prawdziwych, dyplomowanych pożeraczy słodkości :) Składniki: (na tortownicę 18-22 cm) 200-250 g herbatników 65-75 g masła 400 g czekoladowego kajmaku 1 łyżka whisky 250-250 g śmietany 30% odrobina cynamonu 1 łyżka cukru pudru 3 banany Dekoracja: starta czekolada deserowa Przygotowanie: 1. Ciasteczka pokruszyć na piasek, następnie dodać miękkie masło i zmieszać. 2. Gotową masą wykładać(...)schłodzić około 3-4 godziny w lodówce, bądź około 30 min do 1 godziny w zamrażalniku. 6. Na schłodzoną masę kajmakową nakładać pokrojone w plasterki banany 7. Ubijać Bitą śmietanę do momentu otrzymania lekkiego puchu, następnie dodawać cukier puder oraz odrobinę cynamonu. 8. Nakładać bitą śmietanę na wierzch ciasta i dekorować startą deserową czekoladą. Chodzenie: Wstawić na około
KreatywnePinyłyżki cukru pudru - 1 op. żetaltyny-fix deserowej - 150 g herbatników kakaowych - 150 g żurawiny suszonej Przygotowanie: Herbatniki układamy na dnie blachy. Śmietankę miksujemy do uzyskania bitej śmietany, dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy. Cały serek mascarpone przekładamy do bitej śmietany i miksujemy na jednolitą masę. Żelatynę przygotowujemy według opisu na opakowaniu i mieszamy z przygotowaną masą. Dodajemy żurawinę
Kulinarne życieidealnie stopniujących pod względem konsystencji elementów - kruche ciasto, delikatna masa sernika, puszysta bita śmietana i rozpływające się w ustach czekoladowe wiórki. BABECZKI Z CZEKOLADOWYM SERNIKIEM I BITĄ ŚMIETANĄ Składniki na ciasto: - 175 gram mąki - 85 gram masła - 1 łyżka cukru - około 1 łyżki wody Przygotowanie ciasta: Przesiewamy do miski mąkę i wrzucamy do niej pokrojone w kostkę masło
Życie zamknięte w smakuSezon truskawkowy w pełni, więc korzystam z tych czerwonych i słodkich owoców, ile się da :-). Upichciłam wspaniałą roladę Rafaello z truskawkami. Krem to połączenie bitej śmietany z białą czekoladą i wiórkami kokosowymi oraz amaretto. Pomyślałam, że do tego kremu mogą pasować truskawki i nie pomyliłam się. Rolada smakuje cudownie, jest lekka, nie za słodka, a do tego rozpływa się(...)przywarła do ręcznika, albo wysypać ręcznik cukrem pudrem). Białą czekoladę rozpuścić na parze i ostudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać śnieżkę. Do rozpuszczonej białej czekolady dodawać partiami bitą śmietanę oraz amaretto i powoli wymieszać. Na końcu dodać wiórki kokosowe. Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i pokroić na mniejsze kawałki (część zostawić do dekoracji). Roladę delikatnie rozwinąć, rozłożyć na niej część
Zakątek rozkoszy kulinarnychtrochu zimnej galaretki. 1 galaretkę rozpuścić w 250 ml wody i wylać na płaskie naczynie, po stężeniu pokroić w kostkę . Kostki galaretki rozłożyć na biszkopcie i zalać bitą śmietaną. Wstawić do lodówki. W tym czasie pokroić truskawki według uznania, ułożyć na bitej śmietanie i zalać tężejącą galaretką. Schłodzić
Garnkowe fanaberieRewelacyjne ciasto bez pieczenia banoffee z bananami, masą kajmakową i bitą śmietaną na spodzie herbatnikowym, doskonałe na każdą okazję, szybkie i bajecznie proste w przygotowaniu. To bardzo słodki i smaczny deser idealny dla wszystkich łasuchów słodkości. składniki na tortownicę 23 cm 300 g herbatników 200 g masła 3 dojrzałe banany 400 g masy kajmakowej ( toffi ) przepis tutaj 500 ml śmietany(...)niezbyt cienkie plasterki po czym układamy je na masie kajmakowej. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno ze śmietan- fixem a pod koniec ubijania wsypujemy cukier puder. Na warstwie bananów rozprowadzamy bitą śmietanę ( należy pamiętać aby spód ciasteczkowy był dobrze wystudzony). Wierzch posypujemy startą na tarce o małych oczkach gorzką czekoladą. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki
Smakowite Daniakońcu postanowiłam zrobić ją kilka miesięcy temu. ;-) Od tego czasu wiem, że to bardzo łatwe. W tej wersji smakuje mi najbardziej. Krem krówkowy dodany w niewielkiej ilości do bitej śmietany daje wspaniały efekt. Rolada jest miękka, lekka i puszysta. Czekolada psuje do bitej śmietany i czekolady idealnie, nie mogło więc obyć się bez polewy. :-) Ciasto: 5 jajek 5 łyżek cukru
Szefowa kuchniłyżeczki syropu cynamonowego na kubek imbir mielony cynamon - wedle upodobania bita śmietana Przygotowuję kawę. Dolewam mleka (niekoniecznie). Mieszam ją z syropem, szczyptą imbiru. Dekoruję bitą śmietaną i cynamonem. Podaję natychmiast. Wspaniale smakuje z pierniczkami. SMACZNEGO! Pozdrawiam ciepło, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkisztywno. Na koniec dodać cukier waniliowy i wymieszać. Na dno szklaneczek lub miseczek wysypać warstwę crunchy bananowego. Następnie układać kolejne warstwy: kilka łyżek budyniu, kilka plasterków banana, kilka łyżeczek bitej śmietany, odorbinę sosu toffi, a potem powtórzyć wartwy, czyli znów crunchy, budyń, banany. Na samej górze za pomocą ozdobnych końcówek zrobić wzorek z bitej śmietany i ułożyć kilka plasterków banana
Kulinarne Przebojetrójkąta mamy wyciąć serduszko). Śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodać jedną łyżkę cukru pudru, zmiksować. Wykonanie: Roladę rozwinąć, tak aby strona ze wzorkiem była od spodu, niewidoczna, posmarować bitą śmietaną, ułożyć galaretki jedna obok drugiej wzdłuż dłuższego boku blisko krawędzi rolady, roladę zwijać zaczynają od strony z galaretką. Jeżeli pęka nie trzeba się przejmować, wystarczy po zawinięciu z bitą
moj przepis napuchu https://www.youtube.com/watch?v=mi0Vxn0p-rc Przygotowanie: Dobrze schłodzoną śmietanę wlewam do miski i przez chwilę ubijam mikserem samą. Następnie dodaję łyżkę cukru pudru i nadal ubijam tak żeby powstała bita śmietana. Teraz do drugiej miseczki daję serek homogenizowany, otartą(...)skórkę z cytryn, cukier puder i dokładnie mieszając rózgą dodaję stopniowo sok z cytryny – cały czas mieszam rózgą aż składniki ładnie się połączą. Tak przygotowany serek homogenizowany dodaję do bitej śmietany i całość dokładnie mieszam rózgą aby składniki się połączyły – krem jest gotowy. Końcowe przygotowanie deseru z jagodami: Na dno pucharków wsypuję trochę jagód. Na jagody nakładam krem (w zależności
Uwaga Babcia Gotujewierzchu lub bita śmietana Naleśniki smażymy według przepisu i odkładamy do ostygnięcia. Twaróg intensywnie mieszamy z jogurtem lub śmietaną i dorzucamy cukru. Na chłodne naleśniki nakładamy masę serową, a na to rozsypujemy maliny i zawijamy naleśnik w trójkąt. Z wierzchu polewamy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej oraz nakładamy kleksy bitej śmietany. Zajadamy
Kolizje Smakówupalne dni najlepszy jest galaretkowiec. Kawałki kolorowej galaretki w bitej śmietanie to niesamowity deser - różnobarwny, lekki, pyszny. Składniki: 4 galaretki w różnych kolorach 4 szklanki gorącej wody 1/2 l słodkiej śmietany 3-4 łyżeczki żelatyny cukier do smaku Każdą galaretkę (osobno) rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Pozostawiamy do stężenia, następnie kroimy(...)Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości przegotowanej gorącej wody, następnie dodajemy ubitą śmietanę, cukier do smaku. Dokładnie mieszamy. Pokrojone galaretki układamy w tortownicy i warstwami zalewamy bitą śmietaną. Deser schładzamy w lodówce. Smacznego
Pyszności Słodkościzostawiamy do ostudzenia. Na jeden nasączony blat biszkoptu (do nasączenia użyłam trochę wódki + kawa rozpuszczalna i woda) wykłada my masę śliwkową i wstawiamy do lodówki. w tym czasie robimy Bitą śmietanę: śmietana 36% ok 400/500ml Cukier puder (wg uznania) żelatyna - 2 łyżeczki żelatynę rozpuszczamy w gorącej (nie wrzącej) wodzie(1/4 szkl) i studzimy. Śmietanę ubijamy, pod koniec dajemy cukier puder(...)żelatynę. Na masę śliwkową wylewamy większą część śmietany, zostawiając trochę na wierzch ciasta. Kładziemy drugi blat biszkoptu, nasączamy i wylewamy resztę bitej śmietany. Na górę możemy zetrzeć gorzką czekoladę. Smacznego
Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...zostawiamy do ostudzenia. Na jeden nasączony blat biszkoptu (do nasączenia użyłam trochę wódki + kawa rozpuszczalna i woda) wykłada my masę śliwkową i wstawiamy do lodówki. w tym czasie robimy Bitą śmietanę: śmietana 36% ok 400/500ml Cukier puder (wg uznania) żelatyna - 2 łyżeczki żelatynę rozpuszczamy w gorącej (nie wrzącej) wodzie(1/4 szkl) i studzimy. Śmietanę ubijamy, pod koniec dajemy cukier puder(...)żelatynę. Na masę śliwkową wylewamy większą część śmietany, zostawiając trochę na wierzch ciasta. Kładziemy drugi blat biszkoptu, nasączamy i wylewamy resztę bitej śmietany. Na górę możemy zetrzeć gorzką czekoladę. Smacznego
Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...