Koniecznie musicie go wypróbować! łyżeczka kawy rozpuszczalnej syrop trzcinowy złocisty bita śmietana mleko W filiżance przygotować kawę z odrobiną mleka. Posłodzić syropem trzcinowym, zamieszać. Udekorować dużą ilością bitej śmietany. Polać syropem trzcinowym. Podawać od razu po przygotowaniu. A taki słodki upominek od Diamant czekał na mnie kilka dni temu po powrocie z pracy
Smakołyki AsiProsta , szybka i do tego smaczna rolada z bitą śmietaną do kawy , na każdą okazję. Taką roladę możemy przygotować z różnymi nadzieniami . Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną Biszkopt: jajka - 5 szt mąka - 5 łyżek cukier - 5 łyżek proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki Krem śmietanowy: śmietana 36 % - 400 ml śmietan fix - 1 opak cukier puder - 2 łyżki
Kuchnia Danusiśmietana. Szybko i pysznie, można się najeść! Składniki: - 3 kolorowe galaretki (już stężałe); - kawałek mango; - garść truskawek; - 1 nektarynka; - 2 łyżki jagód; - 4 kulki lodów w ulubionym smaku; - szklanka śmietany 36% - cukier puder; -rurki do ozdobienia Wykonanie: Galaretki kroimy w kostkę, wrzucamy na dno miseczek. Mango i nektarynkę obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do miseczek razem z truskawkami. Ubijamy śmietanę(...)koniec dodając cukier puder do smaku. Na owocach układamy po 2 gałki lodów, porcję bitej śmietany. Posypujemy jagodami i wbijamy rurki. Smacznego! function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp']; for(var i = 0, len = versions.length; i var url='http://cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/owocowy-pucharek/&blog=http://dom-agi.pl';
dom-agi.plciasta na patelnię (lepiej robić małe placuszki - łatwiej będzie je przekręcić, smażyć na rumiano. Podawać z dowolną konfiturą - u mnie wiśniowa lub obsypane cukrem pudrem. Podawać z dżemem i bitą śmietaną lub z cukrem pudrem. Ja zaszalałam i zrobiłam wersję typowo deserową - z masą krówkową i bitą śmietaną. Inspiracja: Dzieci są ważne
Kto ugości moich gości?mąkę do uzyskania odpowiedniej gęstości. 4. Łyżką nakładać niewielką ilość ciasta na patelnię, smażyć na rumiano (ja smażyłam na patelni naleśnikowej "na sucho" bez oleju) Podawać z dżemem i bitą śmietaną lub z cukrem pudrem. Ja zaszalałam i zrobiłam wersję typowo deserową - z masą krówkową i bitą śmietaną. Inspiracja: Przy stole
Kto ugości moich gości?suchego patyczka. Dodatkowo :) bita śmietana i lody waniliowe: Resztę brzoskwiń dodajemy jako dodatek do ciasta, które podajemy z lodami i bitą śmietana. Polecam
Smaki EdytyNazwa ciasta pochodzi od połączenia smaków banana z masą toffi i bitą śmietaną. Jest to ciasto na kruchym spodzie. Żeby móc się nim dektowac , wystarczą zaledwie herbatniki, banany , bita śmietana i toffi :) Robi sie je bardzo szybko , jest przepyszne i znika momentalnie . Składniki: 400 g pełnoziarnistych ciasteczek 200 g masła 1 puszka kajmaku 2 banany
Słodkości i nie tylkojuż obranych 10 dag cukru 2 garście rodzynek 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki bułki tartej Zimną margarynę posiekać nożem razem z mąką. Dodać cukier, proszek do pieczenia, żółtka, jajko, śmietanę i aromat. Wszystko dokładnie zagnieść. Podzielić na 2 części. Jedną część zamrozić, a drugą wylepić blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać(...)przepis - Jabłecznik pełnoziarnisty Moje małe czarowanie - Jabłecznik z patelni Kuchenne zapiski Edyty - Jabłecznik na spodzie ryżowo- owsianym Sama słodycz i szczypta chili - Jabłecznik z bitą śmietaną Różowa kuchnia - Jabłecznik kwietniowy Lidia - Jabłecznik Słodkie okruszki - Ciasto z jabłkami najeżone wspomnieniami Smakołyki Asi - Szarlotka królewska z bitą śmietaną Kulinarna Maniusia - Jabłecznik na zimno
Ewusiowe Smakiżółtka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Beza: 3 białka ponad 0,5 szklanki cukru (110 g) płatki migdałowe (tyle co do posypania po wierzchu) Śmietana: 300 ml śmietany 30% 1,5 fixa 1 łyżka cukru pudru (10 g) Środek: 1 konfitura wiśniowa niskosłodzona (tu: Łowicz 240 g) Przygotowanie: 1. Składniki na ciasto łączymy i wygniatamy. Dzielimy na pół(...)przykręcamy piekarnik do 160 stopni). 4. Gdy obie części się upieką - czekamy aż ostygną, na samo ciasto wykładamy konfiturę wiśniową, wkładamy do lodówki. 5. Gdy ciasto się schłodzi ubijamy bitą śmietanę i wykładamy ją na warstwę konfitury. 6. Część ciasta z bezą wyjmujemy z keksówki i przykrywamy nią warstwę bitej śmietany. 7. Teraz niech się ściśnie w lodówce (ja zostawiłam
Malowane smakiemmnie codziennością Dziś pragnę wam przedstawić wymyślony i stworzony przeze mnie deser - jest zdrowy i pożywny - idealny na lato, może zastąpić nawet lekki posiłek. Kasza jaglana z truskawkami i bitą śmietaną Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 2 garści truskawek 200 ml śmietanki 30% łyżka skórki startej z cytryny pół szklanki mleka szczypta cynamonu 2 łyżki cukru 2 łyżki cukru pudru(...)czasu do czasu potrząsamy rondelkiem. Truskawki kroimy w talarki. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. W szerokich szklankach lub pucharkach na przemian układamy kaszę jaglaną z truskawkami i przykrywamy bitą śmietaną. Podajemy na ciepło lub zimno Smacznego
sierotka maRysia w kuchniszklanki śmietany kremówki- 7 żółtek- 225g cukru- 200g masła- 2 łyżki cukru z wanilią- ekstrakt waniliowy- 1,5 łyżki mąki pszennej- 5 łyżek mąki ziemniaczanej- 1 bita śmietana w proszku Śnieżka Wszystkie sypkie składniki – mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia – przesiałam do miski i wymieszałam. Margarynę starłam na tarce, palcami rozkruszyłam z mąką. Dodałam żółtka(...)budyń, wystudziłam (przykryłam folią spożywczą, aby nie utworzył się nieapetyczny kożuch). Masło utarłam na puch. Zmniejszyłam obroty robota na najniższe i dodawałam po łyżce zimnego budyniu. Na koniec wsypałam bitą śmietanę w proszku Śnieżka i jeszcze chwilę mieszałam robotem.Placek stanowiący spód ciasta lekko posmarowałam kwaśnym dżemem (z czarnej porzeczki), na to wyłożyłam krem (użyłam worka cukierniczego i tylki w kształcie
mojewypiekiinietylkożółtka 60 g cukru bita śmietana do udekorowania Małe foremki żaroodporne o pojemności 80 ml wysmarować cienko stopionym masłem i wstawić do głębokiego naczynia do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 140 stopni. W rondelku o grubym dnie podgrzać śmietanę z laską wanilii (nie dopuścić do zagotowania), i odstawić, by śmietana nasiąknęła wanilią. Do drugiego rondelka przełożyć połamaną(...)Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić. Po wyjęciu z piekarnika krem będzie miał na wierzchu cienką skorupkę. Przełożyć do lodówki na minimum 6 godzin. Podawać z kleksem bite śmietany. Smacznego
KUCHARNIAjest to dietetyczne rozwiązanie, prawdę mówiąc ale za to jakie pyszne ! MNiam ! Składniki: 10 dag płatków owsianych 2 łyżki masła 1 łyżka cukru ½ kg truskawek 1 szklanka bitej śmietany Wykonanie: Płatki owsiane zrumienić na maśle z cukrem. Truskawki umyć, dokładnie oczyścić(duże pokroić) wymieszać z bitą śmietaną i posypać chrupiącymi płatkami
Tradycyjna Kuchniawięcej w listopadowy, chłodny wieczór? Czekoladę podałam w filiżance "Diamant Gold" od Porcelany Bogucice. Dla 2 osób: 2 szkl tłustego mleka tabliczka czekolady Terravita z nadzieniem wiśniowym 1 szkl bitej śmietany cukrowe serduszka Mleko zagotować, odstawić. Wrzucić pokruszoną czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia. Rozlać do filiżanek, łyżką nałożyć bitą śmietanę i posypać cukrowymi serduszkami
Smakołyki AsiRobiąc przedświąteczne porządki natknęłam się na dawno zapomnianą foremkę do pieczenia blatu z rantem. Pomyślałam, że wykorzystam ją do zrobienia ciasta-torcika z pomarańczami, bitą śmietaną, pomarańczową galaretką i żurawiną. Ciacho było pyszne!!! Pomarańczowa pychotka z żurawiną Składniki: CIASTO: 3 jajka 1/2 szklanki cukru opakowanie 16 g cukru wanilinowego kilkanaście kropli zapachu pomarańczowego – można dać samą otartą skórkę z pomarańczy(...)Ubitą śmietanę rozprowadziłam na powierzchni ciasta i odstawiłam je do lodówki, żeby śmietana nieco stężała. Pomarańcze dokładnie wyszorowałam, sparzyłam wrzątkiem i obrałam ze skórki. Pokroiłam w cienkie plastry. Na bitej śmietanie ułożyłam spiralnie plastry pomarańczy (od zewnątrz do środka). Posypałam żurawiną. Na powierzchni i owoców rozprowadziłam mocno tężejącą galaretkę pomarańczową i odstawiłam ciasto do lodówki, aby stężała całkowicie
Kuchenne zapiski Edytytego zdolności i troszkę jeszcze za bardzo mi to nie wychodzi..Dekorator składa się z 3 sztuk- każda z inna końcówką. Do tej pory dekorator wykorzystałam do ozdobienia tartaletek bitą śmietaną..dekorowanie za pomocą tego dekoratora szło dość sprawnie...ale często musiałam go napełniać..Jedno napełnienie pojemniczka bitą śmietaną wystarczało do jednej tartaletki, więc było to trochę uciążliwe ..bo tartaletek
Moje domowe kucharzenie