaszkę kuskus, ponieważ wyciągnie ona cały sok z innych składników. Zobaczycie jak pięknie napęcznieje. Sałatka bardzo orzeźwiająca i lekka. Składniki: 800 g pomidorów 800 g ogórków 1,5 szklanki oleju 1 duża cebula 1 garść posiekanej(...)natki pietruszki 1 garść posiekanego estragonu 10 listków mięty 300 g kaszy kuskus sok z 2 cytryn sól pieprz Wykonanie: Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Ogórki obrać i pokroić w drobną kostkę. Cebulę drobno posiekać. wszystko razem wymieszać, dodać posiekaną natkę pietruszki, olej, estragon,posiekaną miętę i wyciśnięty sok z cytryn. Wszystko wymieszać. Na koniec
O kuchni z uczuciemweekendami w Kazimierzu Dolnym i knajpką "U Fryzjera" - chłodnik w tym miejscu to zawsze obowiązkowy punkt programu:) Mój chłodnik jest gęsty, kremowy, z dużą ilością koperku, rzodkiewki i ogórka. Idealną konsystencje zapewnia mu zsiadłe mleko, choć zdarzało mi się robić go na jogurcie, czy kefirze. Zbliżają się naprawdę gorące dni, więc jeśli ktoś jeszcze nie robił w tym roku chłodnika(...)już za kilka dni nadarzy się ku temu okazja :) Składniki: 0,5 litra zsiadłego mleka pęczek botwinki z młodymi buraczkami łyżeczka soku z cytryny 1 ogórek pęczek rzodkiewek 0,5 szklanki posiekanego szczypiorku 0,5 szklanki posiekanego koperku sól, pieprz, cukier Przygotowanie: Umytą i osuszoną botwinkę pozbawić nadmiaru liści, pokroić na 3 cm kawałki, buraczki obrać
Kulinarne Inspiracje