wymaga pieczenia i szybko się go przyrządza...i właśnie dlatego myślałam, że wyjdzie na 100 %. Ale zepsuło się coś co tysiące razy udawało nam się znakomicie- bita śmietana SKŁADNIKI opakowanie ciastek Łakotki kakaowe śmietana 30%, cukier waniliowy (to się niestety nie udało) krem z owoców leśnych łyżka żelatyny czekolada truskawki mrożone 2 galaretki truskawkowe Przygotowanie ciasta z ciastek(...)ciasta blenderem. Powstałą masę wyłożyć do formy, formując coś w rodzaju spodu ciasta z wyższymi brzegami. Spód należy teraz schłodzić (ok.15min w zamrażalniku lub 30min w lodówce). Niestety bita śmietana nam tym razem nie wyszła.. nie wiem dlaczego...po prostu się zważyła. Całe szczęście, że uratował nas "krem z owoców leśnych" otrzymany jako gratis :P Krem
MarciochaKucharzyłyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 żółtka 2 białka szklanka maślanki 1/4 szklanki mleka 1/4 kostki masła, roztopionego szczypta soli Dodatki: bita śmietana domowy dżem malinowy golden syrup lub miód kawa :D Z białek ubić sztywną pianę. Wszystkie pozostałe składniki dokładnie zmiksować lub wymieszać ręczną rózgą. Dodać białko, które trzeba delikatnie(...)przez około 3-4 minuty (u mnie 3 'cykle' gofrownicy). Ja zjadam na ciepło. Można na zimno, ale na ciepło, do ciepłej kawy... Śniadanie prawie idealne ;) U mnie z bitą śmietaną, domowym dżemem malinowym i golden syrupem. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!potrafią zrobić. Nie wymaga też wielu składników, chociaż czasem można spotkać różne wersje tego przepisu i tak np. z mąką migdałową, z szafranem, z malinami. Najczęściej podawane z łyżką bitej śmietany i świeżymi owocami. Natomiast dla mnie najlepiej smakuje z sosem żurawinowym który swoją kwaskowatością przełamuje słodkość ciasta. Moja wersja też nie jest oryginalna, bo wersja podstawowa (kladdkaka) jest(...)białej czekolady * 100 g masła * 180 cukru * 120 g mąki pszennej * 2 jajka * ½ łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią * 1 szczypta soli * Dodatki do podania: świeże owoce, bita śmietana, sos żurawinowy, WYKONANIE: Masło roztapiamy w małym garnku, od razu ściągamy z ognia i dodajemy połamaną białą czekoladę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Jajka, cukier i cukier z wanilią ucieramy/miksujemy
Mohiellafanów kawy dla miłośników czekolady dla mających ochotę na coś słodkiego z lodówki Składniki: tabliczka (100g) gorzkiej czekolady 6 jajek 60ml kawy espresso 100g drobnego cukru do wypieków bita śmietana (opcjonalnie) granulki kawy, ziarenka kawy w czekoladzie (opcjonalnie) Wykonanie: Rozpuścić gorzką czekoladę (najlepiej na parze) i wymieszać ją z kawą espresso. Jajka sparzyć wrzątkiem. Białka oddzielić(...)masę. Dodać czekoladę z kawą. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z masą czekoladową. Mus przełożyć do szklanek i wstawić do lodówki na minimum godzinę. Można podawać z bitą śmietaną i posypany granulkami kawy. Z przepisu wychodzą 4 musy. Przepis pochodzi z książki "Kawa - sekrety baristy
Mania WypiekaniaCassata jest tortem bardzo dekoracyjnym. Występuje we Włoszech wielu odsłonach, różnica polega na bogactwie dekoracji. Typowa "cassata siciliana" wykończona jest zieloną masą marcepanową. Można ją również z powodzeniem udekorować bitą śmietaną choć efekt nie będzie już aż tak spektakularny. Obowiązkowym elementem każdej cassaty jest duża ilość kandyzowanych owoców, w tym koniecznie skórki z limonki i pomarańczy oraz kawałków gorzkiej czekolady(...)biszkoptu, dużej ilości serka ricotta z bakaliami oraz przemykającej gdzieniegdzie nuty włoskiego likieru Maraschino bądź Amaretto. Jest naprawdę przepyszna i warta każdej chwili spędzonej w kuchni. W wersji z bitą śmietaną na wierzchu ciasto nie zabierze zbyt wiele czasu, tym bardziej że biszkopt można z powodzeniem upiec dzień wcześniej. Trochę więcej cierpliwości wymaga wersja z marcepanem ale warto! Składniki: Ciasto
maniapieczeniarazu poprawi mi humor. Zazwyczaj przyrządzam czekoladę na mleku lub śmietance. Lubię też ugotować czekoladę na kokosowym mleku. Taka czekolada jest wtedy bardzo kremowa i aromatyczna. Gorąca czekolada z bitą śmietaną posypana wiórkami czekolady, kokosu i orzechami to już nie tylko napój ale i pyszny deser! Gorąca czekolada Składniki: 1 kubek czekolady 250 g kokosowego mleka 50 ml śmietanki(...)wanilii cukier do smaku kokosowe wiórki, czekolada i orzechy do posypania W małym garnuszku zagotuj kokosowe mleko ze śmietanką, kakao, wanilią i cukrem. Wlej czekoladę do kubka i udekoruj bitą śmietaną, wiórkami czekolady, kokosu i prażonymi orzechami. The post Gorąca czekolada kokosowa appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaPyszny i prosty deser z mrożonych truskawek i bitej śmietany. Słodycz przełamana kwaskowatością owoców. Robi się błyskawicznie, pięknie wygląda a smakuje obłędnie! SKŁADNIKI: (na 2 dość duże porcje ) 1,5 szkl zmiksowanych truskawek 1/2 szkl jogurtu cukier do smaku mały kubeczek śmietanki 30% cukier puder (ok. 2 łyżeczki) 1-2 łyżeczki nutelli płatki migdałów 1. Truskawki zmiksować(...)cukrem i jogurtem. 2. Śmietankę ubić z dodatkiem cukru pudru. 3. Do szklanek wyłożyć po warstwie truskawek i bitej śmietany. 4. Do reszty ubitej śmietanki dodać nutellę i jeszcze chwilkę ubijać. 5. Wyłożyć drugą warstwę truskawek i warstwę czekoladową. Posypać płatkami migdałów
Kto ugości moich gości?orzechów włoskich 1/2 tabliczki czekolady z chrupkami 1/2 kieliszka brandy 3/4 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki do naponczowania 3/4 szklanki posłodzonej herbaty brandy (ilość według uznania) na dekorację: bita śmietana z kakao cukrowe kwiatki i listki perełki cukrowe rodzynki Z podanych składników upiec biszkopt, wystudzić i przekroić na trzy krążki. Każdy z nich naponczować. Budyń z cukrem ugotować(...)pokroić. Miękkie masło utrzeć z budyniem. Dodać bakalie i czekoladę. Pierwszy krążek ciasta posmarować dżem i wyłożyć połowę kremu. Przykryć drugim ciastem, posmarować dżemem, wyłożyć krem i przykryć biszkoptem. Bitą śmietanę przełożyć do szprycy i udekorować tort. Wykończyć ozdobami
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPopularny, angielski deser składający się z truskawek, bitej śmietany oraz pokruszonych bez. Znany już w XIX w. Prosty w przygotowaniu, nie wymaga czasu. Rozkosz dla podniebienia! Polecam ;) Składniki: (na 4 porcje) 400 ml śmietanki kremówki 30% 350 g świeżych truskawek 2 łyżki cukru pudru kilka pokruszonych bez Przygotowanie: Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dalej miksując wsypać przesiany cukier puder. Truskawki(...)umyć, odszypułkować, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Do 4 pucharków/ szklanek nakładać naprzemiennie pokruszone bezy, bitą śmietanę oraz pokrojone truskawki. Smacznego
Nastoletnie WypiekanieProfiteroles to nic innego jak małe, słodkie ptysie, po brzegi nadziane kremem budyniowym lub bitą śmietaną. Są tak wciągające, więc na jednej sztuce na pewno się nie skończy! Gorąco polecam :) Składniki: (na około 30 sztuk) Ciasto ptysiowe: 3 średnie jajka w temperaturze pokojowej 190 ml wody 90 g masła 3/4 szkl mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka cukru * Nadzienie(...)mleka 1 budyń śmietankowy/ waniliowy 4 łyżki cukru 200 g miękkiego masła Dodatkowo: cukier puder do oprószenia * Zamiast kremu budyniowego ptysie można nadziać, np. bitą śmietaną. Przygotowanie: 1. Ciasto ptysiowe: Masło, wodę i cukier umieścić w garnuszku i zagotować do rozpuszczenia się masła. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z solą i mieszając trzymać jeszcze
Nastoletnie Wypiekaniestopni i piekłam przez około 60-75 minut. Studziłam go w uchylonym piekarniku, a potem na 12 godzin wstawiłam do lodówki, po tym czasie zrobiłam polewę czekoladowo - kawową, ozdobiłam bitą śmietaną i kandyzowanymi wiśniami. Polewa Czekoladowo - Kawowa: 100 g czekolady mlecznej 70 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżka miodu akacjowego 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej 10 g masła Dekoracja(...)gorącej śmietance, w taki sposób też się rozpuściła, na koniec dodałam masło w temperaturze pokojowej i również wymieszałam. Lekko przestudzoną polewą polałam sernik. Tak jak już wspomniałam udekorowałam bitą śmietaną i kandyzowanymi wiśniami. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujePyszny i prosty deser z truskawek i bitej śmietany. Kwaskowatość owoców świetnie komponuje się ze słodyczą śmietanki. Robi się błyskawicznie, pięknie wygląda a smakuje obłędnie! SKŁADNIKI: (na 2 dość duże porcje ) 1,5 szkl zmiksowanych truskawek 1/2 szkl jogurtu cukier do smaku mały kubeczek śmietanki 30% cukier puder (ok. 2 łyżeczki) 1-2 łyżeczki nutelli płatki migdałów(...)Truskawki zmiksować z cukrem i jogurtem. 2. Śmietankę ubić z dodatkiem cukru pudru. 3. Do szklanek wyłożyć po warstwie truskawek i bitej śmietany. 4. Do reszty ubitej śmietanki dodać nutellę i jeszcze chwilkę ubijać. 5. Wyłożyć drugą warstwę truskawek i warstwę czekoladową. Posypać płatkami migdałów
Kto ugości moich gości?słodko. Wolę omlety, bo się łatwiej smaży:) Nie trzeba uważać, przy odwracaniu na drugą stronę, żeby się "nie porwały":) Są grubsze, a tym samym bardziej treściwe. Z dodatkiem bitej śmietany lub cukru pudru są jak deser, ale jeśli ktoś lubi drugie dania na słodko to również polecam:) Świetne danie dla dzieci. U mnie dodatkowo z łyżką przerobionych owoców z kompotu(...)wykładamy porcję masy - jedna chochelka to jeden omlet. Nie rozkładamy go na całej patelni tylko smażymy małe porcje z obu stron po ok. 1,5 minuty Na wierzch podajemy bitą śmietanę ( tutaj opisywałam jak prawidłowo ubić śmietanę ) i słodkie owoce z kompotu lub posypujemy cukrem pudrem i wykładamy łyżkę owoców Na zdrowie! :) Biorę udział w akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comjuż nie, bo minuta minęła ;) 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mleka 3 łyżki oliwy 1 jajko bita śmietana mus truskawkowy W misce wymieszałam wszystkie suche składniki. Następnie wbiłam jajko, wlałam mleko, oliwę i mieszałam ręcznie do uzyskania gładkiej, gęstej masy. Całość przelałam do miseczki o objętości(...)Gotowe ciacho delikatnie obkroiłam po bokach ( choć nie miałam z tym specjalnie problemu, bo ładnie odeszło od boków ), wyjęłam na talerzyk. Po wystudzeniu przekroiłam w poprzek i nadziałam bitą śmietaną. Polałam musem
bastalenaGęsta, bardzo czekoladowa i niezbyt słodka. Najlepsza z dużym kleksem bitej śmietany i wiórkami czekoladowymi. SKŁADNIKI: 100g gorzkiej czekolady (72% kakao) 400ml mleka 200ml słodkiej śmietanki kremówki ewentualnie cukier/słodzik do dosłodzenia wiórki czekoladowe PRZYGOTOWANIE: W garnuszku z grubym dnem podgrzewamy mleko z połową śmietanki. Wykruszamy gorzką czekoladę i gotujemy na małym ogniu jeszcze około 2 minut od zagotowania(...)czekolada będzie jednolita i gęsta. Ewentualnie dosładzamy do smaku. Resztę śmietanki ubijamy z łyżeczką cukru pudru na sztywno. Czekoladę przelewamy do kubków, dekorujemy bitą śmietaną i wiórkami czekolady
Pyry na Gaz