ogórki - 26028 przepisów (strona:669/1736)

Golonka z dipem, ziemniakami w chrzanie i Pilsnerem 214

jabłkowego 2 łyżki brązowego cukru 2 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka soli gruboziarnistej 1 łyżeczka roztartego w moździerzu kolorowego pieprzu Dip grillowy: 2 łyżki musztardy 1 łyżka majonezu 3 ogórki kiszone 1 łyżka ketchupu 1 ząbek czosnku sól i pieprz do smaku Ziemniaki w chrzanie: 4 młode ziemniaki Masło Liście chrzanu Przyprawa do ziemniaków Sól do smaku Wykonanie potrawy(...)wymieszać,tak przygotowaną marynatą zalać golonki, przykryć i wstawić na dobę do lodówki, mieszając od czasu do czasu. DIP GRILLOWY: Majonez połączyć z ketchupem i musztardą dodać posiekane ogórki oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawić do smaku solą i pieprzem. ZIEMNIAKI W CHRZANIE:Młode ziemniaki dokładnie wyszorować ostrą ściereczką, nie obierać ze skórek, ponacinać delikatnie i w nacięcia

Wanilia i Kardamon
Sałatka śledziowa 181

nawet nieskomplikowane danie obiadowe (pamiętam ją jeszcze z czasów dzieciństwa i piątkowych obiadów i babci ;)). Składniki: – płaty śledziowe w occie, mogą to być także rolmopsy, z których wykorzystamy ogórki – 2-3 słoiki – 2 słodkie, kruche jabłka – korniszony, osobiście preferuje takie z chili, bo nadają sałatce charakteru – śmietana kwaśna 18% – duży kubeczek – papryka(...)sól – pieprz – cukier – ocet (opcjonalnie) Płaty obieramy ze skóry i dzielimy na mniejsze kawałki. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę (bok ok. 1 cm). Korniszony (plus ogórki z rolmopsów) kroimy w kostkę (mniejszą niż jabłko). Paprykę także kroimy w kostkę (nie za małą). Dorzucamy cebulkę z płatów. Śmietanę doprawiamy solą, pieprzem, dolewamy zalewę octową ze śledzi

Pociąg Do Kuchni
Sos tatarski prawdziwy 179

Prawdziwy sos tatarski, bez konserwantów, sztucznych dodatków. Żaden z gotowców go nie zastąpi. Rewelacyjny do mięs, wędlin, pasztetów, jajek. Niektórzy jedzą go łyżkami. Składniki: 5 ogórków konserwowych (ok. 170-180 g) 160 g marynowanych grzybków (najlepiej maślaków) 60 g białej części pora 3 czubate łyżki majonezu (osobiście używam tylko i wyłącznie majonezu Pegaz, ale wiem, że jest dostępny głównie(...)więc użyjcie swojego ulubionego) 1 czubata łyżka musztardy stołowej 1 łyżka zalewy z grzybków 3/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 3 płaskie łyżeczki cukru (najlepiej drobnego do wypieków) Wykonanie: Ogórki, grzybki i pora drobno poszatkować. Jeśli Wasz malakser nie robi miazgi, to na szybko można na niskich obrotach potraktować je właśnie malakserem, ale uwierzcie mi, że krojony ręcznie smakuje

Pociąg Do Kuchni
Prawdziwy żurek z białą kiełbasą i żeberkami 216

wędzonki np. krotoszyńskiej – 50 dkg dobrej białej kiełbasy – 30-40 dkg boczku wędzonego surowego – 1 łyżka masła – 2 kiszone ogórki – 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% – świeży i suszony majeranek – sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie – opcjonalnie okrągły chlebek do podania żurku – jajko ugotowane na twardo – opcjonalnie 1-2 łyżki(...)seler pokroić i dodać z powrotem. Dodać suszony majeranek (ile lubicie, ale nie za dużo bo żurek może stać się gorzki) i koniecznie kilka gałązek świeżego majeranku. Dodać pokrojone ogórki. Dodać zakwas (uwaga: niektórzy wolą go przecedzić, ja dodaję w całości, bo dodatkowo zagęszcza zupę). Doprawić solą i pieprzem. Zabielić śmietaną (pamiętajcie, żeby zahartować – do miseczki ze śmietaną

Pociąg Do Kuchni
Zrazy wołowe jak u babci 172

Zrazy wołowe tradycyjne, zawijane z ogórkiem kiszonym, kawałkiem boczku, duszone we własnym sosie. Cudowne wspomnienie z dzieciństwa, kiedy w niedzielne popołudnie Babcia krzątała się w kuchni, a na stół wjeżdżały ONE, z pysznym sosem i ukochanymi pyzami (tak nazywamy je w Wielkopolsce, w innych regionach znane są jako kluski na parze albo pampuchy). Pamiętam, że Babcia nawet owe pyzy robiła(...)Babcia byłaby ze mnie dumna ;)   Składniki (ok. 3-4 porcje): – 600 g udźca wołowego, możecie też znaleźć w sklepach mięsnych kawałek wołowiny określony jako zrazowa – 2 ogórki kiszone – 1 biała cebula – 150 g boczku chudego lub wędzonki – 1 kromka chleba – mały słoiczek musztardy – 2 łyżki oliwy – sól, pieprz

Pociąg Do Kuchni
Mój sposób na chłodnik 184

kefiru 1,5% tłuszczu pęczek rzodkiewki pęczek koperku około 5 małych ogórków gruntowych sól, pieprz, kasek cytrynowy do smaku około 120g gotowanej piersi kurczaka Sposób przygotowania: Ogórki obieramy i trzemy na tarce, solimy i odstawiamy do lodówki żeby puściły sok rzodkiewki i kurczaka kroimy w kostkę  koperek siekamy mieszamy ze sobą wszystkie składniki, przyprawiamy według smaku SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Różowa sałatka śledziowa 215

pomysłu na jej zaserwowanie. :) Składniki (porcja dla 4 – 5 osób): 4 filety śledziowe solone a’la Matjas 1 słoik (około 350 gramów) buraczków wiórków  2 duże ziemniaki 4 ogórki konserwowe 1 średnia cebula 1 duże słodko – kwaśne jabłko 1 słoik majonezu (ilość według upodobań) sól i pieprz do smaku Dodatkowo: 2 zielone jabłka kiełki rzodkiewki Wykonanie: Jeśli lubimy

Garniec Magalie
Zapiekane gyros z sałatką. 457

trochę domowej vegety 1-2 cebule oliwa z oliwek,  masło klarowane 2 woreczki ryżu parboiled  składniki na sałatkę: sałata lodowa kilka pomidorków koktajlowych lub malinowych 2-3 ogórki zielone(gruntowe) cebula czerwona sos czosnkowy WYKONANIE: karkówkę nakłuć, pociąć na cm plastry, zamarynować w oliwie z oliwy z przyprawami i odstawić na 2-3 godz.( im dłużej(...)tłuszczem z pieczenia,  posypać serem,   włożyć do piekarnika na 10-15 min.do rozpuszczenia sera, w tym czasie przygotować sałatkę, sałatę rwiemy na kawałki, pomidorki na ósemki, ogórki na wiórki, rozkładamy tuż przed podaniem na mięsie,polewamy sosem czosnkowym i gotowe

Kuchnia Beaty
Jajka w sosie tatarskim 187

typu) 1 cebula 3-4 ogórki z octu majonez pieprz i sól Przygotowanie Jajka ugotować na twardo, ugotowane ostudzić, obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki. Sos: Kiełbasę, ogórki i cebulę pokroić w kostkę; cebulę można posypać trochę solą żeby zmiękła; i wrzucić do miseczki, dodać majonezu, soli(do smaku) i wymieszać. Sos wyłożyć na owalny talerz, wygładzić

Motylkowa Kuchnia
Ogórki na zupę w słoikach. 103

Składniki : 2 kg świeżych ogórków kilka ząbków czosnku 3 łyżki soli Sposób wykonania :   O górki(...)dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wsyp do dużego garnka lub miski, wymieszaj z solą. Zostaw na 1 dzień, aby puściły sok. Następnie napełnij ogórkami małe słoiczki ( takie, aby słoiczek wystarczył na zupę ), lekko ugnieć łyżką. Do każdego słoiczka włóż po jednym obranym ząbku czosnku. Słoiki szczelnie zamknij i pasteryzuj przez 10 minut. Przechowuj

Przepisy i porady kulinarne
Sałatka ryżowa z tuńczykiem 201

basmati 2 puszki tuńczyka we własnym sosie (takie co najmniej po 170 g) 1 duża papryka czerwona 1 duża cebula 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 1/2 średniego brokuła 1 - 2 ogórki kiszone 5 jajek 200 g sera żółtego (u mnie Gouda) 200 ml majonezu (ilość dostosować indywidualnie, tak jak lubimy) sól pieprz Przygotowanie: Ryż opłukać na sitku wodą, zalać zimną(...)ugotować na twardo, drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Tuńczyka wyjąć z puszki i podzielić na drobniejsze części. Ogórki obrać i drobno pokroić. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki połączyć, dodać majonez, przyprawić pieprzem i solą do smaku. Dokładnie wymieszać. Jeść od razu lub po schłodzeniu

Kuchcik gotuje
Sałatka z tortellini 28529

Wyszukałam w mojej magicznej szufladzie, w której zawsze mam zapasy paczkę tortellini. I pomysł już był. Przepis na tortellini z kurczakiem znajdziecie tutaj Składniki: 1 opakowanie tortellini 3-4 ogórki konserwowe(...)szynki konserwowej 150 g żółtego sera 3 łyżki majonezu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz Wykonanie: Tortellini ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić na sicie. Ogórki, szynkę i ser pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać doprawić solą i pieprzem. Schłodzić sałatka z tortellini

O kuchni z uczuciem
Hamburgery z grilla 249

przygotowana z tego przepisu zawiera gluten Czas przygotowania: 10 minut + czas na grillowanie Ilość porcji: 6 Składniki: 500g mięsa mielonego 6 bułek z sezamem 6 plasterków żółtego sera Pomidor ½ ogórka Ulubiony sos: ketchup, majonez Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól Mięso mielone umieszczamy w misce i doprawiamy obficie solą i pieprzem. Formujemy z niego 6 hamburgerów. Umieszczamy w wypukłej(...)kratce do grillowa i pieczemy po kilka minut z każdej strony. W międzyczasie kroimy pomidora i ogórek w plasterki. Bułki rozcinamy na pół.  Kiedy już mięso będzie prawie gotowe grillujemy bułki z każdej strony. Uważamy by się nie przypaliły. Zdejmujemy wszystko z grilla. Układamy mięso, ser, ogórek i pomidor oraz polewamy sosami, w dowolnej ulubionej kolejności. Zajadamy póki ciepłe

Kolizje Smaków
Sałatka ogórkowa z papryką w kurkumie do słoików na zimę 170

Bardzo lubię tą sałatkę. Idealnie pasuje do każdego obiadu, a dodatkowo dzięki kurkumie ma piękny żółty kolor :) Składniki: 3 kg ogórków, ½ kg cebuli, 3 ząbki(...)czosnku, 2 świeże papryki, 1 torebka gorczycy, 2 łyżki soli, 1 pęczek natki pietruszki lub selera. Składniki na zalewę: 1 ½ szklanki octu, 1 ½ szklanki cukru, 1 torebka kurkumy, Wykonanie: Ogórki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Paprykę z cebulą drobno posiekać. Wymieszać razem, posolić i odstawić na 2 godziny. W między czasie przygotować zalewę, zagotować ocet, wsypać cukier, zdjąć

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka z wędzonym łososiem, fetą i słonecznikiem 289

sprawdzone przepisy na sałatki. Lubimy te z majonezem ale jeszcze bardziej smakują nam te prawdziwie wiosenne z sezonowymi warzywami i sosem winegret. Przedstawiamy przepyszną sałatkę z pomidorami  i ogórkami (prosto z działki od rodziców). Może dlatego smakowała wyśmienicie. Warzywa(...)pryskane, bez chemii... samo zdrowie. Tym razem sałatka była dodatkiem do obiadu. Jednak pasuje jako samodzielne danie. Składniki:  - sałata rukola - pół główki zwykłej sałaty - 2 pomidory - 3 ogórki gruntowe - pół czerwonej papryki - 4 łyżki  kukurydzy - łosoś wędzony - 1/3 szklanki słonecznika - pół opakowania sera feta - 4 łyżki oliwy - łyżka soku z cytryny -sól i pieprz Sposób przygotowania: Sałatę

Pan i Pani Smith w kuchni