ogórki - 26028 przepisów (strona:685/1736)

Tatar z wędzonego pstrąga ze świeżym chrzanem 161

ogórków kiszonych kapary serek Philadelphia chrzan, najlepiej świeży u mnie na każdego tatara przypadła mała łyżeczka świeży koperek  Rybę posiekaj w kostkę. Ogórka pokrój w kostkę, zmieszaj z łyżeczką kaparów. Weź obręcz metalową i układaj warstwy:  ryba, ogórek zkaparami, serek Philadelphia i posiekany koperek

AZgotuj!
Energetyczny drink na szybszy metabolizm 132

Bogaty warzywny napój, który daje energię na cały dzień.                     1 szklanka świeżego szpinaku 2 średnie ogórki pęczek pietruszki(...)łodyga selera naciowego szczypta soli morskiej do smaku  1 łyżka oliwy z oliwek  1 szczypta pieprzu cayenne  sok z połowy cytryny  woda  Ogórki, seler i  3/4 pęczka pietruszki przepuścić przez sokowirówkę, dodać sok z cytryny. Resztę natki drobno posiekać, wsypać do soku i zblendować. Dodać przyprawy i oliwę wymieszać. Podawać od razu

AZgotuj!
Zapiekana Bruschetta 164

Świetnie się sprawdziła w przypadku niezapowiedzianej wizyty znajomych.   Bardzo łatwo jest ją przyrządzić.   Polecamy wszystkim. Składniki: - kilka pomidorów - ogórek - bazylia świeża - oregano - zioła prowansalskie - bazylia - ser   żółty - szynka - pepperoni - oliwa - bagietka - czosnek Wykonanie:    Ogórki i sparzone pomidory należy pokroić w bardzo drobną kosteczkę    Zblendować świeżą bazylię, oliwę, suszone zioła, sól i czosnek(...)Powstałe pesto wymieszać z ogórkiem i pomidorami. Odstawić do lodówki    Na pokrojona bagietkę nałożyć mieszankę pomidorowo – ogórkową, peperoni , szynkę i ser.   Zapiec w piekarniku w temperaturze 200 st. przez około 10 minut

Pan i Pani Smith w kuchni
Sałatka z kuskusem, bryndzą i warzywami 141

moich propozycji (na pewno nie ostatnia). Składniki ( dla 3 osób): - kuskus suchy 120 g - 125 g bryndzy/ pół kostki fety/ 50 g koziego sera - 2 pomidory malinowe - 3 ogórki kiszone - 5 większych rzodkiewek - 1 czerwona cebula - 2 garści świeżego groszku - garść  pokrojonego szczypiorku - sól, pieprz(...)smaku, papryka słodka, bazylia Kuskus przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ja do wody w której przygotowuję kuskus dodaję bazylię i paprykę słodką, żeby nabrał trochę smaku). Pomidory, ogórki, rzodkiewki, cebulę pokroić w kostkę. Kuskus, pokrojone warzywa i groszek wrzucić do miski, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Przed podaniem posypać szczypiorkiem i pokruszoną bryndzą lub innym serem. Przepis

Corner With Recipes
Rolada z sarniny 128

trzeba było się trochę namęczyć żeby je zwinąć, ale było warto. Roladki choć niewielkie ale wyszły pyszne. Składniki: ok. 800 g sarniny ok. 70 g boczku 5 cebul kilka ogórków kiszonych śmietana 18% 1 łyżka mąki musztarda sumak sól pieprz liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 2 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki wędzonej(...)cynamonu 2 łyżki smalcu wykałaczki lub sznurek do związania rolad Wykonanie: Mięso umyć, pokroić na plastry i rozbić na cienkie kotlety. Boczek pokroić w słupki, cebulę pokroić w pióra, ogórek pokroić w słupki. Mięso rozłożyć na desce a następnie posmarować je musztardą, posypać odrobiną sumaku, solą i pieprzem. Na brzegu mięsa ułożyć kawałek cebuli, boczku i ogórka. Ściśle zwinąć roladę

Mama Gotuje
Tatar z łososia 184

środowisku polskim na Alasce… i nie tylko.     Składniki: - filet z surowego łososia bez skóry ok. 700g - 1 cebula różowa lub czerwona - ½ cebuli białej - 3 świeżo ukiszone ogórki - mała garść kaparów - 2 łyżki oliwy cytrynowej (domowa) - różowa sól himalajska - pieprz grubo mielony - sok z cytryny - cytryna do przybrania     Łososia kupujemy odpowiednio wcześniej, (u mnie nawet tydzień(...)ryba rozmroziła się, ale tylko na tyle, aby można ja było łatwo pokroić. Kroimy na plastry, następnie w kostkę (nie za drobną i nie za grubą). Obie cebule oraz ogórki kroimy w drobną kostkę, kapary – dzielimy na połówki. Wszystkie składniki przekładamy do miski. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, skrapiamy oliwą cytrynową oraz sokiem z cytryny. Całość dokładnie, ale delikatnie

mojewypiekiinietylko
Domowe przetwory. Ananas i kiwi. Dżem egzotyczny 203

wielu osób to może się wydać śmieszne, ale wolę mieć większy wybór, po kilka sztuk różnych smaków. Na pewno już za chwilę zrobię ogórki na zimę - moje ulubione ogórki marynowane po warszawsku i oczywiście kiszone bo tych zabraknąć w mojej spiżarni nie może. Może zrobię też po kilka słoików jakiejś sałatki , która przyda nam się do zimowych obiadów

Smaczna Pyza
Najlepsze lemoniady na lato 251

momentu rozkruszenia lodu. Jeżeli mamy słabszy blender, miksujemy wszystkie składniki i na koniec, do dzbanka wrzucamy kostki lodu. Ozdabiamy plastrem limonki, cytryny lub kawałkiem arbuza. Smacznego! Lemoniada ogórkowa Składniki: - ogórek szklarniowy, długi - 150g kostek lodu - obrana, wypestkowana połowa cytryny lub sok z jednej połówki cytryny - obrana, wypestkowana limonka lub sok z jednej limonki - 0,5-1 litr wody (w zależności(...)rozcieńczone chcemy) *opcjonalnie: ksylitol lub cukier do dosłodzenia   Ogórka obieramy, kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i miksujemy do momentu rozkruszenia lodu. Jeżeli mamy słabszy blender, miksujemy wszystkie składniki i na koniec, do dzbanka wrzucamy kostki lodu. Ozdabiamy plastrem ogórka, limonki lub cytryny wraz z listkiem bazylii. Smacznego! Lemoniada truskawkowa Składniki: - szklanka truskawek - 150g kostek lodu

Be Fit Be Strong
Placki z cukinii z sosem ogórkowym 857

mąki 2 jajka sól pieprz 1 ząbek czosnku olej do smażenia Sos 200 g śmietany 2 łyżki majonezu 3 ogórki kiszone 1/2 łyżeczki oregano paprykę ostrą sól pieprz Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu i wymieszać. Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach, czosnek przecisnąć przez praskę.. Płatki owsiane namoczyć

O kuchni z uczuciem
Sałatka śledziowa z ryżem 151

occie 2 ogórki małosolne (kiszone) 2-3 liście salaty łyżka posiekanego koperku 1 łyżka majonezu (jogurtu) sól, pieprz Wykonanie: Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. Śledzie i ogórki pokroić w kostkę, sałatę porwać na małe kawałki. Koperek drobno posiekać. Wszystkie składniki wrzucić do miski dodać majonez lub jogurt, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać

magiczna kuchnia Kasi
Pasta z wędzonej makreli 93

małe ogórki kiszone 2 łyżki majonezu sól i pieprz jajko na twardo i majonez do dekoracji Oddzielić mięso ryby od ości i rozdrobnić. Cebule i ogórki pokroić w drobną kostkę. Połączyć z makrela i majonezem. Przyprawić do smaku.  Podawać na chlebie lub krakersach, przyozdobione majonezem i plastrami jajka na twardo, posypane czerwoną cebulką lub szczypiorkiem

Atlas Smaków
Zupa ogórkowa 149

skrzydełka lub żeberka włoszczyzna 2 średnie ziemniaki 3 ogórki kiszone łyżka oliwy z oliwek sól i pieprz Gotujemy wywar ( TUTAJ ). Ziemniaki obrać, umyć, pokroić(...)dodać do wywaru. Miękką włoszczyznę i mięso wyciągnąć z wywaru. Ugotowaną marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach i wraz z pokrojonym drobno mięsem dodajemy do zupy. Ogórki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o małych oczkach. Podsmażamy chwilę na oliwie z oliwek.  Gdy ziemniaki będą miękkie, dodajemy do zupy.  Następnie zagotować i doprawić solą

Atlas Smaków
Sałatka z soczewicy 250

ogórki kiszone 3 łyżki majonezu 2 jajka ugotowane na twardo sól i pieprz szczypiorek  Marchew, pietruszkę i seler ugotować. Wystudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę.Ogórki pokroić w drobną kostkę. Soczewice opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na pół godziny. Gotować do miękkości, odsączyć i ostudzić. Rozdrobnione składniki wymieszać i połączyć z majonezem, ewent. doprawić solą

Atlas Smaków
Sałatka z ogórków w occie do słoików na zimę 671

Kolejna propozycja sałatki warzywnej do słoików. Tym razem w zalewie octowej. Składniki: 4 kg obranych ogórków, ½ litra oleju, ¼ litra octu, ½ kg cebuli białej (może być czerwona), 25 dag marchewki, 25 dag pietruszki, 17 ziaren pieprzu, 17 ziaren ziela(...)angielskiego, 7 goździków, 7 dag soli, 25 dag cukru. Wykonanie: Ocet zagotować z przyprawami i cukrem. W między czasie pietruszkę rozdrobnić blenderem i wymieszać z solą i olejem. Warzywa, ogórki pokroić w plasterki, połączyć z pietruszką, wymieszać, zalać zalewą z octu i przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować przez 30 minut

Tradycyjna Kuchnia