CIASTA FRANCUSKIEGO Z KREMEM I OWOCAMI. Składniki 10 sztuk: 550 g gotowego ciasta francuskiego (2 opakowania) 250 g śmietany kremówki 30% 1 opakowanie bitej śmietany w proszku lub śnieżki 250 g serka mascarpone 150 g borówek amerykańskich 150 g malin Sposób przyrządzania: Zimne(...)pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC i piec przez 12 - 15 minut. Po czym wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać bitą śmietanę w proszku i porcjami serek mascarpone. Borówki amerykańskie oczyścić, umyć i osuszyć, maliny tylko oczyścić z zanieczyszczeń. Na połowie kawałków ciasta wyłożyć krem (najlepiej za pomocą szprycy) i ułożyć
Zakątek rozkoszy kulinarnychskórki gruszki, delikatnie łyżką wymieszać ciasto nałożyć do pełna do silikonowych foremek piec w 200C około 25 minut - do suchego patyczka babeczki wyjąć ostudzone śmietanę 30% zimną ubić na bitą śmietanę wystudzone babeczki ozdobić szprycką z bitą śmietaną i posypać posypką kolorową........SMACZNEGO!!! silikon jest bardzo dobrej jakości, wymiary: całość 17 x 17 cm - średnica babek: 4 x 7 cena
W Mojej Kuchni Lubiępomarańczowa - 1 opak śmietana 18%- 400 ml bita śmietana - 1 opak cukier - 2 łyżki kakao - 1 łyżeczka PRZYGOTOWANIE: Galaretki każdą oddzielnie rozpuścić w jeden szklance gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Ser przecisnąć przez praskę, dodać śmietanę i cukier, zmiksować blenderem. Do zmiksowanej masy dodać bitą śmietanę, ubić na sztywno. Następnie do masy dodawać po łyżce cytrynowej
Kuchnia Danusiminut w 180 stopniach. Krem: 250 ml śmietany kremówki 30% cukier wanilinowy odrobina ekstraktu z wanilii W upalne dni proponuję dodać 1 śmietan-fix, ponieważ bita śmietana nie utrzyma się zbyt długo. Zanim zdążyłam zrobić zdjęcia, masa zaczęła się topić. Przygotowanie kremu: Schłodzoną śmietanę ubić, dodać cukier wanilinowy i ekstrakt z wanilii. Wymieszać dokładnie. Opcjonalnie
The Sweet Damseldawna zbierałam się do zrobienia czegoś podobnego, ale dopiero Marcowe Wyzwanie sprawiło, że udało się :) Deser do zasłodzenia, ale nie przesłodzenia. Czekoladowy, ale z nutką mięty, odrobiną bitej śmietany (specjalnie bez cukru) i truskawką. Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu Ewa Kuchennie - będzie mi bardzo miło :) Składniki (na 6-7 sztuk): Miseczki czekoladowe: 1 tabliczka czekolady łyżka masła(...)czekoladowy: tabliczka gorzkiej czekolady 4 łyżki cukru pudru 150 ml śmietany kremówki mocno schłodzonej 1 białko jajka łyżeczka likieru miętowego pokrojone drobno liście mięty Dodatkowo: śmietana kremówka na bitą śmietanę i owoce - u mnie truskawki Miseczki czekoladowe Czekoladę z masłem topimy w kąpieli wodnej. Studzimy, po czym zanurzamy w czekoladzie coś, co nada kształt naszemu koszyczkowi. Ja nałożyłam na silikonowe
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!nagrzanym piekarniku na 180 stopni przez ok 18 minut. krem: kremówkę ubijamy na sztywną pianę warz z cukrem. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i śmietan fixy i miksujemy. Taką bitą śmietanę trochę chłodzimy w lodówce. Biszkopt smarujemy 3/4 bitej śmietany, zawijamy roladę. Na wierzchu smarujemy roladę pozostałą ilością. Czekoladę rozpuszczamy z wodą w rondelku i polewamy nią roladę. Przechowujemy w lodówce
Aga w kuchnigalaretkami na upalne dni, śmietanę możemy zastąpić jogurtem greckim. Można dodać również owoce Śmietanowiec z galaretkami Składniki: MASA ŚMIETANOWA śmietana 18 % - 3 opak po 400 ml bita śmietana - 1 opak galaretka cytrynowa - 2 opak cukier puder - 0,5 szkl DODATKOWO herbatniki - 1 opak galaretka pomarańczowa - 1 opak galaretka wiśniowa 1 opak galaretka cytrynowa - 1 opak Sposób(...)gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Rozmieszać dwie galaretki cytrynowe w 1 szkl gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i bitą śmietaną. Do ubitej śmietany dodawać po łyżce tężejącej galaretki cytrynowej. Masę śmietanową podzielić na 3 części. Pierwszą część masy wylać na herbatniki, odstawić do stężenia. Po tym czasie
Kuchnia Danusirozpuściła i żeby nie było grudek. Dodać sok z cytryny, wymieszać, przetrzeć przez sitko aby pozbyć się ziarenek. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Następnie wstawić do lodówki na czas przygotowywania bitej śmietany. W misie miksera ubić śmietanę na sztywno, odłożyć 1 szklankę śmietany do dekoracji, przykryć i wstawić do lodówki. Resztę śmietany partiami dodawać do zimnego sosu owocowego, delikatnie mieszać. Wyłożyć(...)czasu całkowitego stężenia (można wstawić na całą noc). W przypadku wersji ligth: Do ostudzonego sosu owocowego dodać 0,5 litra jogurtu, wymieszać. Następnie wstawić do lodówki na czas przygotowywania bitej śmietany. W misie miksera ubić śmietanę na sztywno, odłożyć 1 szklankę śmietany do dekoracji, przykryć i wstawić do lodówki. Resztę śmietany partiami dodawać do zimnego sosu owocowego, delikatnie mieszać. Wyłożyć
moj przepis namąki pszennej 135 g mąki ziemniaczanej 4 jajka L 160 g cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 500 g borówek amerykańskich 5 łyżek śmietany kremówki 2 łyżki bitej śmietany w proszku. Sposób przyrządzania: Borówki amerykańskie oczyścić, opłukać i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Miękkie masło ubić mikserem na puszysta masę(...)śmietany kremówki i obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Formę o wymiarach 28 x 11 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, posypać gruba warstwą owoców i posypać bitą śmietaną w proszku. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC przez 50 - 55 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychwysokiego naczynia, wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Ubijamy przez chwilę, a następnie dodajemy sztywniki i ubijamy do chwili, gdy śmietanka będzie sztywna. Upieczoną warstwę Princepolkową pokrywamy niewielką ilością bitej śmietany, a następnie układamy na niej truskawki pokrojone w kawałki (pamiętajcie o tym, by zostawić kilka truskawek na górę tortu) i przykrywamy następną warstwą śmietany, biszkoptem i resztą bitej śmietany. Górę
Smakowy Rajmargaryny łyżeczka gorzkiego kakao Masa: 800 g mielonego twarogu 600 g masy krówkowej lub kajmakowej 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 5 jajek 200 g śmietany 18% polewa czekoladowa bita śmietana do dekoracji Składniki: Herbatniki kruszymy dokładnie na wiórki. Margarynę roztapiamy w rondelku i dodajemy kakao. Gdy składniki się wymieszają przelewamy je do miski z pokruszonymi herbatnikami. Wszystko razem(...)pieczemy 50 minut w 160 stopniach (polecam najpierw spód a potem górę) Upieczony sernik odkładamy do ostygnięcia. Następnie wyjmujemy go z formy, polewamy roztopioną czekoladą i dekorujemy bitą śmietaną
ciastkarnia na kruchym spodzieporcji) 1 litr bulionu warzywnego domowego * 1 kg zielonego groszku (świeży lub mrożony) 100 g masła + 50 g do przysmażenia jabłek 250 ml śmietany 36 % + 50 ml do bitej śmietany (dekoracja jabłek i zupy) 3 jabłka 1 pęczek mięty sól, pieprz, ew. cukier * Przepis na domowy bulion warzywny poniżej Przygotowanie: Do dużego rondla dodać 100 g masła (resztę zostawić(...)dołu. Smażyć na średnim ogniu, do zrumienienia ( smażyłam około 5 minut). Pozostałą śmietanę (100 ml)* ubić. Pęczek mięty umyć, osuszyć, posiekać. Gorący krem wlać na talerze. Dodać kleks bitej śmietany i posypać miętą. Podawać z jabłkiem udekorowanym śmietaną i listkiem mięty. * ja do zupy dawałam 250 ml śmietany, a do ubicia pozostawiłam tylko 50 ml. Składniki na domowy
Moja Delicjadrugim i odstawić do wystygnięcia.Rozpuścić galaretkę i pozostawić aż zacznie lekko tężeć.Śmietanę ubić z cukrem wanilinowym, 2 łyżkami cukru i zagęstnikiem do śmietany.Wierzch ciasta posmarować połową bitej śmietany.Resztę śmietany nakładać do szprycy i wyciskać wzdłuż ciasta równoległe dosyć grube i wysokie pasy.Między pasy bitej śmietany wlać tężejącą galaretkę.Wstawić do lodówki do schłodzenia
Mix smakureszty masy serowej i wylać na białą masę serową.Włożyć na kilka godzin do lodówki,najlepiej na całą noc.Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i czarną porzeczką. Bita śmietana; Zimną kremówkę ubić na sztywno dodać cukier puder i śmietan fix.Całość zmiksować. * inspiracje z małymi modyfikacjami stąd
Ala piecze i gotujemiód sztuczny -1 słoik woda gotowana -1 szkl mąka -3 szkl olej -1 szkl esencja z herbaty- 2 saszetki tłuszcz do formy KREM ŚMIETANKOWY śmietana 30% - 400 ml bita śmietana - 2 opak POLEWA CZEKOLADOWA jajko - 1 szt kakao -3 łyżki cukier - 3 łyżki margaryna -0,5 kost PRZYGOTOWANIE: CIASTO Białka oddzielić od żółtek Żółtka utrzeć, dodając olej, miód(...)Włożyć blachę do piekarnika, piec 45 minut w 175 stop Upieczony i ostudzony piernik, przekroić na 3 części. KREM ŚMIETANKOWY Dobrze schłodzoną kremówkę, ubić na sztywno. Następnie wsypać dwie bite śmietany, ubijać jeszcze z 5 minut POLEWA CZEKOLADOWA Margarynę rozpuścić w garnuszku Do miski wybić jajko, dodać kakao i cukier, utrzeć. Następnie wlewać stopniowo gorącą margarynę, ucierać aż polewa
Kuchnia Danusi