moich najlepszych przepisów, makarony tradycyjne zamieniam na warzywne krojąc cukinię czy marchew przy użyciu spiralizera – tu przepis na odchudzone spaghetti , a teraz mam dla Was przepis na pizzeriny bez ciasta, na spodach z cukinii i bakłażana. Przepis bajka! Prosty, pyszny i zdrowy, czyli tak jak lubicie. Film powstał w ramach kampanii “ Dłuższe życie z cukrzycą(...)Czosnek przecisnąć przez praskę, oregano drobno posiekać i wymieszać z oliwę. Pomidorki pokroić w kosteczkę. Bakłażana i cukinię osuszyć ręcznikiem papierowym. Osuszone plastry rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Natrzeć oliwą wymieszaną z czosnkiem i oregano, rozłożyć pomidory, posypać tartą mozzarellą i oprószyć świeżo mielonym pieprzem. Piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym
Dietologdodatkowo dałam syrop klonowy, zamiast jajek jest zmielone siemię lniane, masło zastąpiłam olejem kokosowym. Gdyby zamienić mąkę orkiszową na mieszankę mąk bezglutenowych, wówczas ciasto nie tylko byłoby wegańskie i bez cukru ale jeszcze bezglutenowe. Krem został zrobiony na bazie mleka kokosowego, mleka roślinnego oraz płatków jaglanych. Całość dopełnia polewa zrobiona z gorzkiej czekolady, mleka i agaru. Robiąc FIT Stefankę(...)pasty, dodać olej, syrop klonowy, zmielić, dodać mąkę i sodę zagnieść ciasto. Piekarnik rozgrzać do 160 st. grzałka góra-dół. Ciasto podzielić na 5 równych części. Na papierze po pieczenia narysować prostokąt o wymiarach spodu naszej formy do pieczenia: u mnie 17 na 27 cm. Ciasto rozwałkować na wymiar narysowanego prostokąta lekko podsypując mąką. Papier z blatem ciasta
moj przepis nadodatkowo dałam syrop klonowy, zamiast jajek jest zmielone siemię lniane, masło zastąpiłam olejem kokosowym. Gdyby zamienić mąkę orkiszową na mieszankę mąk bezglutenowych, wówczas ciasto nie tylko byłoby wegańskie i bez cukru ale jeszcze bezglutenowe. Krem został zrobiony na bazie mleka kokosowego, mleka roślinnego oraz płatków jaglanych. Całość dopełnia polewa zrobiona z gorzkiej czekolady, mleka i agaru. Robiąc FIT Stefankę(...)pasty, dodać olej, syrop klonowy, zmielić, dodać mąkę i sodę zagnieść ciasto. Piekarnik rozgrzać do 160 st. grzałka góra-dół. Ciasto podzielić na 5 równych części. Na papierze po pieczenia narysować prostokąt o wymiarach spodu naszej formy do pieczenia: u mnie 17 na 27 cm. Ciasto rozwałkować na wymiar narysowanego prostokąta lekko podsypując mąką. Papier z blatem ciasta
moj przepis naGorąca czekolada ze złotą pianką i niezwykłe produkty od GoodMiód Lubicie czekoladę? Ja uwielbiam. Idealna na deser, idealna jako dodatek do ciast (polecam Wam moją czekoladową
Słodkie okruszkidodatki Darbo to najlepsze połącznie. W słoiczku zamknięto, aż 70% owoców bez zbędnych barwników, konserwantów i polepszaczy smaku. Konfitury przygotowywane są według rodzinnej receptury z owoców najwyższej jakości. Wracając do bułeczek, to nieskromnie Wam się przyznam, że są przepyszne. Zostawiam Wam przepis, abyście mogli bez problemu przygotować je w swojej kuchni. Gwarantuję, że na jednej partii(...)przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 50 min. Wyrośnięte ciasto delikatnie podsypujemy mąką, dzielmy na 8-10 części, formujemy kulki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w tortownicy w niedużych odstępach. Chcemy aby bułeczki się połączyły, aby później odrywać je z całego wianka. Formę z bułeczkami przykrywamy ściereczką i rozgrzewamy piekarnik
kulinarnyJaszklanka ciepłego mleka 1 cukier waniliowy 3 szklanki mąki tortowej 1 jajko 4 łyżki oleju Nadzienie: 50 dag sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku ) 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 1 cukier waniliowy 1 jajko 2 łyżki cukru 1 szklanka wydrylowanych wiśni Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych drożdżówek(...)wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną, kroimy w prostokąty, na połowę prostokąta nakładamy sporą porcję nadzienia, druga część ciasta nacinamy i przykrywamy nią nadzienie, dokładnie zlepiamy brzegi. 4. Do pieczenia: Tak wykonane drożdżówki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną, odstawiamy jeszcze na 10 minut w ciepłe miejsce żeby podrosły. 5. Pieczenie
IzabelawkuchniSernik czekoladowy – ciasto idealne na każdą okazję, a i bez okazji można go przygotować. Na pewno posmakuje każdemu kto lubi czekoladę oraz ciasteczka oreo Pomimo, że jest to ciasto czekoladowe, nie jest przesadnie słodkie. Sernik może być smacznym prezentem na Dzień Matki i Dzień Ojca, ale także może być prezentem na Dzień Dziecka Sernik czekoladowy przepis na tortownicę(...)czekoladę, a następnie zalej ją podgrzaną śmietanką. Zostaw na 30 sekund, a następnie wymieszaj do połączenia się składników. Odstaw do przestygnięcia. Masę ciasteczkową przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadź ją po całej powierzchni formy i dobrze podociskaj. Formę wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę. W międzyczasie ser zmiksuj z jajkami, cukrem, ekstraktem waniliowym, mąką ziemniaczaną oraz
365 dni dookoła kuchniSzybko przed świętami jeszcze chcemy Wam zaproponować słodycz, która tak naprawdę jest mało słodka a robi wrażenie deseru. My uwielbiamy ciasto parzone czyli ptysie/eklerki nawet bez nadzienia. Tak po prostu smakuje nam samo upieczone ciasto. Zrobiłyśmy je w okrągłej formie a do środka włożyłyśmy pastę z prażonych migdałów Nutura , która według nas jest naturalnie, delikatnie słodka. Do gniazdka włożyłyśmy(...)dowolnego naczynia i umieścić w lodówce aby się schłodziło. 4. Następnie miksować ciasto wraz z jajkami (my po prostu zmiksowałyśmy wszystko w rozdrabniaczu/blenderze). 5. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. 6. Ciasto za pomocą szprycy z szeroką końcówką w kształcie gwiazdki wyciskać tworząc gniazdka. Zrobić dość duże otwory ponieważ ciasto urośnie. W środku dziurki nałożyć trochę ciasta by później
Candy Pandasdodatkowo dałam syrop klonowy, zamiast jajek jest zmielone siemię lniane, masło zastąpiłam olejem kokosowym. Gdyby zamienić mąkę orkiszową na mieszankę mąk bezglutenowych, wówczas ciasto nie tylko byłoby wegańskie i bez cukru ale jeszcze bezglutenowe. Krem został zrobiony na bazie mleka kokosowego, mleka roślinnego oraz płatków jaglanych. Całość dopełnia polewa zrobiona z gorzkiej czekolady, mleka i agaru. Robiąc FIT Stefankę(...)pasty, dodać olej, syrop klonowy, zmielić, dodać mąkę i sodę zagnieść ciasto. Piekarnik rozgrzać do 160 st. grzałka góra-dół. Ciasto podzielić na 5 równych części. Na papierze po pieczenia narysować prostokąt o wymiarach spodu naszej formy do pieczenia: u mnie 17 na 27 cm. Ciasto rozwałkować na wymiar narysowanego prostokąta lekko podsypując mąką. Papier z blatem ciasta
moj przepis naPewnie jak wiekszość ograniczyłam do minimum wizyty w sklepach i gotuję z tego co mam w domu. Jak czegoś brakuje to szukam zamienników i w ten
greenscarfdodałam przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Wylewałam na zmianę ciasto białe z ciemnym na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do takiej porcji ciasta potrzebowałam blachy o wymiarach 24 x 35 cm. Piekłam 45 minut w temperaturze 180 stopni. Masa serowa: * 1 kg sera mielonego * 1 szklanka cukru * 6 żółtek * 3 łyżki mąki ziemniaczanej * cukier wanilinowy(...)Zanim wstawiłam do lodówki musiało ostygnąć. Proszę się nie zrażać tym, że będzie wyciekać. Wycieknie odrobinę po brzegach, ale to jest chwilka, ponieważ masa szybko tężeje. Nie byłoby wykończenia bez chociażby tradycyjnego przyozdobienia polewą. Składniki: * 1 tabliczka czekolady mlecznej albo deserowej * 1 tabliczka czekolady białej * 30 ml mleka Rozgrzałam połowę porcji mleka i dodałam pokruszoną czekoladę ciemną
Pieprzyć z Fantazjąpiątek zakończył się 10ty Międzynarodowy Kongres Edukacyjny Ogrodów Botanicznych, którego my, Ogród Botaniczny UW, byliśmy gospodarzem. Utknęłam na dobre w pracy na tydzień a wcześniej i tak byłam kompletnie bez sił do działania. W czasie Kongresu miałam przyjemność poprowadzić warsztaty dla edukatorów dotyczące sezonowości i tego dlaczego warto o tym mówić dzieciom i młodzieży. Było też o śniadaniówkach(...)szkl. mąki owsianej 1 szkl. mielonych migdałów 100 ml cukru trzcinowego 3 czubate łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki dowolnego mleka po 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej i proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki cynamonu szczypta soli morskiej 1/2 szklanki ciemnej czekolady Piekarnik nagrzewamy do 175 st.C, blachę do pieczenia wykładamy papierem. W misce mieszamy jogurt, cukier i mleko. Łączymy wszystkie
Dzieje kuchennej Wiewiórynaprawdę niczym;) Ja zrobiłam krem budyniowy – tzn, popełniłam grzech i użyłam gotowego budyniu i potem zmiksowałam go z 100 g masła. Ale równie dobrze sprawdzi się sam budyń, bez dodatku tłuszczu. I owoce, u nas w lato muszą być maliny, więc musiały i na babeczkach zawitać. Ale takie babeczki np z karmelizowanymi śliwkami czy naprawdę dowolnymi owocami, również(...)ciasto.\r","Ciasto zawin\u0105\u0107\u00a0w foli\u0119 i wsadzi\u0107 do lod\u00f3wki na godzin\u0119.\r","Po tym czasie wylepia\u0107 ciastem nat\u0142uszczone foremki.\r","Piec do zrumienienia w 180 stopniach.\r","\r","Krem\r","Ugotowa\u0107 budy\u0144 zgodnie z instrukcj\u0105 na opakowaniu.\r","Przykry\u0107\u00a0foli\u0105 do ostudzenia.\r","Ubi\u0107 100g
Mieszam w GarnkuDziś kolejne zdrowe i pyszne mufinki z owocami- tym razem padło na borówki. Muffinki są lekko odchudzone, nie ma w nich też cukru i laktozy, jedynie
Healthy food explorerUwielbiam ciasta czekoladowe, im ciemniejsze tym lepiej :) Dziś polecam taki właśnie bardzo czekoladowy, zdrowy, mięciutki chlebek bananowy. Ciasto jest bardzo proste do wykonania, nie zawiera cukru
Healthy food explorerniedzielę 😊 Dlatego u nas pojawia się łaciaty serniczek z krówkami a tak właściwie z całą zagrodą SUPER KRÓWEK 😃 Dzięki produktom tej firmy możemy udowadniać, że jeśli coś jest "bez tego i tamtego" (jak to mówi nasza koleżanka) to również może być pyszne! Motywem przewodnim jest kokos i kakao więc sernik jest po prostu idealnie skomponowany(...)gorącą wodą i ksylitolem i całość dobrze zagnieść, dodając gorącej wody aż do uzyskania ciasta a’la mokry piasek. 5. Ciasto ubić na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. ŁACIATY SERNIK 6. Twaróg, jogurt, mleko kokosowe i ksylitol wymieszać dokładnie. Próbując masę czy jest odpowiednio słodka. 7. Następnie dodać białka i żółtko, wszystko zmiksować. 8. Masę podzielić na dwie
Candy Pandasmiska zawiera wszystko to co lubię , dobre i po trochu. Dzisiaj zrobiłam warzywne kotlety z ciecierzycy i cukinii, które znalazły się w mojej zdrowej misce. Są to warzywne kotlety bez glutenu. Już od jakiegoś czasu dodaję do tego typu kotlecików mąkę migdałową, zmielone orzechy lub bezglutenowe mąki jak np. mąkę kokosową . Zawsze lubiłam warzywne kotlety. Staram się robić(...)zgniecionych nasion kminu rzymskiego ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu olej kokosowy do smażenia Do podania coleslaw z 200 g czerwonej kapusty, 1 marchewki, octu i oliwy sos romesco, tutaj przepis quinoa pieczony kalafior sałata, dymka, chili, opcjonalnie Cukinię pokrój w kostkę i pokrój drobno w malakserze. Dodaj nasiona chia, lekko posól i odstaw na 30 minut. Chia napęcznieją dlatego nie potrzeba odciskać
codojedzeniaząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka soli 150 gr sera feta (bez laktozy) 1/8 łyżeczki białego pieprzu opakowanie makaronu muszelki morskie (Gnocchi) 100 ml śmietanki (30%) (bez laktozy) 3 łyżki orzeszków pini Makaron ze szpinakiem i serem feta Jak przygotować makaron. Na patelnię wlać oliwę z oliwek. Dodać do niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć kilka(...)liściach a miał już jednolitą konsystencję. Jeśli kupujemy szpinak w liściach to po rozmrożeniu albo po podsmażeniu należy go zmiksować. Lubisz proste dania obiadowe? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na Pieczone skórki ziemniaczane The post Makaron ze szpinakiem i serem feta appeared first on MeCooks
mecooksFormę do tarty mam prostokątną, dopiero po zrobieniu tej tarty dokupiłam okrągłą, gdyż zostało mi sporo ciasta. Wkrótce podam kolejny przepis na tartę, tym razem prawdopodobnie
Moje Wyrobysyropu daktylowego lub innego słodzidła w płynnej postaci Masa - 360 - 400 g tofu naturalnego - 200 ml mleczka kokosowego - sok z 1/2 cytryny - 1,5 opakowania budyniu waniliowego bez cukru - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 3-4 łyżki miodu lub innego dowolnego słodzidła - 3-4 łyżki płatków migdałowych - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego (to można pominąć(...)ziemniaczaną. Ponownie blendujemy. Potem dodajemy mleczko kokosowe oraz słodziło. Blendujemy na jednolitą masę. Na koniec wsypujemy płatki migdałowe i mieszamy dokładnie. Tak przygotowaną masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 45 minut a następnie przez 15 minut w temperaturze 150 stopni. Kiedy ciasto się upiecze pozostawiamy je do wystudzenia. W kąpieli wodnej
Health-Fit-LifeW lodówce lub w zamrażarce znajdziesz trochę truskawek? Masz ochotę na coś słodkiego? Świetnie się składa – przychodzę do Ciebie z przepisem na truskawki pod kruszonką
Via Gustoskładniki: 150 g ryżu 300 g kapusty, białej 350 g mięsa mielonego, wieprzowego 1 cebula 1 jajko sól, pieprz, cząber lub inne ulubione zioło do gołąbków
Domowy Smak Jedzeniadodatkowo dałam syrop klonowy, zamiast jajek jest zmielone siemię lniane, masło zastąpiłam olejem kokosowym. Gdyby zamienić mąkę orkiszową na mieszankę mąk bezglutenowych, wówczas ciasto nie tylko byłoby wegańskie i bez cukru ale jeszcze bezglutenowe. Krem został zrobiony na bazie mleka kokosowego, mleka roślinnego oraz płatków jaglanych. Całość dopełnia polewa zrobiona z gorzkiej czekolady, mleka i agaru. Robiąc FIT Stefankę(...)pasty, dodać olej, syrop klonowy, zmielić, dodać mąkę i sodę zagnieść ciasto. Piekarnik rozgrzać do 160 st. grzałka góra-dół. Ciasto podzielić na 5 równych części. Na papierze po pieczenia narysować prostokąt o wymiarach spodu naszej formy do pieczenia: u mnie 17 na 27 cm. Ciasto rozwałkować na wymiar narysowanego prostokąta lekko podsypując mąką. Papier z blatem ciasta
moj przepis naW sezonie śliwkowym nie może u mnie zabraknąć klusek na parze ze śliwkami. Tą wersję ja lubię najbardziej i staram się wykorzystać czas jesiennych zbiorów na
Ala piecze i gotujeWszyscy kochamy zapiekanki. A jakie są najlepsze? Otóż najsmaczniejsze zapiekanki to najprostsze zapiekanki! Bez zbędnych dodatków. Wystarczy bagietka, masło lub coś do smarowania pieczywa, jakakolwiek wędlina pokrojona w małe kawałeczki, starte pieczarki i żółty ser. Co ciekawe - wiele razy zdarzyło mi się, by gość pytał, jak to robię, że pieczarki tak dobrze smakują. Moja odpowiedź często wywołuje zdziwienie, ponieważ(...)dwie połówki. Często też ścinam delikatnie dolne części, by zapiekanki były od spodu płaskie i "nie bujały się". Dzięki temu wszystkie składniki na zapiekance pozostają na swoim miejscu. Piekę do chrupkiego pieczywa, ok. 15 min. w 180 st. Tutaj zobaczysz inne propozycje na przekąski na przyjęcie. Smacznego
Mojewlasne.plmięsem mielonym :) Przepis z netu. Składniki na 6-8 porcji * 1 kg ziemniaków * 400 g wieprzowego lub wołowego mięsa mielonego * 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki * 3 jajka * 150 ml bulionu mięsnego z kostki * 150 g sera żółtego * 2 ząbki czosnku * 1 łyżka posiekanej natki pietruszki * 1 cebula(...)sera żółtego. Na warstwie sera żółtego ułożyć plasterki ugotowanych jajek i pozostałe ziemniaki.Całość posypać solą oraz pieprzem , po czym zalać bulionem i piec przez 30 min. w temp. 180 C.!0 minut przed końcem pieczenia posypać danie reszta sera żółtego. Przed podaniem zapiekankę oprószyć posiekaną natką pietruszki
Różne smaki w kuchniQuiche Dyniowy z Twarożkiem to ciekawe połączenie smaków i konsystencji. Bardzo fajny i pożywny dodatek do śniadania! Zrobienie takiego śniadania zajmuje bardzo mało czasu. A cieszyć
rabarbarowoZachęciłam się, zrobiłam ale tylko dla nas, domowników. Okazały się tak smaczne, że dzisiaj robię powtórkę, tym razem na potrzeby bloga, specjalnie dla Was Składniki: 600 g schabu wieprzowego bez kości 500 ml mleka 1 lub 2 cebule 1 – 2 jajka mąka pszenna do panierowania bułka tarta do panierowania sól świeżo zmielony pieprz tłuszcz do smażenia, najlepiej smalec Wykonanie(...)najpierw zanurzyłam w jajkach a następnie w przełożyłam do bułki tartej. Obtoczyłam je z obu stron. Nie przyklepuję, nie dociskam kotletów do bułki, bo to może spowodować, że podczas pieczenia panierka odklei się od mięsa. Na patelni rozgrzałam smalec. Na gorący, od razu wkładałam kotlety. Smażyłam na dosyć dużym ogniu przez chwilę, zmniejszyłam gaz i już na średnim ogniu
Kuchnia u KrysiA u nas przy piątku rybka, a ponieważ Wielkanoc zbliża się dużymi krokami, wypróbowałam bardzo świąteczny sos chrzanowy. Morszczuk okazał się przepyszny
To co kochamciasteczka lubią u mnie wszyscy. Bez wyjątku. Nawet dzieciaki nie marudzą, tylko pałaszują ze smakiem. Jestem pewna, że cowboye też byliby zadowoleni. Co jest w nich takiego szczególnego? Dla mnie ich chrupkość oraz dodatek sezamu. Subtelnym nawiązaniem do kuchni pionierów jest użycie mąki kukurydzianej. Mam nadzieję, że nie odeszłam zbytnio od hasła tygodnia ;) Maćku wybacz :) Przy pierwszej lepszej okazji(...)czasie ciasto wyjąć z zamrażarki, odkrajać krążki o grubości ok. 7 mm. Każdy krążek obtoczyć z dwóch stron w sezamie i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180°C przez 15-20 minut, aż wierzch się zrumieni. Studzić na kratce
zadanie-gotowanieUwielbiam zdrowe koktajle. Często przygotowuje je w ramach drugiego śniadania. Dziś polecam Wam przepis na koktajl kawowo daktylowy z płatkami orkiszowymi. Pysznie, naturalnie słodko i pożywnie
Słodkie okruszkiPLACEK CZEKOLADOWY ZE ŚLIWKAMI (BEZ UŻYCIA MIKSERA) Dziecinie proste, błyskawiczne ciasto z serii "Niezapowiedziani goście w drodze" :) Wystarczy, że wszystkie składniki pomieszacie ze sobą za pomocą łyżki, przełożycie masę do formy, ułożycie na niej owoce i na tym Wasza praca się kończy! Teraz ciasto szybciutko ląduje na 45 minut w piekarniku, a Wy w tym czasie biegiem ogarniacie ostatni(...)szklanki mąki pszennej tortowej 0,5 szklanki cukru trzcinowego 1 opakowanie (16 g) cukru z prawdziwa wanilią 4 łyżki ciemnego kakao 0,75 łyżeczki proszku do pieczenia 0,75 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki cynamonu 200 g jogurtu greckiego 0,5 szklanki oleju (użyłam rzepakowego) 2 jajka DODATKOWO: 400 g śliwek cukier puder
Słodko-Słony Świat Ilonyżałujcie :) Produkty te to 100 % jakości, samo mięso + przyprawy. Ostatnio miałam okazje spróbować kilka wyrobów tej firmy i jestem nimi oczarowana. W smaku przypominają wyroby domowe, bez żadnych sztucznych dodatków. W weekend gościła u mnie pizza z kiełbaską wołową ze śliwką - mmmm pychota, szkoda, że miałam jej tak mało :) Składniki: ciasto: ok. 2 szklanki mąki, 10 g świeżych drożdży(...)kamieniu podsypanym mąką. Pomidory miksujemy blenderem i polewamy nimi ciasto. Układamy pokrojoną w piórka cebulkę, plasterki kiełbaski i kostkę czerwonej papryki. Przykrywamy startym serem i posypujemy oregano. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 15 minut w 190 stopniach. Po wyciągnięciu dekorujemy listkami świeżej bazylii
Aga w kuchnigrubości ~1-1,5cm. Wrzucić do dużego garnka, na dno wlać odrobinę wody, mniej więcej 3/4 szklanki, żeby w pierwszej chwili kapusta się nie przypaliła. Gotować na małym ogniu bez przykrycia, żeby kapusta powoli odparowała. W tym czasie poszatkować na drobno cebulę ze szczypiorkiem i dorzucić ją do kapusty. Gotować mniej więcej 15-20 minut, od czasu do czasu(...)pęczek koperku. Gotować przez chwilę, po czym wyłączyć i odstawić, żeby się "przegryzła" i nabrała odpowiedniego smaku. Podawać jako dodatek do obiadu, najlepiej komponuje się z młodymi ziemniakami i pieczonym mięsem. Ja lubię też jeść ją po prostu samą. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkostać musi ciasto drożdżowe- u mnie koniecznie ze szklanką kakao! :))) W smaku nie jest za słodkie, z przyjemną nutką wanilii, z ogromną ilością rabarbaru i posypane cynamonową kruszonką. Ciasto bez jajek oraz z jasnej mąki orkiszowej, do której pomalutku staram się przekonać męża, i ku mej uciesze w tym cieście kompletnie jej nie wyczuł :) Miękkie, o bardzo fajnej(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ja wstawiam do piekarnika nagrzanego na 35 stopni) na około 60 minut. Ciasto odkryć, ponownie wyrobić i przełożyć na blaszkę (27x20 cm) wyłożoną papierem do pieczenia (bądź wysmarowanej masłem i oprószonej mąką), udekorować pokrojonym w 1 cm paski rabarbarem, posypać kruszonką i odstawić do napuszenia na około 15-20 minut. Wstawić do nagrzanego piekarnika
Kraina Miodem PłynącaSerek jaglany to zdrowa alternatywa dla waniliowych serków sklepowych. I choć nie ma w jego składzie mleka krowiego, to smakiem i konsystencją jest do
Smaczne Zdrowedodajemy sypkie produkty i cukier, mieszamy spulchniając widelcem. Dodajemy olej, miód i miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy masę jajeczną i mieszamy do połączenia. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i pieczemy ok 50 minut w temperaturze 185 stopni. Masa śliwkowa: -2 opakowania budyniu śmietankowego, lub waniliowego -masło ok 170 gram -3/4 szklanki cukru trzcinowego -200 gram suszonych(...)pół, wystudzamy, wykładamy masę budyniową, układamy kolejną warstwę biszkoptu, wkładamy do lodówki na godzinę. Po godzinie zalewamy z góry polewą. Tort ozdabiamy wg uznania; użyłem płatków migdałowych, małych bez i cukrowych gwiazdek
BaRepasDodatkowo: Masa makowa (z tego przepisu starczy na takie cztery zawijaki) 1.5 kg jabłek (najlepsza szara reneta) łyżka cynamonu 3 łyżki cukru (czubate) 2 budynie waniliowe bądź śmietankowe bez cukru 2 jajka 100 g margaryny 500 ml mleka białko do wysmarowania ciasta łyżka soku z cytryny Wykonanie: Mąkę przesiać do dużej miski. Szklankę mąki odsypać do mniejszego pojemniczka(...)zawijać, tak aby oba zawiniątka spotkały się po środku. Kładziemy tymi zawijakami do spodu i ostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie smarujemy rozmąconym białkiem. Piekarnika nastawiamy na 180 stopni i pieczemy 40-45 minut. Studzimy. "Drożdżowiec z jabłkiem i budyniem" Tą jedną części naszego ciasta przeznaczamy na jabłecznik. Dużą brytfankę smarujemy masłem. Ciasto rozwałkować i dać na dno brytfanki. Jabłka pokroić
Moje pyszne gotowanieteż nie mógł. I tak powstał ziemniaczany RalfBurger 💪😉 Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi i jakże nudnej, życzę Ci smacznego. Dane Techniczne RalfBurgera Ilość RalfBurgerów – 4 Czas Przygotowania – Bez piwa idzie wolniej Kraj Pochodzenia – hmm dobre pytanie 😉 Kalorie na RalfBurgera – 1060 💪 Białko – 54 Węglowodany – 115 Tłuszcze – 39 .. Nie każdy może być truflą. Większość(...)solą, pieprzem i paprykami. Bardzo dobrze wymieszaj i uformuj 4 „kotlety”. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Po trzecie połóż kotlety, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na jakieś 50-60 minut, aż ziemniaki ładnie się spieką. W połowie pieczenia, obróć je na drugą stronę. W międzyczasie wymieszaj ser feta
RafalCookBiałka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Następnie dodaję po jednym żółtku. Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Biszkopt piekę w 180 stopniach przez 30-35 minut do suchego patyczka. Biszkopt kroję na trzy równe blaty. Najlepiej zostawić biszkopt do następnego dnia, wtedy lepiej się kroi. Przygotowuję poncz do nasączenia(...)drugiego blatu formuję murek z reszty musu czekoladowego, a w środek wykładam truskawki i przykrywam trzecim blatem, który też nasączam. Do tynkowania tortu i kwiatów wykorzystałam krem maślany na bezie szwajcarskiej z 600 g masła. Po przepis na krem odsyłam Was na stronę Akademii Tortu Tort czekoladowo-truskawkowy gotowy. Smacznego Artykuł Tort czekoladowo-truskawkowy pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentymentBiszkopt: 7 dużych jaj 14 łyżek cukru 14 łyżek mąki tortowej 4,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku cytrynowego Limmi I Krem (budyniowy): 2 budynie o smaku cytrynowym bez cukru 3szkl. mleka (750ml) 4 płaskie łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej tortowej 2 łyżki soku cytrynowego Limmi 1 łyżka cukru pudru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); II Krem (śmietanowy(...)koniec dodałam sok z cytryn Limmi i jeszcze raz wszystko wymieszałam. Gdy składniki się połączyły, przelałam ciasto do tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Biszkopt piekłam ok. 40 minut w temperaturze 170 stopni. Najlepiej sprawdzić patyczkiem. Upieczony biszkopt wystudziłam na kratce i przekroiłam na trzy blaty. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sok z cytryny
Waniliowe ImprowizacjeBezglutenowe podróże. Ciasta i desery" to książka dla osób, które preferują kuchnię bez glutenu lub ze względów zdrowotnych muszą. Zawiera ona wiele ciekawych propozycji na słodkości z różnych zakątków świata. Autorki książki to dwie siostry, które w dzieciństwie dowiedziały się, że mają nietolerancję glutenu. Na początku z mamą, a potem same zaczęły przygotowywać potrawy, które mogły jeść(...)smakowitości jest jeszcze więcej. Kolejna podróż to Włochy i tutaj mamy to wyboru Amaretti, Tiramisu tradizionale, panna cotta, semifrdo itd. Teraz przenosimy się do Hiszpanii i zaczynamy flanem czyli pieczonym budyniem, jest też tarta di Santiago, magdalenas, churros, USA to cherry pie, double chocolate brownies, banana bred, a Izrael - sachlav, czyli bidyń różany, halvah czyli hałwa, hummus czekoladowy i inne
kruche babeczkidrożdży 120 ml mleka 500 g mąki (plus dodatkowe 50 – 100 g jeśli zajdzie potrzeba) 50 g cukru kokosowego (lub innego) 2 jajka 170 g puree z banana (bez skórki – około 1,5 banana) 100 g rozpuszczonego masła NADZIENIE 2-3 jabłka – 550 g (najlepsza szara reneta) 2 łyżki masła 2 łyżki cukru kokosowego (lub innego(...)okręg o średnicy 25 cm. Placek ciasta nacinamy po przekątnej na 12 trójkątów, na każdy nakładamy 1-2 łyżeczki nadzienia. Zwijamy rogaliki, odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C przez około 20 minut. Jeszcze ciepłe lukrujemy i od razu posypujemy
Tajemnice Smakuketchup – do posmarowania na wierzchu pęczek natki pęczek koperku pęczek dymki sok z 0,5 cytryny kiełbasę pokrój na plasterki i podsmaż na małym ogniu aż będzie rumiana (bez dodatku tłuszczu – wystarczająca ilość wytopi się przy smażeniu). Przełóż na talerz ziemniaki pokrój w plastry pomidory pokrój w plastry do tłuszczu ze smażenia kiełbasy dołóż masło. Dodaj mąkę(...)ułóż połowę plasterków kiełbasy, na nich połowę szpinaku, na nim połowę plasterków pomidora nałóż sos serowy dookoła składników – tuż przy ściance foremki, żeby „zamknąć” wszystko podczas pieczenia wracając do układania warstw składników – na pomidora nałóż kilka „kropli” sosu serowego, na nich ziemniaki, kiełbasę, szpinak, pomidora, troszkę sosu i na koniec ziemniaki. Wypełnij przestrzeń
SandraFrej.commnie winogrona) Instructions Spód: Herbatniki zmiksować blenderem na mąkę, dodać wiórki kokosowe oraz masło i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę przełożyć do formy (wcześniej spód formy wyłożyć papierem do pieczenia), wyrównać i ugnieść np. grzbietem łyżki, a następnie odłożyć do lodówki na kilka minut. Masa serowa: Mleczko kokosowe podgrzać, a następnie dodać herbatę matcha (ilość zależy od naszych upodobań(...)odstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej całą noc, aby dobrze stężał. RADA: Galaretkę można pominąć i sernik podać z samymi owocami. Wtedy ciasto dekorujemy przed samym podaniem. Bez galaretki będzie zdrowiej i mniej kalorycznie. Przed wyjęciem ciasta z tortownicy oddzielić je delikatnie ostrym nożem od jej brzegów. Artykuł Limonkowy sernik z herbatą matcha – Deser na upały pochodzi
Fitsweet.mearomatyczne i pełne smaku. Klasyczna saltimbocca robiona jest z cielęciny, ale niewiele jej ustępuje saltombocca z kurczaka. Przepisów na przyrządzenie tej prostej potrawy jest mnóstwo: z sosem i bez, zapieczone z serem fontina, mozzarellą, albo robione saute. Najważniejszym składnikiem jest szałwia, zioło niepozornie, niesłychanie aromatyczne, niestety, w polskich sklepach spotykane nader rzadko. Na szczęście można ją zastąpić szałwią suszoną(...)słone. Dla przełamania słoności dobrze jest zapiec kotlety z łagodnym serem, typu camembert, gouda. Nie jest to jednak konieczny zabieg. Zobacz inne przepisy z menu na ten tydzień: Kurczak pieczony po prowansalsku Zoodle z kurczakiem w sosie z suszonych pomidorów Szwedzkie pulpety z pure (jak z Ikei:) Przeczytaj, jak przygotowywaliśmy menu na ten tydzień Składniki: Podwójna pierś z kurczaka
Niedzielny kucharzwcześniej i przechowywać w lodówce. Zakwas można przygotować samemu, ale równie dobrze można kupić gotowy w butelce. Ważne, by w składzie miał jedynie wodę i mąkę żytnią, ewentualnie sól, bez innych dodatków. Barszcz grzybowy z Cmolasu - kuchnia podkarpacka Składniki: 2 litry wody 300-400 ml zakwasu na barszcz z mąki żytniej* 50 g suszonych prawdziwków (najlepiej same kapelusze) sól(...)garnku (podobno można też w słoiku), przykrywamy lekko ściereczką, bądź kawałkiem ręcznika papierowego i odstawiamy na 4-5 dni w ciepłe miejsce, najlepiej obok kaloryfera, a jeszcze lepiej na piec ;) Raz dziennie mieszamy. Po tym czasie zakwas mieszamy, odlewamy niemal cały zostawiając na dnie około 2 cm płynu i do pozostałości dodajemy tyle samo wody i mąki, co na początku
Trzeci talerzdopełniły nasze ciacho. Niestety podobno w Lidlu nie będzie już mleczka kokosowego, którego śmietanka była idealna do ubijania. Dlatego używamy mleczko Real Thai z dużą zawartością miąższu i bez żadnych ulepszaczy, które świetnie nadaje się do kremów i nie tylko a dostępne jest min. w sklepie Kuchnie Świata 😍 Składniki (śr: 21 cm): -450 g cukinii(...)cukinii. 4. Do mokrych składników wsypać mieszankę suchych i wszystko wymieszać. Ciasto można spróbować i dodać ewentualnie więcej ksylitolu. 5. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Piec w 180’C ok 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. 6. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta pokroić go w dowolne kształty i polać przyrządzonym kakao
Candy Pandaspieczenia, solą i gałką muszkatołową oraz trochę mleka, aż do ich wykończenia. Blachę do muffinek dokładnie wysmarować tłuszczem. Do tak przygotowanej blachy na muffinki nakładać łyżką ciasto (u mnie łyżką do lodów o średnicy 6 cm). Ciasto powinno sięgać do 2/3 wysokości formy. Muffiny wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec(...)temperaturze pokojowej, przez okres do 1 tygodnia. Muffiny są idealne do zamrożenia. Wystarczy jedynie po upieczeniu oraz obtoczeniu w maśle i cukrze cynamonowym, jak i również same tj. bez maślanej otoczki cynamonowej, włożyć do przeznaczonych do kontaktu z żywnością woreczków strunowych (u mnie z Ikea ), umieścić w zamrażalniku i przechowywać w ten sposób przez okres do 1 miesiąca
Gospodyni Miejskasmaku co klasyczne ruskie. Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki 2/3 szklanki gorącej wody 1 łyżeczka soli mąka do posypywania stolnicy Składniki na farsz do pierogów ruskich bez sera: 4 duże ziemniaki 1 cebula 1 kostka tofu naturalnego 4 łyżki zalewy z ogórków kiszonych 2 łyżki oleju pieprz do smaku Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i przeciskamy przez(...)wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy dwie minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Świeżo ulepione pierogi możemy też od razu zamrozić. Najłatwiej jest to zrobić wykładając szufladę zamrażalnika papierem do pieczenia. Układamy na nim pierogi tak, by nie stykały się ze sobą. Możemy w ten sposób ułożyć kilka warstw pierogów, przekładając każdą z nich papierem do pieczenia. Gdy pierogi
Dieta bez mlekamasę przepisów na przetwory z pomidorami. Przeciery , sosy , na zimę . W sierpniu i wrześniu, gdy pomidory dojrzeją na mojej działce, albo odmiana lima jest tania jak barszcz sama przygotowuję pieczone pomidory , sos pomidorowy na zimę lub pomidory na zupę do słoików . Hurtowo przygotowuję pomidory tym sposobem do słoików. Można je pasteryzować w piekarniku, ale równie dobrze można to zrobić(...)łyżeczki) w ciągu 30 sekund pomidory zostały zmiksowane na puree, następnie ustawiłam czas na 10 minut, włączyłam funkcję gotowania na 100 stopni C (maksymalnie to 120 stopni C) i bez mieszania i pilnowania cieszyłam się gotowym sosem pomidorowym, którym zalałam pomidory w słoikach, następnie je za pasteryzowałam 30 minut w 100 stopniach C z włączonym termoobiegiem. ZImą wystarczy odkręcić
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięLody nie zawsze muszą być podawane w formie gałek. 🍨 Torcik lodowy to idealny pomysł na stworzenie deseru i ciasta jednocześnie. Dodatkowo jest bez glutenu, laktozy oraz białego cukru czyli zdrowie w pysznej i pięknej odsłonie. Ryżowy biszkopt, kokosowo-ryżowe lody, kokosowe praliny a to wszystko z dodatkiem jagód. Gwarantujemy, że deser zniknie szybciej niż się rozpuści! No chyba, że macie(...)rozpuszczenia i dodać żółtka. Mąkę i skrobie przesiać partiami do masy jajecznej i delikatnie całość wymieszać. Teraz wlać sok z jagód oraz sok z cytryny i znów delikatnie wymieszać. Piec w 160° ok 25 minut (do suchego patyczka). Biszkopt całkowicie wystudzić, wyciągnąć z formy i podzielić na dwa blaty (delikatnie oskrobać przyrumienione boki i wierzch). LODY KOKOSOWO-JAGODOWE Ryż ugotować
Candy Pandasświątecznym stole. Tym czasem w trakcie przeglądu zamrażalnika znalazłam jeszcze opakowanie mrożonej czerwonej porzeczki i tak powstał sernik z tym właśnie owocem. Równie smaczny, wilgotny z chrupiącą bezą i maślaną kruszonką. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki, ciasto: 1 kostka masła 250g 3 szklanki mąki pszennej 5 żółtek 3 łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki cukru Dodatkowo: Puszka brzoskwiń Przygotowanie: Wszystko razem wymieszać i zagnieść. Podzielić ciasto na 2 części, jedną wyłożyć na blaszkę do pieczenia drugą włożyć do zamrażalnika do porządnego schłodzenia
W garach u Gosimarzą o rycerzu na białym koniu, a jeszcze lepiej na 850 koniach mechanicznych zamkniętych w białym Eurokopterze :) Panom z tego powodu film się oczywiście nie podoba :) Panowie! Zamiast się bez sensu denerwować, przeczekajcie. Z Christianem Greyem i tak nie wygracie – inaczej byście tu nie zaglądali :) Euforia minie i szybkie obliczenie prawdopodobieństwa, do którego popchnie rozsądek spowoduje powrót do normy(...)cienki okrągły placek. Na połowę placka kładziemy makaron z sosem, przykrywamy drugą połową zlepiając brzegi żeby powstał nam wielki pieróg. Wkładamy go do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy aż się zarumieni
Kryzysowa Książka Kucharskapołączenie, dużo kombinowałam. Cały sekret tkwi w bananie! Tak dobrze czytasz w bananie. Bo możemy robić różne lody- sorbety z owoców, ale one jak nie mamy maszynki do lodów (bez względu na to ile razy je będziesz miksować) i tak mają kryształki lodu, i nie są w smaku kremowe. Sorbet jest dobrym sorbetem wtedy kiedy ma określoną linię organoleptyczną(...)dojrzały. Każdego obierz i zapakuj w osobną folióweczkę i zamroź. Masz gotowe bazy na co najmniej kilkanaście spotkań lodożerców! Zerknij na listę składników i zróbmy wreszcie te lody z pieczonych śliwek! Niebo w gębie! SKŁADNIKI: - 500 g śliwek dużych i dojrzałych - 1 łyżeczka oleju kokosowego - 1 zamrożony dojrzały banan - 1/2 łyżeczki stewi (możesz też użyć miodu), jeśli śliwki
SMYKWKUCHNITahini - niezastąpiony składnik hummusu oraz doskonały dodatek do różnego rodzaju past. Fantastyczne do podjadania z pieczonymi, gotowanymi lub grillowanymi warzywami. Można je również dodawać do deserów lub przygotować z niego chałwę. Ja przygotowuję moje tahini w dwóch wersjach, w zależności od tego, do czego będzie one przeznaczone - np. do warzyw preferuję tahini gęste, zaś do hummusu wersję bardziej płynną(...)nieco ponad 4 minuty. Co chwilę nią potrząsam, aby ziarna otrzymywały temperaturę jednakowo. Po tym czasie ziarna są już bardzo gorące i delikatnie podprażone, a jednocześnie ich kolor pozostaje bez zmian. Do zrobienia tahini zawsze używam oleju o neutralnym smaku. Najlepiej sprawdza się olej winogronowy, opcjonalnie rumiankowy. Gotowe tahini pakuję do pojemnika hermetycznego lub szklanego słoiczka i przechowuję
Szybko Szybkowarpieczenia a nie drożdży. Smażone na dużej ilości tłuszczu są może kaloryczne, ale grzechem byłoby nie zjeść choćby kilku ;) Składniki: 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 1 łyżeczka cynamonu 1/4 szklanki cukru 2 jajka 1 szklanka mleka szczypta soli 3 jabłka obrane i pokrojone w grubsze plastry olej do smażenia cukier puder do posypania Sposób(...)każdej postaci, a jeśli mam przygotować coś z nimi na obiad, to te "racuszki" zawsze są na pierwszym miejscu, pewnie po części dlatego, że sama się nimi zajadam bez opamiętania... Oluś może nie zje ich dużo, ale już sam fakt, że ich nie odrzuca sprawia mi wiele radości. Może po prostu czuje, że robię je dla niego prosto
Kuchnia w czekoladzieciasto np. posypać cukrem pudrem. Polecam i zapraszam na FILM . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na proste ciasto marchewkowe bez glutenu: Ciasto: 3 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki (około 400g) 1 szklanka cukru (użyłam jasnego brązowego) 3/4 szklanki oliwy z oliwek (najlepiej extra virgin) 3 jajka – osobno żółtka(...)szpatułką. 4. Białka ubić na sztywną pianę i w dwóch partiach dodać je do marchewkowego ciasta ( patrz, FILM ). 5 Ciasto przełożyć do blaszki o średnicy 21cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160oC na funkcji góra-dół przez około 70 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Wierzch
Mała Cukierenkaszklanki gazowanej wody (użyłam ekspresu Sodastream ) 2 duże jabłka olej do smażenia cukier puder Wykonanie: Do miski wbijamy jajko, dodajemy cukier, przesianą mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Dolewamy gazowaną wodę i przy pomocy miksera wyrabiamy gładkie ciasto. Powinno ono być gęste. Jabłka obieramy ze skórki i wykrawamy gniazdo nasienne. Robię to przy użyciu(...)niego butelkę, wkręcamy ją, przyciskamy kilkukrotnie przycisk uwalniający bąbelki i gotowe. Co ważne sami możemy regulować jak mocno gazowana ma być nasza woda. Ekspres działa bez zasilania, nie potrzebujemy kontaktu elektrycznego ani baterii. Każdy ekspres SodaStream wyposażony jest w specjalnie zaprojektowaną, bezpieczną butelkę karbonizującą, która może być użytkowana przez
Kulinarne przygody GatitySZNY!" Dodała jeszcze, że gdybym jej wcześniej nie uprzedziła, nigdy nie pomyślałaby, że jest to sernik... z kaszy jaglanej. Rzeczywiście, jest pyszny... taki kremowy, rozpływający się w ustach. Bez ani grama sera! Ja na pewno jeszcze powtórzę ten przepis, a Was zachęcam do wypróbowania! ;) Składniki: na tortownicę o śr. 23 cm spód 100 g herbatników pełnoziarnistych(...)Przestudzoną kaszę jaglaną zmiksować przy użyciu ręcznego blendera. Stopniowo dodawać pozostałe składniki, tj. : cukier, budyń, jajko i jogurt. Masa powinna mieć gęstą, kremową konsystencję. Wyłożyć na podpieczony spód i piec przez ok. godzinę. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Konfiturę wyłożyć na wierzchu ostudzonego sernika
Kuchnia EllieChleb chlebowi nierówny. Każdy chleb smaczny. Bez chleba ani rusz! Chleb samodzielnie i chleb jako dodatek. Każdy potrafi- na pewno- zrobić chleb. Ja dziś zrobiłam chleb bardzo syty. Chleb mega zdrowy. Chleb fajnie zbity i mokry, nie suchy, nie duszący. Jedna pajda chleba nasyci nas porządnie. Składniki -300 g mąki z pełnego przemiału -200 g mieszanki prażonych ziaren(...)ziarna i wyrobić chwilkę ponownie , aż składniki połączą się. Przełożyć do keksówki i odstawić na 20 minut. Żółtko roztrzepać, wymieszać ze śmietaną i posmarować chleb. Na koniec posypać ziarnami. Piec w temperaturze 220 około 10 minut, następnie zmniejszyć temepraturę do 200 stopni i piec jeszcze do godziny. Sprawdzać. Chleb wyjąć z foremki i położyć na specjalnym stojaku lub kilkakrotnie złożonej
Z Kuchni Do Kuchnijeszcze przed ostatecznym podaniem przepisu wspomnę, że niestety konieczne było dodanie nieznacznej ilości drożdży - bałem się, że sam zakwas nie podoła i chleb nie urośnie. W końcu zakwasowce (bez drożdży) rosną po kilka/kilkanaście godzin. W maszynie tyle czasu nie mają. Dlatego też musiałem jakoś ten proces przyspieszyć. 250 g mąki orkiszowej ECCO typ 2000 250 mąki pszennej chlebowej(...)tutaj i zostawiamy ładny komentarz :) A po wystawieniu komentarza, lub przed - to już jak lubicie - klikamy na reklamy na bocznym pasku z prawej strony, tak? :) Mi, niestety, pod koniec pieczenia chleb się troszkę zapadł. Nie bardzo wiem dlaczego :( Ale nie jakoś bardzo, tragedii nie ma. Trochę tylko. I kilka praktycznych porad na koniec: - jak już w maszynie skończy się
Marder&Marder ManufactureNagle naszła mnie ochota na taki zwykły, najprostszy chleb pszenny. Ale taki naprawdę zwykły, ze zwykłej mąki i bez żadnych dodatków. Po prostu mąką pszenna, woda, drożdże sól i cukier. Nic więcej. Nie chciało mi się myśleć ile czego dać, jakie proporcje itd, więc odpaliłem internet żeby jakiś przepis sobie znaleźć. I wiecie co? No i nic! Po prostu(...)podwojenia objętości (na mniej więcej godzinę). Po tym czasie uderzamy ciasto pięścią, żeby je odpowietrzyć i przez kilka sekund znowu wyrabiamy. Formujemy bochenek. Przekładamy go na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, lekko oprószamy mąką i znowu zostawiamy pod przykryciem na 1-1,5 godziny, aż porządnie wyrośnie. Piekarnik nagrzany do 200 stopni spryskujemy wodą ze spryskiwacza
Marder&Marder ManufactureSzczęście to piórko na dłoni, co zjawia się, gdy samo chce i gdy się za nim nie goni". Anna Maria Jopek, Na Dłoni Nasz wczorajszy obiad. Jeden z lepszych bez mięsa, jakie jadłam. Paprykę podałam z jajkiem sadzonym i grzankami.Wpałaszowaliśmy ją, aż nam się uszy trzęsły. Jednak ich największym atutem był niewątpliwie farsz. Polecam nie rezygnować z aromatycznego(...)żaroodpornym układając wkoło kilka wiórek masła. Papryki wypełnić farszem, lekko go ugniatając, aby zmieściło się go jak najwięcej. Przykryć odkrojonym wierzchem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec około godziny czasu. Gdy minie pół godziny zdjąć górę papryk i zapiekać dalej odkryte. Na patelni usmażyć 2 jajka sadzone oraz zrumienić grzanki. Podawać razem z paprykami
My simple kitchentego wizyta siostry, z którą nie widziałam się od pewnego czasu, wspólne zakupy. Tak, mogę powiedzieć, że sobotę spędziłam bardzo sympatycznie ;) Już zapomniałam ile radości sprawia mi gotowanie, bez presji czasu. Teraz podzielę się z Wami przepisem na lasagne z cukinii, bo to ona chyba smakowała mi najbardziej spośród wszystkiego co wczoraj przygotowałam. Co jeszcze? Dziś czekają mnie(...)pomidory, koncentrat i przyprawimy wg. smaku na spód żaroodpornego naczynia wykładamy plastry cukinii, na to mięso, ponownie plastry cukinii, mięso i znów cukinię wierzch zapiekanki posypujemy odcedzonym serkiem wiejskim pieczemy w temp. 170 stopni prze około 30 minut SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćŚwięta Wielkanocne kojarzą nam się przede wszystkim z jajkami, mazurkami, domową wędliną... Ale czym byłyby bez doskonałego pasztetu?? Delikatne drobiowe mięso, kremowa konsystencja i aromat pistacji taki właśnie jest MÓJ ulubiony pasztet. Szybki w wykonaniu i urzekający swoim smakiem nawet najbardziej wybredne podniebienia, nawet te dziecięce ;) 2 kg kurczaka (używam udźca premium) 3 średnie marchewki 1 mała pietruszka(...)kremową do rozsmarowywania to wystarczą 3 łyżki, bardziej zwartą- można dodać nawet 5 :) ) i znów wyrabiamy, by bułka się rozeszła po masie. Całość przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy w temperaturze 180ºC na złoty kolor (ok 40 min) Jeśli jeszcze nie upiekliście domowego pasztetu, zachęcam wypróbować ten przepis
Malinowe Pocałunkiidealny i przepyszny. Jak spróbujecie z pewnością przyznacie mi racje ;) Sprawdźcie mnie, czy to co napisałam jest prawdą i czekam na komentarze :D Dlaczego babeczki na początku tygodnia? Robiłam bezy z dwóch jajek, zostały mi dwa żółtka, a do tych babeczek potrzebujemy dokładnie dwa żółtka, poza tym nie chciałam się napracowa ć i wybór padł na te babeczki właśnie. Dodatkowo(...)można rozwałkować i wyciąć koła wielkości foremek i włożyć je do nich lub ulepi z ciasta 12 niedużych kulek i wygnieść w foremkach. Ja piekę babeczki w temperaturze 150 - 180 stopni. Czas pieczenia......... piekę na tak zwane oko, czyli zwracam uwagę na kolor i stopień wypieczenia sprawdzam wykałaczką. Ciepłe babeczki od razu wyciągam z foremek i ostawiam
Blondynka Gotujeznaczenia czy robisz świąteczne zakupy czy też te na inną okazję – warto przygotować sobie listę zakupów. Dzięki temu unikniesz sytuacji, w której braknie Ci jednego ważnego produktu, bez którego przygotowanie danej potrawy nie będzie możliwe. Wtedy stracisz czas i dodatkowe pieniądze, bo prawdopodobnie przepłacisz za nie w sklepie osiedlowym. Dzięki liście, możesz zoptymalizować wydatki i kupić wyłącznie(...)kupisz? To ważne pytanie, które warto sobie zadać, planując zakupy świąteczne. Wcale nie musisz umieć piec baby wielkanocnej, może więc lepszym rozwiązaniem będzie zamówienie jej w cukierni. Nie zaoszczędzisz być może pieniędzy, jednak czas i nerwy, które musiałabyś poświęcić na pieczenie. Są jednak takie produkty, które możesz przygotować sama i nie potrzebujesz półproduktów. Koszty będą zdecydowanie niższe, a dania
WojnaNaSmaki.plświeżych) - szklanka – 250ml letniego mleka - ½ szklanki -125ml jogurtu naturalnego (dałam grecki) - ½ łyżeczki soli (dałam waniliową ) - 2 łyżki alkoholu (dałam wódkę) Masa budyniowa: - 2 budynie waniliowe bez cukru (1 op. po 40g) - 4 łyżki cukru - 3 i 1/3 szklanki mleka - 50g masła - 2 łyżki alkoholu (dałam wódkę, ale lepszy będzie spirytus) – opcjonalnie Dodatkowo: - tłuszcz do smażenia - lukier(...)mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Rozpuszczamy masło (rozpuszczam w mikrofalówce) i odstawiamy do wystudzenia. Oddzielamy żółtka od białek (białka można zużyć, np. na bezy ). Do żółtek dodajemy pozostały cukier (2 łyżki) i ubijamy robotem na puszystą masę. Mąkę przesiewamy do miski – dodajemy sól, ubite żółtka, wyrośnięty zaczyn, pozostałe mleko (letnie) oraz alkohol. Wszystko wyrabiamy
mojewypiekiinietylko