wprowadzić jej do swoich posiłków. Dzielenie się kuskusem symbolizuje otwartość na ludzi i szczęście. Tak wiec smacznego :) Składniki : 1 szklanka ugotowanego i obranego bobu 1,5 szklanki kuskusu 2 ogórki gruntowe 250g pomidorów koktajlowych 1 dymka ze szczypiorkiem 1 mała cebula pół pęczka natki pietruszki 4 łyżki posiekanej mięty 3 łyżki bazylii 5 łyżek oliwy z oliwek 3 łyżki(...)szklanki kuskusu i zalewany go wrzącą wodą, tak aby wrzątek zakrył całą kaszę dodajemy 1 łyżkę oliwy z oliwek, solimy do smaku, pozostawiamy pod przykryciem na około 5 min. ogórki obieramy i kroimy w kosteczkę, pomidorki kroimy na połówki lub ćwiartki dymkę i czerwoną cebulę bardzo drobno siekamy miętę, bazylię i pietruszkę obrywamy z listków wszystkie składniki delikatnie mieszamy
zobacz ich smakangielskiego i ciasno poukładane ogórki. Zalać zimną wodą z (dokładnie rozpuszczoną solą). Zakręcić i postawić na zakrętkach. Musztardowe Zalewę zagotować i gorącą wlać do słoików z ciasno poukładanymi ogórkami. Wekować
Gaździnka warzyostatnim z moich chłodników, ale wyszedł wyjątkowo dobry - zniknął w 15 minut - więc dla odróżnienia od pozostałych nadaję mu konkretną nazwę. Składniki: 1 pęczek botwiny (bez buraczków) 4 ogórki kiszone 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 pęczka szczypioru 4 jaja ugotowane na twardo 3 ząbki czosnku 440 g kefiru 330 g śmietany 18 proc. sól i pieprz do smaku Sposób(...)drobno posiekać, zalać wrzątkiem, dodać 2 łyżki białego octu winnego, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 2-3 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia i zostawić do przestygnięcia. Ogórki i ugotowane na twardo jaja pokroić w drobną kostkę. Pietruszkę, szczypior i czosnek drobno posiekać. Ugotowaną, przestudzoną botwinę odcedzić na sicie lub wyjąć łyżką cedzakową i dodać do pozostałych
W SMAKprzepis na sos pesto można znaleźć na moim blogu pod hasłem „sosy”. 4 placki pszenne. 200 g grillowanego lub smażonego kurczaka ½ główki sałaty 1 papryka czerwona 1 pomidor 2 ogórki gruntowe 12-15 oliwek zielonych(...)szczypioru Sposób przygotowania Pierś z kurczaka należy pokroić na cienkie krążki i podsmażyć przez 2 minuty na teflonowej patelni bez tłuszczu. Następnie rwiemy sałatę, kroimy paprykę w cienkie paski, ogórki i pomidora przekrajamy na cząstki. Dodajemy pokrojony szczypior i oliwki, a następnie dolewamy łyżkę oliwy i całość przyprawiamy solą i pieprzem. Składniki mieszamy i dodajemy kurczaka Gotowa tortilla
Miód i pieprzlepiej niż lekko kwaśna zupa podana na zimno. Gotowy chłodnik Składniki dla sześciu osób 1 burak 5 sporych ziemniaków 1 l maślanki 4 jajka 0,5 l wody 4 ogórki gruntowe pęczek botwinki pół(...)pęczka rzodkiewki pół pęczka szczypioru pół pęczka kopru nać pietruszki sól, pieprz Sposób przygotowania Ziemniaki i buraka myjemy i nie obierając gotujemy do miękkości. Myjemy warzywa, suszymy i kroimy ogórki na drobną kostkę, rzodkiewkę w plastry, botwinkę na centymetrowej długości kawałki, siekamy szczypior, koper i nać pietruszki. Do garnka wlewamy maślankę, dodajemy wszystkie warzywa oraz ugotowane na twardo, drobno
Miód i pieprzwywar mięsno-warzywny 1,5 L · ziemniaki 6-7 szt · ogórki konserwowe 3 szt · papryka konserwowa 2 strąki · kiełbasa czosnkowa 20 dag · śmietana 18 proc(...)szkl · mąka pszenna 1-2 łyżki · natka pietruszki · sól · czarny pieprz mielony · papryka słodka mielona · przyprawa do zup Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wywarem, ugotować. Ogórki, paprykę i kiełbasę pokrajać w kostkę, połączyć z ziemniakami oraz śmietaną wymieszaną z mąką, chwilę pogotować, doprawić do smaku. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszk
Camilla w kuchniłyżki oliwy 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę sól i pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka pół pęczka natki pietruszki olej do smażenia Dodatki: bułki do hamburgerów, pomidory, ogórki kiszone (użyłam tegoroczne),posiekany szczypior, listki sałaty strzępiastej, keczup Bób zmielić z mięsem z kurczaka oraz posiekaną natką. Masę wymieszać z czosnkiem, jajkami, oliwą i przyprawami. Formować okrągłe, płaskie kotlety(...)stron. Bułki przekroić, lekko podgrzać (w piekarniku, kuchence mikrofalowej, a najlepiej na patelni - miękiszem do dołu) ). Na spodzie bułki położyć sałatę , plaster pomidora , gorącego burgera, ogórki pokrojone w plastry, posiekany szczypior i polać keczupem. Przykryć wierzchem bułki. Od razu podawać
Czerwień i błękitbułka paluch 4 szt · parówki 4 szt · ogórki kiszone 3-4 szt · kapusta pekińska · keczup Bułki przekrawamy(...)pół, do środka wkładamy po jednej parówce i wkładamy do piekarnika. Pieczemy do momentu, aż bułeczki lekko zarumienią. Następnie układamy pokrojoną drobniutko kapustę pekińską oraz pokrojone w plasterki ogórki. Całość polewamy keczupem
Camilla w kuchninią najeść na dłuższy czas. No, ale jak smakuje? Powiem tak, pomysł bardzo fajny, dobre, ale po nocach mi się nie śni. Po pierwsze strasznie nie pasował nam dodatek ogórka kiszonego.. potem jak się dowiedziałam arabskiego oraz arabskiej rzepy kiszonej, które były strasznie kwaśne, ale tu mimo wszystko nie leży winna w samej knajpie, a raczej upodobaniach i zachowaniu(...)tradycyjności w kuchni(mi np. o wiele bardziej zwykły zielony ogórek by pasował bardziej) Jednak coś co można by było zmienić to ilość dodatków do pity którą wybraliśmy, zamawiając pitę z mango myślałam, że będzie go naprawdę sporo, a niestety musiałam go szukać w tej picie :( a szkoda, bo jak już je znalazłam to fajnie wszystko się komponowało ze sobą
More food, love and dreamsjabłkowego 2 łyżki brązowego cukru 2 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka soli gruboziarnistej 1 łyżeczka roztartego w moździerzu kolorowego pieprzu Dip grillowy: 2 łyżki musztardy 1 łyżka majonezu 3 ogórki kiszone 1 łyżka ketchupu 1 ząbek czosnku sól i pieprz do smaku Ziemniaki w chrzanie: 4 młode ziemniaki Masło Liście chrzanu Przyprawa do ziemniaków Sól do smaku Wykonanie potrawy(...)wymieszać,tak przygotowaną marynatą zalać golonki, przykryć i wstawić na dobę do lodówki, mieszając od czasu do czasu. DIP GRILLOWY: Majonez połączyć z ketchupem i musztardą dodać posiekane ogórki oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawić do smaku solą i pieprzem. ZIEMNIAKI W CHRZANIE:Młode ziemniaki dokładnie wyszorować ostrą ściereczką, nie obierać ze skórek, ponacinać delikatnie i w nacięcia
Wanilia i Kardamonnawet nieskomplikowane danie obiadowe (pamiętam ją jeszcze z czasów dzieciństwa i piątkowych obiadów i babci ;)). Składniki: – płaty śledziowe w occie, mogą to być także rolmopsy, z których wykorzystamy ogórki – 2-3 słoiki – 2 słodkie, kruche jabłka – korniszony, osobiście preferuje takie z chili, bo nadają sałatce charakteru – śmietana kwaśna 18% – duży kubeczek – papryka(...)sól – pieprz – cukier – ocet (opcjonalnie) Płaty obieramy ze skóry i dzielimy na mniejsze kawałki. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę (bok ok. 1 cm). Korniszony (plus ogórki z rolmopsów) kroimy w kostkę (mniejszą niż jabłko). Paprykę także kroimy w kostkę (nie za małą). Dorzucamy cebulkę z płatów. Śmietanę doprawiamy solą, pieprzem, dolewamy zalewę octową ze śledzi
Pociąg Do KuchniPrawdziwy sos tatarski, bez konserwantów, sztucznych dodatków. Żaden z gotowców go nie zastąpi. Rewelacyjny do mięs, wędlin, pasztetów, jajek. Niektórzy jedzą go łyżkami. Składniki: 5 ogórków konserwowych (ok. 170-180 g) 160 g marynowanych grzybków (najlepiej maślaków) 60 g białej części pora 3 czubate łyżki majonezu (osobiście używam tylko i wyłącznie majonezu Pegaz, ale wiem, że jest dostępny głównie(...)więc użyjcie swojego ulubionego) 1 czubata łyżka musztardy stołowej 1 łyżka zalewy z grzybków 3/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 3 płaskie łyżeczki cukru (najlepiej drobnego do wypieków) Wykonanie: Ogórki, grzybki i pora drobno poszatkować. Jeśli Wasz malakser nie robi miazgi, to na szybko można na niskich obrotach potraktować je właśnie malakserem, ale uwierzcie mi, że krojony ręcznie smakuje
Pociąg Do Kuchniwędzonki np. krotoszyńskiej – 50 dkg dobrej białej kiełbasy – 30-40 dkg boczku wędzonego surowego – 1 łyżka masła – 2 kiszone ogórki – 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% – świeży i suszony majeranek – sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie – opcjonalnie okrągły chlebek do podania żurku – jajko ugotowane na twardo – opcjonalnie 1-2 łyżki(...)seler pokroić i dodać z powrotem. Dodać suszony majeranek (ile lubicie, ale nie za dużo bo żurek może stać się gorzki) i koniecznie kilka gałązek świeżego majeranku. Dodać pokrojone ogórki. Dodać zakwas (uwaga: niektórzy wolą go przecedzić, ja dodaję w całości, bo dodatkowo zagęszcza zupę). Doprawić solą i pieprzem. Zabielić śmietaną (pamiętajcie, żeby zahartować – do miseczki ze śmietaną
Pociąg Do KuchniZrazy wołowe tradycyjne, zawijane z ogórkiem kiszonym, kawałkiem boczku, duszone we własnym sosie. Cudowne wspomnienie z dzieciństwa, kiedy w niedzielne popołudnie Babcia krzątała się w kuchni, a na stół wjeżdżały ONE, z pysznym sosem i ukochanymi pyzami (tak nazywamy je w Wielkopolsce, w innych regionach znane są jako kluski na parze albo pampuchy). Pamiętam, że Babcia nawet owe pyzy robiła(...)Babcia byłaby ze mnie dumna ;) Składniki (ok. 3-4 porcje): – 600 g udźca wołowego, możecie też znaleźć w sklepach mięsnych kawałek wołowiny określony jako zrazowa – 2 ogórki kiszone – 1 biała cebula – 150 g boczku chudego lub wędzonki – 1 kromka chleba – mały słoiczek musztardy – 2 łyżki oliwy – sól, pieprz
Pociąg Do Kuchnikefiru 1,5% tłuszczu pęczek rzodkiewki pęczek koperku około 5 małych ogórków gruntowych sól, pieprz, kasek cytrynowy do smaku około 120g gotowanej piersi kurczaka Sposób przygotowania: Ogórki obieramy i trzemy na tarce, solimy i odstawiamy do lodówki żeby puściły sok rzodkiewki i kurczaka kroimy w kostkę koperek siekamy mieszamy ze sobą wszystkie składniki, przyprawiamy według smaku SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość