bita śmietana - 3939 przepisów (strona:35/263)

Czekoladowa rolada 148

moja pierwsza rolada i jak się okazało, prosta i dość szybka do przygotowania. Ciasto spędza około 10-12 minut w piekarniku i jak tylko ostygnie, gotowe jest do wyłożenia bitej śmietany. Polecam! Składniki czekoladowego biszkoptu na roladę: 6 jaj rozm. M 170 g czekolady gorzkiej 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki wody 2 łyżki mocnej kawy (zaparzam 1 łyżeczkę kawy(...)blachę, delikatnie wyrównując. Piec do tzw. suchego patyczka około 10-12 minut . Wyjąć z pieca, ostudzić. Ostudzone ciasto wyjąć z formy bardzo delikatnie na blat (razem z papierem) . Ubić bitą śmietanę, dodając pod koniec ubijania 2 łyżki cukru pudru, 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego oraz 2 łyżeczki likieru amaretto. Rozsmarować ubitą śmietaną na biszkopcie. Trzymając za papier na dłuższej krawędzi delikatnie

Moja Delicja
Café après- kawa z nutą pomarańczy 163

duże szklanki: 110 ml mocnej kawy 0,5 l mleka 100 g czekolady gorzkiej 1 laska cynamonu 1 laska wanilii starta skórka z połowy pomarańczy do dekoracji: 150 ml bitej śmietany  wiórki czekoladowe Wykonanie:  Mleko zagotowujemy z cynamonem i wrzucamy kostki czekolady, mieszamy do połączenia składników. Gdy mleko się zagotuje zdjąć garnek z kuchenki. Rozkrawamy laskę wanilii(...)tarce ścieramy skórkę. Gotową dosypujemy do mleka razem z kawą. Wszystko razem mieszamy i zostawiamy na chwile do zaparzenia. gotowy napój  przelewamy przez sitko do szklanek i dekorujemy bitą śmietaną. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Piernikowe gofry 254

wykorzystać ciasto piernikowe w nietypowy sposób i upiec piernikowe gofry. Do przygotowania gofrów wykorzystałam wymienne płytki z mojego opiekacza do pieczenia gofrów.  A jak gofry, to musi być bita śmietana, ale posypana mieszanką przypraw do deserów z cynamonem, cukrem, skórką cytrynową, goździkami i kardamonem. Ale możecie też upiec tradycyjne pierniczki : świąteczne pierniczki, świąteczne pierniczki z lukrem i piernikowe(...)ciasta.Pieczemy piernikowe gofry ok. 10 minut w 160 stopniach z termoobiegiem na złocisty kolor, studzimy, wtedy doskonale odkleją się od metalowej formy na gofry. Piernikowe gofry możemy podać z bitą śmietaną i posypane cynamonem, czy przyprawa do deserów.The post Piernikowe gofry appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Deser lodowy z gorącymi jabłkami 201

chwilę (lub dwie, trzy,...) cierpliwie poczekać. Składniki: ok 2 małe jabłka garść rodzynek łyżeczka lub dwie soku z cytryny ulubione lody - polecam waniliowe, fajnie komponują się z jabłkami :) bita śmietana, polewa - opcjonalnie Przygotowanie: Jabłka obieramy, wydrążamy gniazdo nasienne, kroimy w cząstki i przekładamy do garnka. podlewamy niewielką ilością wody, a następnie na małym ogniu dusimy pod przykryciem(...)soku z cytryny. Gdy owoce są miękkie i gotowe do spożycie przekładamy je na spód naczynia, w którym będziemy  podawać deser. Następnie na wierzch kładziemy lody. Całość przyozdabiamy bitą śmietaną i polewą, wg uznania :) Pyyycha! Znika w mgnieniu oka :) Smacznego

Taste Of My Day
Tarta Halloween'owa 113

łyżek masła 1/3 szklanki jasnobrązowego cukru 2 jajka 1/2 szklanki chudej śmietanki 1 łyżeczka esencji waniliowej BITA ŚMIETANA I DEKORACJA: 60 g gorzkiej czekolady  500 ml śmietany 30% 1 torebka cukru waniliowego 1-2 opakowania śmietan fix 1 łyżeczka cukru PRZYGOTOWANIE   Ciasto:   Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Do miski przesiać mąkę i kakao, dodać(...)masę, następnie dodać śmietankę, esencję waniliową i masę czekoladową. Wszystko razem wymieszać i przelać na tartę. Piec w 170°C przez 25-30 minut. Zostawić do całkowitego ostygnięcia. Bita śmietana: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Pod sam koniec dodać śmietan-fix i jeszcze przez chwilę miksować. Gotową śmietaną wyłożyć tartę. Czekoladę stopić w kąpieli

Passions hobbies life
Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i truskawkami 168

najprostszych ciast, niezwykle szybkich do zrobienia, gdyż czas pieczenia nie przekracza 20 minut, szybko stygnie i zawinąć w nie można dosłownie wszystko. Od nadzień z kremem na bazie bitej śmietany, aż po bardziej wytrawne wersje np. z ricottą i wędzonym łososiem. Jeśli więc szukacie pomysłu na szybie, zawsze się udające i smaczne ciasto, polecam roladę biszkoptową. Składniki: 5 jajek(...)piec około 15-20 minut w temperaturze 175 stopni. Ciepły biszkopt zawinąć w ściereczkę i odstawić do wystygnięcia. Kremówkę obić z cukrem pudrem. Rozwinąć biszkopt i rozsmarować na nim bitą śmietanę. Na śmietanie ułożyć truskawki. Zawinąć. Udekorować cukrem pudrem i kawałkami truskawek

Jacob Tastes
Ptysie z bitą śmietaną 169

chciałam kupić Ptysie skoro żadnego ciasta nie kupuję w sklepie a to przecież jest takie proste. W poniedziałek wzięłam się do roboty i tak oto powstały przepyszne Ptysie z bitą śmietaną oprószone cukrem pudrem- zniknęły jeszcze szybciej niż zdążyłam je przygotować:)  Serdecznie polecam ;)  Składniki: szklanka wody  125 g masła szklanka mąki pszennej  4 jajka(...)ubić na sztywno kremówkę, można dodać cukru pudru (ja nie dawałam) i na czas pieczenia się i stygnięcia Ptysiów włożyć ją do lodówki. Wystudzone Ptysie przekroić na pół, nadziać bitą śmietaną i oprószyć cukrem pudrem.  Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Niebiańsko delikatny sernik, który rozpływa się w ustach 318

wielokrotnie mielonego, niesłodzonego200 g serka naturalnego, np. Twój Smak7 jajek3/4 szklanki cukrułyżka cukru waniliowego2 łyżki mąkiskórka otarta z jednej cytryny i połowy pomarańczyew. paczka herbatnikówdo podania: kilka truskawek, bita śmietana, cukier puderWykonanie:Żółtka wraz z połową cukru ubijamy na puszysta pianę, dodajemy do niej stopniowo sery i dalej ubijamy.Białka wraz z reszta cukru ubijamy na sztywna pianę(...)talerze, ciasto jest wilgotne, że wcześniejsze pszypruszenie cukrem będzie niewidoczne. Podobnie wszelkie polewy wsiąkną w ciasto i zabarwią je.Ja dodatkowo talerz wzbogacam musem z truskawek i ew. małym "kleksem" bitej śmietany

Taste Of My Day
Ciasto z brzoskwiniami 139

Biszkopt, budyniowy krem, brzoskwinie, bita śmietana i wiórki czekoladowe  - a jakże efektowny rezultat.  Ciasto jest pyszne i orzeźwiające.  Po prostu palce lizać!     Składniki: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 torebka cukru waniliowego 1 szklanka mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia brzoskwinie w puszce 2 torebki budyniu śmietankowego (każdy na dwie szklanki mleka(...)gotujemy.  Kremem budyniowym przykrywamy brzoskwinie  i wyrównujemy.  Ciasto wstawiamy na godzinę do lodówki.  Schłodzoną kremówkę ubijamy  z cukrem pudrem i śmietan-fix.  Bitą śmietanę rozsmarowujemy  na kremie budyniowym.  Na tarce ścieramy czekoladę  i posypujemy wierzch ciasta. Smacznego

Pyszności Słodkości
Tort kokosowy ala Raffaello 373

Pulchniutki, migdałowy biszkopt- przełożony konfiturą wiśniową i pysznym kokosowym kremem-na bazie z białej czekolady. Wszystko w delikatnej, kokosowo-migdałowej oprawie- a w elemencie ozdoby kuleczki Raffaello i bita śmietana. Tort jest pyszny, podzielny i smakuje nie tylko wielbicielom Raffaello! Zapraszam do przepisu i życzę Smacznego! SKŁADNIKI NA BISZKOPT MIGDAŁOWY: 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 4 łyżki(...)Boki tortu obrzucamy migdałowymi płatkami. Na górze tortu układamy kuleczki Raffaello. Jedną na samym środku-a pozostałe wokół krawędzi góry tortu- w pewnej odległości od siebie. Ubijamy śmietanę (200ml.). Bitą śmietanę umieszczamy w rękawie do zdobienia tortów, z końcówką typu ‘zamknięta gwiazda’. Robimy duże śmietanowe zdobienia pomiędzy kuleczkami Raffaello. U podstawy tortu- robimy małe śmietanowe zdobienia-jedno obok drugiego. Całość

Domowe Torty
BOOM! 129

łyżki cukru pudru,   6 kiwi,   4 gałki lodków. Wykonanie:   Kremówkę ubijamy i pod koniec dodajemy cukier puder.   Do miseczki wkładamy 8 bez, przykrywamy warstwą bitej śmietany.   Na śmietanę układamy obrane i pokrojone w kostkę kiwi, które przykrywamy kolejną warstwą śmietany.     Na bitą śmietanę nakładamy gałkę lodów i 3 bezy.   Z podanych składników

paapilotkaa
Ciasto z brzoskwiniami i bitą śmietaną 1943

Biszkopt, budyniowy krem, brzoskwinie, bita śmietana i wiórki czekoladowe - a jakże efektowny rezultat. Ciasto jest pyszne, lekkie i orzeźwiające. Po prostu palce lizać! Składniki: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 torebka cukru waniliowego 1 szklanka mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia brzoskwinie w puszce 2 torebki budyniu śmietankowego (każdy na dwie szklanki mleka) 2 szklanki soku pomarańczowego(...)syropem. Mieszając wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy.  Kremem budyniowym przykrywamy brzoskwinie i wyrównujemy. Ciasto wstawiamy na godzinę do lodówki. Schłodzoną kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan-fix. Bitą śmietanę rozsmarowujemy na kremie budyniowym. Na tarce ścieramy czekoladę i posypujemy wierzch ciasta. Smacznego

Salonik smaków
Śmietankowa fantazja 133

własnoręcznie wykonany słodki prezent. Czekoladowe babeczki z dodatkiem delikatnego kremu z twarożku oraz proste i efektowne cukrowe dekoracje. Do tych babeczek świetnie pasuje także bita śmietana (czy bita śmietana nie pasuje do jakiś babeczek? :) ) jedyny minus takiego rozwiązania to, to, że babeczki są mniej trwałe, a śmietanę trzeba nałożyć przed samym podaniem. Przepis na proste babeczki

Ciastkozercy
Babka marmurkowa z makiem i limonką 197

stronę homemert.pl Składniki: 25 dag miękkiego masła 15 dag cukru  szczypta soli 4 jaja 40 dag mąki pszennej 20 dag maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag bitej śmietany sok i skórka starta z dwóch limonek 2-3 łyżki likieru pomarańczowego lub rumu Polewa: 1 limonka 12 dag cukru pudru  Masło, cukier, sól i jajka utrzeć mikserem(...)pulchną masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać stopniowo do utartej masy. Ubić śmietanę na bitą śmietanę, dołożyć i nadal ucierać wszystko razem. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej porcji dodać skórkę i świeżo wyciśnięty sok z limonki. Do drugiej suchy mak i likier. Przygotować foremkę , wysmarować boki i komin masłem. Na dno formy wlać ciasto

Apetyczna babeczka
Kruche rurki z kremem 139

jasnozłoty kolor. Wystudzić. Teraz należy przygotować krem. Śmietanę przelać do wysokiego naczynia i ubijać na sztywno. Przed końcem ubijania dodać cukier i Śmietan-fix-y. Następnie każdą rurkę napełnić bitą śmietaną (fot.4). Zamiast bitej śmietany z powodzeniem można zastosować krem karpatkowy. Smacznego

Świat Ciasta