solidną porcją beszamelu. W dużej mierze przypomina włoską lasagne bolognese, tyle że tutaj zamiast makaronu mamy płaty bakłażana, co dla osób ograniczających ilość spożywanych węglowodanów albo będących na diecie bezglutenowej może być zbawienne. W mojej wersji musaki postanowiłem zrobić jeszcze jeden myk, który sprawił, że stała się bardziej fit — tradycyjny beszamel podmieniłem na kokosowy na bazie zasmażki z mąki kukurydzianej
Food Squarejest z glutenem, to Jane będzie przykro... Westchnęłam więc ostentacyjnie ( nie mógł, no naprawdę nie mógł powiedzieć mi o tym wcześniej...? ), i zabrałam się za pieczenie kolejnego ciasta. Najbezpieczniejszym bezglutenowym wyborem są dla mnie serniki (na żaden nie miałam już czasu) i tarty. Nic nie rośnie, nic nie może opaść, nie ma ryzyka i atmosfery kruchej nerwowości. Przygotowałam więc tartę
Pożeraczka, czyli raz adobrzetemu moją uwagę przykuły w 100 % naturalne kaszki błyskawiczne, produkowane przez czeską firmę Nominal, która istnieje na rynku już od ponad 20 lat. Firma należy do pionierów w produkcji bezglutenowej żywności w Czechach. Ich wyroby dedykowane są nie tylko osobom z ograniczeniami dietetycznymi, ale także tym, które dbają o linię, sportowcom oraz dzieciom. Jednym słowem wszystkim, którym zależy na zdrowym
Poranek na słodkobogaty w błonnik - jest naturalnyn prebiotykiem - poprawia pracę układu pokarmowego - jest niskokalorycznym słodzikiem - pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu i cukru we krwi - ma niski indeks glikemiczny - poprawia przyswajalność minerałów - bezglutenowy - wolny od alergenów, sztucznych barwników i konserwantów - nie powoduje powstania nadmiernej ilości gazu w jelitach, w przeciwieństwie do inuliny czy fruktooligosacharydów - przyjazny dla wegan :) Jego inna nazwa
Poranek na słodkomleku migdałowym z waniliowym "smoothie mixem" podana z awokado, budyniem czekoladowym i prażonymi płatkami kokosa Do przygotowania owsianki użyłam miksu australijskiej marki Natural Evolution, która: - jest bezglutenowa - nie zawiera glutenu, nabiału, zbóż - zawiera skrobię oporną - ma niski indeks glikemiczny - nie zawiera zagęstników, gumy guar ani konserwantów - jest w 100% roślinna - nie zawiera soi, jajek - jest wegańska - odpowiednia
Poranek na słodkoMalinowa ricottowa owsianka z musem z persymony, malinami, płatkami migdałów i bezglutenowymi goframi z wanilią RICOTTOWA OWSIANKA OVERNIGHT /przepis własny/ /1 porcja/ 60 g ekologicznych płatków owsianych gorące mleko kokosowe bio (około 150 ml) 150 g ricotty szczypta soli 1/3 łyżeczki mielonych goździków 2 płaskie łyżki miodu garść malin Płatki zalać gorącym mlekiem do ich poziomu. Odstawić
Poranek na słodkokaszy jaglanej II Mleczne donuty z mozarellą Pączki z fasoli pinto Pączki z ryżem Piernikowe donuty owsiane Herbaciane oponki z kaszy jaglanej Potrójnie migdałowe donuty z pszenicy farro (płaskurki) Bezglutenowe pączki z mąki migdałowej Korzenne donuty owsiane Mini oponki z kaszy jęczmiennej Donuty z ciecierzycy na mleczku kokosowym Wegańskie pączki z kaszy orkiszowej Drożdżowe donuty z ricotty Cukiniowe pączki
Poranek na słodkodająca efektu "krówki - ciągutki". W smaku dość słodki, ale bez dodatku cukru! Dzięki podgrzewaniu składników jedynie do 45 stopni, większość wartości jest zachowana. W dodatku batonik jest wegański i bezglutenowy. * Raw-Food Fruitbar Cocoa Mint Protein - wysokobiałkowy batonik z suszonych owoców. W składzie dominują daktyle, znajdziemy tam też pestki słonecznika, jagody goji, kakao w proszku, białko konopne i moje ulubione
Poranek na słodkolekko podgrzanego soku z baobabu (u mnie firmy Matahi ) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia masło do natłuszczenia kokilki kawałek pokrojonego melona 4 łyżki płatków owsianych (u mnie bezglutenowe) kopiasta łyżeczka masła migdałowego Serek zmiksować z jajkiem, syropem, solą i proszkiem do pieczenia. Płatki owsiane zalać sokiem z baobabu i odstawić do napęcznienia. Następnie połączyć z masą sernikową. Dodać
Poranek na słodkosoczewicy z musem z awokado - kurczaka w pięciu smakach z ryżem - schab w sosie koperkowym - schab w sosie z zielonego pieprzu - potrawkę meksykańską śniadania (wegańskie, bez laktozy i bezglutenowe): - eko jaglankę z maliną i aronią - owsiankę kokosową z jagodami, figami i nasionami chia zupy: - krem grzybowy - krem szpinakowo - brokułowy - krem pomidorowo-paprykowy oraz: - sproszkowaną żurawinę - mieszankę "Owocowy
Poranek na słodkoOWSIANE PANCAKES Z KOKOSEM /przepis własny/ Składniki na ciasto: 35 g (1/4 szklanki) bezglutenowych płatków owsianych (Provena) 35 g (1/4 szklanki) mąki kokosowej ok. 140-170 ml mleczka kokosowego szczypta soli duże jajko 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka suszonej żurawiny łyżka ekologicznej oliwy z oliwek extra virgin (Bio Levante) mała garść pokruszonych w blenderze plastrów kokosa
Poranek na słodkominerałów - zboża nieoczyszczone, pełnoziarniste - wyłącznie niesiarkowane owoce (!) - bez tłuszczów trans, cholesterolu - czekolada bez sztucznej waniliny - tak (!) - duży wybór produktów wegańskich (!) - w ofercie znajdują się również produkty bezglutenowe - bez sztucznych barwników i konserwantów - brak sztucznych wzmacniaczy smaku - bez dodatku cukru - bez dodatku tłuszczu (jedynie pochodzenia naturalnego) Z bogatej oferty firmy skusiłam się na produkty z rożnych serii
Poranek na słodkoserve. Enjoy! Produktów z komosy ryżowej Pauls' Quinoa używam już od dawna. Teraz jednak w ofercie pojawiło się sporo nowości. Wszystkie oczywiście z idealnym w 100% składem, bezglutenowe i przede wszystkim... pyszne! Czy trzeba pisać coś więcej? Jedno z dań na pewno zachowam sobie na wakacyjną podróż, żeby sprawdzić jak sprawdza się "w potrzebie" :) Co najlepsze
Poranek na słodkoniskowęglowodanowych babeczek proteinowych bez glutenu Dr. Almond szczypta soli łyżeczka pasty waniliowej pół dużego banana łyżeczka cukru z kwiatu kokosa 2 jajka 1/2 płaskiej łyżeczki kamienia winnego lub bezglutenowego proszku do pieczenia Wszystkie składniki zmiksować w blenderze na gładką masę, która powinna być puszysta i gęstsza niż na naleśniki. Smażyć na rozgrzanej i natłuszczonej patelni na najmniejszym ogniu
Poranek na słodko