bezglutenowe - 15735 przepisów (strona:475/1049)

WEGAŃSKIE KOTLETY Z SOCZEWICY I KASZY JAGLANEJ 144

borowików, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka musztardy, 1 łyżeczka syropu daktylowego, z agawy lub miodu, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka kminku, pół łyżeczki cząbru, 3 łyżki bezglutenowych płatów owsianych. Wykonanie: Cebulę i grzyby kroimy w kostkę, a następnie podduszamy na patelni z 2 ząbkami czosnku. Dodajemy do ugotowanej kaszy i soczewicy. Łączymy z przyprawami, musztardą, syropem

Jeść, by żyć w zdrowiu
WITARIAŃSKIE BABECZKI Z WARZYWAMI 146

mąż kilkadziesiąt razy powtórzył: jakie to dobre, po czym stwierdził, że czas otwierać restaurację z daniami witariańskimi. :-) Składniki na 4 tarty o średnicy 9 cm: ciasto: 1 1/2 szklanki bezglutenowych płatków owsianych, 100 ml filtrowanej wody, 2 łyżki oliwy, szczypta soli. farsz: 2 pomidory, 1/2 cukinii, 1/2 cebuli czerwonej, 3 wielkie liście szpinaku, kilkanaście kaparów, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki

Jeść, by żyć w zdrowiu
CIASTO NA NIEDZIELĘ. KRUCHA TARTA Z RABARBAREM I ŚLIWKAMI (WEGAŃSKA, BEZGLUTENOWA). 129

podwoję ilość owoców ). ciasto: 200g mąki kokosowej, 130g oleju kokosowego, 1 "jajko" z siemienia lnianego (1 łyżka zmielonego siemienia plus 3 łyżki wody), 1/2 szklanki cukru kokosowego, 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia. Wykonanie: Mąkę gryczaną, amarantusową i sól mieszamy. Dodajemy posiekany olej kokosowy i uganiatamy ciasto. Następnie wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Wylepiamy ciastem okrągłą formę. Wkładamy do piekarnika

Jeść, by żyć w zdrowiu
"ŚMIECIOWE" CIASTECZKA MARCHEWKOWO - KOKOSOWE (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE) 97

Polecam, bo są ekspresowe w wykonaniu, tanie i, jak już pisałam, przepyszne! Składniki na 11 ciasteczek: 1 szklanka pulpy z marchewki, 1/2 szklanki pulpy po mleku kokosowym, 1/2 szklanki bezglutenowych płatków owsianych, garść rodzynek, 1 łyżeczka cynamonu, 50 ml rozpuszczonego oleju kokosowego, 1 łyżeczka syropu klonwego, z agawy, cukru kokosowego, itp. (opcjonalnie). Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy. Następnie formujemy ciasteczka

Jeść, by żyć w zdrowiu
PANIEROWANE KOTLETY Z PATISONA (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE) 183

łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego, 1 łyżeczka ekologicznego czosnku w proszku, 1/2 łyżeczki curry, 1/4 łyżeczki chilli, 3/4 szklanki wody, sezam, pestki dyni i/lub płatki owsiane bezglutenowe do obtoczenia. Wykonanie: Patisona myjemy, obieramy i kroimy na plastry o grubości 1 cm. Wycinamy miąższ z każdego plasterka. Tak przygotowanego patisona podgotowywujemy przez kilka minut. Mąki mieszamy wraz z przyprawami

Jeść, by żyć w zdrowiu
ENERGETYCZNE BATONIKI Z KAROBOWĄ POLEWĄ (RAW, WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE) 162

Przedstawiam trochę inny flapjack: taki zdrowszy, taki wegański, bezglutenowy i pyszny. W zasadzie to tylko z wyglądu przypomina flapjacka, bowiem w moim batoniku brak płatków owsianych (składnika numer jeden dla flapjack'a). Zastępują je nasiona słonecznika, które w połączeniu z płatkami kokosowymi, owocami dzikiej róży i daktylami tworzą nieziemsko smaczny batonik urzekający każdego! Wśród składników moich batoników na szczególne uznanie

Jeść, by żyć w zdrowiu
SUROWA GRANOLA PEŁNA ZDROWIA 184

Składniki na 10 porcji: 3/4 szklanki migdałów, 3/4 szklanki orzechów włoskich, 3/4 szklanki kaszy gryczanej niepalonej, 1/2 szklanki sezamu, 1/2 szklanki siemienia lnianego, 1/2 szklanki nasion konopi, 1 szklanka bezglutenowych płatków owsianych, 1/4 szklanki syropu klonowego, daktylowego lub innego słodzika, 1/2 łyżki cynamonu, 2 łyżki wanilii w proszku, 1/2 łyżeczki soli, 1 szklanka suszonych malin (opcjonalnie). Wykonanie: Wszystkie orzechy

Jeść, by żyć w zdrowiu
GULASZ Z PLACKAMI Z KASZY GRYCZANEJ 206

bardzo dobrze na krwioobieg,gdzie nie pozwala zagnieździć się płytkom złego cholesterolu co chroni nas przed zawałem serca czy mózgu,zapobiega też cukrzycy.Mogą ją jeść osoby na diecie bezglutenowej bo kasza gryczana jest  dla takich też osób ,bo nie powoduje alergii.Podajemy na sypko do zrazów,kotletów i pieczeni,faszerowaniu drobiu i kaszanki.Kaszę gryczaną gotujemy na wodzie

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Bezglutenowy chleb drożdżowy z ziarnami i orzechami 133

przygotowaniu. Najwięcej czasu pochłania wyrastanie ciasta i pieczenia ale to nie absorbuje to naszej uwagi. Możemy więc nastawić ciasto i zająć się czymkolwiek innym. Chleb przygotowany na bazie mąk bezglutenowych z duża ilością nasion. Świetny dla osób dbających o dietę!   Składniki: (na blachę keksówkę) 200 g mąki ryżowej 200 g mąki jaglanej 100 g mąki owsianej 3 łyżki siemienia

Pyry na Gaz
Jedliście kiedyś geranium...? Panna cotta 155

jego dodatkiem. Padło na pannę cottę - deser prosty i uniwersalny, gdzie to właśnie dodatki bez problemu mogą grać pierwsze skrzypce. Nie bez znaczenia był fakt, że akurat potrzebowałam deseru bezglutenowego, a nie miałam czasu wymyślać bardziej skomplikowanych ciast. Żeby nie było nudno, dodałam na wierzch kwaskowaty mus porzeczkowy. Następnym razem zamiast białych, użyłabym porzeczek czarnych - dla kontrastu kolorystycznego. Tutaj bowiem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Placki ziemniaczane z pikantnym twarożkiem i warzywami. 152

maila z zapytaniem po co tak, nie lepiej dodać mąki? Można dodać, ale to już nie będą czyste placki ziemniaczane, to raz. A dwa takie placki są czystą potrawą bezglutenową i jest jeszcze trzeci bardzo ważny powód....takie placki nie pryskają przy smażeniu. Jak dla mnie pierwszy i trzeci powód są najważniejsze. Odsączone ziemniaki wkładamy do miski, dodajemy przyprawy

Dieta moja pasja
Burger z ciecierzycy 118

oraz kilka podstawowych warzyw, jakimi są pomidor, ogórek i czerwona cebula. Rewelacyjne połączenie, wszystko ze sobą świetnie grało. Przy okazji wizyty w Kauflandzie natrafiłem na bułkę tartą chrupiącą i bezglutenową w jednym. W składzie mąka z kukurydzy i ciecierzycy, więc nie mogłem nie skorzystać… porwałem paczkę z zamiarem użycia do burgerów. Ty oczywiście możesz użyć zwykłej bułki tartej

Blendman
Wegański makaron z serem - zdrowo i bezglutenowo :) 144

jest bardzo dobry - kremowy, słodki, jakby maślano-serowy - pycha! I nawet szybko się robi :)  Więcej o Bio-Kraina TUTAJ :)  Składniki (ok. 3 porcje): 250 g makaronu ryżowego bezglutenowego (Bio-Kraina) 1/2 średniej dyni Hokkaido  1 duża cebula  2 ząbki czosnku  1 łyżka oleju kokosowego  50 g nerkowców  200 ml śmietany owsianej (Bio-Kraina

Zdrowie na języku :P
Brownie jaglane z batatem, melisą i cytrynową nutą (bez mąki) 120

chciała i musiała zostać zrealizowana ;) efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania - doskonale wilgotne, rozpływające się w ustach i idealnie słodkie brownie z kaszy jaglanej! Poezja smaku! Mój pierwszy bezglutenowy wypiek, który miał na celu wypróbowanie nieco innej, może minimalnie zdrowszej (bo bez mąki, z olejem kokosowym zamiast masła czy margaryny, ale jednak z nutellą;)) wersji ciasta. Tak przygotowane z dbałością ciasto

Kolorowy Przepisownik

Proponowane wyszukiwania