ogórki - 26028 przepisów (strona:671/1736)

Sałatka śledziowa z ryżem 173

occie 2 ogórki małosolne (kiszone) 2-3 liście salaty łyżka posiekanego koperku 1 łyżka majonezu (jogurtu) sól, pieprz Wykonanie: Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. Śledzie i ogórki pokroić w kostkę, sałatę porwać na małe kawałki. Koperek drobno posiekać. Wszystkie składniki wrzucić do miski dodać majonez lub jogurt, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać

magiczna kuchnia Kasi
Pasta z wędzonej makreli 124

małe ogórki kiszone 2 łyżki majonezu sól i pieprz jajko na twardo i majonez do dekoracji Oddzielić mięso ryby od ości i rozdrobnić. Cebule i ogórki pokroić w drobną kostkę. Połączyć z makrela i majonezem. Przyprawić do smaku.  Podawać na chlebie lub krakersach, przyozdobione majonezem i plastrami jajka na twardo, posypane czerwoną cebulką lub szczypiorkiem

Atlas Smaków
Zupa ogórkowa 173

skrzydełka lub żeberka włoszczyzna 2 średnie ziemniaki 3 ogórki kiszone łyżka oliwy z oliwek sól i pieprz Gotujemy wywar ( TUTAJ ). Ziemniaki obrać, umyć, pokroić(...)dodać do wywaru. Miękką włoszczyznę i mięso wyciągnąć z wywaru. Ugotowaną marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach i wraz z pokrojonym drobno mięsem dodajemy do zupy. Ogórki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o małych oczkach. Podsmażamy chwilę na oliwie z oliwek.  Gdy ziemniaki będą miękkie, dodajemy do zupy.  Następnie zagotować i doprawić solą

Atlas Smaków
Sałatka z soczewicy 273

ogórki kiszone 3 łyżki majonezu 2 jajka ugotowane na twardo sól i pieprz szczypiorek  Marchew, pietruszkę i seler ugotować. Wystudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę.Ogórki pokroić w drobną kostkę. Soczewice opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na pół godziny. Gotować do miękkości, odsączyć i ostudzić. Rozdrobnione składniki wymieszać i połączyć z majonezem, ewent. doprawić solą

Atlas Smaków
Sałatka z ogórków w occie do słoików na zimę 696

Kolejna propozycja sałatki warzywnej do słoików. Tym razem w zalewie octowej. Składniki: 4 kg obranych ogórków, ½ litra oleju, ¼ litra octu, ½ kg cebuli białej (może być czerwona), 25 dag marchewki, 25 dag pietruszki, 17 ziaren pieprzu, 17 ziaren ziela(...)angielskiego, 7 goździków, 7 dag soli, 25 dag cukru. Wykonanie: Ocet zagotować z przyprawami i cukrem. W między czasie pietruszkę rozdrobnić blenderem i wymieszać z solą i olejem. Warzywa, ogórki pokroić w plasterki, połączyć z pietruszką, wymieszać, zalać zalewą z octu i przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować przez 30 minut

Tradycyjna Kuchnia
Ryba po japońsku 399

Składniki: 1 kg filetów ryby 1 słoik ogórków konserwowych 1 słoik papryki konserwowej 2-3 duże cebule mąka(...)jajka olej Zalewa: 2 szklanki wody 1/2 szklanki oleju 1 mały koncentrat pomidorowy 4 łyżki cukru 4 łyżki octu 4 łyżki ketchupu sól i pieprz do smaku Wykonanie: Paprykę, ogórki i cebulę pokroić w drobna kostkę. Filety pokroić na małe kawałki i obsypać przyprawą do ryb. Obtoczyć w jajku i mące, następnie usmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor

The Sweet Damsel
Chłodnik z botwniki 176

mój pierwszy chłodnik - jego kolor jest hipnotyzujący a smak idealny na lato! Składniki na 4 porcje. Składniki: 1 pęczek botwinki 2 duże ogórki gruntowe 6 rzodkiewek 250 ml kefiru 400g jogurtu naturalnego gęstego 1 litr wody Sól, pieprz, świeży koperek, ząbek czosnku, sok z cytryny Dodatkowo: Jajka ugotowane na twardo wg uznania (u mnie 1 jajko(...)pieprzem. Po tym czasie odlewamy 3/4 wody i dodajemy wyciśnięty sok z cytryny (ok. 1 łyżka) i odstawiamy botwinkę do ostygnięcia. W tym czasie myjemy i obieramy ogórki, które ścieramy razem z rzodkiewkami na grubych oczkach. Do warzyw dodajemy posiekany koperek. Do ostudzonej botwinki dodajemy kefir, jogurt i warzywa - całość mieszamy i ewentualnie doprawiamy

Emcia Pichci
Chutney z ogórka 205

jagodzianka" W moim rajskim ogrodzie rośnie mnóstwo warzyw, owoców i kwiatów. Teraz w lipcu królują tu zielone ogórki, które często kryją … Przeczytaj cały artykuł Post Chutney z ogórka pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Sałatka z paluszków krabowych 267

kratkę i ostudzić. Jeżeli środek ciastek zbyt wyrośnie, możemy go lekko wgnieść do środka palcem. Paluszki krabowe i łososia pokroić w drobne kawałki. Ogórek obrać, pokroić w kostkę. Wymieszać składniki sosu, dodać do paluszków, łososia i ogórków, wymieszać, doprawić do smaku. Tak przygotowaną sałatką napełnić przygotowane miseczki z ciasta francuskiego, posypać szczypiorem i płatkami papryki, podawać.  Smacznego

Stare Gary
Zupa pomidorowo-ogórkowa 132

mogliśmy zdecydować się na zupę...wahaliśmy się między pomidorową a ogórkową, więc poszliśmy na kompromis i połączyliśmy obie. Wyszło bardzo smacznie. Składniki 4 ogórki kiszone 2 marchewki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 500 ml przecieru pomidorowego 700 ml bulionu warzywnego 110 g drobnego makaronu (u nas cavatelli(...)liść laurowy 5 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Posiekaną cebulę i starte na dużych oczkach ogórki i marchew, przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażamy na maśle, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, gotujemy 30 min pod przykryciem na małym ogniu. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, wsypujemy

R'n'G Kitchen
Pomidory z nadzieniem kukurydzianym 187

podam ją w pomidorach. Faszerowane pomidory to był strzał w dziesiątkę. Smakowały rewelacyjnie i  pięknie się prezentowały. Fajna przekąska na imprezy. Składniki: 5 twardych pomidorów średniej wielkości 3 ogórki małosolne(...)jajka ugotowane na twardo 1 puszka kukurydzy 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki majonezu sól pieprz Wykonanie: Z pomidorów ściąć delikatnie górę i łyżeczką wydrążyć środki.  Ogórki  pokroić w kostkę. 2 jajka posiekać drobno, a trzecie pokroić w ćwiartki do dekoracji. Kukurydzę odcedzić na sitku. Wszystko wymieszać wraz ze szczypiorkiem i majonezem. Doprawić solą i pieprzem. Nałożyć

O kuchni z uczuciem
rolmopsy w zalewie octowej 205

Śledzie robię na święta i na imprezy Składniki - 6 filetów śledziowych - 1 cebula czerwona - 2 cebule białe - 2- 3 ogórki kiszone - wykałaczki zalewa - 2 szklanki wody(...)szklanki octu - 3 łyżki cukru - 5 ziela angielskiego - 2 liście laurowe - 1 łyżka pieprzu kolorowego  Sposób przygotowania 1. - śledzie wymoczyć od nadmiaru soli odsączyć z wody ogórki pokroić na ćwiartki i po dwie  ćwiartki położyć na filecie zwinąć ruloniki i spiąć wykałaczką zaczynając zwijać od szerszej strony 2. - cebulę pokroić w półksiężyce dać na sito zagotować wodę

W królestwie smaków Beaty
Gołąbki z kalarepką w sosie borowikowym 202

inne niż tradycyjne o pysznym farszu i bajecznym sosie Składniki - 1 duża kapusta - 3 łyżki oleju - 1 łyżeczka soli farsz: - 1 kalarepka ok 0,5 kg - 1 papryka - 2 ogórki kiszone - 3 torebki ryżu brązowego - 1 kg mięsa mielonego z łopatki - 1 por - 1 cebula -1/2 łyżeczki kuminu - 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej - 1/2 łyżeczki papryki słodkiej - 1 łyżka(...)dużej patelni rozpuścić margarynę dolać troszkę oleju Dodać pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić Dodać pokrojony por mięso razem podsmażyć ciągle mieszać Do mięsa dodać  odcedzoną kalarepkę paprykę i ogórki starte na tarce na dużych oczkach ora liście zmielone z  reszty kapusty Dodać kostki mięsne  przyprawy dusić do odparowania wody    4.  - Ugotowany ryż przełożyć

W królestwie smaków Beaty
Surówka z cukinii i ogórków kiszonych 367

pęczek kopru - 6 ogórków kiszonych - 1 sos sałatkowy koperkowy - 2 łyżki majonezu  Sposób przygotowania 1. - cukinie zetrzeć na średniej tarce dobrze odcisnąć wytworzony sok  .Dodać starte ogórki na grubej tarce ,pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany koperek  Doprawić wszystko sosem sałatkowym na koniec dodać majonez wymieszać

W królestwie smaków Beaty