bita śmietana - 3939 przepisów (strona:44/263)

Ciasto "Zemsta Teściowej" 597

bitą śmietaną i chrupiącą bezą posypaną migdałami... Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru pudru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Beza: 5 białek 1 szklanka cukru 1 opakowanie płatków migdałów (70 g) Dodatkowo: 2 galaretki wiśniowe wiśnie w soku lub kompocie 1,5 szklanki wody 500 ml śmietany 30 % 2 śmietan-fixy Wszystkie składniki(...)dodajemy jedną szklankę  soku / kompotu z wiśni, mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia.  Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy śmietan-fixy.  Jak galaretka będzie już tężeć zaczynamy przekładać ciasto w kolejności od dołu: ciasto kruche galaretka + wiśnie bita śmietana ciasto kruche z bezą Wkładamy do lodówki na kilka godzin

Pelusiowa Kuchnia
Kolacja w ProVita 144

wyobrażeniu. Riesling królem jest i basta! - lody burakowe, bita śmietana, sos jeżyny z jagodami, makaroniki z musem pomarańczowym z limoncello, figa i Cabernet Blanc. Lody burakowe z bitą śmietaną, sosem jeżynowym z jagodami, makaronikiem z musem pomarańczowym z limoncello i figą w połączeniu z delikatnie słodkim Cabernet Blanc o dobitnie zarysowanej kwasowości (z winnicy Sommer) okazały się chyba

królestwo garów
Banoffee 254

bardzo smaczny deser z bananów i toffi z bitą śmietaną na spodzie z ciastek digestive. Jest bardzo prosty w przygotowaniu. Składniki: Ciastka typu digestive; Masło 1/4 kostki; Bita śmietana; Banany (w zależności od wielkości 3-4); Sos toffi; Kilka kropel cytryny. Wykonanie: Ciastka oraz masło wrzucamy do blendera i miksujemy na największych obrotach aż oba składniki się połączą

Smaki Przyprawy i Kolory
Banoffee 345

bardzo smaczny deser z bananów i toffi z bitą śmietaną na spodzie z ciastek digestive. Jest bardzo prosty w przygotowaniu.Składniki:Ciastka typu digestive;Masło 1/4 kostki;Bita śmietana;Banany (w zależności od wielkości 3-4);Sos toffi;Kilka kropel cytryny.Wykonanie:Ciastka oraz masło wrzucamy do blendera i miksujemy na największych obrotach aż oba składniki się połączą

Kulinarna rozmowa
ciasto marchewkowe z bitą śmietaną... 190

szklanki, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, soda oczyszczona 1 łyżeczka, marchew 3 szklanki, bita śmietana - w opisie, wiórki kokosowe - ile potrzeba jajka "XL", olej, mleko, cukry utrzeć w robocie z 5 minut wsypać mąkę, proszek do [pieczenia, sodę i utrzeć z 3 minuty marchew starta(...)wyjąć z blaszki wystudzone i przekroić długim nożem na dwa blaty, delikatnie skropiłam je herbatą z cytryną i miodem ŚMIETANA: zimna śmietana 30% 250 ml, 2 łyżki cukru pudru, śmietanfix, 2 łyżki soku z buraka z sokowirówki ubić na bitą śmietanę połowę śmietany nałożyć na blat i nakryć drugim, na cieście rozsmarować śmietanę i posypać wiórkami kokosowymi, schować do lodówki

W Mojej Kuchni Lubię
Angielski trifle. 321

sherry 3 łyżki dżemu malinowego (najlepiej domowego) Warstwa owocowa: 1/2 kg truskawek 1 łyżka sherry 1 łyżka cukru opcjonalnie dodatek innych owoców: jagód, malin Warstwa śmietanowa: 150 ml śmietany kremówki 1 łyżeczka cukru pudru Wykonanie: Custard: Połączyć mleko, śmietankę i nasionka z laski wanilii w garnku i doprowadzić do wrzenia. W dużej misce wymieszać widelcem na gładką masę żółtka, cukier(...)misce z sherry i cukrem. Część truskawek pokroić w plasterki i użyć do ozdobienia.  Bita śmietana: Śmietanę kremówkę (najlepiej 36 %) ubić z łyżeczką cukru pudru i schłodzić. Układanie warstw: Warstwy układać w kolejności: biszkopty, owoce, custard i bita śmietana. Powtarzać do wypełnienia naczynia. Plasterki truskawek użyć do obłożenia brzegu warstwy owocowej i na wierzchu deseru

zadanie-gotowanie
Torcik czekoladowo-jagodowy 190

proszku do pieczenia Masa jagodowa: 330 ml śmietany kremowej 30% 250 g serka mascarpone 40 dag świeżych jagód ½ szklanki wody 4 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny Wykończenie: Bita śmietana Ażurki czekoladowe Kuleczki czekoladowe Liście melisy cytrynowej Sposób przygotowania: Ciasto: Olej, wodę, i pół szklanki cukru oraz kakao umieścić w rondlu i zagotować, mieszając do rozpuszczenia się cukru(...)mieszać aż się rozpuści, masę wystudzić. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić z serkiem mascarpone i cukrem pudrem dodać schłodzoną masę jagodową, zmiksować i wyłożyć na wystudzone ciasto czekoladowe. Udekorować torcik bitą śmietaną, ażurkami i kuleczkami  czekoladowymi oraz cytrynową melisą. Wstawić na całą noc do lodówki. Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki z Kujawskim ” pod patronatem serwisu

Wanilia i Kardamon
SERNIK OREO 157

Jeżeli znudziły się wam tradycyjne serniki, polecam upiec serniczek oreo na ciemnym spodzie, zapieczony z ciasteczkami oreo i udekorowany bitą śmietaną. Bardzo smaczny, o kremowej konsystencji. Polecam mąkę Szymanowska do wypieku ciast(...)godzinę. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach.   Bardzo zimną śmietanę, ubijamy z cukrami na sztywno. Wsypujemy śmietanfix i jeszcze chwilkę ubijamy.  Schłodzony sernik wyjmujemy z tortownicy i dekorujemy bitą śmietaną oraz ciastkami oreo.  Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Ciasto "3 Bit" 200

Ciasto "3 Bit" - czyli przekładaniec bez pieczenia. Wyjątkowo smaczne i proste w wykonaniu... rozpływa się w ustach. Idealne ciacho dla osób, które lubią słodko zjeść. Składa się z 3 warstw herbatników, masy kajmakowej, budyniu i prawdziwej bitej śmietany! Jednym słowem bomba kaloryczna ;) Ten deser to mój ideał wśród ciast...       Składniki: ok. 400g herbatników 500ml śmietanki kremówki(...)ciasta (u mnie duża prostokątna) smarujemy margaryną. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec miksowania dodać cukier puder. Układamy kolejno: herbatniki, masa kajmakowa, herbatniki, budyń, herbatniki i bita śmietana. Ja budyń nakładam jeszcze ciepły, lepiej się rozprowadza. Kajmak również o temp. pokojowej. Wierzch ciasta posypać wiórkami czekoladowymi lub czekoladą startą na tarce o dużych oczkach. Gotowy

Alutka-Gotuje
Trifle truskawkowe 186

skladniki nalezy uzyc w proporcjach dostosowanych do wielkosci naczynia w jakim bedziecie ukladac ten deser. ulubione owoce, u mnie trukawki kilka biszkoptow lub ciasta biszkoptowego opakowanie custurdu - kremu angielskiego bita smietana (100ml śmietany, dwie czubate łyżeczki cukru pudru) W szklanym naczyniu ukladac warstwami biszkopty i owoce, polać custardem i bita smietana, udekorowac owocami. Gotowe! Smacznego

Codzienne Gotowanie
Deser jagodowy 145

Galaretka z owocami i bitą śmietaną to typowy deser z dzieciństwa który bardzo miło wspominam. Jednak w takie upały jak teraz podawanie deseru z bitą śmietaną bywa ryzykowne ponieważ bardzo szybko się rozpuszcza. Zrobiłam małą modyfikację i powstał pyszny deser który smakuje i wygląda świetnie, polecam :) 250 ml śmietanki 30% galaretka jagodowa WINIARY szklanka wrzątku galaretka poziomkowa WINIARY

Mienta blog
Deser czekoladowo-pomarańczowy 196

czekolady gorzkiej 4 łyżeczki zwykłego cukru 1 całe jajko + 1 żółtko 4 łyżeczki wódki malinówki 4 łyżeczki wody lub mleka kilka kropelek aromatu rumowego do dekoracji bita śmietana złote, cukrowe perełki płatki czekoladowe Na samym początku przygotować galaretkę pomarańczową – sok pomarańczowy wlać do rondelka, wsypać cukier i  całość podgrzać, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie żelatynę(...)wymieszać ze sobą. Można użyć miksera, ale na najniższych obrotach. Przygotowany mus przełożyć do pucharków. Ponownie cały deser umieścić w lodówce. Gdy mus zastygnie - podawać. Przed samym podaniem udekorować bitą śmietaną, posypką czekoladową i perełkami cukrowymi. Moje porady: do przygotowania galaretki pomarańczowej możecie użyć kupnego jak i świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego, czekoladę należy posiekać jak najdrobniej, w przeciwnym razie nasz

Ugotować
CIASTO-DUPA PAWIANA 401

PODWÓJNA CZĘŚĆ MASY I PODWÓJNA CZĘŚĆ ŚMIETANY,BO NIE MIAŁAM TORTOWNICY POD RĘKĄ I ROBIŁAM W BLASZCE KWADRATOWEJ,NO I NASĄCZYŁAM PORZĄDNIE BISZKOPT HERBATKĄ .WYSZŁO PYSZNE A KONSYSTENCJA BITEJ ŚMIETANY Z ŻELATYNĄ-GENIALNA BISZKOPT: 4 jaja pół szklanki cukru pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej łyżka kakao łyżeczka proszku do pieczenia Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę(...)układamy lody, można je przeciąć na pół, aby nie wystawały ponad warstwę serową. Po czym zalewamy je serem zmieszanym z galaretką. Wkładamy do lodówki, aż masa serowa stężeje. BITA ŚMIETANA: 250 ml śmietanki 30%, bądź 36% 1/4 szklanki cukru Łyżeczka żelatyny 1/3 szklanki zimnej wody.  Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 10 minut, aby namokła. Później

Swojskie jedzonko
3Bit 250

użyłam Delecta waniliowe z białą czekoladą 2 szklanki mleka ( moja była pojemności 250ml.) 3 łyżeczki cukru 500 ml śmietany min. 30% tł 3 łyżki cukru pudru 2 fixy do śmietany 150 ml. masła kakao do posypania Blachę (około 24 cm. ) wykładamy pojedynczą warstwą herbatników i rozsmarowujemy masę kajmakową* przekładamy następną warstwą herbatników, dociskamy. odstawiamy do lodówki. 1, 1/2 szkl. mleka(...)gotującego się mleka i mieszamy aż budyń zgęstnieje. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Masło ucieramy mikserem i stopniowo dodajemy wystudzony budyń. Miksujemy na wysokich obrotach az do uzyskania gładkiej masy. Bitą śmietanę miksujemy na sztywną pianę pod koniec dodajemy fixy i cukier puder... Na Herbatniki przekładamy masę budyniową na wierzch kładziemy kolejna warstwę z herbatników i na to bitą śmietanę...Odkładamy

NaKońcuJęzyka
Różana gruszka w karmelizowanych jabłkach 174

śmietany 3/4 szklanki cukru Kisiel jabłkowy: Karmelizowane jabłka - przepis znajdziecie tu: KLIK Cynamon 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej Dekoracja: Skórka z pomarańczy i cytryny Gruszki Cukier trzcinowy i puder Bita śmietana lub lody  Sposób przygotowania: Cukier utrzeć z margaryną. Dodać aromat pomarańczowy,jajka i śmietanę. Dalej wyrabiać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo, aż powstanie jednolita(...)ułożyć na górze w dowolnej formie. Posypać świeżo startymi skórkami z pomarańczy i cytryny. A następnie cukrem trzcinowym. Piec w 170 stopniach przez około 40 minut. Podawać ciepłe z bitą śmietaną lub lodami. A na drugi dzień - jeśli coś zostanie, znakomicie smakuje na drugie śniadanie czy podwieczorek przy herbatce

Karczma Honorietty
Kawa mrożona z lodami waniliowymi 278

mleka gałka lodów waniliowych opcjonalnie bita śmietana PRZYGOTOWANIE Łyżeczkę kawy wsypujemy do wysokiej szklanki. Zalewamy około 2 łyżkami gorącej wody.  Dodajemy szklankę zimnego mleka, lody i bitą śmietanę. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Rolada bezowo-cytrynowa 194

Rety, jakie to dobre :) Miękka beza, lemon curd i bita śmietana to połączenie idealne: lekkie i orzeźwiające. Niebo w gębie. A wykonanie banalnie proste, przekonajcie się sami :) Składniki: 7-8 białek 150 g cukru pudru + dodatkowo 2 łyżki do posypania 1 łyżka mąki ziemniaczanej Nadzienie: ok. 150-200 g lemon curd 200 ml zimnej śmietanki kremówki(...)arkusz papierem do góry. Delikatnie odkleić papier. 8. Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. 9. Na bezie rozsmarować lemon curd (zostawić 1 cm margines), następnie bitą śmietanę, uważając, aby masy się nie wymieszały.  10. Zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku (można to zrobić za pomocą papieru do pieczenia, na którym leży beza). Przechowywać w lodówce. Źródło

Domowa Cookierenka Agi
kawa czekoladowa 226

proszku / w zależności od wielkości filiżanki bita śmietana skórka starta z pomarańczy opcjonalnie: cukier wykonanie: 3/4 filiżanki napełniamy gorącą kawą, dodajemy czekoladę, opcjonalnie dosładzamy, mieszamy. Podajemy z bitą śmietana i skórką startą z pomarańczy

Domowy Smak Jedzenia
Czekolada i truskawki. Z radości. 184

jest ciemna, gorzka i da się łamać w zgrabne kosteczki. Czekolada. Owijam radość w czekoladę, tak będzie mu najbardziej smakowała. Okrągła, mocno czekoladowa tarta. Najlepiej smakuje z truskawkami i bitą śmietaną. I kiedy jemy ją razem.  I kiedy W. opowiada o kolejnym pomyśle ...  TARTA CZEKOLADOWA  /bez pieczenia/ SPÓD 100 g orzechów pekan (można zastąpić włoskimi(...)lekko ostudzić. Metalową łyżką wmieszać ubitą śmietanę (zostawić odrobinę do dekoracji)  na gładką masę, przelać na ciasto. Chłodzić w lodówce, aż masa stężeje.  Gotową tartę udekorować bitą śmietaną i truskawkami. * przepis cytuję za książką DESERY wydawnictwa Konemann

KUCHARNIA
Słodkie gruszki z słoną nutą 190

darami jesieni. Mamy ich pod dostatkiem, więc możemy na rożne sposoby łączyć te składniki i tworzyć z nich przepyszne desery. Dodając lekko słone ciasto francuskie, słodką czekoladę i bitą śmietanę, uzyskamy niepowtarzalny smak, który będzie rozpływał się w naszych ustach, rozpieszczając nasze kubki smakowe. Składniki na 4 porcje: 4 gruszki, woda, 4 płaskie łyżki cukru brązowego, 4 łyżki miodu(...)dokładnie wymieszaj. Gorącą czekoladą wypełnij środek gruszek. Ubij słodką śmietanę z cukrem pudrem. Na talerzu połóż po dwie połówki gruszki, jeden krążek (wystudzony) z ciasta francuskiego, na który dodaj bitą śmietanę. Całość ozdób laską wanilii, rodzynkami i mielonymi migdałami. Smacznego. Rada: ciasto francuskie można przygotować kilka dni wcześniej, będzie bardziej chrupiące

Moniki Smakołyki