bita śmietana - 3939 przepisów (strona:31/263)

Ciasto szachownica "szach- mat" 915

okazało się przepyszne. Biszkopt kakaowy jest wręcz czekoladowy i dzięki dodatkowi oleju jest wilgotny i mięciutki , pyszny. Co do kremu też jestem bardzo mile zaskoczona , połączenie budyniu  z bitą śmietaną smakiem bardzo przypomina puszyste i delikatne ptasie mleczko. Połączenie ciasta biszkoptowego i kremu daje razem pyszne, ciekawe zarówno w smaku jak i wyglądzie nie przesłodzone ciasto a w dodatku(...)rozpuścić w niewielkich ilościach gorącej wody po 3 łyżeczki żelatyny, ostudzić. Na mleku ugotować budyń wniliowy, pzrestudzić go a następnie połączyć z żelatyną. Zimną śmietanę ubić z cukrem i " bitą śmietaną w proszku" , dodać kilka kropel aromatu śmietankowego i dodać ostudzoną żelatynę. Wymieszać. Do masy budyniowej wmieszać delikatnie masę śmietankową. Przełożenie Blat biszkoptowy posmarować cienką warstwą kremu, ulożyć paski ciasta

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ptysie z bitą śmietaną 160

Ptysie z bitą śmietaną to chyba jedyny deser, do którego mam słabość. Ogólnie do ciasta ptysiowego mam słabość — groszek ptysiowy potrafię wyżerać jak popcorn. A dupa rośnie. Pączków nie lubię, za chrustem nie przepadam, jednak Tłusty Czwartek należy czymś uczcić. Według tradycji, jak się nie nażre człowiek po kokardy wszelkich słodkości to potem cały rok pech i ogólne popelina. Więc(...)dodajemy cukier puder. Na dolną część ptysia kładziemy kilka cząstek brzoskwini i warstwę śmietany. Przykrywamy drugą częścią ptysia, posypujemy cukrem pudrem lub polewamy rozpuszczoną czekoladą. Smacznego! Post Ptysie z bitą śmietaną pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN

ladykitchen
Letni deser z owocami 193

pomarańczy i zalewamy pomarańczową galaretką , wstawiamy do lodówki , jak zastygnie układamy po plasterku ananasa i zalewamy galaretką ananasową ,odstawiamy ponownie do lodówki na kilka godzin . Ubijamy bitą śmietanę ,przed podaniem dekorujemy desery bita śmietaną i listkami mięty

Wypieki Rene
Walentynki-Perły są niesamowicie kobiece i dodaja urody-ciastka małże 137

śmietana Składniki 250ml śmietanki 30% 2 łyżeczki cukru pudru (na każde 250ml śmietanki) łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w 40 ml cieplej wody.( na każde 250 ml śmietanki) Wykonanie Wlać schłodzoną śmietankę do schłodzonego naczynia i ubijać mikserem. Kiedy śmietanka zacznie się pienić, wsypać cukier puder. Ubijaj do uzyskania pożądanej konsystencji Do ubitej śmietany dolać rozpuszczoną tężejąca żelatynę i wymieszać. Bita śmietana z żelatyną dłużej zachowuje kształt i konsystencję. Dekorować ciasteczka.:)) Moc kamieni - Perła Perły są  niesamowicie kobiece. Perły to jedne z tych ozdób, które dodają kobiecie urody . Stara legenda z wysp Polinezji Francuskiej głosi, że perła była darem od bóstwa Orala, władcy wojny i pokoju, dla ukochanej księżniczki Bora Bora. Oral stworzył perłę ze wszystkich kolorów

w mojej kuchni
Tartaletki z bitą śmietaną i borówkami amerykańskimi + film 116

Dziś przedstawiam przepis na tartaletki z bitą śmietaną i borówkami amerykańskimi. Polecam je szczególnie smakoszom słodkości. Delikatne, kruche ciasto doskonale komponuje się ze śmietaną i borówkami a dodatek startej czekolady nadaje deserowi wybornego smaku.   Składniki na 18 sztuk : Kruche ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru pudru 2 żółtka 250 g masła 1 łyżeczka proszku(...)upieczeniu studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem oraz śmietan – fixem. Tartaletki napełniamy ubitą śmietaną, dekorujemy borówkami oraz startą czekoladą.   Artykuł Tartaletki z bitą śmietaną i borówkami amerykańskimi + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Letnia napoleonka z owocami leśnymi 146

Przyszło wreszcie lato, a wraz z nim pyszne leśne owoce. Dzisiaj przepis na (a'la) napoleonkę z bitą śmietaną, borówkami i malinami, polaną malinowym sosem  - proste pyszności. SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 1,5 szklanki malin 0,5 szklanki borówek 200ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru + do posypania 1 opakowanie cukru waniliowego PRZYGOTOWANIE  Ciasto francuskie kroimy(...)ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 3 minuty na małym ogniu. Przecedzamy sos przez sitko. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Na połowę prostokątów z ciasta nakładamy bitą śmietanę i umyte maliny oraz borówki. Przykrywamy pozostałym ciastem, posypujemy cukrem pudrem, polewamy malinowym sosem i podajemy

Moje Kuchenne Rewelacje
Czekoladowe jajka z niespodzianką - dla dorosłych i dla dzieci 122

Święta to okazja, żeby podać na stół ciekawe i efektowne desery. Takie własnie są, moim zdaniem, czekoladowe jajka wypełnione bitą śmietaną. Ich przygotowanie nie jest trudne, ani zbytnio czasochłonne.  Czekoladowe foremki można przygotować kilka dni wcześniej i przechować w lodówce. Samo ubicie śmietany i wypełnienie nią jajeczek nie zajmie nam dużo czasu(...)śmietan fixem i cukrem pudrem. Do czekoladowych foremek nałożyć po odrobinie lemon curd lub ulubionych konfitur. Na to wycisnąć za pomocą rękawa cukierniczego (lub  nałożyć małą łyżeczką) bitą śmietanę. Górę ozdobić tym samym dodatkiem, jaki jest nałożony na spód. Śmietanę dla dorosłych ubić ze śmietan fixem. Do ubitej dodać likier amaretto i wymieszać. Nakładać do czekoladowych foremek za pomocą

Codzienna kuchnia niecodzienna
Urodzinowe babeczki z pączkami 157

krem (wystarczy zrobić go z połowy podanych składników) Jeśli nie mamy tyle czasu, żeby robić krem można zamiast tego ubić śmietanę kremówkę z dowolnym utrwalaczem (np. ŚmietanFixem lub bitą śmietaną w proszku) Mini donuty do dekoracji Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, żeby zmiękło. Kakao rozpuszczamy dokładnie w ciepłej wodzie. Dodajemy maślankę i mieszamy. Sodę mieszamy z mąką. Wszystkie cukry (biały(...)Upieczone babeczki wykładamy na kratkę do ostudzenia. Kiedy są już zupełnie zimne nakładamy krem. Krem wyciskamy z worka cukierniczego z tylką w kształcie średniej wielkości zamkniętej gwiazdki. Kremy z bitej śmietany są na tyle delikatne, że do wyciskania nada się też zwykły worek strunowy. Gotowe babeczki dekorujemy polukrowanymi pączkami :) Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Ptysie „serduszka” 216

przez około 25 minut (w zależności od grubości serc). Ostudzić i przekroić. Nadzienie: Śmietanę ubić z cukrem pudrem i czerwonym barwnikiem spożywczym. Spody ptysiowych serc wypełnić bita śmietaną i przykryć drugą połówką. Wierzch posypać cukrem pudrem. Smacznego

Oryginalny smak
Leśny mech - ciasto ze szpinakiem 341

pierwszych razów?   pierwszy raz kupiłam granata (ochodziłam się sporo, a tu akrat w osiedlowym sklepiku był.. za 6 zł, zdzierstwo, wiecej nie kupię ;D) pierwszy raz robiłam bitą śmietanę pierwszy raz cięłam ciasto nitką pierwszy raz widziałam w ogóle szpinak i stwierdzam że dobrowolnie na surowo nawet bym się do niego nie zbliżyła nie pamiętam żebym kiedykolwiek miała(...)śmietan fixy cukier waniliowy łyżka cukru pudru Ubić śmietanę, na końcu dodając śmietan-fixy i cukry. Myślę że warto dodać jakieś kwaskowatej galaretki, widziałam z cytrynową. Na ciasto nałożyć bitą śmietanę, posypać pokruszonym ciastem i przygnieść bo bardzo się rozsypuje podczas kruszenia, przenoszenia itd. Na wierzch dodać owoce. Nie polecam granata. Nie polecam też krojenia w trójkąty do czego skłania

W kuchni bez szafek
Tort szwarcwaldzki czyli trudne wyzwania 203

niewielkiej ilości wody i dodajemy ją do śmietany. Gdy ciasto jest już zimne rozcinamy je na trzy krążki. Każdy krążek mocno ponczujemy wiśniówką i nakładamy wiśnie. Przykrywamy je warstwą bitej śmietany i przykrywamy kolejnym krążkiem i powtarzam jeszcze raz czynność z kolejnym krążkiem ciasta. Pozostałą część bitej śmietany smarujemy brzegi i wierzch naszego tortu. Boki tortu obsypujemy wiórkami czekoladowymi. Można

ciastkarnia na kruchym spodzie
Tarta cytrynowa z winem 190

krem chwilę miksujemy i wykładamy na upieczony, wystudzony spód. BITA ŚMIETANA: 300 ml kremówki ( u mnie czekoladowa, ale klasyczna tez będzie ok ) 1 płaska łyżka cukru pudru 1/2 łyżeczki żelatyny  Żelatynę namoczyć, namoczoną rozpuścić. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier oraz rozpuszczoną żelatynę. Bitą śmietaną udekorować wierzch tarty

kolorowotorcikowo
Wielkanocne babeczki 219

mleczną :) Dekoracja to czekoladowe jajka z Milki. Składniki na babeczki Składniki na krem: 350-400 ml śmietany kremówki 200 g ulubionej czekolady 2 opakowania śmietanFix lub innego utrwalacza do bitej śmietany (ten składnik jest opcjonalny, szczególnie jeśli korzystacie z gorzkiej czekolady, a babeczki będą podane krótko po przygotowaniu) Babeczki przygotowujemy według przepisu i odstawiamy do ostudzenia. Podobnie jak ganache można(...)podjadać/podpijać). Gotową polewę odstawiamy do ostudzenia, kiedy nie jest już gorąca wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Mocno schłodzony ganache ubijamy na czekoladową bitą śmietanę (tak, to działa! :) ), jeśli babeczki będą czekały na gości lub jeśli tak jak ja używacie mlecznej czekolady, która, nie zastyga tak sztywno jak gorzka do ubijanej masy można dodać ŚmietanFix

Ciastkozercy
Ptysie z bitą śmietaną 305

ostudziłam je na kratce. Zimne przekroiłam i rękawem cukierniczym napełniłam ubitą śmietaną. Gotowe oprószyłam cukrem pudrem.Jedzenie ptysia, to cały rytuał. Najpierw zdejmujemy i zjadamy „czapeczkę”. Potem, delektujemy się puszystą bitą śmietaną. Na koniec, pochłaniamy resztę – upudrowani i już w pełni usatysfakcjonowani. Chociaż, nie… a może jeszcze jeden? Hmmmmm… Smacznego.Wydrukuj przepisThe post Ptysie z bitą śmietaną appeared first

mojewypiekiinietylko
kawa z lodami, herbatnikami i bitą śmietaną 238

następnie pozbyć się fusów. Przygotować 4 szklanki. Lody delikatnie wymieszać z mlekiem, które następnie przełożyć do szklanek. Posypać warstwą pokruszonych herbatników, a następnie posypać delikatnie warstwą kakao. Przykryć warstwą bitej śmietany i ponownie posypać kakaem. Delikatnie wlać przestudzoną kawę do szklanek. Wierzch zwieńczyć warstwą bitej śmietany i ozdobić kakao. PORCJE

zabawa smakiem