jagodowa 1 galaretka pomarańczowa 250 ml śmietany kremówki 1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub cukier waniliowy 15 dag serka homogenizowanego waniliowego 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki cukru pudru Dekoracja: bita śmietana płatki czekolady rabarbar karmelizowany w cukrze Sposób przygotowania: Galaretkę jagodową rozpuszczamy wg wskazówek na opakowaniu, rozlewamy po równo do trzech pucharków, zostawiamy do całkowitego stężenia. Żelatynę rozpuszczamy(...)wody i gotujemy aż się rozpadnie, możemy zmiksować blenderem, do gorącej masy wsypujemy galaretkę pomarańczową, mieszamy, schłodzoną wylewamy na masę śmietanową. Zostawiamy do całkowitego stężenia.Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną, czekoladą i karmelizowanym rabarbarem
Wanilia i Kardamonbitą śmietaną i chrupiącą bezą posypaną migdałami... Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru pudru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Beza: 5 białek 1 szklanka cukru 1 opakowanie płatków migdałów (70 g) Dodatkowo: 2 galaretki wiśniowe wiśnie w soku lub kompocie 1,5 szklanki wody 500 ml śmietany 30 % 2 śmietan-fixy Wszystkie składniki(...)dodajemy jedną szklankę soku / kompotu z wiśni, mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy śmietan-fixy. Jak galaretka będzie już tężeć zaczynamy przekładać ciasto w kolejności od dołu: ciasto kruche galaretka + wiśnie bita śmietana ciasto kruche z bezą Wkładamy do lodówki na kilka godzin
Pelusiowa Kuchniawyobrażeniu. Riesling królem jest i basta! - lody burakowe, bita śmietana, sos jeżyny z jagodami, makaroniki z musem pomarańczowym z limoncello, figa i Cabernet Blanc. Lody burakowe z bitą śmietaną, sosem jeżynowym z jagodami, makaronikiem z musem pomarańczowym z limoncello i figą w połączeniu z delikatnie słodkim Cabernet Blanc o dobitnie zarysowanej kwasowości (z winnicy Sommer) okazały się chyba
królestwo garówśmietana śmietana 36% 500ml Cukier puder (wg uznania) żelatyna - 2 łyżeczki Dodatkowo 3 galaretki w różnych kolorach ( Każdą rozpuszczamy w szklance wody, rozlewamy do prostokątnych form i czekamy aż stężeje) żelatynę rozpuszczamy w gorącej (nie wrzącej) wodzie(1/4 szkl) i studzimy. Śmietanę ubijamy, pod koniec dajemy cukier puder i żelatynę. Na końcu dodajemy pokrojone w kostkę galaretki i mieszamy. Bitą
Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...śmietana śmietana 36% 500ml Cukier puder (wg uznania) żelatyna - 2 łyżeczki Dodatkowo 3 galaretki w różnych kolorach ( Każdą rozpuszczamy w szklance wody, rozlewamy do prostokątnych form i czekamy aż stężeje) żelatynę rozpuszczamy w gorącej (nie wrzącej) wodzie(1/4 szkl) i studzimy. Śmietanę ubijamy, pod koniec dajemy cukier puder i żelatynę. Na końcu dodajemy pokrojone w kostkę galaretki i mieszamy. Bitą
Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...bardzo smaczny deser z bananów i toffi z bitą śmietaną na spodzie z ciastek digestive. Jest bardzo prosty w przygotowaniu. Składniki: Ciastka typu digestive; Masło 1/4 kostki; Bita śmietana; Banany (w zależności od wielkości 3-4); Sos toffi; Kilka kropel cytryny. Wykonanie: Ciastka oraz masło wrzucamy do blendera i miksujemy na największych obrotach aż oba składniki się połączą
Smaki Przyprawy i KoloryMożna dodać cząstki melona z drugiej połówki Bita śmietana i suszona żurawina Przygotowanie: 1/ Do wydrążonego melona przelewamy wymieszane z mlekiem malibu oraz cząstki melona, dodajemy bitą śmietanę i żurawinę. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnabardzo smaczny deser z bananów i toffi z bitą śmietaną na spodzie z ciastek digestive. Jest bardzo prosty w przygotowaniu.Składniki:Ciastka typu digestive;Masło 1/4 kostki;Bita śmietana;Banany (w zależności od wielkości 3-4);Sos toffi;Kilka kropel cytryny.Wykonanie:Ciastka oraz masło wrzucamy do blendera i miksujemy na największych obrotach aż oba składniki się połączą
Kulinarna rozmowaszklanki, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, soda oczyszczona 1 łyżeczka, marchew 3 szklanki, bita śmietana - w opisie, wiórki kokosowe - ile potrzeba jajka "XL", olej, mleko, cukry utrzeć w robocie z 5 minut wsypać mąkę, proszek do [pieczenia, sodę i utrzeć z 3 minuty marchew starta(...)wyjąć z blaszki wystudzone i przekroić długim nożem na dwa blaty, delikatnie skropiłam je herbatą z cytryną i miodem ŚMIETANA: zimna śmietana 30% 250 ml, 2 łyżki cukru pudru, śmietanfix, 2 łyżki soku z buraka z sokowirówki ubić na bitą śmietanę połowę śmietany nałożyć na blat i nakryć drugim, na cieście rozsmarować śmietanę i posypać wiórkami kokosowymi, schować do lodówki
W Mojej Kuchni Lubięsherry 3 łyżki dżemu malinowego (najlepiej domowego) Warstwa owocowa: 1/2 kg truskawek 1 łyżka sherry 1 łyżka cukru opcjonalnie dodatek innych owoców: jagód, malin Warstwa śmietanowa: 150 ml śmietany kremówki 1 łyżeczka cukru pudru Wykonanie: Custard: Połączyć mleko, śmietankę i nasionka z laski wanilii w garnku i doprowadzić do wrzenia. W dużej misce wymieszać widelcem na gładką masę żółtka, cukier(...)misce z sherry i cukrem. Część truskawek pokroić w plasterki i użyć do ozdobienia. Bita śmietana: Śmietanę kremówkę (najlepiej 36 %) ubić z łyżeczką cukru pudru i schłodzić. Układanie warstw: Warstwy układać w kolejności: biszkopty, owoce, custard i bita śmietana. Powtarzać do wypełnienia naczynia. Plasterki truskawek użyć do obłożenia brzegu warstwy owocowej i na wierzchu deseru
zadanie-gotowanieproszku do pieczenia Masa jagodowa: 330 ml śmietany kremowej 30% 250 g serka mascarpone 40 dag świeżych jagód ½ szklanki wody 4 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny Wykończenie: Bita śmietana Ażurki czekoladowe Kuleczki czekoladowe Liście melisy cytrynowej Sposób przygotowania: Ciasto: Olej, wodę, i pół szklanki cukru oraz kakao umieścić w rondlu i zagotować, mieszając do rozpuszczenia się cukru(...)mieszać aż się rozpuści, masę wystudzić. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić z serkiem mascarpone i cukrem pudrem dodać schłodzoną masę jagodową, zmiksować i wyłożyć na wystudzone ciasto czekoladowe. Udekorować torcik bitą śmietaną, ażurkami i kuleczkami czekoladowymi oraz cytrynową melisą. Wstawić na całą noc do lodówki. Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki z Kujawskim ” pod patronatem serwisu
Wanilia i KardamonJeżeli znudziły się wam tradycyjne serniki, polecam upiec serniczek oreo na ciemnym spodzie, zapieczony z ciasteczkami oreo i udekorowany bitą śmietaną. Bardzo smaczny, o kremowej konsystencji. Polecam mąkę Szymanowska do wypieku ciast(...)godzinę. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Bardzo zimną śmietanę, ubijamy z cukrami na sztywno. Wsypujemy śmietanfix i jeszcze chwilkę ubijamy. Schłodzony sernik wyjmujemy z tortownicy i dekorujemy bitą śmietaną oraz ciastkami oreo. Smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliCiasto "3 Bit" - czyli przekładaniec bez pieczenia. Wyjątkowo smaczne i proste w wykonaniu... rozpływa się w ustach. Idealne ciacho dla osób, które lubią słodko zjeść. Składa się z 3 warstw herbatników, masy kajmakowej, budyniu i prawdziwej bitej śmietany! Jednym słowem bomba kaloryczna ;) Ten deser to mój ideał wśród ciast... Składniki: ok. 400g herbatników 500ml śmietanki kremówki(...)ciasta (u mnie duża prostokątna) smarujemy margaryną. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec miksowania dodać cukier puder. Układamy kolejno: herbatniki, masa kajmakowa, herbatniki, budyń, herbatniki i bita śmietana. Ja budyń nakładam jeszcze ciepły, lepiej się rozprowadza. Kajmak również o temp. pokojowej. Wierzch ciasta posypać wiórkami czekoladowymi lub czekoladą startą na tarce o dużych oczkach. Gotowy
Alutka-Gotujeskladniki nalezy uzyc w proporcjach dostosowanych do wielkosci naczynia w jakim bedziecie ukladac ten deser. ulubione owoce, u mnie trukawki kilka biszkoptow lub ciasta biszkoptowego opakowanie custurdu - kremu angielskiego bita smietana (100ml śmietany, dwie czubate łyżeczki cukru pudru) W szklanym naczyniu ukladac warstwami biszkopty i owoce, polać custardem i bita smietana, udekorowac owocami. Gotowe! Smacznego
Codzienne GotowanieGalaretka z owocami i bitą śmietaną to typowy deser z dzieciństwa który bardzo miło wspominam. Jednak w takie upały jak teraz podawanie deseru z bitą śmietaną bywa ryzykowne ponieważ bardzo szybko się rozpuszcza. Zrobiłam małą modyfikację i powstał pyszny deser który smakuje i wygląda świetnie, polecam :) 250 ml śmietanki 30% galaretka jagodowa WINIARY szklanka wrzątku galaretka poziomkowa WINIARY
Mienta blog