bezglutenowe - 15735 przepisów (strona:502/1049)

PANCAKE KOKOSOWE Z MUSEM MANGO I ORZECHAMI – bezglutenowe 199

błonnika i białka, wapnia, cynku, magnezu oraz antyoksydantów. Reguluje poziom cukru we krwi, a także nie zawiera glutenu, dzięki czemu wypieki świetnie nadają się dla osób będących na diecie bezglutenowej. Placuszki z mąki kokosowej są lekkie, dietetyczne, a przy tym niesamowicie aromatyczne i smaczne! Od kiedy zaczęłam korzystać mąki kokosowej na stałe włączyłam je do swojej diety

Ostra na Słodko
Jak przygotować zakwas chlebowy dla znajomych? 171

piec ok. 1,5 godziny (do suchego patyczka). Zaraz po wyjęciu chleba usunąć papier. Odłożyć chleb do całkowitego ostygnięcia. ------- Podobne: Pierwszy zakwas chlebowy Chleb pszenno-żytni na zakwasie Bezglutenowy zakwas chlebowy

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka z soczewicą, granatem i miętą 239

Sałatka z soczewicą, granatem i miętą powstała podczas bezglutenowych warsztatów z marką Inka w Garze Jakubiaka. Była dodatkiem do filetów z pstrąga. Polecam, bo jest naprawdę pyszna i orzeźwiająca.     Składniki: 200 g ugotowanej zielonej soczewicy 200 g ugotowanej czerwonej soczewicy 4 czerwone cebule 2 czerwone papryki 1 granat pęczek mięty opakowanie sera feta sok z 2 limonek sól

Pasja Smaku
Wytrawne muffinki z wędzonym łososiem, kaparami i serkiem ricotta 264

prostej sałatki, zapewniły nam zastrzyk energii na cały dzień :) Zamiast mąki pszennej użyliśmy orkiszowej i jaglanej. W ten sposób obniżyliśmy zawartość glutenu w babeczkach. Jeśli chcielibyście przygotować babeczki całkowicie bezglutenowe, to użyjcie tylko mąki jaglanej :) Jedna taka babeczka dostarcza około 188 kalorii, 8,4 g białka, 7,5 g tłuszczu, 22,4 g węglowodanów oraz 2,2 g błonnika pokarmowego

W kuchni Katie
Cukinie zapiekane z soczewicą i porami 208

Dzisiaj mamy dla Was przepis z recenzowanej książki „Facei i Kuchnia – smacznie, kreatywnie i bez glutenu” a są nim cukinie zapiekane z soczewicą

Kuchenne Wariacje
Roladka z kurczaka na puree z dyni 202

Dzisiaj przedstawiamy Wam przepis na danie, które było wykonane podczas kulinarnych rozgrywek blogerów czyli roladkę z kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej z jabłkiem i morelą na puree

Kuchenne Wariacje
JESIENNA ZUPA GRZYBOWA 214

kilka obiadów się załapaliśmy. Dzisiaj polecam Wam pyszną, domową zupę grzybową, na bazie świeżych grzybów leśnych i suszonych (na szczęście tych mam duży zapas od ubiegłego roku). Zupa jest bezglutenowa, może być również bez laktozy, ja do swojej dodałam jednak śmietankę, bowiem lubimy takie zupy (niezagęszczane, ale lekko zabielane), oczywiście śmietankę można pominąć. Zamiast bulionu (u mnie wywar od parzenia

Smaczne Zdrowe
Jaglane naleśniki z dżemem z dyni i pigwowców 178

Sezon na dynie i pigwy wciąż trwa i trwać pewnie będzie długo. Dżem z ich połączenia jest już dla mnie klasykiem jesiennym. Dlatego postanowiłam spróbować czegoś nowego. Wykorzystałam bezglutenową mąkę jaglaną. Użyłam jej po raz pierwszy w życiu, więc był to dla mnie prawdziwy eksperyment. Ciasto powstawało tak naprawdę podczas smażenia. Niżej podaję wersję wypracowaną w trakcie. Składniki: Naleśniki

Weekendy w domu i ogrodzie
7 grzechów kelnera 215

Zadaniem kelnera nie jest tylko „od tak sobie” zapamiętać wszystkie pozycje w karcie. Ale trzeba wiedzieć coś więcej o składnikach, ich pochodzeniu, sposobie przygotowania potrawy, nawet i alergenach, produktach bezglutenowych zawartych w potrawie. Jeśli restauracja nie może poszczycić się ekologicznymi i lokalnymi produktami ale zaopatruje się w standardowych punktach dla gastronomii, warto powiedzieć szczerze, prawdę o tym. Nie oznacza

Right Behind The Kitchen
Placki ziemniaczano-jarmużowe z gulaszem dla leniwych 224

pobyłem się dylematów! Jarmuż nadał ciekawy smak plackom. Same placki wyszły pulchne, wilgotne i chrupiące z zewnątrz . A o to właśnie mi chodziło.  Dodatkowo przepis jest w 100% bezglutenowy

Right Behind The Kitchen
Ryżowe ciasteczka z lawendą 182

ususzyłam lawendę liczyłam, że użyję jej do kilku wypieków. Zaopatrzyłam również swoją spiżarnię w domowej roboty syrop i ekstrakt lawendowy. I właśnie aromatycznego ekstraktu użyłam do "uperfumowania" moich ryżowych, bezglutenowych ciasteczek. Kruchutkie, bez dodatku białego cukru, z minimalną ilością tłuszczu. Pyszne! Składniki: 200g mąki ryżowej 4 żółtka 2 łyżki ksylitolu (lub miodu, syropu z agawy) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Cakes By Kejt
Kokosowa jaglanka z figami 208

Kokosowa jaglanka z figami, czyli jaglanka w wersji jesiennej. Kasza jaglana jest wyjątkowo zdrowa – to produkt naturalny, bezglutenowy, pełen składników mineralnych, a w dodatku usuwa z naszego organizmu nadmiar śluzu (idealna na katar, mokry kaszel) i kwasy (silnie zasadotwórcza). Polecam ją szczególnie na jesienne i zimowe śniadania – nie tylko wzmacnia odporność, chroniąc nas przed przeziębieniami, ale też rozgrzewa

Poezja smaku
Kurczak z ciecierzycą, szpinakiem i pomidorami 192

Dzisiaj mamy dla Was propozycję pysznego i rozgrzewającego gulaszu z kurczaka, ciecierzycy, szpinaku i pomidorów. Składniki: - 1 pierś z kurczaka (ok.270 g) - 500 g pomidorów - 1

Kuchenne Wariacje
Pyszne i zdrowe domowe krakersy (wegańskie, bezglutenowe) 163

wersji pikantnej, na słodko, z dodatkiem ziół prowansalskich lub w innej ulubionej wersji, do tego są wegańskie i jeśli znajdziecie nasiona nie zanieczyszczone glutenem to będą również w 100% bezglutenowe :)   Składniki :  6 łyżek ziaren słonecznika 6 łyżek ziaren białego sezamu 5 łyżek siemienia lnianego 6 łyżek konopi (można dać więcej siemienia) 6 łyżek płatków quinoa melvit

zdrowa vege kuchnia
CHLEB Z SAMYCH ZIAREN I ORZECHÓW, BEZGLUTENOWY 206

wielbicieli chlebów z ziarnami, również dla osób na diecie bezglutenowej- to taka alternatywa dla chlebów jakie jadamy na codzień. Chleb, który powstał na bazie samych ziaren (dynia, słonecznik, sezam i siemię lniane) i orzechów, z dodatkiem jajek i oliwy. Pierwszy raz piekłam go już latem, teraz powstał kolejny raz na wyraźną prośbę mojej najmłodszej pociechy, której zamarzył się chlebek orzechowy

Smaczne Zdrowe