przepis na granolę jest tak naprawdę do siebie podobny, ale jednak dzięki dodatkom różni się od siebie w smaku. Potrzebne składniki: 1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych 1 szklanka płatków jaglanych 1/3 szklanki lnu 1 szklanka słonecznika 1 szklanka migdałów 1 szklanka orzechów włoskich 1/3 szklanki babki płesznik 2 szklanki upieczonej i zmiksowanej
Łycha smakówNamięka, staje się przezroczysta i zwiększa swą objętość po ugotowaniu. Zasmakuje każdemu, kto lubi jeść budynie i mleczne kremy. Ponadto pudding z tapioki będzie idealny dla osób na diecie bezglutenowej jak i lekko strawnej. Składniki: 1/2 szklanki tapioki (wagowo 90 g) 2 szklanki mleka 1 łyżeczka cukru z wanilią 2 łyżki cukru, np. brązowego truskawki mrożone Tapiokę zalać
UgotowaćBrałam udział warsztatach kulinarnych , gdzie dowiedziałam się m. in. jak zrobić popcorn z kaszy gryczanej, czy pesto z czerwonej kapusty. 7. Poeksperymentowałam w kuchni, przygotowałam sporo przepisów wegańskich , bezglutenowych , bezlaktozowych . 8. Pierszy raz w życiu upiekłam sama chleb , bułki i drożdżówki . 9. Odkryłam nowe produkty, w których się zakochałam: mąka kasztanowa , quinoa , tapioka. 10. Spóbowałam egzotycznych owoców, takich
Zawsze głodna!mnie kandyzowane owoce i myślałam jak je wykorzystać. Oto przepis, który Wam w tym pomoże. Dla kogo: dla tych, którzy myślą nad wykorzystaniem zamrożonych białek dla szukających bezglutenowych przysmaków dla fanów makaroników w każdej postaci Składniki: 3 białka jajek (najlepiej dużych) szklanka zmielonych migdałów (ok. 170g) 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki grubo posiekanego kandyzowanego ananasa 2/3 szklanki
Mania Wypiekaniacoś nowego. Kilka magicznych składników i mamy szybki, pożywny i smaczny obiad. U mnie tym magicznym składnikiem był wysmażony chudy boczek z dodatkiem cebuli i czosnku. Możemy przygotować te bezglutenowe kotlety również w wersji wegetariańskiej, wówczas proponuję zamiast boczku dodać wędzoną paprykę oraz zamiast zwykłej cebuli-czerwoną, uzyskamy podobny efekt. W pierwszej wersji otrzymałam ok.10 sztuk, w drugiej miałam
Smaczne ZdroweZawsze przy opisywaniu książek robimy z nich również jeden przepis (czasami więcej :) ). Chcemy się przekonać czy przedstawiane przepisy faktycznie wyjdą tak
Kuchenne Wariacjemalinowy mus, który przyrządziłam na urodziny syna. Lekki tort bez ciężkich maślanych kremów, ale nie ma co się łudzić równie kaloryczny jak każdy tort. Tort na czekoladowo kokosowym spodzie, bezglutenowym. Mus malinowy przyrządziłam z dodatkiem mango. Polecam również zrobić domową malinową galaretkę.Tort malinowy mus łątwo się kroi. Owocowy mus jest delikatny jak pianka i bardzo orzeźwiający. Pyszny
codojedzeniacukru trzcinowego nierafinowanego 12 dag miękkiego masła 4 łyżki płynnego miodu – u mnie nawłociowy 10 dag suchej kaszki kukurydzianej 1 łyżka mielonego złocistego siemienia lnianego 0,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 4 duże jajka szczypta soli 5 dag suszonej żurawiny 5 dag rodzynek 10 dag łuskanych orzechów laskowych 40 dag jabłek startych na dużych
Kuchenne zapiski Edytycoś spadnie na podłogę. Składniki (propozycje): pieczywo (chleb, bułki, bagietki, pumpernikiel) krakersy lub suche pieczywo liście cykorii belgijskiej (mogą być blatami kanapek dla gości, którzy muszą stosować dietę bezglutenową) sałata pomidorki koktajlowe rzodkiewki papryka żółta i czerwona ogórki konserwowe jajka ugotowane na twardo wędlina (np. szynka lub polędwica) cienkie kabanosy łosoś wędzony serek naturalny lub naturalny z dodatkami pasta
Weekendy w domu i ogrodziebyła moja pierwsza próba przygotowania pizzy w wersji bezglutenowej. Jakie było moje ogromne zaskoczenie i tym samym zadowolenie, że wyszła w pełni udana! Jest przesmaczna! Jak nigdy skusiłam się na dwa kawałki :D Spód pięknie wyrósł, w środku był puszysty i mięciutki, a na zewnątrz chrupiący, a więc dla mnie idealny :) A smak - lepszy od niejednej pizzy glutenowej, bardziej kruchy
Zdrowie na języku :Pdziałalnością kuchenną, ba, sama myśl o tym napawa mnie niepokojem. Co zrobić? Jak nakarmić spragnionych słodkości i się nie narobić? Jest sposób – ciasto czekoladowe wzbogacone aromatem pomarańczy. Bez mąki, bezglutenowe, więc przy okazji pokazujemy, że nie tylko pieczemy cudowne ciasta, ale znamy się na trendach. Ciasto banalnie proste i genialne w smaku. Potrzebujemy: 300 g czekolady
ladykitchenJest mnóstwo zwolenników kromki ze smalcem, ale nie da się ukryć, że najlepszy jest taki domowy :) Przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane, a
Kuchenne Wariacjeśrodku są wilgotne niczym masa makowa w makowcu albo marcepan... ciasto musi niestety leżakować ale jeśli dziś je zagnieciecie jutro będziecie piec :) Przepis pochodzi z bloga Pistachio . Bezglutenowe niemieckie pierniczki (Elisenlebkuchen) 235 g cukru 3 jajka (po 55 g każde) 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/8 łyżeczki mielonej kolendry 1/8 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1/8 łyżeczki świeżo
Dzieje kuchennej WiewióryCiasto bez mąki? Czemu nie! Idealne dla osób będących na diecie bezglutenowej. Jeśli chcecie zrobić je w wersji świątecznej - dodajcie łyżeczkę przyprawy do piernika - będzie obłędne :) Do tego kubek gorącej kawy i można się delektować dobrym i wilgotnym kakaowym kawałkiem ciasta :) Ciasto jest dobre dla wegetarian i wegan. Skladniki: - 1 puszka czerwonej fasoli - 2 jajka lub 2 banany
CookYourself