słodkie desery). Do zagęszczenia mąka owsiana, bo taka mi w ręce wpadła jako pierwsza z paczki od firmy Kubara. Dodatek mleka, jest podyktowany stopniem ugotowania kaszy. Wyszły pyszne i bezglutenowe kuleczki, które najlepiej smakują jedzone schłodzone (z lodówki). Składniki: Kasza jaglana – 200g (ugotowanej) Daktyle – 100g Cytryna – 1 duża Wanilia – 1 łyżeczka Syrop ryżowy – do smaku
BlendmanProste i pyszne ciasto z bezglutenowej mąki gryczanej. Składniki: 20 dag masła 20 dag cukru 10 dag mąki gryczanej 10 dag orzechów włoskich 4 jajka Wykonanie: Masło przełożyć do miski, dodać cukier, jedno żółtko i utrzeć na białą masę. Dodawać po jednym żółtku i po łyżce mąki cały czas ucierając. Następnie wymieszać ze sztywno ubitą pianą z białek i posiekanymi
Tradycyjna Kuchniamasła orzechowego z kawałkami orzechów dopełniają smaku. Jest po prostu przepyszna! Składniki (1 porcja): 40 g płatków owsianych 200 ml mleka 1 łyżeczka budyniu waniliowego (użyłam eco, bezglutenowego) 1/3 łyżeczki stewii 3 truskawki 1 łyżeczka masła orzechowego crunchy Przygotowanie: Płatki owsiane zalej małą ilością wrzątku i odstaw do napęcznienia na ok. 5 minut. Zagotuj mleko
Zdrowie na języku :Pprzygotowania: ok 10 min Serwowanie: 12 placuszków Składniki: 3 średnie ziemniaki 1 cukinia szczypta soli zamienniki 2 jaj 2 ząbki czosnku 1 szalotkę 3 łyżki mąki Shar bezglutenowej (z kwiatkiem) listki oberwane z pół pęczka tymianku świeżo mielony pieprz do smaku - płatki chilli olej kokosowy do smażenia 1/2 opakowania serka koziego (Turek lub inny aksamitny) 3 łyżki wody
Lajtkraft food intolerancemożesz zastąpić cytryny limetkami lub pomarańczami. Składniki na tortownicę max 26 cm : 200 g mielonych migdałów 200 g mąki kukurydzianej 150 g brązowego cukru 2 cytryny 1 banan łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia Przygotowanie: Dokładnie wyszoruj cytryny, wyparz gorącą wodą i ugotuj do miękkości- trwa to około godzinę. Po ugotowaniu pozbądź się pestek. W dużej misce zblenduj na gładką masę
greenscarfDla smakoszy rybek mamy dziś grilowanego jesiotra w sosie pomidorowo-kokosowym z dodatkiem komosy ryżowej (guinoa). Pyszne i aromatyczne danie :) Składniki na grilowanego
Kuchenne Wariacjewarzyw), ja swoją przygotowuję bez żadnego wywaru (można oczywiście przygotować na bulionie), tylko z dodatkiem oleju kokosowego, który nadaje zupie orientalnego posmaku. Jest więc dodatkowo także wegańska i bezglutenowa. Tak bardzo zauroczyła mnie swym smakiem, że zagościła nie tylko jako danie obiadowe, ale także świetnie sprawdziła się na dietetyczną, warzywną kolację. Z podanych ilości wychodzi garnek ok.3,5l pysznej
Smaczne ZdrowePyszna, pełna aromatu zdrowa zupa, przygotowana w dwóch wersjach z makaronem shirataki i z nudlami z cukinii. Makaron z cukini jest bardzo nisko kaloryczny, zdrowy a przede wszystkim bezglutenowy. O makaronie shirtaki pisałem tutaj przy okazji sałatki do pracy, przypomnę tylko, że ma 0 kcal i bardzo dobrze imituje prawdziwy makaron. Do środka naszego słoika możemy dodać nasze ulubione
PaleoLifesobie przygotować w ciągu roku, gdy najdzie nas ochota na talerz żurku, bez martwienia się, że jemy niezdrowo i tłusto. Jest prosty i delikatny w smaku. I najważniejsze, że bezglutenowy. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikCiasteczka są banalnie proste w przygotowaniu. Ja upiekłam je przy okazji innych wypieków, bo na 15 minut nie opłaca się włączać piekarnika :). Ciasteczka są bezglutenowe. Polecam je wykonać z własnego masła orzechowego ! Na pewno od masła jakiego użyjemy będzie zależała konsystencja ciasteczek. Dla kogo: dla unikających mąki pszennej dla fanów masła orzechowego dla kochających ciasteczka Składniki: szklanka masła orzechowego - może
Mania Wypiekaniałyżeczki soli 2 łyżeczki gumy ksantanowej Nadzienie wegetarianskie: 1 kostka tofu 1 łyżka oliwy do smażenia 2 cebule szalotki 3 ząbki czosnku 3 łyżki sosu sojowego bezglutenowego 1/2 szklanki świeżej drobno posiekanej pietruszki zielonej 2 łyżki startego imbiru 1/3 szklanki grzybów mun 1 łyżeczka oleju sezamowego Sos: 1/4 szklanki sosu sojowego 2 łyżki syropu klonowego lub z Agawy
Lajtkraft food intolerancezwód świata, niż rześkie i wiosenne budzenie się do życia. W tym przypadku sprawdziły się placki. Placki z cukinii, z dodatkiem ziół i białego sera. Niestety ani wegańskie, ani bezglutenowe. Jak ktoś kreatywny to zamieni mąkę i znajdzie zastępstwa dla jajek i sera i też będzie ślicznie. Z podanych składników wyszło około 32 placków, zjadło to siedem osób. Jeśli
ladykitchendodatkiem brzoskwiń to idealne połączenie egzotycznych smaków. Tapioka to małe białe kuleczki, po ugotowaniu robią się przezroczyste i robi się z nich budyń! Jest to produkt skrobiowy, bezglutenowy, bezsmakowy i lekkostrawny. Składniki na 4 porcje: 3/4 szklanki tapioki (perełki duże) 400 ml mleka 165 ml mleka kokosowego (mała puszka) 2 łyżki cukru trzcinowego 4 brzoskwinie z puszki
Alutka-GotujeWitajcie :) Dzisiaj ma dla Was pyszne naleśniki z bezglutenowej mąki kasztanowej i mąki Teff firmy Incola . Pewnie jesteście ciekawi co to za mąka Teff, a więc jest ona zrobiona z miłki abisyńskiej i pochodzi z Etiopi. Powiem Wam że takie naleśniki są przepyszne a przede wszystkim zdrowe, polecam szczególnie alergikom. Naleśniki podałam z serkiem i jogurtem malinowym
Sama słodycz i szczypta chiliwarzywami i sosem pomidorowym podanym z wyśmienitym makaronem fusilli tricolore Incola. Danie jest bardzo pyszne z nutką aromatycznych ziół i czosnku . Makarony Incola polecam szczególnie osobom na diecie bezglutenowej . Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 3oo g makaronu fusilli tricolore Incola 700 g pomidorów w sosie z puszki 600 g piersi z indyka 4 duże pieczarki 1 duża cebula 2 duże
Sama słodycz i szczypta chili