Walentynkowe serduszka. Chociaż przepis jest bardzo prosty, to ciasteczka sprawią bliskim ogromną radość. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko cukier bita śmietana truskawki(...)Rozmrażamy ciasto francuskie. Foremką w kształcie serca wykrawamy ciasteczka. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 220 stopni ok. 5 minut. Ostudzone serduszka przekładamy bitą śmietaną i truskawkami. Smacznego
Pyszności SłodkościSkładniki: 110 g miękkiego masła 110 g cukru 75 g mąki 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 25 g przesianego kakao 2 jajka dekoracja: bita śmietana 36% 1 łyżeczka cukru pudru mrożone wiśnie 2 garści Przygotowanie: Utrzyj masło, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i jajka do uzyskania gładkiej masy. Wypełnij masą foremki(...)cukrem pudrem, gdy jest już gęsta tylko wymieszaj ją delikatnie z cukrem pudrem. Na patelni rozmroź wiśnie, zachowaj odrobinę syropu by polać nimi babeczki. Gdy babeczki ostygną nakładaj szpatułką bitą śmietanę, kładź po kilka wisienek i oblej syropem wiśniowym. Smacznego
KreatywnePinyTort bezowy, orzechowy, z bitą śmietaną, makowy, lodowy... Można wymieniać jeszcze długo, ale ten jest wyjątkowy. Jest u nas na każde święta i wszystkie uroczystości. Placki na tort należy przygotować dwa tygodnie wcześniej, później to tylko przekładanie i tort śmietankowy gotowy. Palce lizać!Składniki na ciasto:1,5 szklanki śmietany1 szklanka cukru1 łyżka sodymąki tortowej - ile się wgniecieCiasto należy zagnieść(...)ubić dodając cukier puder i cukier waniliowy.Przed przełożeniem placki należy zwilżyć. Każdy placek przekładamy wilgotną ściereczką. Teraz musimy je pozostawić, aby placki były wilgotne. Później smarujemy je dużą ilością bitej śmietany.Polewa:1 litr mleka1 szklanka cukru3 łyżki kakao2 łyżeczki masłaWszystko gotujemy aż będzie gęste i cały tort smarujemy polewą.Smacznego
Salonik smakówkakao) 1 łyżka cukru pudru szczypta płatków chili kawałek kory cynamonu *Jeśli nie jesteś prawdziwym czekoladoholikiem, to styknie nawet na 4 filiżanki. ;) Dodatkowo dla zwiększenia przyjemności: bita śmietana (kremówka ubita z cukrem pudrem) solidna garść pianek mini-marshmallows Jak znaleźć się w niebie? Do rondelka lub garnka z podwójnym dnem wlej mleko, śmietankę, dodaj cukru pudru(...)będzie niczym budyń - wspaniały do wyjadania łyżeczką). Powolutku gotuj, cały czas mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie cudownie gęsty napój. Przelej do dwóch kubków, przykryj czapą z bitej śmietany i posyp piankami marshmallows. Teraz możesz schować się pod kocyk i ukryć się przed całym złym światem - z takim kubkiem nawet poniedziałkowy poranek nie będzie Tobie straszny, w końcu
Food Squarepiszę tu o Żubrówce z sokiem jabłkowym, a o pysznym deserze o smaku szarlotki z bitą śmietaną. Taką wersję szarlotki można przygotować w 15 minut! Składniki na 4 porcje 4-6 pierników 4 spore jabłka (ja użyłam championów) łyżka cukru, cynamon 200 ml śmietanki 30% cukier puder i cukier waniliowy do smaku Przygotowanie Pierniki pokruszyć (ja zrobiłam(...)cukrem waniliowym. Teraz nakładamy wszystko do szklanek. Żeby osiągnąć ciekawszy efekt, warto trzymać szklankę pod kątem. Najpierw wsypujemy zmiksowane pierniki, następnie nakładamy masę jabłkową, a na samą górę bitą śmietanę
Kulinarne InspiracjeZebrałam podstawowe przepisy na pączki duże i małe, smażone i pieczone, czekoladowe, z nadzieniem różanym, bitą śmietaną a nawet z ajerkoniakiem. Ale Tłusty Czwartek to nie tylko pączki więc jest też przepis na faworki i obwarzanki. Pączki dla początkujących(...)super pączuszki pączki z ajerkoniakiem Pączki z różą Pączki z bitą śmietaną faworki pączusie w polewie czekoladowej obwarzanki
prawdziwe jedzeniePrzepis na słodką roladę pojawił się już na blogu (można ją zobaczyć tutaj), dziś czekoladowa rolada w wersji świątecznej ze śnieżynkami. Zamiast mandarynek przełożona jest bitą śmietaną z orzechami. Jeśli chcemy zaskoczyć nią gości w któryś ze świątecznych dni spokojnie można przygotować ją sobie wcześniej, przechować w lodówce szczelnie owiniętą folią i podać następnego dnia :)Składniki na białe ciasto(...)cukrem (można wcześnie włożyć do zamrażarki trzepaczki miksera i miskę), dodajemy serek mascarpone i miksujemy. Żelatynę podgrzewamy lekko i mieszamy, aż będzie zupełnie płynna, dodajemy do niej łyżkę bitej śmietany i mieszamy. Mieszankę wlewamy do kremu i od razu miksujemy. Krem wkładamy do lodówki na 15 minut.Rozwijamy roladę, nakładamy krem i orzechy.Zwijamy roladę, tak żeby wzorek znajdował się na wierzchu
CiastkozercyBeza Pavlova to deser marzenie: chrupiąca z wierzchu beza kryje piankowe nadzienie, a do tego lekka bita śmietana i to, co w tym okresie najcudowniejsze - pyszne owoce, które cudownie równoważą smak słodkiego deseru. Absolutny must bake lata. :) Niech Was tylko nie przestraszy sama beza; jej wykonanie jest dziecinnie proste! Składniki na bezę: 5 białek 300 g drobnego(...)cukru pudru Dodatkowo: 200 g świeżych malin 200 g borówek lub jagód 100 g czerwonych porzeczek garść czereśni Zimną kremówkę ubić na sztywno, następnie dodać cukier puder i wymieszać. Bitą śmietaną posmarować wierzch wystudzonej bezy, a następnie układać nań owoce. Podawać od razu. * Sam przepis na bezę zaczerpnąłem z Moich Wypieków
Food Squarelodów kostki lodu garść malin 800 ml mleka 1 bita śmietana/śmietana kremówka domowy mus malinowy Wykonanie: Kostki lodu wrzuć do blendera, wlej mleko, dorzuć umyte maliny, dodaj lody i zmiksuj na najwyższych obrotach. Kieliszki oblej sosem malinowym, przelej shake i schłodź w lodówce. Ubij bitą śmietanę i przyozdób shaki, na wierzchu ułóż malinki i polej sosem malinowym
Kulinarna (nie)codziennośćjabłek jednakowej wielkości cukier cynamon lub korzenna mieszanka przypraw do deserów żurawina bita śmietana Z jabłek wydrążyć gniazda(...)nasienne, wsypać do środka cukier z przyprawą i włożyć po kilka owoców żurawiny, ułożyć w naczyniu i piec ok 20 min w temp 200 st podawać na ciepło z bitą śmietaną
Gotowanie jest łatweciemny biszkopt serek waniliowy bita śmietana porzeczka Składniki: polewa: 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki wody 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao biszkopt: 5 jaj 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 1/2 szklanki mąki dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki masa serowa: 1/2 kg serka waniliowego 1 kostka masła 6 łyżek cukru pudru(...)dodawać serek , aż masa stanie się puszysta. masa śmietanowa: Śmietanę kremową ubić z cukrem pudrem i śmietan fixami. Upieczony, wystudzony placek przekroić na pół. Na pierwszą warstwę ciasta wyłożyć pół słoika dżemu z czarnej porzeczki, następnie masę serową. Przykryć drugim plackiem. Wyłożyć drugą część dżemu. Wierzch i boki ciasta posmarować bitą śmietaną. Udekorować według uznania
Darcia w kuchniEklerki to deser rodem z Francji. Te małe ciastka wypełniane są bitą śmietaną lub tradycyjnym, waniliowym creme patissiere, który wykorzystywany jest na szeroką skalę również do tart i innych deserów. Znany jest też jako krem angielski, czyli custard . W Polsce do nadziewania eklerków używa się często bitej śmietany lub domowego budyniu. Ja postanowiłam pójść w stronę klasyki i przygotowałam krem
Chocolate Muffin Blogsmak dojrzałych owoców kaki, więc kiedy tylko udało mi się spotkać je w rozsądnej cenie, pozwoliłam sobie na zakup większej ilości. Wspaniale skomponowały się ze smakiem kruchego ciasta i bitej śmietany :) Składniki: CIASTO: 220 g mąki krupczatki + zwykła mąką pszenna do podsypania 100 g masła 50 g cukru pudru 2 żółtka (białka zamroziłam do wykorzystania przy innej okazji) opcjonalnie(...)koniec ubijania dodałam cukier puder. Owoce umyłam, obrałam ze skórki, przekroiłam wzdłuż na ćwiartki, a każdą z nich pokroiłam na plasterki. Całkowicie wystudzone babeczki wyjęłam z foremek, napełniłam bitą śmietaną, obłożyłam plasterkami sharona i posypałam posypką czekoladową. Nie zabezpieczałam babeczek przed nasiąknięciem, bo były przeznaczone do natychmiastowej konsumpcji. Z takiej porcji ciasta wychodzi kilkanaście babeczek, w zależności od tego jakie
Kuchenne zapiski Edytypyszne :) Taki deser szybko się przygotowuje , super sprawdza się szczególnie teraz gdy jest ciepło na dworze i szkoda czasu na siedzenie w domu . Z dodatków wystarczy bita śmietana i dowolne owoce lub musy które zapewne macie w swoich zamrażarkach
Sama słodycz i szczypta chilikrem. Bita śmietana: Żelatynę zalać małą ilością wody do napęcznienia. Lekko podgrzać przed dodaniem do śmietany. Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wlać letnią żelatynę, zmiksować. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć herbatniki (20 szt), wylać masę krówkową, ułożyć herbatniki, wyłożyć krem budyniowy, ułożyć herbatniki, rozsmarować bitą śmietanę i na koniec zetrzeć czekoladę
Ala piecze i gotuje