boczek - 14002 przepisów (strona:704/934)

"Kuchnia Polska" Ewa Aszkiewicz 153

oszukaną" jajecznicą Jarzyny, surówki i sałatki - np. seler w sosie śliwkowym, pory zapiekane, surówka z dyni wykwintna, jarzynka z kabaczka i inne. Dania codzienne - np. kluski zbójnickie, grzyby na boczku, pomidory zasmażane z kurczakiem, naleśniki z farszem jajecznym, kabaczki zawijane.  Ryby, drób i inne mięsa - np. karasie zapiekane w śmietanie, kaczka pieczona w winie, karkówka ze śliwkami i miodem

kruche babeczki
Kurczak w sosie pomidorowym z suszonymi pomidorami 233

Szybki w przygotowaniu i pyszny obiadek. Można go podać z makaronem, ryżem lub ziemniakami. Pałki kurze umyć i zdjąć skórę i wyrzucić. Na patelni dodać odrobinę

Kuchnia Pokoleń
Ryż z jabłkami 204

smakami z dzieciństwa. Uwielbiałam taki ryż z cynamonem, tylko wtedy nie lubiłam śmietany. Teraz śmietana mnie nie lubi… i odkłada się na boczkach! Składniki: • 1 szklanka ryżu • 1 kg jabłek • 1/2 szklanki soku jabłkowego • przyprawa do jabłecznika • 2 łyżki cukru • 1 łyżka cukru brązowego • kwaśna śmietana jako dodatek Wykonanie: • Ryż ugotować w osolonej

To co kocham
Szaszłyki z kurczaka, cukinii i papryki 191

Sezon grillowy trwa od wiosny do jesieni.  Aby grill nie kojarzył się tylko z kiełbaską, boczkiem czy karkówką, trzeba go urozmaicić innymi daniami. Szaszłyki można zrobić z każdego rodzaju mięsa, ale najszybciej grillują się z kurczaka. Do tego dodatki warzywne, rozgrzany węgiel drzewny i gotowe. Składniki na 10 sztuk

To co kocham
Pasztet z kurczaka z suszonymi grzybami 168

więcej w karmie dla kotów! Najlepiej więc przyrządzić sobie swój własny pasztet, według osobistych preferencji. Pasztety robimy zawsze z gotowanego, mielonego mięsa z dodatkami typu wątróbka, boczek, słonina, grzyby, warzywa, suszone owoce i orzechy. Mój dzisiejszy pasztet jest z kurczaka z warzywami i suszonymi grzybami. Składniki: • 1 kurczak • 2 marchewki • 2 pietruszki

To co kocham
Barszcz czerwony wigilijny 191

wtedy smakuje tak wyjątkowo. Wykonanie jego jest bardzo proste. Jest to czysty barszcz na bazie wywaru warzywnego. Jeśli nie jest to wersja wigilijna, można dodać wędzonego boczku lub innej wędzonki. Składniki: • 6 buraczków średniej wielkości • 2 marchewki • 1 pietruszka • 2 cebule • 1 mały seler • kawałek pora • 2 ząbki czosnku • kilka grzybków suszonych • sól, pieprz do smaku

To co kocham
Pierogi ruskie 159

przepisu mojej mamy. Najbardziej podoba mi się falbana. Najlepiej mi smakują z kwaśną śmietaną zaraz po ugotowaniu, ale po odsmażeniu z przyrumienionym boczkiem również są rewelacyjne. Składniki: Ciasto • 1/2 szklanki gorącej wody • 1/2 szklanki ciepłego mleka • 2 łyżki oleju • 1 jajko • mąka pszenna – ok. 2,5 szklanki • szczypta soli Farsz • 500 g sera twarogowego

To co kocham
Rolada schabowa z migdałami 190

Specjalistką od pieczystych jest u nas mama Sławka. Rozpieszcza nas ciągle pieczonym schabem z morelami, pieczoną piersią indyka z pieczarkami czy boczkiem. Ten schab to również jej pomysł i przepis. Rolada jest bardzo chrupiąca za sprawą migdałów, które rewelacyjnie komponują się z mięsem. Miałam obawy, czy farsz nie wypadnie podczas krojenia

To co kocham
Zimowa zupa Parzybroda 187

było ale dawniej gospodyni szła do ogrodu, wyrywała główkę kapusty, wykopała kilka ziemniaków, kilka cebul i marchewkę, a ze spiżarni wzięła kawałek słoniny lub boczku i w godzinę miała gotowy obiad. Teraz co prawda warzywa nie z ogrodu tylko z warzywniaka i po chwili zupa gotowa. Jest tak pyszna

To co kocham
Łazanki z młodą kapustą 184

pierwsza myśl, jaka mi przyszła do głowy, to łazanki z kapustą, moje ulubione danie z dzieciństwa. Jest jarskie, ale dodatek podsmażonego boczku podkręci tylko smak łazanek. No i mamy prosty w przygotowaniu, do tego pyszny, sycący i pachnący wiosną obiad. Składniki: • 400 g makaronu łazanki • 1 mała młoda kapusta

To co kocham
Pizza włoska 220

łyżeczki pieprzu czarnego – 1 łyżka oliwy Dodatki: – mozzarella starta – 2 cebula pokrojone w plastry – kilka plastrów szynki i salami – kilka plastrów boczku – ok. 10 pieczarek pokrojonych w plastry – kilka plastrów ananasa – połówki małych pomidorków koktajlowych – 1 filet z kurczaka pokrojony w kostkę i podsmażony

To co kocham
Omlet bez mąki z mleczkiem kokosowym 212

Składniki: 3 jajka (u mnie rozmiar L) 1 garść posiekanego koperku 1/2 posiekanej dymki 2 garści świeżego, umytego szpinaku baby 1 plaster sera koziego na jeden omlet 2 plasterki boczku pieczonego na drugi omlet 3 łyżki mleczka kokosowego 1 łyżka masła klarowanego (po pół łyżki na jeden omlet)  sól morska (u mnie z papryczką chili) pieprz ziołowy Do miseczki

Szczęśliwa kuchnia
Babka ziemniaczana. Esencja tradycyjnej kuchni domowej. 250

takim smakiem. Przygotowywała ją moja Babcia. Teraz robi ją Mama. Za każdym razem jest to domowa uczta. Składniki (na dwie blaszki pasztetowe ): 2 kg ziemniaków 2 jajka 25 dag boczku, ewentualnie podgardla chudego lub mięsa ulubionego  1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki ścieramy na tarce.  Dodajemy jajka. Doprawiamy solą i pieprzem świeżo mielonym do smaku

Kuchnia po mojemu
Finał BlogerChef 2016 173

Kofta z mięsa indyka w pietruszkowej panierce z orientalnymi przyprawami na kabanosie – zamiast patyczków do szaszłyków) z polską, a właściwie wielkopolską tradycją z której pochodzę (ziemniaczana rolada z boczkiem i chrzanem w kapuście) oraz smakowego mixu, czyli sosu na bazie sałaty rzymskiej, śmietanki i mleka kokosowego. Do przygotowania swojego dania należało użyć produktów sponsorów: Indykpol, Octim, House of Asia

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Flaki z żołądków indyczych po mojemu 286

małym ogniu, aż żołaądki będą miękkie. W razie potrzeby dolać wodę. Ziemniaki oskrobać, pokroić w małe kawałki i gotować w zupie do miękkości. Na koniec wyrzucić skórę wędzonego boczku. Smacznego. To jest duża porcja zupy

Kuchnia Pokoleń

Proponowane wyszukiwania