wszędzie – zarówno na śniadanie, jak i deser czy też przekąskę. Obsypane cukrem pudrem czy też zanurzone w czekoladzie – zawsze smakują obłędnie! Ostatnio jedliśmy te Zakręcone Churros – bezglutenowe , a dziś mam dla Was ich oryginalną wersję! Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 100 g * mleko – 125 ml * cukier – 1 łyżka * duże jajko
Ostra na SłodkoKolejny pyszny obiad w stylu azjatyckim bezglutenowy, ale nie tylko dla osób z tą dietą, bo każdy może sobie go zrobić i nie musi robić tego dania tak rygorystycznie. Zainspirował mnie znowu Facet i kuchnia , aczkolwiek podobne dania zdarza mi się robić, jednak bardziej rozbudowane. Tutaj minimalizm składników daje pyszny efekt. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPrzypomniało mi się, jak piekłam marchewkowo- cieciorkowe ciastka.. Zatęskniłam za smakiem marchewkowej słodyczy i uznałam, że muszę coś przygotować, aczkolwiek postanowiłam wymyślić coś nowego. Tak powstało bezglutenowe ciasto marchewkowe! Niesamowicie smaczne i odpowiednie dla bezglutenowców. SKŁADNIKI: dwie małe marchewki 5 łyżek kaszy jaglanej 2 łyżki jogurtu naturalnego białko jajka 2 łyżki rodzynek 2 garście obranych orzeszków ziemnych łyżeczka
healthy dreamsWegańskie, bezglutenowe ciasteczka, przypominają wszelkie amarantuski, jednak ich skład nie jest nam obcy i mamy pewność, że są w 100% zdrowe! Posmak amarantusa gwarantuje ciasteczkom wyrazisty smak, daktyle nadają słodkości, a masło orzechowe i migdały zwieńczają całość w idealnie zgraną kompozycję. Istnieją lepsze ciasteczka, które mogą być naszym "grzeszkiem" pomiędzy posiłkami ? Planowałam iść na pierwszej lekcji do lekarza na bilans
healthy dreamsPIECZENIA. Quinoa, pewnie dobrze znana każdemu z nas świetnie się spisała jako składnik nadzienia. Persymona wydobyła z niej wszelkie walory smakowe, dodając odrobinę słodyczy. Spód z płatków jaglanych, równie bezglutenowy. Z pomocą przyszedł banan, który pełnił funkcję sklejacza i dosładzacza. Istne niebo w ... Buzi ;] Upragniony weekendzie witaj! Planuję spędzić cię jak najproduktywniej ;D SKŁADNIKI: SPÓD: szklanka płatków jaglanej banan łyżeczka
healthy dreamszaletą jest fakt, że możemy mieszać dosłownie wszystko co zapragniemy, co pozwala nam odkrywać coraz to nowsze smaki. Dzisiaj postawiłam na coś MOCNO słodkiego, jednak bezcukrowego, orzechowego a zarazem bezglutenowego. Efekt? Szalejące ze szczęścia podniebienie! Jutro czeka mnie kolosalny sprawdzian z biologii, trzymajcie kciuki! SKŁADNIKI: 1/2 kaki (persymony) 2 świeże daktyle/ ew. suszone 3 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki płatków
healthy dreamsznam, zakładam jednak, że winą wszystkiego jest/był jej brak walorów estetycznych. Próbując przełamać swoją niechęć do tego dania, postanowiłam zaryzykować i zrobić swoją wersję kutii. Wegańską, bezglutenową, pełną bakalii- czyli jak dla mnie idealną! Wszelkie niechęci, którymi darzyłam ową słodycz, rozwiały się wraz z pierwszym zetknięciem się jej z moimi kubkami smakowymi. Jutro czeka mnie dzień spędzony
healthy dreamsZapewne w większości tak... Na szczęście ktoś wymyślił kawę zbożową, jedną ze zdrowszych kaw, przeznaczoną nawet dla najmłodszych. Aby dać odrobinę radości małym pociechom, możemy zaserwować im taki pyszny bezglutenowy deserek. Świadomość, że jedzą tą niedozwoloną rzecz, sprawi im wiele satysfakcji, a nam pewność, że zawartość podanej dziecku miseczki budyniu, jest skarbnicą zdrowia. Dla nas również może być to zamiennik
healthy dreamsDzisiaj mamy dla Was przepis na pyszną, aromatyczną i rozgrzewającą zupę z pieczonych pomidorów z soczewicą z książki Katie Quinn Davies „WHAT KATIE
Kuchenne Wariacjeprzy pomocy malaksera, blendera lub młynka do kawy. Brzoskwinie odcedzić z syropu, przekroić wzdłuż na mniejsze części. Prostokątną formę do pieczenia delikatnie natłuścić, oprószyć płatkami jaglanymi lub innym, bezglutenowym zamiennikiem. Wyłożyć równomiernie kawałki brzoskwiń. W jednej misce wymieszać mąkę jaglaną, proszek budyniowy, cukier wanilinowy, cukier puder, proszek do pieczenia i sodę. Dodać zmiksowane wcześniej banany i mleko. Wszystkie składniki
Kuchnia EllieMięso drobiowe jest mięsem dietetycznym, zaspokajającym wymagania osób pozostających na diecie bezglutenowej oraz preferujących produkty o niskiej zawartości tłuszczu. Jest lekkostrawne i łatwo przyswajalne. To najbardziej odżywcze mięso, charakteryzujące się jednocześnie wysoką zawartością białka, ale niską zawartością tłuszczu i cholesterolu.Trudno sobie chyba wyobrazić inny produkt, który dawałby naszym kulinarnym umiejętnościom tak wielkie pole do popisu. Drób może być gotowany, pieczony
mojewypiekiinietylkoPlacki ryżowe. Najzwyklejsze i najprostsze, a jednak najlepsze. bezglutenowe pancakes /placki/ z mąki ryżowej; jogurt naturalny i jagody Przepis: własny / 1-2 porcje - 4 duże placki / 40 g mąki ryżowej 10 g mąki ziemniaczanej 2 szczypty sody oczyszczonej mała szczypta soli i duża cukru jajko około 50 ml jogurtu naturalnego Wszystkie składniki na placuszki wymieszać w misce. Rozgrzać patelnie
tost z dżemempersymony~ PRZEPIS /1 porcja/ ~40g mąki - u mnie pół na pół ryżowa i gryczana ~15g łupin babki jajowatej Kuchnie Świata ~10g kakao ~60-80ml mleka roslinnego ~1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia ~cukier/stevia do smaku Łączymy mąkę, babkę jajowatą, kakao, cukier/stevię i proszek do pieczenia. Dolewamy mleko i dokładnie łączymy składniki. Rozgrzewamy patelnie i lekko ją natłuszczamy. Wykładamy
breakfast of dreamsdużych jaj - 300g masła - 50g mielonych migdałów - 200g ksylitolu lub cukru - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią lub cukier waniliowy - 2 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie domowy, bezglutenowy ) - 1 łyżka kakao - 1 łyżka wody lub mleka W misie miksera utrzeć jajka z ksylitolem i ksylitolem z wanilią na puszystą, jasną masę. W tym czasie w rondelku roztopić masło
Smaczne Zdrowechcielibyście spróbować delikatnej zupy rybnej, to mam dla was sposób. Delikatna zupa rybna dla tych, którzy nie lubią intensywnego, rybnego wywaru. Z dużą ilością warzyw, łososiem i dorszem. Bezglutenowa i dietetyczna. Potrzebujemy: ½ brokuła świeżego kilka różyczek kalafiora dwie marchewki ½ selera 2 ziemniaki 1 pietruszkę 1 kalarepę 2 gałązki selera naciowego 2 opalone na czarno cebule 1/2 cukinii 2 listki laurowe
ladykitchen