odetchnąć, wyjść z domu, rozpalić ogień i cieszyć się latem... Marząc o słonecznej sobocie przedstawiam kolejny po sałatce pomidorowej, niezwykle łatwy w wykonaniu, niezbędnik grillowy. Tzatziki! Potrzebne nam będą: ogórki- najlepiej świeże prosto(...)działki- 3 duże lub kilka mniejszych jogurt grecki- 1 duże opakowani 400g ząbek czosnku- albo i dwa oliwa z oliwek sól, pieprz, łyżka octu, kilka listków świeżej mięty Ogórki ścieram na tarce o małych oczkach, lekko solę i po paru minut odciskam sok. Mieszam z jogurtem, dodaję ocet, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz roztarte liście mięty i łyżkę oliwy
Zapiski Młodej ŻonySkładniki: 1 woreczek ugotowanego ryżu basmati 2 łodygi selera naciowego 3 pomidory suszone z zalewy 2 - 3 ogórki korniszony 1 jabłko 1 paprykę czerwoną 1 czerwoną cebule(...)puszka tuńczyka w oleju 1 puszka kukurydzy sól, świeżo zmielony pieprz 2 łyżki majonezu pół łyżeczki oregano posiekaną pietruszkę Wykonanie: W kosteczkę kroimy: seler naciowy, pomidory suszone, obraną cebulę, ogórki. Paprykę myjemy nasiona osuwamy, jabłko obieramy kroimy na cztery usuwamy nasiona, również kroimy w kosteczkę. Tuńczyka odsączamy z oleju, oraz kukurydzę z zalewy. Do miski wkładamy ryż i dodajemy
kgwjanczewojedną genialną sałatkę. Wstawiam specjalnie dla Was! Pozdrawiam! Sałatka z kurczakiem i pieprzem ziołowym podwójny filet z kurczaka słoik selera marynowanego świeża czerwona papryka puszka kukurydzy 3 średnie ogórki kiszone 3 jajka 3-4 łyżki majonezu jogurt naturalny sól(...)pieprz ziołowy Prosta sprawa! Kurczaka kroimy na drobną kostkę, obsmażamy doprawiając lekko vegetą (kucharkiem). Selera dajemy na durszlak, przelewamy lekko zimną wodą i odstawiamy aż odcieknie. Paprykę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Jajka gotujemy na twardo i także kroimy na kostkę. Odsączamy kukurydzę. Łączymy wszystkie składniki. Dodajemy majonez, jogurt naturalny, sól ( z solą radzę uważać
Kuchnia moimi oczamiwielkości wędzona makrela - 4 duże ziemniaki - 3 ogórki konserwowe - 2 jajka - 2 łyżeczki kaparów - sól, pieprz - majonez Przygotowanie: Ziemniaki oraz jajka gotujemy. Po wystudzeniu kroimy je w kostkę. Ogórki obieramy i również kroimy je w kostkę. Makrelę rozdrabniamy i łączymy z pozostałymi składnikami. Dodajemy do nich kapary i majonez a doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Zainspirowana w kuchnipodanie jej w kruchych koszyczkach. Smakuje wyśmienicie, wygląda wykwintnie i świetnie sprawdzi się na przyjęciach. Składniki 3 marchewki 2 korzenie pietruszki ½ dużego selera 4 jajka winne jabłko 3-4 ogórki kiszone strąk czerwonej papryki natka pietruszki majonez musztarda francuska sól, biały pieprz kruche koszyczki: 100g masła 100g mąki pszennej 100g mąki pełnoziarnistej 2 łyżki zimnej wody sól Sposób przygotowania(...)seler obrać i ugotować w osolonej wodzie. Można tez użyć włoszczyzny pozostałej po gotowaniu rosołu. Jajka gotujemy na twardo i studzimy w zimnej wodzie. Wystudzoną włoszczyznę, jajka, kiszone ogórki, obrane jabłko i paprykę kroimy w kostkę. Natkę pietruszki myjemy i drobno siekamy. Łączymy składniki. Dodajemy majonez oraz dużą łyżkę musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy. Doprawiamy do smaku solą
Pyry na Gazcebule 3 ogórki konserwowe Sposób wykonania: Śledzie namoczyć przez około pół godziny w mleku. W międzyczasie przygotować „pierzynkę”: Obrane jabłka zetrzeć na wiórki, cebule i ogórki pokroić w drobną kostkę. Wymieszać wszystko z majonezem a następnie śmietaną. Śledzie odsączyć z mleka, pokroić w paski i pokropić octem. Dodać pieprz do smaku. Połączyć z przygotowaną pierzynką
Na słodko lub wytrawnieodrobina oliwy sól, pieprz A jak to zrobić: Z makreli wydobyć to co najlepsze - mięso oddzielić od skóry i ości, przełożyć do miski i rozdrobnić. Cebulę, jajka i ogórki pokroić w drobną kostkę i dodać do ryby. Doprawić oliwą, solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną pastę nakładać na świeże pieczywo. Jeśli nie mamy pod ręką wędzonej
Kuchnia w opałachpolecam. SKŁADNIKI: filety z ulubionej ryby przyprawa do ryb pieprz cytrynowy sól odrobina soku z cytryny mąka olej 5-6 ziemniaków 1 mała cebula 3-4 kiszone ogórki 2-3 jajka sól, pieprz ocet oliwa A jak to zrobić: Filety rybne zamarynować w przyprawach wymieszanych z sokiem z cytryny i odstawić do lodówki na 2-3 godziny(...)piórka, można ją lekko sparzyć, będzie wtedy trochę mniej intensywna w smaku. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i pokroić tak jak ziemniaki na półplasterki. Ogórki kiszone pokroić w cienkie plastry. Wszystkie pokrojone składniki przełożyć do miski, doprawić solą, pieprzem oraz skropić octem i oliwą. Całość dobrze wymieszać
Kuchnia w opałachpatelni z dwóch stron, aż się zarumienią. Jajko pokroić w drobną kostkę, wymieszać z majonezem i doprawić solą i pieprzem. Ogórka i grzybki pokroić w kostkę i wymieszać. W ringu układać kolejno warstwy: podsmażony chleb jajko podsmażony chleb ogórki z grzybkami podsmażony chleb łosoś drobno pokrojony pokrojony w kosteczkę suszony pomidor bazylia do dekoracji Tak przygotowane danie przełożyć
Kuchnia w opałachmarynowanych podgrzybków 3-4 ogórki korniszony sól pieprz 4 łyżki majonezu (jeśli chcemy aby sos był rzadszy dodajemy go więcej) A jak to zrobić: Szalotkę, grzybki i ogórki kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie z majonezem. Gotowy sos przechowujemy w lodówce. Idealnie sprawdzi się do jajek, ale także jako dodatek do wędlin
Kuchnia w opałachFrużelina z borówki amerykańskiej Konfitura z czarnej porzeczki Syrop sosnowy Dżem z cukinii Cukinia ala ananas Sok z czarnego bzu Brzoskwinie w syropie Sałatka z ogórków i papryki Ogórki konserwowe z chili Gruszki w octowej zalewie Pomidory suszone Fasolka szparagowa z marchewką Syrop z mniszka lekarskiego
Ala piecze i gotujestole dzięki warstwom. Składniki: 4-5 ogórków konserwowych 2 torebki ryżu 1 por 4 jajka tuńczyk w oleju ketchup oraz majonez Sposób przyrządzenia: na sam spód miski układamy ogórki pokrojone w kostkę następnie pół torebki ryżu ketchup por pokrojony w kosteczkę pół torebki ryżu majonez jajka pokrojone w kostkę pół torebki ryżu majonez tuńczyk odsączony z oleju ostatnia
upichcickalafiora i go nim polewać w trakcie grillowania. Sos Panna Składniki: 1/3 szklanka natki pietruszki drobno posiekanej 1/3 szklanki świeżej Bazyli drobno posiekanej ¼ szklanki zielonych oliwek drobno posiekanych 2 ogórki konserwowe drobno posiekane 1 łyżka drobno posiekanej szalotki 1 łyżeczka papryki jalapeno drobno posiekanej 2 łyżeczki soku(...)cytryny/limonki około 200 gram Sardeli w oliwie 1 wyciśnięty ząbek czosnku ¾ szklanki oliwy z oliwek extra virgin sól koszerna i czarny pieprz Przygotowanie: W misce umieścić: pietruszkę, bazylię, oliwki, ogórki konserwowe, szalotkę, paprykę, sardele i czosnek. Wszystko wymieszać z oliwą z oliwek a następnie z sokiem z limonki. Doprawić solą i pieprzem. Sos ten powinniśmy odstawić na około
naRuszcieRapso) Składniki na mizerię: 2 ogórki 5 rzodkiewek 200 ml jogurtu naturalnego sól, pieprz Wykonanie: Piersi kurczaka obtaczamy w pieprzu pomarańczowym i smażymy na oleju, aż będą gotowe Ogórki i rzodkiewki szatkujemy, po czym dodajemy jogurt i doprawiamy sola i pieprzem. Smacznego
IMPRESJA SMAKUrównież na nasz nastrój, ponieważ zwiększają poziom serotoniny, działają przeciwdepresyjne, wzmacniają pamięć i koncentrację. Składniki: 1 op śledzi matias w oleju 1 jabłko 0,5 papryki czerwonej 5 ogórków konserwowych w kurkumie 1 łodyga selera naciowego 0,5 puszki kukurydzy 1 czerwona cebula 2 łyżki majonezu sól,pieprz, Wykonanie: Jabłko(...)obieramy kroimy na cztery części i oczyszczamy z nasion kroimy w kostkę. Paprykę myjemy przekrawamy na pół i również wyciągamy nasiona kroimy w kosteczkę. W ten sposób kroimy też ogórki, seler naciowy obraną cebulę. Śledzie kroimy w paski. Wszystko przekładamy do miski dodajemy majonez oraz przyprawy wszystko mieszamy. Wkładamy na godzinę do lodówki, aby składniki się przegryzły. Przed
kgwjanczewo