dodatkiem brzoskwiń to idealne połączenie egzotycznych smaków. Tapioka to małe białe kuleczki, po ugotowaniu robią się przezroczyste i robi się z nich budyń! Jest to produkt skrobiowy, bezglutenowy, bezsmakowy i lekkostrawny. Składniki na 4 porcje: 3/4 szklanki tapioki (perełki duże) 400 ml mleka 165 ml mleka kokosowego (mała puszka) 2 łyżki cukru trzcinowego 4 brzoskwinie z puszki
Alutka-GotujeWitajcie :) Dzisiaj ma dla Was pyszne naleśniki z bezglutenowej mąki kasztanowej i mąki Teff firmy Incola . Pewnie jesteście ciekawi co to za mąka Teff, a więc jest ona zrobiona z miłki abisyńskiej i pochodzi z Etiopi. Powiem Wam że takie naleśniki są przepyszne a przede wszystkim zdrowe, polecam szczególnie alergikom. Naleśniki podałam z serkiem i jogurtem malinowym
Sama słodycz i szczypta chiliwarzywami i sosem pomidorowym podanym z wyśmienitym makaronem fusilli tricolore Incola. Danie jest bardzo pyszne z nutką aromatycznych ziół i czosnku . Makarony Incola polecam szczególnie osobom na diecie bezglutenowej . Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 3oo g makaronu fusilli tricolore Incola 700 g pomidorów w sosie z puszki 600 g piersi z indyka 4 duże pieczarki 1 duża cebula 2 duże
Sama słodycz i szczypta chiliGdy tylko nadchodzą ciepłe wiosenne dni, uwielbiam wybierać się na pikniki, wycieczki rowerowe lub po prostu odpoczynek na działce. W takiej sytuacji dobrze mieć ze sobą
Mienta blogWitajcie :) chciałam Wam polecić wspaniałe bezglutenowe produkty firmy Incola. Dzisiaj testujemy chrupki chlebek gryczano-ryżowy, powiem Wam że jest przepyszny , testowałam już pieczywo chrupkie ale to jest rewelacyjne, jadło by się je i jadło :) Produkty Incola polecam szczególnie dla alergików. Dzisiaj chlebek proponuję z pyszną pastą z cieciorki i pieczonym schabem. Zapraszam :) Składniki na pastę : 1 puszka cieciorki
Sama słodycz i szczypta chilismakowała wyśmienicie! W konsystencji wyszła bardzo kremowa, jakby puszysta. Idealnie rozprowadzała się po powierzchni pieczywa. Jestem nią zachwycona! Wystarczy puszka fasoli, trochę przypraw i oleju, aby zmiksować zdrową, wegańską, bezglutenową, bardzo smaczną pastę , którą użyjemy do przygotowania śniadania, kolacji czy kanapek na wynos! Bardzo bardzo polecam! A może Wy już miksowaliście podobne? :) Składniki: 125 g fasoli borlotti konserwowej (Dobra Zielarnia
Zdrowie na języku :Psera wegańskiego będziemy potrzebować: 2 szklanki orzechów nerkowca (niesolonych) Około 1-1.5 szklanki dowolnego zboża (ja użyłem jęczmienia); można użyć również białej (niepalonej) kaszy gryczanej, wtedy ser będzie również bezglutenowy szczyptę soli ewentualnie ulubione zioła i/lub przyprawy Przygotowanie startera z bakteriami mlekowymi (rejuvelac): O tym, co to jest rejuvelac możecie przeczytać na blogu Olgi Smile: Rejuvelac naturalny probiotyk
Przepisy na domowy ser i chlebnaleśniki usmażą się bez niego! Jeśli nie macie pomysłu na szybkie śniadanie bądź zdrowy deser bierzcie patelnię w ręce i do roboty! :D Składniki: 50 g mąki owsianej (użyłam bezglutenowej) 1 jajko 1 czubata łyżeczka kakao (Kuchnie Świata) 100 ml napoju kokosowego (Kuchnie Świata) wybrany słodzik - stewia, ksylitol, erytrol Dodatki: jogurt naturalny, mały banan, kruszone ziarna
Zdrowie na języku :Pramach akcji wspólnego weekendowego wypiekania przygotowałam szarlotkę na bezglutenowym spodzie. To było moje drugie do niej podejście. Za pierwszym razem ściśle trzymałam się przepisu źródłowego i dodałam same żółtka, więc zamiast ciasta otrzymałam crumble. Szarlotka niestety rozsypała się na okruszki. Tym razem dodatek białek sprawił, że ciasto było zwarte i choć dość sztywne, idealnie smakowało w połączeniu z masą jabłkową
Kuchenne zapiski Edytyzdrowe! Nie używamy wspomagaczy smaku, są za to zdrowe składniki, chociażby takie jak masło orzechowe (które sami przygotowujemy). Zaletą naszych batonów jest to, że przygotowywane są z produktów bezglutenowych, co w szczególności ważne jest dla osób z nietolerancją na gluten. Dodatkowo mamy bardzo dobrą wiadomość dla tych wszystkich, którzy unikają produktów mlecznych ze względu na laktozę – nasze batony
Ciasna KuchniaJest taki dzień, kiedy piekło zamarza. Czasem jest to zrobienie przez konkubenta śniadania, czasem polityk partii rządzącej coś miłego powie albo zadeklarowany mięsożerca weźmie się za
ladykitchenPomysł zaczerpnięty z magazynu Slowly Veggie. W mojej wersji to bezglutenowy chlebek z zielonymi warzywami. Tak naprawdę to, jakich warzyw użyjecie zależy tylko od Waszej wyobraźni… i stanu lodówki ;) Ja wybrałam zielony groszek, szczypiorek, szparagi i kiełki brokułu. Można użyć różyczek brokułu, jednak należy pamiętać, że brokuł ma intensywny smak, który będzie dominował w cieście. Jeśli użyjecie mąki
KucharzycaOstatnio kupiliśmy mięso mielone i zastanawialiśmy się co zrobić a że okazało się że mamy wszystkie składniki żeby zrobić coś w stylu tajskim
Kuchenne Wariacjekobiet trochę stania w kuchni. Dlatego wrzucam wszystkie składniki do blendera, miksuję i po maksymalnie 10 minutach mam gotowy sos! Do przygotowania dania potrzebujemy: makaron (możecie użyć makarony bezglutenowe, orkiszowe itp) sporą garść świeżej bazylii sporą garść świeżej pietruszki 1 ząbek czosnku (nie jest konieczny) 1/2 garści tymianku cytrynowego 3-4 łyżki migdałów (oczywiście można użyć innych orzechów) 2 łyżki
Szybko Tanio SmacznieBezglutenowe naleśniki z mąki jaglanej - smaczne zarówno na słodko jak i na wytrawnie. Składniki: szkl. mąki jaglanej 2 łyżki mąki ziemniaczanej szkl. mleka jajko 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego szczypta soli łyżka oleju kokosowego - do smażenia Wszystkie składniki wrzucić do miski i wymieszać dokładnie trzepaczką lub zmiksować na gładko. Odstawić na 20 minut. Rozgrzać patelnię, z pomocą pędzelka natłuścić
wyzwania kuchenne