Wołowina Bourguignon 219Tym razem mamy dla Was propozycję z kuchni francuskiej, a jest nią wołowina bourguignon (wołowina po burgundzku). Oczywiście przy tak dobrej kuchni nie
Kuchenne Wariacje
OWSIANKA Z MANGO 168wszystkimi ulubionymi owocami :) U mnie w wersji z wodą, ale jeśli Ty tolerujesz mleko, to śmiało możesz dokonać zamiany. Składniki na jedną porcję 4 łyżki płatków owsianych bezglutenowych 1/2 dojrzałego mango 1 szklanka wody kilka ulubionych orzechów żurawina kokos do posypania 1 łyczka miodu Przygotowanie Do garnuszka z wodą dodaj płatki
Kukuleczki
Tapioka z wiśniami 228serii bardziej kalorycznych słodkości coś dla dbających o linię, ale nie wyrzekających się deserów. Dzisiaj deser bezglutenowy i mniej kaloryczny. Tapiokę znacie już z moich wpisów ( np.tu ) komu posmakowała niech wypróbuje i ten przepis. TAPIOKA z WIŚNIAMI Składniki: (na 2 porcje) 1 szklanka drobnej tapioki 0,7 l mleka (może być roślinne) cukier wiśnie drylowane lub świeże płatki
Bon appetit mon amie
KOTLETY MIELONE W WIOSENNEJ ODSŁONIE, BEZGLUTENOWE 231ziemniaczki z koperkiem, duszona młoda kapusta lub gotowana i pyszny obiad gotowy. Z podanych ilości uformowałam 22 średniej wielkości klopsy. Tradycyjnie już od kilku lat moje mielone są bezglutenowe, nie dodaję do nich ani bułki tartej ani moczonej w wodzie. Takie są najlepsze. Przygotowuję od razu większą ilość, część zjadamy na obiad, część pozostaje jako dodatek do chleba. Składniki
Smaczne Zdrowe
Tajskie zielone curry z kurczakiem i warzywami 367Jeżeli lubicie tajską kuchnię to to danie jest właśnie dla Was – lekkie i bardzo pyszne – zielone curry z kurczakiem i warzywami
Kuchenne Wariacje
Crumble bezglutenowe z jaglanką, rabarbarem i truskawkami 191zdrowe śniadanie rodem z Wysp Brytyjskich. Raz na jakiś czas warto odrzucić nudne płatki śniadaniowe i podać pyszne, ciepłe, zapiekane owoce pod kruszonką. Jeśli dodamy, że to będzie śniadanie bezglutenowe to tym bardziej warto. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Bezy z bitą śmietaną i owocami (gluten-free) 245Bardzo łatwe w wykonaniu beziki podane z bitą śmietaną i owocami. Pyszności <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na 7-8 bezików: 4 białka z
My Culinary Art
Sernik kokosowo-limonkowy (gluten-free) 309Pyszny, subtelny w smaku sernik kokosowo-limonkowy. Mniam <3 Sernik przygotowany jest na budyniach, czyli na mące ziemniaczanej i nie posiada spodu, więc idealnie nadaje
My Culinary Art
Szpinakowe naleśniki z ryżem waniliowym na musie truskawkowym 194obróbce Ryż Pełnoziarnisty Uncle Ben’s® nie wymaga długiego gotowania. Potrzebujesz tylko 10 minut, by uzyskać smaczne i pełnowartościowe danie. Produkt nie zawiera składników genetycznie modyfikowanych i jest naturalnie bezglutenowy. Ryż Pełnoziarnisty Uncle Ben’s® dostępny jest w praktycznych, najwyższej jakości torebkach, z wygodnym uchwytem i łatwym otwieraniem. Torebka ryżu Pełnoziarnistego Uncle Ben’s® ma “zimne rogi” dające możliwość wyjęcia
Codzienna kuchnia niecodzienna
Domowa kostka rosołowa – warzywna 177lodu”. Wtedy własnie uzyskasz formę kostek rosołowych Ja uwielbiam smak sosu sojowego, dlatego też dodałem go w przepisie. Jeśli jednak nie przepadasz za nim lub chcesz zrobić wersję bezglutenową, dodaj po prostu soli (kamienna lub ewentualnie himalajska). Zamiast 250-300ml sosu sojowego daj 200g soli. I teraz pewnie najważniejsze pytanie… ile go używać na litr bulionu? Kwestia
Blendman
Ciasteczka owsiane z otrębami i książka Andrzeja Polana „Doradca Smaku 3” 294sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Kilburn . Ciasteczka owsiane z otrębami bez mąki Składniki: 160g cukru trzcinowego 50g miękkiego masła 2 jajka 120g płatków owsianych (w wersji bezglutenowej używamy płatków owsianych oznaczonych „bez glutenu,” można je dostać w sklepach ze zdrową żywnością) 50g płatków migdałowych (lub migdałów w słupkach) 3-4 łyżki otrąb owsianych 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
Mała Cukierenka
Domowy paprykarz z dorszem 268mieszamy i wstawiamy do lodówki na godzinę. Jeżeli paprykarz będzie za suchy można dodać kilka łyżek wody. Domowy paprykarz podajemy z ulubionym pieczywem. Ryżu nie powinno zabraknąć w diecie bezglutenowej i osób dbających o linię, ponieważ dodaje energii i daje uczucie sytości. Dzięki zawartości potasu ryż reguluje ciśnienie krwi. Obecność magnezu sprawia, że działa kojąco na nerwy i poprawia koncentrację
My Chcemy Jeść
Tartine bread Ch. Robertsona w majowej piekarni 230uformować w bochenek, wilgotną ściereczką i zostawić na 20-30 min. Koszyk do wyrastania chleba (może być durszlak, wyłożony wilgotną ściereczką) wysypać mąką (najlepiej z manioku lub ryżową - białą bezglutenową). Delikatnie przenieść ciasto chlebowe do koszyka, spodem do góry. Przykryć rogami ściereczki i zostawić w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia na ok. 3-4 godziny lub w lodówce
Weekendy w domu i ogrodzie