bita śmietana - 3939 przepisów (strona:39/263)

Torcik śmietanowy z kiwi 133

pyszny torcik z kiwi Składniki: - 1 paczka biszkoptów - ½ kostki masła - 2 serki homo - ½ szklanki cukru - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 1 śmietana 30% (350g) - 1 śmietanka 18% (250ml) - 1 bita śmietana w proszku - 1 śmietan-fix - 1 galaretka cytrynowa - 1 dżem kiwi z limonką - 2-3 kiwi A teraz napiszę jak zrobić taki torcik Najpierw w garnku topimy masło(...)galaretki, rozpuszczamy ją w połowie wody co na przepisie i zostawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie robimy masę. Serki homo miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym a następnie dodajemy bitą śmietanę, śmietan-fix. Dalej ubijając dorzucamy śmietanę i tężejącą galaretkę. Na końcu dodajemy śmietankę ale w takiej ilości aby masa nie była za rzadka. Połowę gotowej masy wylewamy do tortownicy

Kuchenne Wariacje
Jagodowa Esmeralda 401

łyżki cukru pudru, 1,5 łyżki kakao. 300g masła, 1 kieliszek likieru czekoladowego, Pianka jagodowa: 250 ml śmietany 30%, 1 szklanka jagód, 2 opakowania galaretki fioletowej, Dodatkowo: bita śmietana i jagody do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję żółtka oraz cukier. Następnie stopniowo dodaję olej, ocet(...)sztywno. Dodaję tężejący mus jagodowy. Wszystko razem miksuję. Masę wykładam na wierzch ciasta. Wyrównuję i wstawiam ciasto do lodówki na 2 godziny. Gotowe ciasto kroję porcję i dekoruję bitą śmietaną oraz jagodami

Tradycyjna kuchnia Kasi
Rolada z serowym kremem i mango 182

kostkę mango i odstawić na 15-20 minut, aż zacznie tężeć roladę rozwinąć, ściereczkę kuchenną usunąć. Rozsmarować przygotowany krem, zwinąć ponownie i odstawić do schłodzenia. Ubić pozostałe 100 g bitej śmietany. Oprószyć roladę cukrem pudrem z ksylitolu, przybrać rozetkami bitej śmietany, plasterkami mango i posiekanymi orzeszkami pistacjowymi

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Krucha śliwka 176

Można zostawić w zamkniętym piekarniku do całkowitego wystudzenia (np. na noc). Warstwa śmietankowa: 600 gr śmietany 30% lub 36% mocno schłodzonej 2 łyżki cukru pudru Bitą śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Wykonanie: Na zimny kruchy spód wyłożyć roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę (może być lekko ciepła), rozsmarować. Na to wyłożyć upieczone i ostudzone śliwki, wyrównać(...)wyłożyć bitą śmietanę, rozsmarować, wyrównać. Na to delikatnie przełożyć placek bezowy. Schłodzić przez 2 godziny w lodówce. Smacznego

moj przepis na
Ciasto Kubuś 646

Śmietankę kremówkę ubić na sztywno dodając cukier puder i cukier wanilinowy, po wymieszaniu dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Przełożyć bitą śmietanę na ciasto i włożyć do lodówki. Gdy bita śmietana będzie ścięta, przelać galaretkę na ciasto i włożyć do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie można spróbować pierwszy kawałek ciasta. Smacznego

Serce zamknięte w formie pyszności
Tort jagodowy z borówkami 183

wydaje mi się, że to wina mąki ziemniaczanej.    Zimną kremówkę ubijamy z 3 łyżkami cukru na sztywną pianę. Biszkopt przekrawamy na pół i nasączamy herbatą. Następnie przekładamy bitą śmietaną i owocami. Górę i boki także dekorujemy bitą śmietaną i owocami. Chłodzimy w lodówce przez co najmniej 3-4 godziny

Aga w kuchni
Dziecinnie proste desery 1254

dzisiaj przygotowałam zestawienie najlepszych, najszybszych i smacznych deserów dla dzieci. Owocowe, słodkie, wywołujące uśmiech na twarzy. A Wy jak spędzaliście Dzień Dziecka?  Pamiętam słodkie desery z galaretką, śmietaną i owocami w dużych pucharkach oraz koktajle truskawkowe, który piłam pod tunelem, jakieś 25 lat temu, to były czasy ;) Na 3-go Maja w Katowicach ustawiała się najdłuższa kolejka w mieście(...)razem z dzieciakami tak miło jak to tylko możliwe, a Moja smaczna kuchnia niech będzie Waszą inspiracją na deserowe pyszności! Chrupiące naleśniki na słodko z twarogiem Gofry z kakaową bitą śmietaną i z cukrem pudrem Gofry z malinami i bitą śmietaną Koktajl bananowy z kiwi Koktajl jeżynowy Koktajl jeżynowy z płatkami owsianymi Koktajl truskawkowy Truskawkowy koktajl z bananem i miodem

Moja smaczna kuchnia
Deser z OREO – bez pieczenia 11644

plasterki i delikatnie poukładać na warstwie budyniowej. Deser znów wstawić do lekkiego stężenia na minimum 20 minut, a ubitą śmietanę również schować do lodówki. Po minimum 20 minutach wyłożyć bitą śmietanę na czekoladowy budyń, posypać pozostałymi ciasteczkami i schłodzić minimum 8 godzin, a najlepiej całą noc (u mnie najlepszy był po 24 godzinach :) ) Deser jeśli będzie w wersji gęstej możecie(...)serwować na talerzykach. W przeciwnym razie możecie podawać w szklaneczkach.   Moje wskazówki: Bitą śmietanę można łatwo przebić. Wówczas ulegnie ona zważeniu. Aby tego uniknąć należy pilnować jej podczas ubijania i w odpowiednim momencie ubijanie zakończyć. Gdy śmietana zacznie gęstnieć, oczekuje momentu gdy mieszadła miksera zaczną tworzyć wzorki na powierzchni. Wówczas najlepiej wyłączyć mikser. Bardziej doświadczeni mogą jeszcze chwilę poubijać

Moja Delicja
BIAŁO-CZERWONY KREM MALINOWO-JOGURTOWY 153

Odstaw malinowy coulis do schłodzenia. Ubij na sztywno schłodzoną śmietanę kremówkę** z cukrem pudrem. W misce połącz serek mascarpone z jogurtem i miodem, ubijając trzepaczką, po czym delikatnie domieszaj bitą śmietanę. Nakładaj do szklanek lub pucharków na przemian warstwę malinowego coulis i kremu z mascarpone, bitej śmietany i jogurtu. Odstaw deser do lodówki do schłodzenia. Opcjonalnie tuż przed podaniem możesz

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
amoniaczek z bitą śmietaną i jabłkami 490

śmietany 30% lub 36% 80 g cukru pudru wykonanie: Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywny krem. Dzielimy na trzy części. Na wystudzone ciasto z jabłkami wykładamy 1/3 część bitej śmietany, przykrywamy ją pierwszym blatem, na który wykładamy drugą część śmietany, przykrywamy drugim blatem i wykładamy pozostałą część śmietany. Wierzch dekorujemy pokruszonym ostatnim blatem. Całość schładzamy w lodówce przez

Domowy Smak Jedzenia
Tort bezowy z pieczonym rabarbarem, śmietaną i pistacjami 172

bezowy kładziemy na talerzu. Śmietanę ubijamy na sztywno, z dodatkiem fixu, który zapobiegnie jej podochodzeniu wodą i z niewielką ilością cukru, z dodatkiem kardamonu dla wzbogacenia i nadania kwiatowego, lekkiego smaku. Połowę śmietany rozkładamy na dolnym blacie. Rozkładamy na śmietanie połowę naszykowanego rabarbaru. Delikatnie i ostrożnie nakładamy górny blat bezowy. Pokrywamy jego środek pozostałą bitą śmietaną, rozkładamy najpiękniejsze, najbardziej czerwone(...)250g cukru 300ml schłodzonej śmietany 30 lub 36% tłuszczu 2 łyżeczki cukru pudru 5 nasion zielonego kardamonu – obranych, utartych na pył w moździerzu 1 op. fixu do bitej śmietany lub 1 łyżeczka glukozy w proszku 4-5 łodyg rabarbaru – mocno czerwonych, wąskich 5 łyżek cukru 100ml wody 1 łyżka soku z cytryny pistacje

Karo in the Kitchen
88 przekąsek i napojów dla kibica 301

patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Focaccia z czarnymi oliwkami Gofry z cukrem pudrem Gofry z kakaową bitą śmietaną i z cukrem pudrem Gofry z malinami i bitą śmietaną Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Kanapka z ciabatty z ricotta i rzodkiewką Lemoniada arbuzowa, arbuzada Lemoniada cytrusowa z natką

Moja smaczna kuchnia
45 przepisów na Karnawał 2016 145

rukoli, z camembertem i orzechami włoskimi Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Gofry z kakaową bitą śmietaną i z cukrem pudrem Gofry z malinami i bitą śmietaną Grzane wino z bakaliami Gremolata Koktajl ananasowy z płatkami owsianymi Koktajl ananasowo - bananowy Koktajl bananowy z kiwi Koktajl bananowo

Moja smaczna kuchnia
100 przepisów na Sylwestra 1311

Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Gofry z kakaową bitą śmietaną i z cukrem pudrem Gofry z malinami i bitą śmietaną Grzane wino z bakaliami Gremolata Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem

Moja smaczna kuchnia
40 śniadań na ciepło 1902

czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Frittata z pomidorami i ziołami Gofry z kakaową bitą śmietaną i z cukrem pudrem Gofry z malinami i bitą śmietaną Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Jajko sadzone na grzance z bobem Kasza manna na mleku z jeżynowym musem Kasza

Moja smaczna kuchnia