Ptysie piernikowe zostały przygotowane z ciasta parzonego, z dodatkiem przyprawy do piernika i kakao, następnie zostały nadziane kremem z bitej śmietany, serka, cukru pudru i szczypty przyprawy do piernika. Przepis na podstawowe ciasto parzone jest bardzo łatwy i prosty, można z niego przygotować ptysie klasyczne eklerki , mini ptysie , karpatkę . Samo przygotowanie ciasta parzonego wraz z pieczeniem i nadziewaniem kremem zajmuje(...)mniej niż godzinę. Te ciasta są panaceum na niezapowiedzianych gości, którzy wpadli na kawkę. Na Sylwestra przygotowałam klasyczne ptysie z bitą śmietaną, na Trzech Króli postanowiłam trochę poszaleć, wyobraźnia została włączona i przygotowałam te nietypowe ptysie, czyli piernikowe z dodatkiem kakao. Na kakaowym cieście widać dokładnie cukier puder i białą masę między dwoma warstwami ciemnego ciasta. Ptysie te będą też
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędużych naleśników) ciasto: 3 jajka 400 ml mleka 200 g mąki pszennej 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli 1 laska wanilii dodatkowo: masło do smażenia dżem truskawkowy bita śmietana Jajka roztrzepać w misce. Wlać mleko, dokładnie wymiszać. W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę z cukrem, solą i ziarenkami wanilii. Mieszankę partiami wsypywać do masy jajecznej, cały(...)czas mieszając (można mikserem). Odstawić na 15 minut. Po tym czasie smażyć na niewielkiej ilości masła z obu stron na złoty kolor. Podawać na ciepło z dżemem truskawkowym i bitą śmietaną. Smacznego! Dlaczego te naleśniki są wyjątkowe...? Bo C. przygotowuje mi je zawsze, kiedy mam zły humor i chce mnie pocieszyć. Bo smakują miłością i spokojem, które w nie wkłada
Pożeraczka, czyli raz adobrzepszennej 600 ml mleka 2 łyżki cukru 50 g migdałów, płatków lub pokrojonych w słupki 4 jajka 1 opakowanie szafranu, zmielonego ½ łyżeczki soli 3 łyżki stopionego masła Dodatkowo bita śmietana konfitura owocowa lub świeże owoce Nastaw piekarnik na 225ºC. Zmiksuj mąkę z połową mleka, solą, cukrem i szafranem, po czym dodaj resztę mleka i jajka i zmiksuj
codojedzeniabudyniowy: 500 ml mleka 3 żółtka 8 łyżek cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego z wanilią 1 łyżka kopiasta mąki pszennej 1 łyżka kopiasta mąki ziemniaczanej 250 g masła Bita śmietana: 500 ml kremówki 30% zimna 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szkl ciepłej wody Dodatkowo: masa kajmakowa 500 g herbatniki około 20 szt krakersy około 20 szt czekolada mleczna Przygotowanie(...)mieszając ponownie zagotować. Zdjąć z ognia, gorący budyń przykryć z wierzchu folią spożywczą i ostudzić. Miękkie masło utrzeć do białości. Dodawać po łyżce zimny budyń i ucierać. Bita śmietana: Zimną kremówkę ubić na sztywno. Wlewać małym strumieniem rozpuszczoną letnią żelatynę i krótko miksować. Masę kajmakową przełożyć do miski i rozmieszać by łatwiej się rozsmarowała. Warstwy ciasta: biszkopt
Ala piecze i gotujeżaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 ° C . Piecz około 20 minut , aż rabarbar będzie miękki , ale nie zacznie się jeszcze rozlatywać. Odstaw do wystudzenia. Bita śmietana: 500 ml śmietany kremówki 2 czubate łyżki mascarpone 2 łyżki cukru pudru Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno z mascarpone, dodając pod koniec miksowania cukier puder. Dodatkowo(...)szypułki poprzekrawaj na połówki lub na ćwiartki, jeśli są większe. Kilka możesz zostawić w całości, posłużą później za dekorację na wierzchu tortu. Przed samym podaniem: blaty bezowe przekładaj kolejno bitą śmietaną, rabarbarem, miętą oraz truskawkami. Całość możesz również polać pozostałym syropem z rabarbaru. Podawaj natychmiast
Food Squaremleka 3 jajka 2/3 szklanki cukru 1/2 szklanki maki 2 łyżki masła 1/2 szklanki wiórek kokosowych Masa z serka: 400g serka waniliowego homogenizowanego 2-3 łyżeczki żelatyny Masa z bitej śmietany: 200 ml śmietanki 30% 2 łyżeczki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny Ponadto: 1-2 banany 150g truskawek wiórki kokosowe do posypania Przygotować ciasto na mleku. Wszystkie składniki wymieszać (użyłam(...)stopni. Przygotować masę z serka. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i po ostudzeniu zmiksować z serkiem. (Uprzednio wymieszaną z 2 łyżkami serka.) Przygotować masę z bitej śmietany. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i na koniec połączyć z rozpuszczoną żelatyną (ostudzoną). (Uprzednio wymieszaną z 2 łyżkami masy.) Owoce pokroić w plasterki. Ciasto przekroić na pół
Di gotujetruskawkowo-bananowego. Lekki i smaczny deser – polecam Składniki: - 3 serki homogenizowane waniliowe - 3 jajka - 3/4 szklanki cukru pudru - 1,5 łyżki żelatyny - 300 ml gorącej wody - 1 opakowanie bitej śmietany waniliowej - 1 galaretka - 250 gr truskawek - 2 banany Najpierw rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie, dokładnie mieszamy i pozostawimy do wystudzenia. W miseczce rozpuszczamy galaretkę w połowie wody(...)ostygnie. W między czasie robimy masę. Miksujemy serki z cukrem i żółtkami na jednolitą masę. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do masy, potem ostudzoną żelatynę i na końcu bitą śmietanę. Gotową masę dzielimy na 2 części. Do 1 dodajemy 1 banana i miksujemy. Masę wylewamy do pucharków. Drugiego banana kroimy na plasterki i wrzucamy do masy. Do 2 części
Kuchenne WariacjePyszne! Podałam z bitą śmietaną, ale z samymi owocami też będzie super. I ten kształt! Do piekarnika wkładamy coś małego, a wyjmujemy kosmiczny statek :) Przepis znalazłam tutaj składniki2 łyżki masła 2 jajka1/2 szklanki mąki pszennej uniwersalnej1/2 szklanki mleka1/4 łyżeczki soli świeże owoce (maliny, jagody) bita śmietanaprzygotowaniePiec nagrzać(...)blendera). Wlać do naczynia z masłemPiec 25 do 30 minut lub do momentu, aż placek wyrośnie i będzie miał złoty kolor. Podawać natychmiast wypełniony owocami i bitą śmietana .Można posypać cukrem pudrem. Smacznego
Stare GaryMontorgueil, gdzie znajduje się do dzisiaj. Baba au rhum także i tutaj stała się popularna i wkrótce powstał jej wariant bez rodzynek, będący torcikiem z owocami, kremem lub bitą śmietaną zwany też savarin . Savarin piecze się w karbowanej formie z kominkiem i nasyca słodkim syropem, z aromatem rumu. Babka Savarin może być podawana na zimno i na ciepło(...)przypadku podawania jej na zimno otwór babki wypełnia się bitą śmietaną i wiśniami, ugotowanymi w słodkim syropie. Savarin na ciepło podaje się z gorącym sosem owocowym (morelowym, porzeczkowym, truskawkowym), aromatyzowanym likierem. Otwór w tym przypadku wypełnia się owocami, ugotowanymi w syropie. Ciasto podstawowe przygotowuje się zazwyczaj dzień wcześniej, w następnym dniu jest ono wypełniane i przygotowywane do podania. Nazwa savarin
KUCHARNIAzmniejszamy temperaturę na 90st i suszymy jeszcze 1godz 45 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy bezę tak długo aż piekarnik będzie zimny. Bita śmietana;zimną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy letnią żelatynę rozpuszczoną(...)wody i jeszcze chwilkę miksujemy aż zacznie tężeć.Nie dodałam cukru pudru ponieważ beza jest słodka. .Zimną bezę przełożyć na talerz odwróconą spodem do góry.Rozkładamy bitą śmietanę oraz umyte truskawki i jagody
Ala piecze i gotujemleka, 2 żółtka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki kremu typu nutella, 1 łyżka kawy rozpuszczalnej, 2 łyżki cukru, 200 g masła Na jagodową bitą śmietanę: 500 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%, 2 śmietany fix, 3 łyżki cukru pudru, ¼ szklanki soku jagodowego, 1 czubata łyżka żelatyny Dodatkowo: słoik dżemu jagodowego (najlepiej niskosłodzonego), 16 – 18 herbatników(...)mogą powstać grudki). Budyń wystudzić. Miękkie masło i budyń utrzeć na puszysty krem. Pod koniec ucierania dodać nutellę oraz kawę rozpuszczalną – ucierać do czasu połączenia się składników. Przygotować bitą śmietanę: Sok podgrzać ale nie zagotowywać. W gorącym soku rozpuścić żelatynę i przestudzić. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić razem z cukrem pudrem i śmietanami fix . Pod koniec ubijania dodać rozpuszczoną w soku
Nie tylko w kuchnijednak nie jesteś przyzwyczajony do spożywania dużej ilości błonnika, lepiej poprzestać na 15g dziennie.) Dodatkowo jestem wielką miłośniczką kawy, stąd połączenie jej z deserem. Goryczka kawy wraz ze słodyczą bitej śmietany o smaku czarnego bzu tworzą idealny smakowy duet. Przepis na 5 porcji, jedna to około 155kcal. Składniki na kawowy pudding: - 150g jogurtu sojowego - 100ml wody - 100ml mleka sojowego(...)nasion chia - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej *opcjonalnie: 2 łyżeczki ksylitolu/cukru Składniki na bitą śmietanę: - 400ml mleczka kokosowego (puszka, włożona dzień wcześniej do lodówki - chodzi o krem kokosowy) - 4 łyżki soku z czarnego bzu + kaki/persymona Kawę zaparzamy w 100ml wody i odstawiamy do wystudzenia. Ostudzoną kawę wraz z resztą składników umieszczamy w dużej misce i dokładnie mieszamy, najlepiej za pomocą
Be Fit Be Strongserową: miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. 10. Oddzielnie utrzeć biały ser, serek homogenizowany i cukier waniliowy. 11. Powoli, porcjami dodawać serki do utartego masła. Dokładnie połączyć. 12. Przygotować bitą śmietanę: mocno schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem. Dodać rozpuszczoną w jak najmniejszej ilości wrzątku i lekko przestudzoną żelatynę. Jeśli nie mamy wprawy lub nie lubimy żelatyny, kremówkę ubić(...)Posmarować dżemem porzeczkowym z jednego słoiczka. 14. Na blacie z dżemem rozłożyć masę serową. Przykryć drugim blatem ciasta. 15. Wierzch ciasta posmarować dżemem porzeczkowym z drugiego słoiczka. 16. Rozłożyć bitą śmietanę i posypać startą czekoladą. 17. Ciasto przechowywać w lodówce. Smacznego
W mojej kuchnicukru 1 łyżka brązowego cukru 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka mleka 1/8 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie) 2 łyżki puree z dyni bita śmietana do podania (opcjonalnie) Przygotowanie: W kubku wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier, cukier brązowy i przyprawę do piernika. Wymieszaj i odstaw. W małej miseczce, najlepiej trzepaczką wymieszaj(...)dyniową do suchych składników w kubku i dokładnie wymieszaj do otrzymania jednolitej masy. Podgrzewaj w mikrofalówce na najwyższej mocy przez 1 minutę i 15 sekund. Zajadaj natychmiast, najlepiej z bitą śmietaną:) Smacznego! English version Pumpkin chocolate mug cake (1 mug cake) Ingredients: 2 tablespoons all-purpose flour 1/4 teaspoon baking powder 1 tablespoon cocoa powder 1 tablespoon sugar 1 tablespoon
karmelowydostałam go jako dzisiejszą urodzinową niespodziankę od mamy. Jaki jest tort egipski? Zamiast biszkoptu – lekka białkowo-orzechowa pianka przełożona szlachetną masą z budyniu na dziesięciu żółtkach oraz bitą śmietaną. W środku chrupiące kryształki karmelu, które są kwintesencją tego tortu. Wbrew pozorom tort egipski nie jest bardzo słodki, wszystko w nim współgra idealnie. Niestety jest pracochłonny, dlatego blaty i karmel(...)płaskich łyżek cukru 5 i 1/2 łyżki mąki pszennej 1 małe opakowanie cukru waniliowego 340 ml mleka (nieco mniej niż 1,5 szklanki) 170 g masła Masa z bitej śmietany: 340 g śmietany kremówki (ciut mniej niż 1,5 szklanki) 1 szklanka + 2 płaskie łyżki cukru 100 g orzechów laskowych lub płatków migdałów listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic
Poezja smaku