kiełbasa - 10546 przepisów (strona:472/704)

Żur ze Zboisk – kuchnia podkarpacka 195

okresie świąt gotuje się żur na zakwasie żytnio-owsianym, którego bazę stanowi wywar na boczku lub żeberkach, a sam żur zabiela się śmietaną i dodaje do niego swojską kiełbasę, boczek i szynkę. Podczas Wigilii podaje się tam żur postny, przygotowany na wywarze z warzyw, a zamiast wędlin, do barszczu dodaje się suszone grzyby. Żur ma lekko kwaśny smak, a aromatu

Trzeci talerz
Comfort food zimą – najlepsze przepisy na zimowe dania 159

każdym przeziębieniem. Idealna sprawa zimą, kiedy potrzebujemy czegoś kwaśnego, ostrego i sycącego na rozgrzewkę. . Składniki: pęczek włoszczyzny na bulion cebula 5 ząbków czosnku 4 ziemniaki 2 kawałki białej kiełbasy po kilka kulek pieprzu i ziela angielskiego kilka listków laurowych pół litra zakwasu na żur mały słoik chrzanu ok 150 g jajko na twardo do dekoracji – 1 na każdą porcję Przepis

Ugotowane pozamiatane
33 propozycje na świąteczne sałatki 17674

Pełny przepis pojawi się po kliknięciu w zdjęcie lub nazwę sałatki. Sałatka cebulowa od Pani Bogusi Sałatka cebulowa II (z czerwonej cebuli) Sałatka królewska Ziemniaczana sałatka z kiełbasą i jabłkiem Kalafiorowo-ziemniaczana sałatka z parówkami Sałatka brokułowa z jajkami – warstwowa Sałatka brokułowa z jajkami i pomidorem Prosta sałatka imprezowa Sałatka brokułowa z fetą Sałatka z szynką, porem, serem

Smaki Na Talerzu
Pizza na cieście francuskim 164

przygotowania pizzy na cieście francuskiej użyjcie dodatków, które lubicie i eksperymentujcie z ich łączeniem Im więcej kombinacji, tym więcej doznań smakowych Smacznego! Zobacz też: Ślimaczki z ciasta francuskiego z kiełbasą i serem Przepis na pizzę na cieście francuskim Drukuj przepis Porcji: 10 Czas gotowania: 30 minut Składniki opakowanie ciasta francuskiego ketchup do posmarowania ciasta 100 g pieczarek kilka plasterków szynki

Kuchnia Bazylii
Surówka z fenkułu – surówka z kopru włoskiego 156

noce, to roślina zdecydowanie ciepłolubna. Jadalnych jest kilka jego części – wysuszone nasiona kopru włoskiego, wykorzystywane jako aromatyczna przyprawa, są jego owocem. Znajdziecie je np. w przepisie na włoską surową kiełbasę . Łodygi i liście kopru włoskiego u dołu rośliny tworzą charakterystyczne zgrubienie potocznie nazwane cebulą – i to jest najsmaczniejsza, poza nasionami, część fenkułu. Młode łodygi można wykorzystać na surówki

Karo in the Kitchen
Tosty francuskie z awokado i jajkiem 243

Tosty francuskie z awokado i jajkiem to zdrowa propozycja na niedzielne śniadanie. Tosty będą z dodatkiem awokado, które dzięki zawartym składnikom odżywczym bardzo pozytywnie wpływa na

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Piątek: Wegetariańska lasagna ze szpinakiem i groszkiem 181

regionu Emilia-Romana, z sosem podobnym do bolońskiego. Znacznie mniejszą sławą cieszy się odmiana neapolitańska, trudniejsza do wykonania, szalenie bogata i ekskluzywna, z pulpecikami mięsno-serowymi i włoską kiełbasą. My zachęcamy Was do pysznej, kremowej, zielonej wegetariańskiej lasagni, której przygotowanie, zamiast godziny, zajmuje 15 minut! Potem do pieca na 40 minut i pyszne, lekkie danie gotowe. Przepis pochodzi z serwisu

Niedzielny kucharz
Radość z gotowania, czyli test patelni WOLL 189

oleju. Smażenie pieczarek. Wszystko bez zarzutu. Pieczarki doskonale smażą się na dużej powierzchni, wówczas nie puszczają wody. Od teraz mam do tego ulubione naczynie:) Przygotowałam również ziemniaczane placuszki z kiełbasą i żółtym serem. Postanowiłam zrobić mały test i część kotlecików usmażyłam na oleju, a część całkowicie beztłuszczowo. Przy smażeniu na oleju zewnętrzna część kotlecików była bardziej chrupiąca, natomiast na zimno

Smaki Na Talerzu
Radość z gotowania, czyli test patelni WOLL 145

oleju. Smażenie pieczarek. Wszystko bez zarzutu. Pieczarki doskonale smażą się na dużej powierzchni, wówczas nie puszczają wody. Od teraz mam do tego ulubione naczynie:) Przygotowałam również ziemniaczane placuszki z kiełbasą i żółtym serem. Postanowiłam zrobić mały test i część kotlecików usmażyłam na oleju, a część całkowicie beztłuszczowo. Przy smażeniu na oleju zewnętrzna część kotlecików była bardziej chrupiąca, natomiast na zimno

Smaki Na Talerzu
Pieczeń z suszonymi grzybami i śliwką z nutą majeranku 212

grzybów oraz śliwek nadaje pieczeni niezwykłego smaku i aromatu. Majeranek dodatkowo podkręca ten smak. U mnie w rodzinie robi się różnego rodzaju roladki pieczenie a nawet domowy pasztet czy kiełbasę. Zawsze przed świętami rodzice wędzą swojskie szynki. Uwielbiam ten zapach i smak. Świąteczny czas to taki wyjątkowy czas! Czas lenistwa, podmuchu mroźnego wiatru, skrzących się w słońcu płatków śniegu, odgłosu

VioletoweKucharzenie
Orzechy w cukrze 212

jarmarku w Luksemburgu i moje uczucia względem tego typu imprez zrobiły się lekko cieplejsze. Piękne stoiska z twórcami i rękodziełem. Zamiast oszukanych oscypków – pyszne sery i dojrzewające kiełbasy, figurki nawiązujące do „Dziadka do orzechów”. Zamiast kwaśnego zapachu ohydnego grzańca – cudowny aromat korzennego piwa i cynamonu. Jabłka, orzechy i karuzele. Stoisko z orzeszkami też było. Atmosfera mi się udzieliła

ladykitchen
LECZO Z MIĘSEM MIELONYM 178

blogu znajdziecie już przepis na  leczo z cukinią i kiełbasą , a dziś mam dla Was inną propozycję. Leczo pełne warzyw, ale wzbogacone o mięso mielone staje się bardziej sycące. Przepyszne, aromatyczne, jednogarnkowe danie w sam raz na zimne dni i wieczory. Można je podać samodzielnie z pieczywem albo np z ryżem lub kaszą. Zazwyczaj gotuję więcej lecza

Zrób to smacznie
Wędlina suszona dojrzewająca a'la salami 311

przygotowanej mieszance przypraw. Zawijamy w gazę lub w pończochę. Związujemy końce i wieszamy w przewiewnym miejscu na haku na minimum 7 dni, czas dojrzewania mielonki można wydłużyć, jeśli wytrzymamy. Kiełbasę kroimy w cienkie plastry

Swojskie jedzonko
Surówka z fenkułu – surówka z kopru włoskiego 295

noce, to roślina zdecydowanie ciepłolubna. Jadalnych jest kilka jego części – wysuszone nasiona kopru włoskiego, wykorzystywane jako aromatyczna przyprawa, są jego owocem. Znajdziecie je np. w przepisie na włoską surową kiełbasę . Łodygi i liście kopru włoskiego u dołu rośliny tworzą charakterystyczne zgrubienie potocznie nazwane cebulą – i to jest najsmaczniejsza, poza nasionami, część fenkułu. Młode łodygi można wykorzystać na surówki

Karo in the Kitchen