bardzo zdrowa, więc polecam osobom dbającym o linię i nie tylko. Składniki: 1/2 (około 100 g) szklanki suchego ryżu (u mnie basmati) 1 duża papryka czerwona 3 - 4 świeże ogórki najlepiej gruntowe lub 1 szklarniowy 200 g wędzonego na zimno lub ciepło łososia 1 duży ząbek czosnku 1 szklanka marynowanego imbiru 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu(...)ewentualnie sól do smaku Przygotowanie: Ryż ugotować i wystudzić (jak ugotować ryż patrz tutaj , punkt 1). Paprykę umyć, wyjąć gniazda nasienne i pokroić drobno na wąskie kawałeczki. Ogórki umyć i pokroić na plasterki. Czosnek obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Imbir wyjąć z zalewy i poprzecinać na mniejsze kawałki. Łososia pokroić na cienkie plasterki (bez skóry
Kuchcik gotujejest niedziela i miałam trochę wolnego czasu, więc zrobiłam spring rollsy. Jako dodatki wybrałam moje ulubione mango (świetnie się komponuje z łososiem!), kremowe awokado, surową marchew i ogórka. Dorzuciłam tez trochę rukoli. Wyszło super :) Chrupiące warzywa świetnie kontrastują z kremowymi owocami. Do tego łosoś. Pyszny, soczysty, aromatyczny. I sos wasabi nadający temu połączeniu charakteru. Pychotka! :) Najlepsze jest(...)łyżka oleju sezamowego 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka soku z limonki 1 ząbek czosnku 10 arkuszy papieru ryżowego pół dużego, dojrzałego mango 1 dojrzałe awokado 1 marchewka 1 ogórek garść listków rukoli sos Wasabi S&B od DeCare.pl Sos sojowy mieszamy z olejem sezamowym, miodem, sokiem z limonki i startym czosnkiem. Tak przygotowaną marynatą zalewamy łososia, przykrywamy
Zawsze głodna!ogórków konserwowych, 170g papryki konserwowej, 1 czerwona cebula, 130g suszonych pomidorów, 200g sera feta, sól, pieprz, majonez. Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przelać zimną wodą. Ogórki, paprykę, ser feta i cebulę pokroić w kostkę. Suszone pomidory pokroić na kawałki. Wszystkie pokrojone składniki połączyć z makaronem i majonezem, posolić, popieprzyć i wymieszać. Smacznego
W kuchni u Monikipietruszki 3 ogórki konserwowe pół czerwonej cebuli pół puszki kukurydzy 3 łyżki majonezu 3 łyżki ketchupu sól, pieprz Sposób wykonania: Oddzielamy mięso makreli od skóry i ości. Jajka, ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Pietruszkę drobno siekamy. Wszystkie składniki razem łączymy. Doprawiamy solą i pieprzem
Qchnia po prostuSkładniki: 175g płatów śledziowych w oleju, 5 mniejszych ogórków konserwowych, 100g papryki konserwowej(...)czerwona cebula, 50g suszonych pomidorów, garść natki pietruszki, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, pieprz, olej, cytryna. Przygotowanie: Śledzie i pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Paprykę, ogórki i cebulę pokroić w kostkę. Natkę pietruszki posiekać. Wszystkie składniki wymieszać. Wymieszane składniki przełożyć do słoika. Cytrynę sparzyć i ukroić 4 plasterki, włożyć do słoika. Na górę sałatki dać
W kuchni u Monikiliście laurowe 0,5 szklanki wody sól, pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka wg. smaku 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju 1 czerwona papryka 4 średnie ogórki kiszone Przygotowanie; Śledzie przepłukujemy w wodzie, a następnie moczymy kilka godzin przynajmniej raz zmieniając wodę.(jeśli są bardzo słone) Nastepnie kroimy je w paseczki( mogą być też większe(...)ziele angielskie, liść laurowy i dodajemy do cebuli.Nastepnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy pod przykryciem, aż cebula i papryka zmięknie.Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę ogórki, przyprawiamy do smaku i jeszcze chwilę dusimy. Układamy w słoiku lub w innym naczyniu ; warstwę śledzi, następnie sos cebulowo paprykowy i znów śledzi itd. do wyczerpania
Radość kipiąca uśmiechem.składniki i szybki sposób przyrządzenia, to dwa duże atuty tej sałatki. Trzeci atut zdecydowanie największy, to jej rewelacyjny smak. składniki 2 jajka 4 duże ziemniaki 3 kiszone ogórki 1 łyżka majonezu 5 łyżek jogurtu 1/2 łyżeczki musztardy 1/2 pęku szczypioru 1/2 pora sól, pieprz sposób przygotowania Ziemniaki gotujemy(...)mundurkach, j ajka gotujemy na twardo. Ostudzone ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę, dokładamy do nich obrane i pokrojone w kostkę jajka, oraz również drobno pokrojone ogórki, całość wrzucamy do sporej miski. Myjemy pora i kroimy w krążki połowę jego białej części, pokrojone kawałki zgniatamy w dłoniach ( por stanie się dzięki temu bardziej kruchy) i dokładamy
Miód i pieprzpomidor 1 mały filet z kurczaka 2 ogórki świeże lub konserwowe łyżka jogurtu naturalnego przyprawa curry do sporządzenia sałatki można wykorzystać różne składniki według swojego uznania Przygotowanie: Paprykę, ogórki oraz pomidor kroimy w kostkę. Następnie sałatę lodową należy porwać na kawałki. Filet kroimy w kostkę i smażymy dodając do niego przyprawę curry. W tym czasie muszle gotujemy
Podróż w kulinariakiełbasę, cebulę, ogórki i śliwki kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy najpierw pietruszkę i przekładamy do garnka z kapustą. Następnie pieczarki, kiełbasę i cebulę. Dorzucamy do garnka pokrojone ogórki i śliwki, dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Całość dusimy około 90 minut. Jak każdy bigos - najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień
Nie tylko w kuchniramach małego kuchennego eksperymentu postanowiłam także zalać tą zalewą ogórki i muszę przyznać że smak nie rozczarowuje :) Także polecam ją zarówno do cukinii jak i do ogórków. Składniki: ok 2.5 kg cukinii 7 szklanek wody 1,5 szklanki octu 2 szklanki cukru 1 czubata łyżka curry 1 łyżka soli gorczyca seler naciowy cebula Przygotowanie
Taste Therapyogórki małosolne (mogą być kiszone) 2 pomidory 1 cebula Sól i pieprz Olej 3-4 łyżki Ocet jabłkowy - do smaku ( może być spirytusowy lub winny ) Wykonanie : Ogórki , pomidory , cebulę pokroić w kostkę , posolić , popieprzyć , połączyć olej z octem Wszystkie składniki dokładnie pomieszać i odstawić na chwilę do lodówki. Podawać np do ziemniaków
Od kuchni czyli o wszystkim po trochępewnością będziecie wracać do tego przepisu. Składniki: karkówka 20dag ogórków kiszonych 20dag papryki marynowanej 2 duże cebule 30dag małych pieczarek musztarda mąka,jajko sól,pieprz Farsz: ogórki,paprykę i cebulę kroimy w paski.Podsmażamy na oleju. Mięso kroimy w plastry,lekko rozbijamy.Oprószamy solą,pieprzem i smarujemy musztardą.Nakładamy porcję farszu,zwijamy w rolady i spinamy wykałaczkami
Niespełnione zdolności kulinarnebyła gotowa. Zupy gotuję zawsze na wywarze z kości, rosole lub wywarze warzywnym. Składniki: 1 kość schabowa 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 słoik litrowy ogórków kiszonych 4 średnie ziemniaki 2 łyżki posiekanego koperku 200 ml kwaśnej śmietany 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka majeranku sól pieprz Do garnka włożyć kość i zalać(...)grubych oczkach , ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Do wywaru dodać starte i pokrojone warzywa oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotować do miękkości warzyw, a następnie dodać ogórki starte na tarce , sól, pieprz, majeranek i gotować około 7-8 minut . Na koniec dodać koperek i śmietanę. Ja śmietanę dodaję już na talerzach. zupa ogórkowa
O kuchni z uczuciemSkładniki: 4 ziemniaki 4 marchewki 2 świeże ogórki 3 jajka 1 mały seler 1 por 3 łyżki(...)groszku zielonego 2 jabłka natka pietruszki 1 słoiczek majonezu 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka cukru sól, pieprz do smaku Wykonanie: Ziemniaki, marchewkę myjemy gotujemy. Jajka gotujemy na twardo. Ogórki, jabłka obieramy ze skórki oraz wystudzone ziemniaki i marchewkę. Jajka obieramy ze skorupki. Wszystkie produkty kroimy w kosteczkę przekładamy do miski. Seler obieramy trzemy na tarce jarzynowej, mieszamy
kgwjanczewo