ogórki - 26028 przepisów (strona:698/1736)

Sałatka z ogórkiem i rukolą 185

goście :) Składniki : 2 zielone małe ogórki garść rukoli  3 ugotowane jajka ser mozzarella w kulkach ewentualnie czerwona cebula Przygotowanie : Rukolę umyć, osuszyć, lekko rozdrobnić Jajka, ser i ogórki pokroić w kostkę Składniki połączyć, można lekko posypać pieprzem, polać dresingiem, wymieszać. Składniki na dressing : sok z cytryny miód oliwa z oliwek

Proste Potrawy
Winegret ze śledziem i burakami 125

Kolejne danie wigilijne z mojego rodzinnego domu. Winegret to popularny rodzaj sałatki w kuchni rosyjskiej 300 g śledzia z oleju, 200 g ugotowanych ziemniaków – 1 spory ziemniak, 160 g ogórków kiszonych – 2 szt., 130 g cebuli – 1 cebula(...)ugotowanych buraków – 1 duży burak, 50 g grzybków z octu, sos: 1 żółtko, 1 łyżeczka musztardy sarepskiej, sól, cukier, 1 - 2 łyżki soku z cytryny, 90 ml oleju Ziemniaki, ogórki, buraki pokroić w niezbyt małą kostkę. Cebulę i grzybki posiekać. Śledzie osączyć z oleju na ręczniku papierowym i pokroić w kostkę. Żółtko (z jajka przed rozbiciem sparzonego) utrzeć

królestwo garów
„tatar” z wędzonego łososia 145

szalotki, 100 g wędzonego łososia, 1 -2 buraki, 1 ogórek, jajka przepiórcze lub kurze, ognista mieszanka przypraw sok z limonki, łyżka miodu, 4 łyżki oliwy, Buraki umyć, ugotować al dente. Lekko przestudzić, obrać i pokroić w kostkę ( około 0,5x0,5 cm). Włożyć do miseczki. Sok z limonki, miód i oliwę wymieszać. Wlać do buraków, wymieszać i odstawić. Jajka ugotować(...)twardo, ostudzić, obrać. Jajka przepiórcze przekroić wzdłuż na pół. Jeżeli wzięliśmy jajka kurze pokroić je w kostkę. Szalotki obrać, posiekać. Ogórki obrać, przeciąć wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę takiej wielkości na jaką pokroiliśmy buraka. Na talerzu ułożyć buraki, na nich łososia, następnie ogórka. Na wierzchu położyć jajka. Wokół ułożyć cebulę. Posypać ognistą mieszanką przypraw. zastawa

królestwo garów
Zimowa surówka z kapusty pekińskiej 100

żółta lub czerwona, sól, sok z cytryny, cukier, oliwa, Ogórka umyć, cienko obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Lekko posolić i wymieszać, odstawić na 15 minut, Kapustę poszatkować. Paprykę pokroić w cienkie paski. Krojąc paprykę, pamiętajmy, że należy kłaść ją na desce skórą do dołu. Kroimy od strony miąższu. Ogórki odcisnąć, połączyć z kapustą i papryką, dodać szczyptę

królestwo garów
„kebab” po mojemu 299

kwaśny Ogórka umyć, cienko obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Lekko posolić i wymieszać, odstawić na 15 minut. Przyprawy zemleć, wymieszać z solą. Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z błon, natrzeć przyprawami i odstawić na pół godziny. Skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Kapustę poszatkować. Paprykę pokroić w cienkie paski. Ogórki odcisnąć

królestwo garów
Chłodnik ogórkowy z przepiórczymi jajami i pieczonymi burakami 109

równą, kosteczkę – jak na tatara. Ogórka umyj, obierz ze skórki za pomocą obieraczki i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Rzodkiewki opłucz pod bieżącą wodą, zetrzyj na małych oczkach tarki. Ząbki czosnku rozgnieć, obierz z łupiny i drobno posiekaj, następnie brzegiem noża rozetrzyj na pastę. Nabiał połącz w jednej misce, dodaj przygotowane wcześniej ogórki, rzodkiewki, czosnek, oliwę, dopraw solą, kilkoma

królestwo garów
Tuńczyk w palonym sianie z foie gras 146

Plaster tuńczyka o grubości około 2 cm, 5-6 łyżek octu z wina riesling, Mus foie gras z kaczki z dodatkiem trufli, oliwa, ogórek, siano. Dwie garście siana włożyć do naczynia żaroodpornego i spalić. Przetrzeć przez sito. Tuńczyka pokroić w kostkę wielkości około 2cm:2 cm. Włożyć do miseczki, wlać ocet z rieslinga, zamieszać i odstawić na 30 minut(...)wszystkich stron się zamarynował. Kostki tuńczyka obtoczyć w popiele z siana. Na patelnię wlać oliwę. Tuńczyka smażyć, na dużym ogniu, ze wszystkich stron. Powinien zostać w środku różowy. Ogórka obrać, przeciąć wzdłuż na pół, wyciąć pestki. Pół ogórka pokroić w cienkie paseczki - julien, drugą połowę w drobną kostkę. Na tuńczyku układać foie gras, dekorować paskami i kostkami ogórka. Tuńczyk

królestwo garów
Street Food/Street Wines na Burakowskiej 138

jadam z burgerów, tak ten był naprawdę dobry. Przyjemnie "przypalony" boczek, mięso dobrze usmażone,  soczyste, sosu akurat, sałata krucha i tylko ten ogórek... mógłby być troszkę lepszy. Przypomniało mi się dlaczego nie lubię kiszonych ogórków.... Do burgera – piłam Château de Pennautier 2013 Cabardès . To kupaż Cabernet Franc 10%, Cabernet Sauvignon 20% Merlot 20%, Malbec 10%, Grenache 20% Syrah

królestwo garów
Kurczak z suszonymi owocami 186

śliwki, żurawina, 1 cebula mielona słodka papryka, kolendra, oregano, rozmaryn, sól, świeżo zmielony pieprz 1 szklanka ryżu 2 łyżki oliwy 1 łyżka sosu sojowego 1 łyża sosu ostrygowego 3 ogórki kiszone 1 łyżeczka curry szczypta papryki słodkiej wędzonej sól. pieprz świeżo zmielony Wykonanie: Udka myjemy, osuszamy przyprawiamy, następnie odstawiamy na 1 godzinę. W rondlu rozgrzewamy oliwę, dodajemy przyprawione udka(...)minut na 1 łyżce oliwie, dolewamy 2 szklanki osolonej wody gotujemy ryż na sypko. Ugotowany ryż podsmażamy znowu w rondlu z pozostałą oliwą dodajemy pokrojone w kosteczkę ogórki, dodajemy pozostałe przyprawy wszystko razem smażymy ok. 10 minut. Podajemy z upieczonym kurczakiem. Smacznego

kgwjanczewo
Faszerowane skrzydełka w cieście naleśnikowym 185

Pyszne skrzydełka faszerowane, na każdy dzień i od święta.  Faszerowane skrzydełka w cieście naleśnikowym  Składniki: Farsz skrzydełka z kurczaka - 4 szt papryka czerwona - 8 słupków ogórki korniszony - 8 słupków ser żółty - 8 słupków przyprawa do kurczaka tłuszcz do smażenia Ciasto naleśnikowe: jajko - 1 szt mąka - 50 g woda - 40 ml mleko - 50 ml sól- szczypta papryka ostra(...)kości ze skrzydełek.  W środku i na zewnątrz skrzydełka, dobrze obsypać przyprawą do kurczaka, odstawić w chłodne miejsce na całą noc.  Następnie faszerować skrzydełka serem, papryką i ogórkiem.  Do każdego skrzydełka wkładać po 2 słupki sera, papryki i ogórka, spiąć skrzydełka wykałaczkami. Ciasto naleśnikowe:  Wszystkie składniki przełożyć do miski, zmiksować.  Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany

Kuchnia Danusi
Sałatka warstwowa gyros 297

odpowiadającego nam smaku).  Pozostawiamy do ostygnięcia. Cebulę i ogórki kroimy w kostkę, umytą i osuszoną sałatę pekińską kroimy drobno. Układamy warstwowo w salaterce (od dołu): mięso, cebula, ogórki, ketchup, kukurydza, majonez, mięso, sałata pekińska Na każdą warstwę nakładamy tyle, aby przykryło poprzednią warstwę. Smacznego

paapilotkaa
Pasta jajeczna z tuńczykiem 201

Pasta jajeczna z tuńczykiem... Wiórki ugotowanych na twardo jaj i żółtego sera. Drobne kostki kiszonego ogórka i cebuli. W towarzystwie dostojnego tuńczyka. Doprawione majonezem i musztardą. Pyszna pasta kanapkowa. Polecam!   Składniki: 4 jaja; Puszka tuńczyka w kawałkach w oleju (waga netto, po odsączeniu 130 g); 100 g żółtego sera (u mnie gouda); 1 duży, kiszony ogórek; 1 mała cebula(...)wystudzić, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki). Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki). Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Ogórka kiszonego pokroić w drobną kosteczkę. Tuńczyka odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki pasty wymieszać ze sobą. Dodać majonez i musztardę. Wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Dobrze wymieszać

Gospodyni Miejska
Sos tatarski 117

sarepskiej 5 grzybków marynowanych w naturalnej zalewie 10 mini ogórków konserwowych Sól Pieprz W misce dokładnie mieszamy ze sobą majonez, śmietanę, chrzan, musztardę. Koperek, marynowane grzybki i mini ogórki konserwowe siekamy bardzo drobno. Dodajemy do masy. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Taki sos idealnie sprawdzi się do jajek  jak i różnego rodzaju mięs np. grillowanych

VioletoweKucharzenie
Pasta warta tuńczyka, czyli prosty pomysł na kanapki w piątek, świątek i niedzielę ;) 137

małej cebuli 1 - 2 łyżki majonezu odrobina soli, pieprz  Przygotowanie: Jajko gotujemy na twardo. Tuńczyka i groszek bardzo dokładnie odsączamy. Cebulę jak również jajko siekamy bardzo, bardzo drobno. Ogórka też kroimy w drobniutką kosteczkę. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy. Solimy jeśli sól lubimy ;) Jako, że większość składników zawiera sól jest to właściwie zbędne. Na koniec pieprzymy i dodajemy majonez. Ponownie(...)delikatnie mieszamy i gotowe. Pasta jest prosta i szybka w przygotowaniu , a przede wszystkim pyszna . W zależności od upodobań można ją przygotować w bardziej łagodnej formie (dwa jajka, mniej ogórka, cebuli i pieprzu). Ja lubię opcję wyrazistą, więc dodaję jedno jajko i nie żałuję pozostałych składników (oprócz soli) Doskonale komponuje się z ciemnym pieczywem

Kuchnia po mojemu
Domowa surówka z kapusty kiszonej niby po żydowsku jako wyrazisty akcent obiadowy 127

względu na właściwości warto regularnie spożywać - szczególnie w okresie zimowym kiedy trudno o świeże warzywa. Składniki (na niewielką miskę): 20 dag kapusty kiszonej z marchwią 1/2 marchewki 1 niewielki ogórek kiszony 1/4 średniego ogórka zielonego 2-3 plastry cebuli 1/2 małego jabłka 1/5 czerwonej papryki pieprz mielony 2 łyżki oliwy ulubione przyprawy (suszony koper, czosnek granulowany, tymianek, rozmaryn, kminek) kilka(...)kropli octu winnego Przygotowanie: Kapustę kiszoną siekamy drobno. Ścieramy na tarce z grubymi oczkami marchew, jabłko i ogórka kiszonego. Ogórka zielonego i cebulę kroimy cienko w kostkę, a paprykę w cieniutkie pióra. Oliwę mieszamy z utartymi w moździerzu ziołami i octem. Dodajemy do kapusty i mieszamy. Odstawiamy na 15-20 minut i gotowe. Im więcej cebuli i pieprzu dodamy

Kuchnia po mojemu