300g jeżyn 3 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 3 łyżkach wrzątku (lub 1/2 galaretka rozpuszczona w 1/2 szklanki wody, smak dowolny) 3 łyżki cukru pudru DEKORACJA: 6 łyżek bitej śmietany 3 ciasteczka przełamane pa pół 3 kostki startej, gorzkiej czekolady kilka jeżyn (u mnie borówki) Przygotowanie: SPODY: Herbatniki zmielić w blenderze, dolać masło, wymieszać. Rozdzielić równo do 6 pucharków. Schłodzić(...)Dosypać proszek, zmiksować dokładnie. Rozłożyć chmurkę do pucharków. MUS: Jeżyny zmiksować z cukrem, dolać galaretkę lub żelatynę, schłodzić. Zimną, tężęjącą masę wylać na chmurkę. Schłodzić dokładnie. DEKORACJA: Deserki ozdobić bitą śmietaną, połówkami kruchych ciastek i tartą czekoladą. Posypać owocami
Cakes By Kejtłyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem ptysiowy 1/2 kg sera mielonego białego [ dałam serki waniliowe ] 3/4 szkl.cukru pudru [ dałam mniej] 2 jednakowe galaretki 2 opakowania bitej śmietany w proszku "Śnieżka 1 szkl.mleka Dodatkowo: herbatniki kolorowe cukierki [ u mnie kolorowa posypka ] Składniki na polewę czekoladowa: 1 łyżeczka żelatyny 6 dag masła 4 łyżki cukru 3 łyżki(...)nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić. Ser zmiksować z cukrem pudrem. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody i ostudzić. Do mleka wsypać bitą śmietanę w proszku i ubić mikserem. Delikatnie miksując ser dodawać do niego ubitą śmietanę i tężejące galaretki. Na ostudzony biszkopt wyłożyć krem ptysiowy, a na nim rozłożyć herbatniki. Ciasto włożyć
Moje domowe kucharzeniemleka 30 g kakao 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli dodatkowo: owoce do podania: truskawki, banany sos toffi, orzechowy bita śmietana wykonanie: Masło roztapiamy. Żółtka ucieramy z miodem. Powoli wlewamy przestudzone masło, miksujemy. Dodajemy mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia oraz wlewamy mleko. Miksujemy do połączenia się składników(...)masy kakaowej dodajemy ubite białka i przy pomocy szpatułki delikatnie mieszamy. Pieczemy w gofrownicy (czas zależy od rodzaju gofrownicy). Upieczone gofry podajemy z owocami i ulubionym sosem sosem lub bitą śmietaną. (inspiracja z przepisu kuchnia Lidla
Domowy Smak Jedzeniazupełnie); po prostu ideał. Jeśli się więc Wam nie spieszy, zdecydowanie polecam tę metodę. Następnym razem spróbuję upiec w ten sposób Pavlovą - zobaczymy, co z tego będzie... Gniazdka wypełniamy bitą śmietaną (bez cukru, zdecydowanie), a całość dekorujemy krwawą wiśniową frużeliną. Ja do jej przygotowania użyłam wiśni ze słoika. Mam je od Mamy, są takie prawie bez cukru. Sklepowe, jeśli(...)ożywić całość. Deser wygląda zachwycająco! I jest naprawdę pyszny, mocno słodki, ale wiśnie tę słodycz równoważą. Jeśli lubicie bezy, te z pewnością przypadną Wam do gustu. Gniazdka bezowe z bitą śmietaną i frużeliną wiśniową Składniki: (na 12 sztuk) bezy: 4 białka 220 g cukru 1 łyżeczka białego octu winnego frużelina wiśniowa: 250 g wiśni (świeżych, mrożonych lub ze słoika
Pożeraczka, czyli raz adobrzewyłożyć papierem do pieczenia i na niego wyłożyć ubitą bezę - średnica koło ok 20-25 cm. Boki bezy należy podciągnąć troszkę to góry, aby zrobić miejsce na późniejsze wypełnienie bitą śmietaną i owocami. Przez 5 minut pieczemy bezę w temperaturze 180 stopni, po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy bezę przez 90 minut. Po upieczeniu, bezę pozostawiamy(...)gorącej wodzie i pozostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie ubijamy śmietankę, dodajemy cukier, aromat i żelatynę - wkładamy do lodówki. Gdy beza będzie już ostudzona, do wnętrza bezy przekładamy bitą śmietanę i owoce. Wkładamy do lodówki
Serce zamknięte w formie pysznościchłodnika z makaronem. SKŁADNIKI: 400g mirabelek (bez pestek) 4 szklanki soku jabłkowego cukier do smaku 2-3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej lub kisielu morelowego laska cynamonu makaron tagliatelle bita śmietana WYKONANIE: Mirabelki myjemy i wyciągamy pestki dość żmudną metodą ręczną lub szybszą z użyciem drylownicy do wiśni. Owoce zalewamy 3 szklankami soku, dodajemy laskę cynamonu i gotujemy(...)gotujących się owoców i energicznie mieszamy, aż całość zgęstnieje. Studzimy a następnie chłodzimy w lodówce. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Chłodnik serwujemy z makaronem i kleksem bitej śmietany
Pyry na GazNADZIENIE : 30 dag serka waniliowego 2 dojrzałe kiwi pokrojone w kostkę bita śmietana do dekoracji PRZYGOTOWANIE : Składniki ciasta mieszamy mikserem. Odlewamy 1/2 szklanki ciasta i mieszamy(...)Twarożek mieszamy z pokrojonym kiwi i smarujemy nim naleśniki, stronę bez pasków, następnie rolujemy tak aby uzyskać ukośne paski. Przecinamy je na pół, układamy na talerzu, dekorujemy bitą śmietaną i owocami. Podajemy od razu, smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliDodatkowo super będzie pasowała bita śmietana i jagody zmiażdżone z dodatkiem cukru. W wersji „light” czyli dietetycznej bez cukru pudru i śmietanki Jogurt zmiksować z żółtkami, dodać cukier wanilinowy, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Na koniec ubić pianę z białek i dodać do masy, delikatnie wymieszać. Na patelni(...)rozgrzać olej i nakładać łyżką placuszki. Na każdym placuszku położyć kilka jagód. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Podawać ciepłe oblane zmiażdżonymi jagódkami, posypane cukrem pudrem z kleksem bitej śmietany. Oczywiście śmietana nie musi być To tylko dla wyjątkowych łasuchów. To było pycha
Kuchnia Pokoleńoparłby się chociaż jednemu takiemu ciastku . Łasuchy dobrze wiedzą o czym mówię bo dobre ptysie są po prostu boskie - delikatne i chrupiące ciasto parzone a do tego mnóstwo pysznej, bitej śmietany, lekkiej jak chmurka chociaż niestety, kalorycznej. Ptysie łatwo wchodzą, nie tylko do buzi, ale też w boczki i trzeba o tym pamiętać. Równie wielką miłością darzę jedynie eklerki. Moja(...)niedzielę, chodziłyśmy tam właśnie na ptysie. Zjadałyśmy po jednym na miejscu a dwa zabierałyśmy do domu na później. Te ptysie z nieistniejącej już osiedlowej cukierni nie zawsze były nadziewane bitą śmietaną, czasami był to krem z parzonych białek , ale trzeba przyznać, że równie pyszny jak śmietanka. Te ptysie śnią mi się czasami razem z innymi wspomnieniami dziecinnych lat, widać były
Smaczna Pyzaużyjcie śliwki suszone kalifornijskie.Deser ma konsystencję musu.Niebo za życia!.Tak bym opisała te pyszności.Zapraszam. 20 dag.SUSZONYCH ŚLIWEK bez pestek 2 łyżki miodu 1 łyżeczka żelatyny Do dekoracji: bita śmietana z kremówki 30% Orzechy włoskie w połówkach *********************************************** Śliwki opłukać,jak potrzeba to Odstawić namoczone w odrobinie wrzątku na kilka godzin, a następnie zagotować w tej samej wodzie(...)dodatkiem miodu.W odwarze śliwkowym rozpuścić żelatynę i bardzo dokładnie wymieszać że zmiksowanymi ślimakami.Rozlać do pucharków i schłodzić.Udekorował po środku połówką orzecha , a na nim położyć dużą ilość bitej śmietany.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiśrodek wyłożyć masę czekoladową i ułożyć ósemki gruszek. Gruszki polać odrobiną stopionego masła i posypać cukrem. Piec 30 minut w temperaturze 200 stopni. Pyszna jest na ciepło z porcją bitej śmietany. Tarta z gruszką i migdałami. Składniki. Ciasto. 20 dag mąki pszennej 10 dag masła 5 dag cukru pudru ½ łyżeczki soli 2 żółtka 2 łyżki wody lodowatej Nadzienie(...)gruszek i przykryć nadzieniem migdałowym .Wierzch posypać migdałami. Piec przez 30 minut w temperaturze 190 stopni, aż tarta stężeje i zarumieni się. Kliny tarty można podać z bitą śmietaną lub polewą czekoladową
Kulinarny karnet Christophera22szt) 120 g masła 110 g cukru pudru 2 duże jajka laska wanilii 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki likieru Baileys do dekoracji: bita śmietana kolorowa posypka Sposób przygotowania: Masło utrzeć z cukrem do uzyskania białej, puszystej masy a następnie dodawać stopniowo po jednym jajku oraz miąższ laski wanilii. Przesiać proszek do pieczenia(...)foremek do muffinek włożyć papilotki nałożyć do nich ciasto do około ¾ wysokości foremki. Piec około 15-18 minut w piecu nagrzanym do 180 stopni C. Przed podaniem udekorować rozetką bitej śmietany i kolorową posypką
Pyry na Gaznajlepsze od razu po upieczeniu. Szybko staje się suche. 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżki kakao 1 jajko 3 łyżki mleka 3 łyżki oleju Dodatkowo: bita śmietana (1/2 szklanki śmietany 36% zmiksowane na sztywną masę z 1 łyżeczką cukru pudru), owoce Sypkie składniki wymieszać dokładnie w kubku (najbezpieczniej użyć jak największego kubka, żeby ciasto(...)przez 2,5 minuty. Ciasto pod koniec pieczenia gwałtownie się unosi ale po wyłączeniu mikrofalówki opada. Można je wtedy bez problemu wyjąć z kubka. Podawać np. z bitą śmietaną lub owocami
Bullioporcje ) * 1 jabłko * 300 ml wody * 2 torebki herbaty ziołowej Posti - mięta z jabłkiem i cynamonem * 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej * 1 łyżka cukru dodatkowo: * bita śmietana * cynamon Wykonanie: Wodę zagotować, wrzącą wodą zalać torebki z herbatką miętową - przykryć talerzykiem. Herbatkę parzyć 10 minut. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Napar miętowy przelać(...)gotujący się płyn i dokładnie wymieszać. Doprowadzić kisiel do zagotowania. Ugotowany kisiel przelać do przygotowanych pucharków, szklanek bądź miseczek - odstawićdo całkowitego wystygnięcia. Zimny kisiel, tuż przed przed podanie, udekorować bitą śmietaną i oprószyć cynamonem. ********************************************************** Zachęcam do spróbowania innych wariantów herbatek ziołowych od Posti. Informuję także, że właśnie trwa świetna promocja - w pudełkach z herbatami Posti możecie znaleźć gotówkę :D Szczegóły
kolorowotorcikowoblaszkę 24x24 cm) Spód: ok. 200 g herbatników Śnieżny puch: 500 g twarogu sernikowego, zmielonego (może być z wiaderka) 3 łyżki cukru pudru 2 Śnieżki (bita śmietana w proszku) 1 szkl mleka 2 galaretki (u mnie agrestowe, mogą być również cytrynowe) 500 ml wrzącej wody Kokosowa posypka: 6 łyżek wiórek kokosowych 1 duża łyżka masła(...)dnie poukładać herbatniki. Śnieżny puch: Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzącej wodzie, odstawić do wystudzenia. Śnieżki zalać mlekiem i ubijać kilka minut, do uzyskania gęstej i puszystej bitej śmietany. Następnie dodać do niej cukier puder oraz zmielony ser, krótko zmiksować. Wystudzoną galaretkę strumyczkiem wlewać do masy, ciągle miksując, aż składniki się połączą. Masę śmietanowo-serową wylać
Nastoletnie Wypiekanie