bita śmietana - 3939 przepisów (strona:45/263)

Kawa mrożona z lodami waniliowymi 278

mleka gałka lodów waniliowych opcjonalnie bita śmietana PRZYGOTOWANIE Łyżeczkę kawy wsypujemy do wysokiej szklanki. Zalewamy około 2 łyżkami gorącej wody.  Dodajemy szklankę zimnego mleka, lody i bitą śmietanę. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Rolada bezowo-cytrynowa 194

Rety, jakie to dobre :) Miękka beza, lemon curd i bita śmietana to połączenie idealne: lekkie i orzeźwiające. Niebo w gębie. A wykonanie banalnie proste, przekonajcie się sami :) Składniki: 7-8 białek 150 g cukru pudru + dodatkowo 2 łyżki do posypania 1 łyżka mąki ziemniaczanej Nadzienie: ok. 150-200 g lemon curd 200 ml zimnej śmietanki kremówki(...)arkusz papierem do góry. Delikatnie odkleić papier. 8. Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. 9. Na bezie rozsmarować lemon curd (zostawić 1 cm margines), następnie bitą śmietanę, uważając, aby masy się nie wymieszały.  10. Zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku (można to zrobić za pomocą papieru do pieczenia, na którym leży beza). Przechowywać w lodówce. Źródło

Domowa Cookierenka Agi
kawa czekoladowa 226

proszku / w zależności od wielkości filiżanki bita śmietana skórka starta z pomarańczy opcjonalnie: cukier wykonanie: 3/4 filiżanki napełniamy gorącą kawą, dodajemy czekoladę, opcjonalnie dosładzamy, mieszamy. Podajemy z bitą śmietana i skórką startą z pomarańczy

Domowy Smak Jedzenia
Czekolada i truskawki. Z radości. 184

jest ciemna, gorzka i da się łamać w zgrabne kosteczki. Czekolada. Owijam radość w czekoladę, tak będzie mu najbardziej smakowała. Okrągła, mocno czekoladowa tarta. Najlepiej smakuje z truskawkami i bitą śmietaną. I kiedy jemy ją razem.  I kiedy W. opowiada o kolejnym pomyśle ...  TARTA CZEKOLADOWA  /bez pieczenia/ SPÓD 100 g orzechów pekan (można zastąpić włoskimi(...)lekko ostudzić. Metalową łyżką wmieszać ubitą śmietanę (zostawić odrobinę do dekoracji)  na gładką masę, przelać na ciasto. Chłodzić w lodówce, aż masa stężeje.  Gotową tartę udekorować bitą śmietaną i truskawkami. * przepis cytuję za książką DESERY wydawnictwa Konemann

KUCHARNIA
Słodkie gruszki z słoną nutą 190

darami jesieni. Mamy ich pod dostatkiem, więc możemy na rożne sposoby łączyć te składniki i tworzyć z nich przepyszne desery. Dodając lekko słone ciasto francuskie, słodką czekoladę i bitą śmietanę, uzyskamy niepowtarzalny smak, który będzie rozpływał się w naszych ustach, rozpieszczając nasze kubki smakowe. Składniki na 4 porcje: 4 gruszki, woda, 4 płaskie łyżki cukru brązowego, 4 łyżki miodu(...)dokładnie wymieszaj. Gorącą czekoladą wypełnij środek gruszek. Ubij słodką śmietanę z cukrem pudrem. Na talerzu połóż po dwie połówki gruszki, jeden krążek (wystudzony) z ciasta francuskiego, na który dodaj bitą śmietanę. Całość ozdób laską wanilii, rodzynkami i mielonymi migdałami. Smacznego. Rada: ciasto francuskie można przygotować kilka dni wcześniej, będzie bardziej chrupiące

Moniki Smakołyki
Torcik marchewkowy z kremem kokosowym 254

tortów (obecnie królują kremy na bazie bitej śmietany i serka mascarpone). Budyń można ugotować samemu lub skorzystać z gotowego. A krem przygotowany wg tego przepisu smakuje jak bita śmietana (jest bardzo delikatny). :) Chociaż pasowało mi do całości polanie tortu polewą czekoladową to tym razem z niej zrezygnowałam. var pfHeaderImgUrl = '';var pfHeaderTagline = '';var pfdisableClickToDel = 0;var pfHideImages

coolinarnastrefa.blogspot.com
Szybki deserek z truskawkami 150

truskawek  bita smietana  sos toffi, czekoladowy ( zalezne od gustu) Truskawki myjemy, oszuszamy i kroimy w plasterki  Umieszczamy truskawki w miseczce  Dekorujemy owoce bita smietana i sosem np. toffi  I gotowe do jedzenia  Smacznego! Ps Wlasnie przed chwila mialam ochote na cos slodkiego wykorzystalam to co w domu i powstal szybki

Klaudynkowa kuchnia
Babeczki księżniczki 169

mój kolejny sposób na połączenie przyjemnego z pożytecznym. W kilka chwil powstają pyszne, domowe babeczki - które zapewnią rodzince słodkości na cały weekend. Kolejne pół godziny zajmie dzieciom dekorowanie ich śmietaną i kolorowymi posypkami - w tym czasie dorośli mogą chwilę odetchnąć, zanim będą musieli po tym dekorowaniu posprzątać.   Ciasto waniliowe, które jest podstawą babeczek, to chyba najprostsze ciasto na świecie(...)formie są przepyszne! Wystarczy je posypać odrobiną cukru pudru, choć i bez niego smakują wyśmienicie. Oczywiście, aby stały się deserem godnym księżniczki trzeba je tym i owym udekorować. Proponuję bitą śmietanę i różnokolorowe posypki - dzięki nim zwykłe babeczki staną się przysmakiem na specjalną okazję. Poczęstowani goście będą zaskoczeni jedną kwaskową malinką ukrytą w babce pod wielką czapą bitej śmietany

Kulinarne Inspiracje
BRAZYLIJSKI KREM CZEKOLADOWY Z MUSEM TRUSKAWKOWYM 550

gorącej Brazylii - na bazie śmietany kremówki, ubitych na puszystą masę żółtek, rozpuszczonej czekolady i piany z białek oraz z dodatkiem odrobiny brandy... Do tego mus z truskawek, porcja bitej śmietany i tarta czekolada:) Deser jest cudownie lekki, nie mdlący, rozpływa się w ustach... Idealny na zakończenie wykwintnego obiadu, na romantyczną kolację lub, tak jak u mnie, na niedzielny podwieczorek(...)cukrem pudrem. Schowaj mus do lodówki ma czas chłodzenia kremu czekoladowego.GOTOWY DESER:Na dobrze schłodzony, zastygnięty krem czekoladowy wylej po porcji musu truskawkowego. Na wierzch połóż po łyżce bitej śmietany i zetrzyj na tarce odrobinę czekolady.  Gotowe! Smacznego!inspiracja

Słodko-Słony Świat Ilony
Sernik truskawkowy na cukierkowym spodzie 187

100g każdy) 1 śmietan fix 1 galaretka truskawkowa 125ml wrzątku Mus truskawkowy: 500g truskawek 2 galaretki truskawkowe 2 kopiaste łyżki cukru kryształu Dodatkowo: ok 30 połówek truskawek 1 opakowanie bitej śmietany śnieżki ok 125ml mleka Sposób przygotowania: 1. Spód: Herbatniki kruszymy na mniejsze kawałki, ale nie na miał. Śmietankę zagotowujemy i zalewamy nią podzielone na mniejsze kawałki cukierki. Odstawiamy(...)mieszamy do ich całkowitego rozpuszczenia. Pozostawiamy do ostudzenia. Po ok godzinie wylewamy na wierzch naszego sernika, wbijając odłożone wcześniej pokrojone kawałki truskawek. Odkładamy do lodówki, a przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną ubitą z mlekiem.  Efekt końcowy

Kuchnia w czekoladzie
Ptysie + film 230

Ptysie to przepyszne, proste ciastka wykonane z ciasta parzonego, które nie zawiera cukru. Można je napełniać dowolnym krem np. budyniowym lub bitą śmietaną oraz ulubionymi owocami. Świetnie smakują również z wytrawnym nadzieniem np. z pastą z tuńczyka. składniki na około 12- 15 ptysi(...)upieczeniu ciastka studzimy.   Do miski wlewamy schłodzoną śmietanę kremówkę i ubijamy ją na sztywno z cukrem pudrem. Upieczone i wystudzone ptysie przekrawamy na pół, dolną część ciastka napełniamy bitą śmietaną  przykrywamy drugą częścią ciastka i oprószamy cukrem pudrem

Smakowite Dania
tarta z mascarpone, czekoladą i bitą śmietaną 189

tarta z mascarpone i czekoladą Kruche, delikatne ciasto wypełnione puszystą masą czekoladowo serową i bitą śmietaną. To idealna propozycja deseru na te mroźne dni. składniki ciasto 125 g miękkiego masła 250 g mąki 1 jajko 1 łyżka cukru  2 łyżki kakao  ponadto na wierzch tarty 250 g serka mascarpone 350 g jogurtu naturalnego 250 ml śmietany(...)lodówki. W tym czasie do misy wlewamy słodką śmietanę, ubijamy ją na sztywno i cały czas mieszając, dodajemy dwie łyżki cukru. Tartę wyjmujemy z lodówki, nakładamy na jej wierzch bitą śmietanę, całość posypujemy wcześniej odłożoną posiekaną czekoladą, kroimy na porcję i podajemy

Miód i pieprz
Ciasto arbuzowe, czyli nieustające eksperymenty 165

biszkopt. Radzę pilnować tężenia masy. Jeżeli soku z arbuza wytrąciło się dużo, można zwiększyć ilość żelatyny (lub agar agaru). Wszystko zależy od zakupionego owocu.  Składniki na masę z bitą śmietaną: - 2 kremówki (te w małych plastikowych pojemniczkach) - 2 serki homogenizowane waniliowe - 2 łyżki żelatyny (odpowiednio agar agar) Przygotowanie masy z bitą śmietaną: Kremówki ubijamy. Żelatynę (lub agar agar) rozpuszczamy

Życie zamknięte w smaku
Świnoujście i najlepsze desery! 141

marchewkowo-pomarańczowe, marakuja z papają i pistacja. Gofry, które poleciła mi spróbować koleżanka - blogerka kulinarna, to prawdziwa uczta dla zmysłów, niesamowicie delikatne ciasto, chrupiące, podane na talerzykach deserowych, z bitą śmietaną i owocami kiwi w żelu, zajadałam z widelczykiem, popijając affogato, czyli lodami waniliowymi zatopionymi w espresso, a na wierzchu góra bitej śmietany... Jeśli lubicie połączenie lodów i wina musującego

Moja smaczna kuchnia
OMLET BISZKOPTOWY Z MUSEM JAGODOWYM 177

Leciutki, puszysty..biszkoptowy omlecik....Do tego aksamitny mus jagodowy...Czego chcieć więcej? Bitej śmietany :) Jej dodatek dopełnia całości ;)Omlety podałam na zastawie  SCANIA- PORCELANA BOGUCICE   Składniki: słoiczek musu jagodowego Fungopol 4 jajka 3 łyżki mąki 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1/2 szklanki śmietany kremówki cukier puder do smaku- do kremówki Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy(...)dodajemy mąkę, mieszamy. Smażymy z obu stron zrumieniąjąc. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodajemy cukru pudru do smaku.Omlet wykładamy na talerz. Połowę smarujemy musem jagodowym, składamy na pól. Dekorujemy bitą śmietaną

Z Majeczką w kuchni
Pavlova 166

Prawdziwy deser Pavlovej to beza z bitą śmietaną i malinami. Zanim spróbowałam ją zrobić wydawało mi się, że będzie ona zbyt słodka. Okazało się, że słodycz bezy i bitej śmietany cudownie łamią kwaśne maliny. Choć zrobienie a raczej wysuszenie bezy zajmuje bardzo dużo czasu, to naprawdę warto ją przygotować. tego deseru nie ma się dość. Jest naprawdę pyszny. Składniki

Mama Gotuje
Gorące maliny z piernikiem i bitą śmietaną 188

Kwaśno- słodki deser Gorące maliny z piernikiem i bitą śmietaną SKŁADNIKI: mrożone maliny pierniczki śmietana 30% lub 36% cukier kakao Malinki powolutku zagotować. Jeśli są zbyt kwaśne można dodać łyżeczkę cukru. Pierniczki zmiksować a śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Do dużej szklanki wsypać zmiksowane pierniczki, dodać gorące maliny a na sam wierzch ułożyć bitą śmietanę. Całość posypać kakao

MarciochaKucharzy
Restauracja Śląskie Ranczo - Zabrze 183

dania przyrządzonego taką metodą, czego nie jadłyśmy wcześniej. Jednogłośnie stwierdziłyśmy, że po prostu to nie nasze smaki. Po daniu głównym dostałyśmy deser - babeczkę  z jabłkami, bitą śmietaną i gałką lodów. Ten deser był strzałem w dziesiątkę. Gorąca babeczka wypełniona prażonymi jabłkami w połączeniu z zimnymi lodami, obłokiem bitej śmietany i odrobiną sosu czekoladowego smakowała wyśmienicie. Podsumowując, restauracja Śląskie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Binenstich mit Apfelfülung 170

skosztuje.Połączenie smacznego ciasta,chrupiącego wierzchu i gładkiego kremu daje wyjątkowy efekt.Spód drożdżowy jest to ciasto bardzo maślane typu brioszka,a krem budyniowy najczęściej można spotkać z dodatkiem bitej śmietany.Znalazłam wersję typowo jesienną,bo z dodatkiem jabłek i uboższą w kalorie,ponieważ dodatkiem do kremu budyniowego jest twarożek zamiast bitej śmietany.Składniki na spód: 230 g mąki orkiszowej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!