bezglutenowe - 15735 przepisów (strona:472/1049)

Gulasz z boczniaków i cukinii 134

serii zdowego żywienia. Jest to gulasz z boczniaków i cukinii, gzie smak podkręciłam suszonymi pomidorami. Gęstości nadaje mu mieszanka zdrowych pestek i orzechów. Danie zdrowe, bezglutenowe i bardzo szybkie do wykonania. Składniki: • 500 g boczniaków • 1 cebula • 1 cukinia • kilka pomidorów suszonych • sól, pieprz do smaku, zioła prowansalskie • natka pietruszki • 4 łyżki oliwy

To co kocham
Ciasteczka ryżowe 149

dawno, że nie pamiętałam ich smaku. Teraz odkurzyłam przepis, a Monika przygotowała i upiekła ciasto. Ciastka są bardzo smaczne, kruche i co ważne bezglutenowe, więc idealnie pasują do naszej obecnej diety. Składniki: • 2 kleiki ryżowe – po 160 g • 250 masła • 3 jajka • 3/4 szklanki cukru • 1 cukier waniliowy • 3 łyżki wiórek kokosowych

To co kocham
Cukiniowe vegetti z orzechowym sosem 116

Piękne i pyszne warzywne spaghetti czyli vegetti to zdrowa alterantywa dla pszenicznego makaronu, szczególnie dla osób na diecie bezglutenowej. Mogę sobie pozwolić na takie cudeńka dzięki specjalnej strugaczce do warzyw, którą dostałam od siostry Anyi. Zielony aromatyczny sos bardzo dobrze komponuje się z cukinią i pomidorkami koktajlowymi. Jeśli nie lubicie cukinii

To co kocham
Sernik na zimno na kukurydzianym spodzie 157

konsystencję grudkową i utarty z masłem zachowuje swoją grudkowość, co dodaje mu charakteru. Niestandardowy spód z płatków kukurydzianych i migdałowych chrupie podczas jedzenia tworząc zdrową, bezglutenową kruszonkę. Kropka nad i to truskawki w winnej galaretce, a więc tylko dla dorosłych. Oczywiście można przygotować zwykłą, słodką galaretkę, ale miało być niestandardowo

To co kocham
Minipizze na bakłażanie 132

Pizza bezglutenowa bez mąki pszennej? Niektórzy nie wyobrażają sobie takiej pizzy, bo nie ma nic lepszego niż cienki i chrupiący lub gruby i puszysty spód z ciasta drożdżowego. Ale cóż, potrzeba matką wynalazków, szczególnie gdy ma się nietolerancję glutenu. Tak oto powstały minipizzerynki na plastrach bakłażana. Smaczne, sycące i bardzo proste

To co kocham
Sernik z ricotty bez glutenu i jajek 174

Postanowiłam upiec ciasto tylko dla mnie z produktów, które mogę jeść bez ograniczeń i bez spustoszenia w organiźmie. Ciasto jest bezglutenowe, bezjajeczne, z serem ricotta, bo innego jeść nie mogę. Paradoksem jest to, że nie szkodzi mi mleko, śmietana czy jogurt, tylko biały i żółty ser, a ricotta jest robiona z serwatki

To co kocham
Torcik szarlotkowy na fasolowym spodzie 133

delektowałam się kawą z kawałkiem torcika szarlotkowego. Przyznam się Wam również, że niedawno udało mi się upiec ciasto serowo-kakaowe, bez jajek i z mąką bezglutenową. Co w nim było wyjątkowego? Oprócz sera ricotty największy zakalec, jaki w życiu widziałam i jadłam, bo owszem jadłam. A w smaku był przepyszny

To co kocham
Kotlety mięsne z kapustą a’la gołąbki 139

przygotowaniu bo mieszamy tylko wszystkie składniki, bez gotowania kapusty i ryżu. W oryginalnym przepisie  zamiast kaszy jaglanej jest kasza manna, ale chciałam, aby były bezglutenowe. Składniki: • 500 g kapusty • 700 g mięsa mielonego z wieprzowej karkówki • 4 jajka • 7 łyżek ryżu • 7 łyżek kaszy jaglanej lekko zmielonej • 1 marchewka • 1 cebula • 1 łyżka płaska soli

To co kocham
Szarlotka japońska 112

samo dobrze. Najbardziej lubię to zimową porą, gdyż kojarzy się świątecznie ze względu na obecność maku. Lekkie, mokre i w mojej wersji bezglutenowej trochę rozpadające się ze względu na dodatek orzechów zamiast kaszy manny. Składniki: • 200 g masła • 1 szklanka cukru pudru • 5 jajek • 5 jabłek • 1 puszka masy makowej

To co kocham
Sernik z orzechami w miodzie 113

razem udało mi się połączyć sernik z warstwą orzechów w miodzie. Sernik pachnie miodem, chrupie orzechami i powala swoją aksamitnością, a do tego wszystkiego jest bezglutenowy! Mniam! Składniki: • 1 kg sera mielonego • 6 jajek • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 1 cukier wanilinowy Warstwa orzechowa • 1,5 szklanki orzechów włoskich • 1/3 szklanki miodu

To co kocham
Ciastka Blondie 131

ciastka zawierały fasolę i były przy tym bardzo smaczne. Oprócz fasoli w składzie jest też masło orzechowe i syrop klonowy, który można zastąpić miodem. Całkowicie bezglutenowe, bezjajeczne, beznabiałowe – czyli samo zdrowie. Po upieczeniu długo pozostają wilgotne w środku, mają specyficzny, trudny do odgadnięcia smak dla osób niewtajemniczonych. Koleżanka doszukiwała się bakalii, których

To co kocham
Sernik z marcepanem 147

marcepanem, wkruszonym do środka masy serowej i obsypanym kakao. Daje to fajny efekt sernika marmurkowego, zaś dla lubiących marcepan to niewątpliwa gratka smakowa. Sernik jest bezglutenowy i nie za słodki, bo  cukier występuje tylko w postaci mleka skondensowanego i marcepana. Mam jeszcze jeden sernik w zanadrzu i niedługo

To co kocham
Ciasto Trzy Smaki 150

jednym, które długo nie miało nazwy, więc nazywaliśmy je trójkolorowym mazurkiem, chociaż z klasycznym mazurkiem nie miało nic współnego. Odgrzebałam stary przepis i upiekłam ciasto, które jest bezglutenowe, bez dodatku mąki pszennej. Zmniejszyłam też ilość cukru, chociaż i tak wyszło słodkie. Jest trochę pracochłonne, bo to trzy różne ciasta, ale efekt smakowy wynagradza poniesiony trud

To co kocham
Chleb bezglutenowy z ziemniakami 133

Mój drugi bezglutenowy chleb, który upiekłam. Nie mam żadnego doświadczenia z pieczenia chlebów, więc tym bardziej jestem bardzo dumna, że mi wyszedł bez zakalca i nawet urósł, choć może nie aż tak, jak bym chciała. W smaku rewelacja, nie czuć ani ziemniaków, ani mąki gryczanej, krórej jest najwięcej. Chleb jest wilgotny, zwarty

To co kocham
Chleb kukurydziany bezglutenowy 157

Następny chlebek bezglutenowy, który pierwszy raz piekłam. Wydaje mi się, że powinien trochę bardziej urosnąć, ale może to wina mąki kukurydzianej, która jest dość ciężka. W trakcie przygotowywania ładnie urósł, ale potem podczas pieczenia jakby się skurczył. Ważne, że nie ma zakalca, jest smaczny i wilgotny. Doczytałam później w internecie

To co kocham

Proponowane wyszukiwania