ogłaszam wyniki konkursu :)) Do wygrania były dwa zestawy książek Pani Beaty. Jeden zestaw to 3 książki. Zwyciężyły następujące zdrowe przepisy : Justyny z kuchennych fascynacji - torcik kokosowy bez pieczenia (bezglutenowy, wegański, bez cukru) Klaudia Cebula - dietetyczne, szybkie muffiny z kaszy gryczanej Gratuluję :) Proszę o przesłanie adresów do wysyłki. Książki wyślę do końca tygodnia
kruche babeczkiOd pewnego czasu bardzo mocno ograniczyłam gluten w swojej diecie. Niech sobie mówią, że to moda, czy jakaś inna choroba, ale biorąc pod uwagę moje ogólne
gutfutNie będę ściemniać – dieta eliminacyjna z odrzuceniem gotowych produktów, wymaga kombinowania. No to kombinuję, zgodnie z ochotą na dany dzień i zawartością lodówki. Został fenkuł
gutfutWitajcie :) ostatnio mam przyjemność testowania bardzo fajnych bezglutenowych produktów firmy Incola. Tym razem postanowiłam wypróbować mąkę jaglaną z której upiekłam pyszne wytrawne muffinki z dodatkiem szynki i koperku. Przyznam się szczerze że nigdy nie próbowałam mąki jaglanej , jestem mile zaskoczona bo muffinki wyszły bardzo delikatne i lekkie. Na pewno mąkę jaglana wypróbuję jeszcze do upieczenia jakiegoś ciasta. Do upieczenia
Sama słodycz i szczypta chilizdrowych warzyw. Tym razem zamiast kremówki dodałam mleczko kokosowe, zupka zyskała więc lekko orientalną nutę. Dzięki temu stała się też bardziej dietetyczna, jest także bez dodatku mleka, wegańska i bezglutenowa. Ja przygotowałam swoją na bulionie jarzynowym. To taka zdrowa porcja warzyw... Z podanych ilości uzyskałam 2litry kremu szparagowego. Polecam :-) Składniki: - 1,5kg jasnych szparag (mogą być zarówno białe
Smaczne ZdroweCiasto czekoladowe - pyszny wypiek, który zaspokoi ochotę na słodkie i poprawi humor :) Zrobione z mąk bezglutenowych w żadnym stopniu nie odbiega od zwyczajnych słodkości zrobionych z dodatkiem białka pszennego, glutenu. Po spróbowaniu owego ciasta przez moją rodzinę i znajomych niektórzy nie dowierzali, że nie ma w nim glutenu i jest zrobione z ryżu oraz gryki, a smakuje "normalnie". Co oznacza
Zdrowie na języku :PMałe niezobowiązujące kuleczki, które świetnie zaspokoją głód słodyczy lub potowarzyszą popołudniowej kawce. Są bezglutenowe, bez cukru, bez pieczenia i przepyszne ! Składniki: na około 18 sztuk 1 szklanka orzechów włoskich (lub innych wg gustu) 1/2 szklanki wiórków kokosowych + do obtoczenia 3/4 szklanki daktyli 1/4 łyżeczki cynamonu szczypta soli Sposób przygotowania: Daktyle pozbawiamy pestek. Zalewamy gorącą woda i zostawiamy na 15 minut
Pyry na GazPrzy okazji świąt w związku z dietą bezglutenową córki szukałam przepisu na sernik, który mogłabym jej upiec bez obaw. Przeszukując internet natrafiłam na sernik krakowski u Marzeny . Wydawał się być idealny. A jaki wyszedł naprawdę? Przepyszny, kremowy, nieustępujący normalnym sernikom na mące pszennej, a nawet bym powiedziała, że jeszcze lepszy. Dawno nie jadłyśmy tak dobrego sernika. Zniknął tak szybko
Bernika - moj kulinarny pamietnikpierwszym poście o bezglutenowych produktach Incola pokazałam Wam artykuły, których recenzje obiecałam przedstawić za jakiś czas. Dziś nadszedł ten dzień i po wielu testach mogę Wam przedstawić swoje opinie dotyczące takich produktów jak: kaszka z malinami, musli z truskawkami i i malinami, musli z amarantusem oraz chrupaki - naturalne i o smaku pizzy . Mam nadzieję, że poniższe recenzje pomogą
Zdrowie na języku :Pbánh tráng. Przepis podstawowy jednak to namoczone ziarno ryżu, roztarte z wodą. Potem wystarczy usmażyć bardzo pyszne naleśniki a podawać zarówno na słodko jak i na wytrawnie. Naleśniki są bezglutenowe, wegańskie, wegetariańskie, idealne w różnych dietach. Pięknie też smakują, są elastyczne i fajnie się je smaży. No to co zabieramy się do smażenia? Wietnamskie, ryżowe naleśniki ze szparagami. ROZWIŃ
Moje Małe CzarowanieSzpinak jest to roślina jednoroczna z rodziny szarłatowatych. Uznawany jest za roślinę antynowotworową i chroniąca przed miażdżycą. Badania potwierdziły, że właściwości te zawdzięcza dużej zawartości witaminy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!tłuste). Wkładać na patelnią po łyżce masy i rozpłaszczać na placek. Smażyć po obu stronach na rumiano. Podawać gorące, ewentualnie posypane cukrem pudrem. ----- Podobne: Placki z robinią akacjową Krokiety bezglutenowe Robinia akacjowa w tempurze "Chodźmy razem" Josie Lloyd i Emlyn Rees to zdecydowanie lektura dla odpornych. Sięgnęłam po nią ze względu na kolorowe wyzwanie u magdalenardo i tylko dlatego doczytałam
Weekendy w domu i ogrodziewarzywa! Do przygotowania spodu z cukinii potrzebujemy: 900 g cukinii startej na drobnych oczkach (waga przed odciśnięciem wody) 2 jajka świeże zioła, pieprz ok 10 łyżek mąki (u mnie bezglutenowa), na samym początku daję ok 4 łyżki reszta zależy od tego jak dobrze odciśniecie wodę Cukinię ścieramy na małych oczkach i bardzo mocno odciskamy nadmiar wody (najlepiej umieścić cukinię
Szybko Tanio Smaczniefurorę :-) Lekko schłodzona smakuje jak delikatne lody i nikt nie zgadł, że to kasza ;-) więc nawet najwięksi jej przeciwnicy nie krzywili się jedząc :-) SKŁADNIKI Ciasto: 2,5 szklanki mąki bezglutenowej lub mieszanki mąk (ja użyłam 1 szklanki mąki z manioku , 1 szklanką mąki z tapioki i 0,5 szklanki mąki ryżowej) 0,5 szklanki cukru trzcinowego 4 łyżki oleju kokosowego
Czary - gary w kuchniKiedy nie masz pomysłu na obiad zrób sobie pizzę :D U mnie sprawdza się to idealnie! Pyszny placek, tym razem bezglutenowy, chrupiący, nieco przypieczony, a na wierzchu mnóstwo warzyw połączonych ze sobą sosem pomidorowym. Mimo, że jest to pizza to nie ma co się martwić, że jemy niezdrowo! Ta poniższa to wręcz samo zdrowe! Dużo warzyw, mało tłuszczu, zero cukru
Zdrowie na języku :P