bita śmietana - 3939 przepisów (strona:66/263)

Mus czekoladowy 122

jest bardzo puszysty, dobrze napowietrzony, z wyraźną nutą alkoholu. Świetnie komponuje się z delikatną bitą śmietaną. Jeśli przygotowujemy go z czekoladą mleczną zamiast deserowej warto nieco zmniejszyć ilość cukru. Składniki: 200g czekolady deserowej (opcjonalnie mlecznej) 2 łyżki brandy 4 łyżki wody mineralnej 30g masła 3 jajka 55g cukru 150ml śmietanki kremówki Sposób przygotowania: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem(...)piany i dokładnie wymieszać. Kremówkę ubić na sztywno i dołożyć do masy czekoladowej. Na końcu dodać resztę białek i delikatnie połączyć. Przelać do pucharków lub kieliszków. Serwować udekorowane rozetką bitej śmietany

Pyry na Gaz
Upside Down Orange Cake 127

cukru 1 pomarańcza 100 ml soku pomarańczowego winogrona 300 g mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka dżem (najlepiej smak jednego z owoców użytych do pieczenia) bita śmietana (ja miałam Śnieżkę) Mąkę połączyłam z proszkiem do pieczenia i odstawiłam. Pomarańczę obrałam i podzieliłam na ósemki. Przygotowałam 2 równe foremki- obie wyłożyłam folią do pieczenia, na spód(...)formy wyjęłam, z piekarnika, odczekałam 5-10 min. i delikatnie wyjęłam ciasto, pozostawiając do wystudzenia.   Następnie wszystko zebrałam w mini torcik- pierwszy spód bez owoców, który posmarowałam dżemem, bitą śmietaną, a następnie odwrócone ciasto z owocami (tak aby owoce były na wierzchu).    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Upside Down Orange Mini Cake 250 g soft butter 180 g of sugar 1 orange

bastalena
Wykwintna tarta jabłkowa 150

pieczenia Masa jabłkowa 4 winne jabłka 1/2 szklanki wina wytrawnego białego 1 budyń śmietankowy 400 ml mleka 1/2 laski wanilii 1 łyżeczka cynamonu cukier puder 1 ziarenko kardamonu bita śmietana do dekoracji Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, mielonymi orzechami laskowymi, dodajemy żółtka oraz posiekane zimne masło i zagniatamy ciasto, Większą połową ciasta(...)jabłka.W palcach rozdrabniamy resztę ciasta układamy na wierzchu tarty. Pieczemy około 40 minut w temp 180*c. pow wystygnięciu dekorujemy cukrem pudrem wymieszanym z mielonym kardamonem i bita śmietaną. Najlepiej smakuje z dodatkiem gałki lodów o smaku toffi

Wanilia i Kardamon
Czekoladowe brownies 203

Czekoladowe brownies, do niedzielnej kawy z lodami I bitą śmietaną- to jest to. Łasuchów czekolady, myslę ze podwójnie zadowoli mocno czekoladowe ciasto:) Proste w wykonaniu , z cudownym czekoladowym smakiem. Zapraszam :) Składniki: 225 gr gorzkiej czekolady 225 gr masło 300 gr drobny cukier 3 jajka 2 łyżki cukru waniliowego 75 gr mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Forma(...)Mieszamy drewnianą łyżką - do połączenia składników. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 180 C. Wkładamy brownies na 30 min do piekarnika. I gotowe. :) Podajemy z lodami I bitą śmietaną. Polecam, miłej niedzieli

Smaki Edyty
Orzechowo-czekoladowe kalorie 217

skadniki: ciasto 100g mielonych orzechow laskowych 200g maki szczypta cynamonu i soli 50g cukru 125g masla 1 jajko masa 200g gorzkiej czekolady 70g mleka 270g smietany 2 jajka bita smietana do dekoracji Wykonanie: Mielone orzechy wymieszac z maka, sola, cynamonem i cukrem. Wbic jajko, dodac maslo pokrojone w wiorki. Wyrobic ciasto. Uformowac kule, zawinac w folie spozywcza(...)uzyskania gladkiej i lsniaccej masy. Wylac ja na przygotowane ciasto. Zapiec w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 150°C. Ja pieklam nieco dluzej. Tarte schlodzic. Ozdobic bita smietana. Smacznego! Dzisiejsza tarta bierze rowniez udzial w zabawie Ciasto na niedziele pod patronatem Miksera kulinarnego

Przysmaki Karolki
Ananasowiec, czyli tropikalny torcik. 136

wystygnięcia. Masa I 2 puszki ananasa (ja użyłam ananasów z cukinii własnej produkcji, słoika o pojemności 0,9l) 2 białe budynie bez cukru (śmietankowy, waniliowy) Masa II 2 opakowania bitej śmietany w proszku (Śnieżka, Śnieżynka itp) i mleko do jej przygotowania 2 galaretki wiśniowe 1 tabliczka gorzkiej czekolady lub inna polewa czekoladowa      Przygotowanie pierwszej masy zaczynamy(...)biszkopta.      Drugą masę zaczynamy przygotowywać od rozpuszczenia galaretki w 0,5 litra wrzącej wody. Odstawiamy do wystudzenia, a gdy zacznie tężeć zabieramy się do przygotowania bitej śmietany w proszku (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Do przygotowanej śmietanki cienką strużką wlewamy galaretki, miksujemy. Gotową masę przekładamy na biszkopt, wyrównujemy i polewamy rozpuszczoną czekoladą lub polewą czekoladową

Rozpustne gotowanie
Ciasto magistra 166

cukru 1 cukier waniliowy 2 żółtka Masa z galaretką : 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki pomarańczowe, 3/4 szkl wody Masa z nutellą 40 gad kremu Nutella 1 pokruszony wafel Bita śmietana: 1/2 l. śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szkl wody biszkopt jasny z 4 jaj biszkopt czerwony z 4 jaj ( część mąki(...)ułożyć biszkopt czerwony, wyłożyć masę z Nutellą, na to biszkopt biały, masa budyniowa, na tym ułożyć w poprzek paski z ciemnego biszkoptu, wolną przestrzeń wypełnić galaretką z owocami, przykryć bitą śmietaną, wierzch oprószyć kakao.Całość schłodzić

Ciasteczkowy Potwór
Szarlotka bez mąki (francuska) 141

już się znudziła Składniki: 1kg jabłek (obranych, z usuniętymi gniazdami nasiennymi) 100g masła (startego na tarce) 9 łyżek cukru 100g rodzynek cynamon 1 andrut (wafel) do wyłożenia tortownicy bita śmietana (do dekoracji) Wykonanie: Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na cienkie paski (najłatwiej zrobić to za pomocą szatkownicy). Tortownicę (24cm) smarujemy masłem i wykładamy andrutem. Jabłka dzielimy(...)masło nie wypływało po bokach. Pieczemy ok. godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni.  Po 30 min. pieczenia szarlotkę ponownie uklepujemy. Podajemy na zimno lub gorąco z bitą śmietaną. Blacha: tortownica 24cm         Przepis pochodzi z książki "Ciasta i desery 1001 przepisów" Ewy Aszkiewicz

Mania Wypiekania
Rabarbar pod kruszonką czyli rabarbarowe crumble 178

stronie Moje Wypieki i od tamtej pory chętnie ją stosuję, gdyż kruszonkę robi się znacznie prościej niż tradycyjnie z masłem schłodzonym. Najpyszniejsze jest crumble lekko letnie, podane z bitą śmietaną ( nie słodziłam). Ale i kolejnego dnia, wyjęte z lodówki, było pyszne. Polecam! inspiracją był przepis  Jamesa Martina składniki ok 1 kg (10 lasek) rabarbaru 4 łyżki wody 4 łyżki(...)zrobi się  chrupiąca i złoto-brązowa a  rabarbar będzie całkiem miękki  i bulgoczący Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Nie wyjmować z formy. Podawać z bitą śmietaną. Smacznego

Stare Gary
Ciasto czekoladowe z burakami 164

jest bardzo czekoladowe, niezbyt słodkie a jego słodycz jest wyważona. Buraki są zupełnie niewyczuwalne w smaku a dają ciastu wilgotną konsystencję. Idealne z kleksem gęstego jogurtu greckiego czy rozetką bitej śmietany.    Składniki: 400 g ugotowanych buraków (2 średnie sztuki) 300 ml oleju rzepakowego 4 szt. jajka L lub 5 szt. M 275 g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku(...)Polewa czekoladowa: Śmietankę mocno podgrzać ale nie zagotować, dodać olej oraz połamaną czekoladą. Wymieszać energicznie, aż utworzy się gęsta, świecąca masa. Ganache wylać na schłodzone ciasto. Serwować z kleksem bitej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego

Pyry na Gaz
Karpatka z bitą śmietaną 142

jest to klasyk, raczej może ptyś z bitą śmietaną. Zawsze uwielbiałam karpatkę, wyczekiwałam, kiedy babcia albo któraś ciocia ją zrobi, bo akurat taki pech, że moja Mama jakoś bała się tego ciasta. Strach ten odziedziczyłam ja, aż do momentu, gdy moja Teściowa pokazała sprawdzony sposób na ciasto parzone. Zawsze wychodzą góry! A ja uwielbiam wpatrywać się, jak te góry powstają(...)piec na blasze 20×30cm w temp180 stopni przez ok 30minut do momentu, kiedy ciasto będzie złote. Gotowe ciasto można przełożyć kremem karpatkowym, ale ja tym razem wybrałam bitą śmietanę (oczywiście sama ją zrobiłam, te w sprayu mi kompletnie nie smakują). Smacznego

Smaki Przyprawy i Kolory
Biszkopt z truskawkami w bitej śmietanie 142

wszelkie diety i cieszyć się smakiem owoców na wszelkie możliwe - nawet tuczące - sposoby :) Niedługo również pojawią się kolejne odsłony truskawkowego szaleństwa - także na słono. SKŁADNIKI - minimum 500g truskawek - opakowanie bitej śmietany (śmietanę zrobić tak, jak na opakowaniu) SKŁADNIKI NA CIASTO BISZKOPTOWE: - 4 jaja - 1/4 szklanki mąki pszennej - 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej - 1/2 szklanki cukru - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)czas do uzyskania jednolitej konsystencji, następnie pozostawić do przestudzenia. Biszkopt przekroić na pół i wysmarować masą budyniową. Na masę wyłożyć truskawki i przykryć drugą częścią biszkopta. Na wierzchu wyłożyć bitą śmietanę i udekorować resztą truskawek. Smacznego

Zofiana
Karpatka z bitą śmietaną 170

jest to klasyk, raczej może ptyś z bitą śmietaną. Zawsze uwielbiałam karpatkę, wyczekiwałam, kiedy babcia albo któraś ciocia ją zrobi, bo akurat taki pech, że moja Mama jakoś bała się tego ciasta. Strach ten odziedziczyłam ja, aż do momentu, gdy moja Teściowa pokazała sprawdzony sposób na ciasto parzone. Zawsze wychodzą góry! A ja uwielbiam wpatrywać się, jak te góry powstają(...)piec na blasze 20×30cm w temp180 stopni przez ok 30minut do momentu, kiedy ciasto będzie złote.Gotowe ciasto można przełożyć kremem karpatkowym, ale ja tym razem wybrałam bitą śmietanę (oczywiście sama ją zrobiłam, te w sprayu mi kompletnie nie smakują).Smacznego

Kulinarna rozmowa
W - Z, czyli Wuzetka 20360

mimo iż dziś wszystko szło nie tak, ciasto wyszło ładnie i super smakuje. Nie jest za słodkie, a takie jak lubię. Jednak następnym razem zwiększę ilość cukru pudru w bitej śmietanie, wtedy dla mojego syna będzie idealnie :) Do ubitej kremówki dodałam żelatynę, bo nie jesteśmy w stanie zjeść nawet takiego mini torcika w jeden dzień. Nie zrobiłam jednego ciasta(...)mocno nasączyłam nalewką wiśniową wymieszaną z wodą. Posmarowałam masą śmietankową, na którą położyłam górne blaty, lekko docisnęłam.Wierzchni blat również nasączyłam nalewką. Wylałam na wierzch polewę czekoladową. Udekorowałam kleksami bitej śmietany i wiśniami. Jeśli chodzi o wiśnie to wyciągnęłam zamrożone wiśnie i około godziny moczyłam w nalewce wiśniowej (domowej roboty). Żelatynę dodajemy tylko wtedy jeśli nie zdołamy ciasta zjeść

Blondynka Gotuje