ogórki - 26028 przepisów (strona:680/1736)

Makaronowa sałatka z kurczakiem 367

Składniki: 2 piersi z kurczaka, 2 czerwone papryki, 20 dag makaronu (u mnie świderki), 2 duże cebule, 8 ogórków konserwowych, puszka kukurydzy,  tłuszcz do smażenia; marynata do kurczaka: łyżka przyprawy maggi w płynie, łyżka przyprawy do drobiu, łyżka oleju, łyżka mąki ziemniaczanej, łyżka słodkiej papryki; sos: 3 łyżki majonezu, 3 łyżki śmietany 18%, 3  łyżki ziół prowansalskich(...)kostkę. Mieszamy składniki marynaty. Mięso marynujemy w marynacie min. 2 godziny. Mięso podsmażamy na patelni na złoty kolor. Odstawiamy do ostygnięcia. Makaron gotujemy al. Dente. Cebulę kroimy w piórka, ogórki kroimy w półplasterki a paprykę w paski. Kukurydzę odcedzamy z zalewy. Wszystkie składniki sosu mieszamy w miseczce. Wszystkie składniki mieszamy z sosem. Schładzamy w lodówce

Pobite gary Barbary
Sałatka z kabanosem 360

Składniki: 35 dag kabanosów, 1 czerwona papryka, słoik ogórków konserwowych, puszka kukurydzy, puszka czerwonej fasoli, 25 dag. żółtego sera(...)łyżek majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 3 łyżki pikantnego ketchupu, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki słodkiej papryki, sól i pieprz do smaku. Sposób przygotowania: Kabanosy kroimy w plasterki. Ogórki, paprykę kroimy kostkę. Ser ścieramy na tarce na grubych oczkach. Kukurydzę i fasolę odcedzamy. Wszystkie składniki mieszamy. Majonez mieszamy z jogurtem, ketchupem i czosnkiem. Doprawiamy papryką, solą i pieprzem. Mieszamy

Pobite gary Barbary
Szynka w pomidorach na sposób śródziemnomorski 156

Składniki: * 4 plastry szynki * sól, pieprz * 1 duża cebula * 5 pomidorów * 5 ogórków konserwowych * szklanka bulionu (może być z kostki) * tłuszcz do smażenia Marynata: * 4 łyżki oliwy z oliwek * 2 łyżki sosu sojowego * łyżka oregano * łyżka tymianku * łyżka miodu * sok z 1 pomarańczy * 2 ząbki czosnku * łyżeczka ostrej musztardy Sposób przygotowania: Szynkę delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy(...)mięsa z marynaty i krótko obsmażamy po każdej ze stron. Przekładamy do garnka. Cebulę kroimy w kostkę i również podsmażamy na patelni. Dodajemy do mięsa. Pomidory kroimy w kostkę, ogórki w półplasterki. Warzywa dokładamy do mięsa. Zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu

Pobite gary Barbary
Grzybowy gulasz z ogórkiem konserwowym 156

szynki * 35 dag suszonych grzybów (namoczonych w 2 szklankach wody) * 2 cebule * 3 ziela angielskie * 2 liście laurowe * szklanka bulionu (może być z kostki) * 2 łyżki koncentratu pomidorowego * 5 ogórków konserwowych * sól, pieprz * tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania : Grzyby płuczemy, zalewamy 2 szklankami wody i moczymy do czasu aż napęcznieją i zmiękną. Gotujemy je w wodzie w której się(...)czasu aż cebula zmięknie. Przekładamy do garnka. Do mięsa dodajemy grzyby razem z wodą w której się moczyły i dolewamy szklankę bulionu. Dusimy na małym ogniu ok. 1 h. Ogórki kroimy w półplasterki. Dodajemy je do mięsa. Dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy jeszcze

Pobite gary Barbary
Botwinka ze świeżym ogórkiem 170

Składniki: * pęczek botwinki z małymi buraczkami * 5 ziemniaków * 2 kostki bulionowe * 3 liście laurowe * 3 ziela angielskie * 1 marchew * 2 duże zielone ogórki * 2 łyżki śmietany * ocet, cukier, sól, pieprz * pęczek koperku Sposób przygotowania: Kostki bulionowe rozpuszczamy w 2 l. wody. Zagotowujemy. Dodajemy startą na tarce marchew, buraczki i posiekane łodyżki botwinki. Dodajemy(...)łyżki octu, liście laurowe, ziela angielskie. Gotujemy ok. 10 min. Dokładamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy jeszcze 10 min. Po wrzuceniu posiekanych liści botwinki i pokrojonych w kostkę ogórków zupę gotujemy jeszcze ok. 5 min. Zabielamy śmietaną, doprawiamy. Podajemy z posiekanym koperkiem

Pobite gary Barbary
Krupnik z ogórkiem kiszonym i pieczarkami 207

Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka łyżka przyprawy uniwersalnej typu vegeta 6 łyżek kaszy jęczmiennej 35 dag pieczarek 5 średniej wielkości ziemniaków 40 dag kiszonych ogórków 2 łyżki śmietany do zabielenia sól, pieprz, gałka muszkatołowa szczypiorek Sposób przygotowania: Ćwiartki z kurczaka zalewamy 3 l wody, dodajemy łyżkę przyprawy uniwersalnej gotujemy ok. 30 min. Pieczarki kroimy w plasterki i odparowujemy(...)nadmiaru wody. Mięso wyjmujemy, oddzielamy od kości kroimy na drobne kawałki. Dodajemy kaszę. Po 10 minutach dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Po 10 minutach dodajemy starte na tarce ogórki i pieczarki. Gotujemy jeszcze 5 min. Zabielamy śmietaną. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem gałką muszkatołową. Przed podaniem posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem

Pobite gary Barbary
Sałatka z kalafiorem i oliwkami 143

Składniki: * 1 mały kalafior * 1 słoik oliwek ciemnych * 1 słoik marynowanych pieczarek * 4 jajka * 6 dużych ogórków kiszonych * 3 duże pomidory * pęczek natki pietruszki * 5 łyżek majonezu(...)łyżek ketchupu * pieprz, sól Sposób przyrządzenia: Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie. Studzimy.  Oliwki przekrawamy na pół. Pieczarki kroimy w plasterki a jajka, ogórki i pomidory w kostkę. Ketchup mieszamy z majonezem. Wszystkie składniki sałatki mieszamy ze sobą. Polewamy sosem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Źródło: "123 sałatki i surówki Siostry Anastazji"- z moimi

Pobite gary Barbary
Sałatka kus-kus z ziołami prowansalskimi 271

Składniki: * 250 g kaszy kus-kus * 2 szklanki bulionu * 30 dag pieczarek * 1 duża cebula * 1 papryka * por (biała część) * 5 ogórków konserwowych * 5 łyżek majonezu * 2 płaskie łyżki ziół(...)prowansalskich * sól, pieprz * oliwa do smażenia Sposób przygotowania : Kaszę zalewamy bulionem i odstawiamy aby napęczniała. Pieczarki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na oliwie aż warzywa zmiękną. Paprykę, ogórki również kroimy w kostkę. Por drobno siekamy. Wszystkie składniki sałatki mieszamy z majonezem, ziołami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Pobite gary Barbary
Śledzie słodkokwaśne 155

matijas) * 0,5 kg cebuli * słoik ogórków konserwowych * 0,5 kg jabłek * ketchup (mały słoik) * 0,5 szklanki oleju Sposób przygotowania: Śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Jabłka, ogórki, cebulę kroimy w kostkę. Ketchup mieszamy z olejem. Wszystkie składniki mieszamy. Źródło: przepis od mojej mamy

Pobite gary Barbary
Jajka w sosie tatarskim 309

pół puszki groszku * 3 kiszone ogórki * 5 łyżek majonezu * sól, pieprz   Sposób przygotowania : Jajka gotujemy na twardo. Przekrawamy wzdłuż na pół i układamy na półmisku. Pieczarki i ogórki kroimy w kostkę. Dokładamy groszek. Mieszamy z majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na jajka. Źródło: "Nowe przepisy Siostry Anastazji

Pobite gary Barbary
Zupa ziemniaczana delikatna 119

wywar warzywny 1,5 L · ziemniaki 4,-5 szt · ogórki konserwowe 2 szt · tłuszcz · mąka pszenna 1,- łyżki · fasolka konserwowa 3-4 łyżki(...)rodzynki 1 lyżka · koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki · groszek konserwowy 2 łyżki · natka pietruszki · sól · pieprz · przyprawa do zup  Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wywarem, ugotować. Ogórek pokrajać w plasterki. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć, nie rumieniąc, połączyć z ziemniakami, fasolką, ogórkiem, opłukanymi rodzynkami, koncentratem i groszkiem, chwilę pogotować, doprawić do smaku. Przed podaniem posypać natką

Camilla w kuchni
Sałatka warzywna z ziołami. 157

Zrobiłam kilka słoików z bazylią i kilka  z rozmarynem. Zobaczymy! SKŁADNIKI: 2 kg. mięsistych(paprykowych) pomidorów kilkanaście pomidorków koktajlowych 2-3 papryki zielone lub żółte około 10 ogórków gruntowych 2-3 cebule kilka gałązek rozmarynu, bazylii ZALEWA: 4 szkl. wody 1 szkl. octu 10% 1 szkl. cukru 2-3 łyżki octu winnego(białego) 1 łyżka miodu(...)kroimy na połówki lub ćwiartki, wkładamy ciasno na dno słoików, cebulę kroimy w piórka, kładziemy na pomidory, paprykę kroimy w paski, przelewamy wrzątkiem i dodajemy warstwę do słoika, ogórki kroimy w półcentymetrowe kawałki, pokrywamy paprykę, na wierzch sałatki dodajemy pomidorki koktajlowe, gałązkę rozmarynu lub bazylię, letnią zalewą wlewamy do słoików, pasteryzujemy na lekkim ogniu

Kuchnia Beaty
Zupa ziemniaczana po Bawarsku 116

wywar warzywny 1,5 L · ziemniaki 4-5 szt · cebula · wieprzowina 25 dag · tłuszcz · mąka pszenna 1,-2 łyżki · ogórki konserwowe 2-3 szt · sól · pieprz · kminek mielony · przyprawa do zup  Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wywarem, ugotować. Cebulę obrać, opłukać, drobno(...)pokrajać. Mięso umyć, pokrajać w kostkę, podsmażyć razem z cebulą, skropić wodą, udusić do miękkości. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać mąką, lekko zrumienić, połączyć z ziemniakami, mięsem oraz pokrajanymi w półplasterki ogórkami, zagotować, doprawić do smaku

Camilla w kuchni
Sałatka warzywna z kabanosami 201

zaledwie kilkanaście minut. Watro w kilka chwil przygotować pyszną przekąskę dla całej rodziny. SKŁADNIKI: 3 kabanosy wieprzowe, 1/2 puszki kukurydzy konserwowej, 1/2 słoika selera wiórki, 1 por, 4  ogórki  kiszone, 4  jajka , 3,5 łyżki Majonezu Kieleckiego WSP Społem , sól , pieprz . PRZYGOTOWANIE: 1.  Kabanosy gotuję kilka minut we wodzie. Wyjmuję i odstawiam do przestudzenia. Kabanosy(...)plasterki. Wrzucam do osolonego wrzątku i parzę około 10 minut pod przykryciem, odcedzam. Selera i kukurydzę odsączam z zalewy. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. Ogórki kiszone także kroję w kostkę.  2.  Wszystkie przygotowane składniki sałatki przekładam do salaterki. Dodaję majonez oraz przyprawy. Dokładnie całość mieszam.  Sałatkę podaję z pieczywem. Do przygotowania sałatki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Tort sałatkowy warstwowy 387

ładnie wygląda i świetnie smakuje.  Polecam ! Składniki: Warstwa I 1 puszka kukurydzy 7-8 ogórków konserwowych 1 por 3 łyżki majonezu sól pieprz Kukurydzę odcedzić na sitku. Ogórki pokroić w kostkę. Por umyć i pokroić drobno. Wszystko razem wymieszać z majonezem, doprawić solą i pieprzem. W tortownicy o średnicy 20 cm ułożyć warstwę sałatki. Warstwa

O kuchni z uczuciem