bezglutenowe - 15235 przepisów (strona:505/1016)

Wytrawne muffinki z wędzonym łososiem, kaparami i serkiem ricotta 226

prostej sałatki, zapewniły nam zastrzyk energii na cały dzień :) Zamiast mąki pszennej użyliśmy orkiszowej i jaglanej. W ten sposób obniżyliśmy zawartość glutenu w babeczkach. Jeśli chcielibyście przygotować babeczki całkowicie bezglutenowe, to użyjcie tylko mąki jaglanej :) Jedna taka babeczka dostarcza około 188 kalorii, 8,4 g białka, 7,5 g tłuszczu, 22,4 g węglowodanów oraz 2,2 g błonnika pokarmowego

W kuchni Katie
Cukinie zapiekane z soczewicą i porami 176

Dzisiaj mamy dla Was przepis z recenzowanej książki „Facei i Kuchnia – smacznie, kreatywnie i bez glutenu” a są nim cukinie zapiekane z soczewicą

Kuchenne Wariacje
Roladka z kurczaka na puree z dyni 176

Dzisiaj przedstawiamy Wam przepis na danie, które było wykonane podczas kulinarnych rozgrywek blogerów czyli roladkę z kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej z jabłkiem i morelą na puree

Kuchenne Wariacje
JESIENNA ZUPA GRZYBOWA 176

kilka obiadów się załapaliśmy. Dzisiaj polecam Wam pyszną, domową zupę grzybową, na bazie świeżych grzybów leśnych i suszonych (na szczęście tych mam duży zapas od ubiegłego roku). Zupa jest bezglutenowa, może być również bez laktozy, ja do swojej dodałam jednak śmietankę, bowiem lubimy takie zupy (niezagęszczane, ale lekko zabielane), oczywiście śmietankę można pominąć. Zamiast bulionu (u mnie wywar od parzenia

Smaczne Zdrowe
Jaglane naleśniki z dżemem z dyni i pigwowców 150

Sezon na dynie i pigwy wciąż trwa i trwać pewnie będzie długo. Dżem z ich połączenia jest już dla mnie klasykiem jesiennym. Dlatego postanowiłam spróbować czegoś nowego. Wykorzystałam bezglutenową mąkę jaglaną. Użyłam jej po raz pierwszy w życiu, więc był to dla mnie prawdziwy eksperyment. Ciasto powstawało tak naprawdę podczas smażenia. Niżej podaję wersję wypracowaną w trakcie. Składniki: Naleśniki

Weekendy w domu i ogrodzie
7 grzechów kelnera 190

Zadaniem kelnera nie jest tylko „od tak sobie” zapamiętać wszystkie pozycje w karcie. Ale trzeba wiedzieć coś więcej o składnikach, ich pochodzeniu, sposobie przygotowania potrawy, nawet i alergenach, produktach bezglutenowych zawartych w potrawie. Jeśli restauracja nie może poszczycić się ekologicznymi i lokalnymi produktami ale zaopatruje się w standardowych punktach dla gastronomii, warto powiedzieć szczerze, prawdę o tym. Nie oznacza

Right Behind The Kitchen
Placki ziemniaczano-jarmużowe z gulaszem dla leniwych 192

pobyłem się dylematów! Jarmuż nadał ciekawy smak plackom. Same placki wyszły pulchne, wilgotne i chrupiące z zewnątrz . A o to właśnie mi chodziło.  Dodatkowo przepis jest w 100% bezglutenowy

Right Behind The Kitchen
Ryżowe ciasteczka z lawendą 158

ususzyłam lawendę liczyłam, że użyję jej do kilku wypieków. Zaopatrzyłam również swoją spiżarnię w domowej roboty syrop i ekstrakt lawendowy. I właśnie aromatycznego ekstraktu użyłam do "uperfumowania" moich ryżowych, bezglutenowych ciasteczek. Kruchutkie, bez dodatku białego cukru, z minimalną ilością tłuszczu. Pyszne! Składniki: 200g mąki ryżowej 4 żółtka 2 łyżki ksylitolu (lub miodu, syropu z agawy) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Cakes By Kejt
Kokosowa jaglanka z figami 172

Kokosowa jaglanka z figami, czyli jaglanka w wersji jesiennej. Kasza jaglana jest wyjątkowo zdrowa – to produkt naturalny, bezglutenowy, pełen składników mineralnych, a w dodatku usuwa z naszego organizmu nadmiar śluzu (idealna na katar, mokry kaszel) i kwasy (silnie zasadotwórcza). Polecam ją szczególnie na jesienne i zimowe śniadania – nie tylko wzmacnia odporność, chroniąc nas przed przeziębieniami, ale też rozgrzewa

Poezja smaku
Kurczak z ciecierzycą, szpinakiem i pomidorami 160

Dzisiaj mamy dla Was propozycję pysznego i rozgrzewającego gulaszu z kurczaka, ciecierzycy, szpinaku i pomidorów. Składniki: - 1 pierś z kurczaka (ok.270 g) - 500 g pomidorów - 1

Kuchenne Wariacje
Pyszne i zdrowe domowe krakersy (wegańskie, bezglutenowe) 142

wersji pikantnej, na słodko, z dodatkiem ziół prowansalskich lub w innej ulubionej wersji, do tego są wegańskie i jeśli znajdziecie nasiona nie zanieczyszczone glutenem to będą również w 100% bezglutenowe :)   Składniki :  6 łyżek ziaren słonecznika 6 łyżek ziaren białego sezamu 5 łyżek siemienia lnianego 6 łyżek konopi (można dać więcej siemienia) 6 łyżek płatków quinoa melvit

zdrowa vege kuchnia
CHLEB Z SAMYCH ZIAREN I ORZECHÓW, BEZGLUTENOWY 171

wielbicieli chlebów z ziarnami, również dla osób na diecie bezglutenowej- to taka alternatywa dla chlebów jakie jadamy na codzień. Chleb, który powstał na bazie samych ziaren (dynia, słonecznik, sezam i siemię lniane) i orzechów, z dodatkiem jajek i oliwy. Pierwszy raz piekłam go już latem, teraz powstał kolejny raz na wyraźną prośbę mojej najmłodszej pociechy, której zamarzył się chlebek orzechowy

Smaczne Zdrowe
QUINOA czyli KOMOSA RYŻOWA 137

wartości odżywcze  oraz smak słodkich i wytrawnych wypieków.  Mąka z komosy może z powodzeniem służyć do wypieku pieczywa oraz ciast bezpiecznych dla osób pozostających na diecie bezglutenowej.  Pyszne są domowe chleby, wypiekane na zakwasie, z dodatkiem mąki z komosy ryżowej.   Komosa ryżowa może być serwowana podobnie jak ryż, makaron czy ziemniaki,  niektórzy prażą ją dodając

potrawyregionalne
GULASZ Z KASZĄ GRYCZANĄ I WARZYWAMI 240

Dostarcza przy tym dużo magnezu, żelaza, witaminy E i lecytyny.  Wpływa też korzystnie na stan naczyń krwionośnych i zapobiega rozwojowi cukrzycy.  Nie powoduje alergii, jest produktem bezglutenowym.  Ugotowana na sypko stanowi niezastąpiony dodatek do wszelkiego rodzaju zrazów, sosów i pieczeni.  Używa się jej także do faszerowania drobiu,pierogów i wyrobu kaszanki.   Składniki: około

potrawyregionalne
Bezglutenowe (dyniowe) muffinki z otrąb 114

mieszamy. Zalewamy herbatą  i mieszamy. (Dodajemy pulpę dyniową i dokładnie mieszamy). Pieczemy 30-35 minut, sprawdzając co jakiś czas czy babeczki się nie przypiekają. Smacznego! * W diecie bezglutenowej otręby orkiszowe trzeba zastąpić dowolnymi innymi. **U mnie łyżka, nie wyszły bardzo słodkie. ***Dodaj odrobinę więcej miodu do wersji dyniowej.  Bran oat muffins Ingerdients: 1 1/2 cup of bran oats

Bazując na smaku