pomidor 1 mały filet z kurczaka 2 ogórki świeże lub konserwowe łyżka jogurtu naturalnego przyprawa curry do sporządzenia sałatki można wykorzystać różne składniki według swojego uznania Przygotowanie: Paprykę, ogórki oraz pomidor kroimy w kostkę. Następnie sałatę lodową należy porwać na kawałki. Filet kroimy w kostkę i smażymy dodając do niego przyprawę curry. W tym czasie muszle gotujemy
Podróż w kulinariakiełbasę, cebulę, ogórki i śliwki kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy najpierw pietruszkę i przekładamy do garnka z kapustą. Następnie pieczarki, kiełbasę i cebulę. Dorzucamy do garnka pokrojone ogórki i śliwki, dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Całość dusimy około 90 minut. Jak każdy bigos - najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień
Nie tylko w kuchniramach małego kuchennego eksperymentu postanowiłam także zalać tą zalewą ogórki i muszę przyznać że smak nie rozczarowuje :) Także polecam ją zarówno do cukinii jak i do ogórków. Składniki: ok 2.5 kg cukinii 7 szklanek wody 1,5 szklanki octu 2 szklanki cukru 1 czubata łyżka curry 1 łyżka soli gorczyca seler naciowy cebula Przygotowanie
Taste Therapyogórki małosolne (mogą być kiszone) 2 pomidory 1 cebula Sól i pieprz Olej 3-4 łyżki Ocet jabłkowy - do smaku ( może być spirytusowy lub winny ) Wykonanie : Ogórki , pomidory , cebulę pokroić w kostkę , posolić , popieprzyć , połączyć olej z octem Wszystkie składniki dokładnie pomieszać i odstawić na chwilę do lodówki. Podawać np do ziemniaków
Od kuchni czyli o wszystkim po trochękrwionośnych. Żeby przygotować boczniakosa potrzebujemy: - bułki do hamburgerów, - liścia dowolnej sałaty, - kilka boczniaków (lub 1 duży), - plaster pomidora (lub 2), - kilka plastrów cebuli, - kilka plastrów ogórka świeżego, - ew. plaster ogórka konserwowego lub jakiegoś pikla (u mnie kanapkowe z curry), - wegański majonez, - keczup, - musztarda Wykonanie: Na początku szykujemy sobie wszystkie dodatki, czyli myjemy, kroimy warzywa. Boczniaki myjemy, osuszamy, lekko solimy(...)patelni, tak by się przygrzała (można też włożyć do tostera). Spodnią część bułki w miejscu przekrojenia smarujemy musztardą, kładziemy sałatę, na nią dajemy odrobinę majonezu, układamy boczniaki, pomidora, ogórki, cebulę, górę polewamy keczupem i przykrywamy bułką. Zjadamy szybko oblizując palce z cieknącego majonezu i keczupu ;) Powiem szczerze, (no dobra, napiszę) robiłam hamburgery z przeróżnymi kotletami (nawet kupnymi
Co na wege obiad?pewnością będziecie wracać do tego przepisu. Składniki: karkówka 20dag ogórków kiszonych 20dag papryki marynowanej 2 duże cebule 30dag małych pieczarek musztarda mąka,jajko sól,pieprz Farsz: ogórki,paprykę i cebulę kroimy w paski.Podsmażamy na oleju. Mięso kroimy w plastry,lekko rozbijamy.Oprószamy solą,pieprzem i smarujemy musztardą.Nakładamy porcję farszu,zwijamy w rolady i spinamy wykałaczkami
Niespełnione zdolności kulinarnebyła gotowa. Zupy gotuję zawsze na wywarze z kości, rosole lub wywarze warzywnym. Składniki: 1 kość schabowa 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 słoik litrowy ogórków kiszonych 4 średnie ziemniaki 2 łyżki posiekanego koperku 200 ml kwaśnej śmietany 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka majeranku sól pieprz Do garnka włożyć kość i zalać(...)grubych oczkach , ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Do wywaru dodać starte i pokrojone warzywa oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotować do miękkości warzyw, a następnie dodać ogórki starte na tarce , sól, pieprz, majeranek i gotować około 7-8 minut . Na koniec dodać koperek i śmietanę. Ja śmietanę dodaję już na talerzach. zupa ogórkowa
O kuchni z uczuciemSkładniki: 4 ziemniaki 4 marchewki 2 świeże ogórki 3 jajka 1 mały seler 1 por 3 łyżki(...)groszku zielonego 2 jabłka natka pietruszki 1 słoiczek majonezu 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka cukru sól, pieprz do smaku Wykonanie: Ziemniaki, marchewkę myjemy gotujemy. Jajka gotujemy na twardo. Ogórki, jabłka obieramy ze skórki oraz wystudzone ziemniaki i marchewkę. Jajka obieramy ze skorupki. Wszystkie produkty kroimy w kosteczkę przekładamy do miski. Seler obieramy trzemy na tarce jarzynowej, mieszamy
kgwjanczewoSkładniki: 1/2kg fileta z ryby ( np. dorsz ), 155g papryki konserwowej, 5-10 ogórków konserwowych ( w zależności od wielkości), mąka pszenna, mąka ziemniaczana, 1/2 cytryny, olej, sól, pieprz, majeranek. Sos: 2 cebule, 4 łyżki ketchupu pikantnego, 3 łyżki przecieru pomidorowego, 2 łyżki cukru, 400ml wody, 2 łyżki octu, sól. Przygotowanie: Filety ryby pokroić na średniej wielkości kawałki. Z obu stron(...)Cebulę pokroić w piórka i zagotować ze wszystkimi składnikami na sos. Gotować do momentu aż cebula zmięknie. Gdy cebula jest już dobra dodać do niej pokrojone w plasterki ogórki i pokrojoną w grubszą kostkę paprykę - dodać do sosu i wymieszać. Do naczynia wlać pierwszą warstwę sosu, wyłożyć rybę i pokryć górną warstwą sosu. Odstawić na kilka godzin
W kuchni u Monikimakaronu pełnoziarnistego, np. kokardki (2 szklanki przed ugotowaniem) kawałek pora, ok. 50 g 50 g kukurydzy z puszki 80 g ciecierzycy konserwowej lub ugotowanej (4 łyżki) 2 ogórki kiszone 2 jajka 1 łyżeczka (5 g) oleju nierafinowanego przyprawy - sól, pieprz, papryka ostra 1. Jajka(...)ugotuj na twardo 2. Makaron ugotuj al dente i odstaw do wystygnięcia 3. Do pudełka na jedzenie wrzuć makaron, na to połóż (wypłukane wcześniej) ciecierzycę, kukurydzę, pokrojone w kostkę ogórki i pora w paskach. Polej olejem, dodaj przyprawy i wymieszaj. 4. Na wierzch sałatki połóż pokrojone w kostkę jajka i posyp np. pietruszką. Energia (1 porcja) Białko Tłuszcz Węglowodany
Powiedz dietom nieidealny do grilla, warzyw, śledzia, a tak właściwie do wszystkiego :) Jak przygotowałam śledzie z tym sosem znajdziesz tutaj Składniki 1 długi ogórek sól 400 ml jogurtu naturalnego greckiego 2 łyżki śmietany 2 ząbki czosnku pieprz Ogórka obrać ze skóry, usunąć pestki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posypać solą i odstawić na 30 minut. Ogórek puści wodę, którą należy(...)dokładnie odcisnąć. Śmietanę mieszamy z jogurtem , przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ogórkiem i doprawiamy pieprzem. Gotowe sos tzatziki
O kuchni z uczuciembardzo łatwa w wykonaniu, nie droga i szybka. Bardzo często dekoruję kanapki z pastą świeżym szczypiorkiem czy pietruszką. Pasta Serowo-Jajeczna Składniki: 3 Jajka Ugotowane na Twardo 3 Ogórki( ja dałam konserwowe własnej roboty) Ser Żółty ( ja dałam ok 6 plastrów Sera świętokrzyskiego) szczypiorek ( ja dałam 3 łyżki mrożonego już posiekanego) 3 plastry cebuli 3 łyżeczki(...)Jogurtu naturalnego ( ja dałam z probiotykiem) 1 łyżeczka majonezu Kieleckiego szczypta soli i pieprzu Sposób Przygotowania: Jajka trę na grubych oczkach na tarce, Ser , cebulę, ogórki kroję w drobną kostkę, Wsypuję szczypiorek, Dodaję pieprz oraz sól, Dodaję jogurt oraz majonez, Całość dokładnie mieszam, Pasta nadaje się od razu
Gotowanie Patkipasją i purpurowy śledź . Składniki: 1 szklanka zakwasu buraczanego ¾ szklanki cukru ¼ szklanki octu jabłkowego 2 małe cebule czerwone 4 płaty śledziowe matias olej 3 kiszone ogórki 2 cebule dymki młode liście buraka Wykonanie(...)Zagotowujemy zakwas dodając do niego cukier i ocet jabłkowy. Odstawiamy do wystudzenia. Zimnym zalewamy opłukane/wymoczone płaty śledziowe i dokładamy obrane czerwone cebulki. Tak przygotowane odstawiamy na 24 godziny. Ogórka i cebulę kroimy w drobną kostkę, płaty odsączamy z zalewy i delikatnie osuszamy. Gotowego, skropionego olejem śledzia podajemy w towarzystwie ogórka i cebulki na liściach buraka. Zdobi przepiękną
Malinowe Pocałunkiprzygotowań! Składniki: 3 litry wody 600 g skrzydełek kurczaka pęczek włoszczyzny 4 ziarna ziela angielskiego 4 liście laurowe 3 średniej wielkości buraki 2 ząbki czosnku 250 ml soku z ogórków kiszonych 3 łyżki wiśni, świeżych lub mrożonych 1 cytryna 2 pełne łyżeczki miodu 50 ml koncentratu z buraczków (opcjonalnie) 150 g śmietany 18% sól, świeżo mielony pieprz Do podania(...)pół-krążki. 2/3 z nich wrzucamy do zupy, a resztę skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na bok. Do zupy dodajemy też czosnek zmiażdżony nożem, sok z ogórków, 3 łyżki wiśni i miód. Gotujemy przez kolejne 30 minut. 4. Wywar przecedzamy, pozostałości wyrzucamy. Do wywaru dodajemy odłożone wcześniej buraczki, koncentrat z buraków, sok z 1/2 cytryny, sól
My Culinary Artgóry dnami - pozwoli to na wymieszanie się ewentualnie nie rozpuszczonego cukru. Odwrócić słoiki i odstawić do ostygnięcia. Przechowywać w ciemnej szafce. -------------- Podobne: Papryka konserwowa Pikle z ogórków Ogórki konserwowe
Weekendy w domu i ogrodzie