Biszkopt, budyniowy krem, brzoskwinie, bita śmietana i wiórki czekoladowe - a jakże efektowny rezultat. Ciasto jest pyszne i orzeźwiające. Po prostu palce lizać! Składniki: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 torebka cukru waniliowego 1 szklanka mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia brzoskwinie w puszce 2 torebki budyniu śmietankowego (każdy na dwie szklanki mleka(...)gotujemy. Kremem budyniowym przykrywamy brzoskwinie i wyrównujemy. Ciasto wstawiamy na godzinę do lodówki. Schłodzoną kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan-fix. Bitą śmietanę rozsmarowujemy na kremie budyniowym. Na tarce ścieramy czekoladę i posypujemy wierzch ciasta. Smacznego
Pyszności SłodkościPulchniutki, migdałowy biszkopt- przełożony konfiturą wiśniową i pysznym kokosowym kremem-na bazie z białej czekolady. Wszystko w delikatnej, kokosowo-migdałowej oprawie- a w elemencie ozdoby kuleczki Raffaello i bita śmietana. Tort jest pyszny, podzielny i smakuje nie tylko wielbicielom Raffaello! Zapraszam do przepisu i życzę Smacznego! SKŁADNIKI NA BISZKOPT MIGDAŁOWY: 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 4 łyżki(...)Boki tortu obrzucamy migdałowymi płatkami. Na górze tortu układamy kuleczki Raffaello. Jedną na samym środku-a pozostałe wokół krawędzi góry tortu- w pewnej odległości od siebie. Ubijamy śmietanę (200ml.). Bitą śmietanę umieszczamy w rękawie do zdobienia tortów, z końcówką typu ‘zamknięta gwiazda’. Robimy duże śmietanowe zdobienia pomiędzy kuleczkami Raffaello. U podstawy tortu- robimy małe śmietanowe zdobienia-jedno obok drugiego. Całość
Domowe Tortyłyżki cukru pudru, 6 kiwi, 4 gałki lodków. Wykonanie: Kremówkę ubijamy i pod koniec dodajemy cukier puder. Do miseczki wkładamy 8 bez, przykrywamy warstwą bitej śmietany. Na śmietanę układamy obrane i pokrojone w kostkę kiwi, które przykrywamy kolejną warstwą śmietany. Na bitą śmietanę nakładamy gałkę lodów i 3 bezy. Z podanych składników
paapilotkaaBiszkopt, budyniowy krem, brzoskwinie, bita śmietana i wiórki czekoladowe - a jakże efektowny rezultat. Ciasto jest pyszne, lekkie i orzeźwiające. Po prostu palce lizać! Składniki: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 torebka cukru waniliowego 1 szklanka mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia brzoskwinie w puszce 2 torebki budyniu śmietankowego (każdy na dwie szklanki mleka) 2 szklanki soku pomarańczowego(...)syropem. Mieszając wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy. Kremem budyniowym przykrywamy brzoskwinie i wyrównujemy. Ciasto wstawiamy na godzinę do lodówki. Schłodzoną kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan-fix. Bitą śmietanę rozsmarowujemy na kremie budyniowym. Na tarce ścieramy czekoladę i posypujemy wierzch ciasta. Smacznego
Salonik smakówwłasnoręcznie wykonany słodki prezent. Czekoladowe babeczki z dodatkiem delikatnego kremu z twarożku oraz proste i efektowne cukrowe dekoracje. Do tych babeczek świetnie pasuje także bita śmietana (czy bita śmietana nie pasuje do jakiś babeczek? :) ) jedyny minus takiego rozwiązania to, to, że babeczki są mniej trwałe, a śmietanę trzeba nałożyć przed samym podaniem. Przepis na proste babeczki
Ciastkozercystronę homemert.pl Składniki: 25 dag miękkiego masła 15 dag cukru szczypta soli 4 jaja 40 dag mąki pszennej 20 dag maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag bitej śmietany sok i skórka starta z dwóch limonek 2-3 łyżki likieru pomarańczowego lub rumu Polewa: 1 limonka 12 dag cukru pudru Masło, cukier, sól i jajka utrzeć mikserem(...)pulchną masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać stopniowo do utartej masy. Ubić śmietanę na bitą śmietanę, dołożyć i nadal ucierać wszystko razem. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej porcji dodać skórkę i świeżo wyciśnięty sok z limonki. Do drugiej suchy mak i likier. Przygotować foremkę , wysmarować boki i komin masłem. Na dno formy wlać ciasto
Apetyczna babeczkajasnozłoty kolor. Wystudzić. Teraz należy przygotować krem. Śmietanę przelać do wysokiego naczynia i ubijać na sztywno. Przed końcem ubijania dodać cukier i Śmietan-fix-y. Następnie każdą rurkę napełnić bitą śmietaną (fot.4). Zamiast bitej śmietany z powodzeniem można zastosować krem karpatkowy. Smacznego
Świat CiastaCIASTA FRANCUSKIEGO Z KREMEM I OWOCAMI. Składniki 10 sztuk: 550 g gotowego ciasta francuskiego (2 opakowania) 250 g śmietany kremówki 30% 1 opakowanie bitej śmietany w proszku lub śnieżki 250 g serka mascarpone 150 g borówek amerykańskich 150 g malin Sposób przyrządzania: Zimne(...)pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC i piec przez 12 - 15 minut. Po czym wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać bitą śmietanę w proszku i porcjami serek mascarpone. Borówki amerykańskie oczyścić, umyć i osuszyć, maliny tylko oczyścić z zanieczyszczeń. Na połowie kawałków ciasta wyłożyć krem (najlepiej za pomocą szprycy) i ułożyć
Zakątek rozkoszy kulinarnychskórki gruszki, delikatnie łyżką wymieszać ciasto nałożyć do pełna do silikonowych foremek piec w 200C około 25 minut - do suchego patyczka babeczki wyjąć ostudzone śmietanę 30% zimną ubić na bitą śmietanę wystudzone babeczki ozdobić szprycką z bitą śmietaną i posypać posypką kolorową........SMACZNEGO!!! silikon jest bardzo dobrej jakości, wymiary: całość 17 x 17 cm - średnica babek: 4 x 7 cena
W Mojej Kuchni Lubiępomarańczowa - 1 opak śmietana 18%- 400 ml bita śmietana - 1 opak cukier - 2 łyżki kakao - 1 łyżeczka PRZYGOTOWANIE: Galaretki każdą oddzielnie rozpuścić w jeden szklance gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Ser przecisnąć przez praskę, dodać śmietanę i cukier, zmiksować blenderem. Do zmiksowanej masy dodać bitą śmietanę, ubić na sztywno. Następnie do masy dodawać po łyżce cytrynowej
Kuchnia Danusiminut w 180 stopniach. Krem: 250 ml śmietany kremówki 30% cukier wanilinowy odrobina ekstraktu z wanilii W upalne dni proponuję dodać 1 śmietan-fix, ponieważ bita śmietana nie utrzyma się zbyt długo. Zanim zdążyłam zrobić zdjęcia, masa zaczęła się topić. Przygotowanie kremu: Schłodzoną śmietanę ubić, dodać cukier wanilinowy i ekstrakt z wanilii. Wymieszać dokładnie. Opcjonalnie
The Sweet Damseldawna zbierałam się do zrobienia czegoś podobnego, ale dopiero Marcowe Wyzwanie sprawiło, że udało się :) Deser do zasłodzenia, ale nie przesłodzenia. Czekoladowy, ale z nutką mięty, odrobiną bitej śmietany (specjalnie bez cukru) i truskawką. Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu Ewa Kuchennie - będzie mi bardzo miło :) Składniki (na 6-7 sztuk): Miseczki czekoladowe: 1 tabliczka czekolady łyżka masła(...)czekoladowy: tabliczka gorzkiej czekolady 4 łyżki cukru pudru 150 ml śmietany kremówki mocno schłodzonej 1 białko jajka łyżeczka likieru miętowego pokrojone drobno liście mięty Dodatkowo: śmietana kremówka na bitą śmietanę i owoce - u mnie truskawki Miseczki czekoladowe Czekoladę z masłem topimy w kąpieli wodnej. Studzimy, po czym zanurzamy w czekoladzie coś, co nada kształt naszemu koszyczkowi. Ja nałożyłam na silikonowe
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!nagrzanym piekarniku na 180 stopni przez ok 18 minut. krem: kremówkę ubijamy na sztywną pianę warz z cukrem. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i śmietan fixy i miksujemy. Taką bitą śmietanę trochę chłodzimy w lodówce. Biszkopt smarujemy 3/4 bitej śmietany, zawijamy roladę. Na wierzchu smarujemy roladę pozostałą ilością. Czekoladę rozpuszczamy z wodą w rondelku i polewamy nią roladę. Przechowujemy w lodówce
Aga w kuchnigalaretkami na upalne dni, śmietanę możemy zastąpić jogurtem greckim. Można dodać również owoce Śmietanowiec z galaretkami Składniki: MASA ŚMIETANOWA śmietana 18 % - 3 opak po 400 ml bita śmietana - 1 opak galaretka cytrynowa - 2 opak cukier puder - 0,5 szkl DODATKOWO herbatniki - 1 opak galaretka pomarańczowa - 1 opak galaretka wiśniowa 1 opak galaretka cytrynowa - 1 opak Sposób(...)gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Rozmieszać dwie galaretki cytrynowe w 1 szkl gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i bitą śmietaną. Do ubitej śmietany dodawać po łyżce tężejącej galaretki cytrynowej. Masę śmietanową podzielić na 3 części. Pierwszą część masy wylać na herbatniki, odstawić do stężenia. Po tym czasie
Kuchnia Danusirozpuściła i żeby nie było grudek. Dodać sok z cytryny, wymieszać, przetrzeć przez sitko aby pozbyć się ziarenek. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Następnie wstawić do lodówki na czas przygotowywania bitej śmietany. W misie miksera ubić śmietanę na sztywno, odłożyć 1 szklankę śmietany do dekoracji, przykryć i wstawić do lodówki. Resztę śmietany partiami dodawać do zimnego sosu owocowego, delikatnie mieszać. Wyłożyć(...)czasu całkowitego stężenia (można wstawić na całą noc). W przypadku wersji ligth: Do ostudzonego sosu owocowego dodać 0,5 litra jogurtu, wymieszać. Następnie wstawić do lodówki na czas przygotowywania bitej śmietany. W misie miksera ubić śmietanę na sztywno, odłożyć 1 szklankę śmietany do dekoracji, przykryć i wstawić do lodówki. Resztę śmietany partiami dodawać do zimnego sosu owocowego, delikatnie mieszać. Wyłożyć
moj przepis namąki pszennej 135 g mąki ziemniaczanej 4 jajka L 160 g cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 500 g borówek amerykańskich 5 łyżek śmietany kremówki 2 łyżki bitej śmietany w proszku. Sposób przyrządzania: Borówki amerykańskie oczyścić, opłukać i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Miękkie masło ubić mikserem na puszysta masę(...)śmietany kremówki i obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Formę o wymiarach 28 x 11 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, posypać gruba warstwą owoców i posypać bitą śmietaną w proszku. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC przez 50 - 55 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychwysokiego naczynia, wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Ubijamy przez chwilę, a następnie dodajemy sztywniki i ubijamy do chwili, gdy śmietanka będzie sztywna. Upieczoną warstwę Princepolkową pokrywamy niewielką ilością bitej śmietany, a następnie układamy na niej truskawki pokrojone w kawałki (pamiętajcie o tym, by zostawić kilka truskawek na górę tortu) i przykrywamy następną warstwą śmietany, biszkoptem i resztą bitej śmietany. Górę
Smakowy Rajmargaryny łyżeczka gorzkiego kakao Masa: 800 g mielonego twarogu 600 g masy krówkowej lub kajmakowej 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 5 jajek 200 g śmietany 18% polewa czekoladowa bita śmietana do dekoracji Składniki: Herbatniki kruszymy dokładnie na wiórki. Margarynę roztapiamy w rondelku i dodajemy kakao. Gdy składniki się wymieszają przelewamy je do miski z pokruszonymi herbatnikami. Wszystko razem(...)pieczemy 50 minut w 160 stopniach (polecam najpierw spód a potem górę) Upieczony sernik odkładamy do ostygnięcia. Następnie wyjmujemy go z formy, polewamy roztopioną czekoladą i dekorujemy bitą śmietaną
ciastkarnia na kruchym spodzieporcji) 1 litr bulionu warzywnego domowego * 1 kg zielonego groszku (świeży lub mrożony) 100 g masła + 50 g do przysmażenia jabłek 250 ml śmietany 36 % + 50 ml do bitej śmietany (dekoracja jabłek i zupy) 3 jabłka 1 pęczek mięty sól, pieprz, ew. cukier * Przepis na domowy bulion warzywny poniżej Przygotowanie: Do dużego rondla dodać 100 g masła (resztę zostawić(...)dołu. Smażyć na średnim ogniu, do zrumienienia ( smażyłam około 5 minut). Pozostałą śmietanę (100 ml)* ubić. Pęczek mięty umyć, osuszyć, posiekać. Gorący krem wlać na talerze. Dodać kleks bitej śmietany i posypać miętą. Podawać z jabłkiem udekorowanym śmietaną i listkiem mięty. * ja do zupy dawałam 250 ml śmietany, a do ubicia pozostawiłam tylko 50 ml. Składniki na domowy
Moja Delicjadrugim i odstawić do wystygnięcia.Rozpuścić galaretkę i pozostawić aż zacznie lekko tężeć.Śmietanę ubić z cukrem wanilinowym, 2 łyżkami cukru i zagęstnikiem do śmietany.Wierzch ciasta posmarować połową bitej śmietany.Resztę śmietany nakładać do szprycy i wyciskać wzdłuż ciasta równoległe dosyć grube i wysokie pasy.Między pasy bitej śmietany wlać tężejącą galaretkę.Wstawić do lodówki do schłodzenia
Mix smaku