bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2626/3453)

Czatnej z mango i cebuli 298

Mango i cebula razem? Tak, dobrze czytasz. To zaskakująco smaczne połączenie! 2 sztuki mango (lub jedno, jeśli jest duże) 1 cebula 1 ostra papryczka Ocet jabłkowy

MarcinChef
KARMELIZOWANE JABŁKA 332

jabłka, które rozpadną się już po kilku minutach podgrzewania. Jeśli planujemy zawekować jabłka na zimę, należy zdjąć je z palnika zanim całkowicie się rozpadną (będziemy je później podgrzewać lub piec np. w szarlotce), jeszcze gorące przełożyć do wyparzonych, suchych słoików (10 minut w 100℃), zakręcić (wyparzonymi zakrętkami) i ponownie wstawić do piekarnika, tym razem na około 20 minut. SKŁADNIKI(...)ognia, wykorzystujemy od razu lub przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 100℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu

cool and minty
Tort bezglutenowy czekoladowy z wiśniami 196

Wszyscy, którzy mnie znają wiedzą, że uwielbiam słodycze, a do tortów mam słabość szczególną. Dlatego, gdy dowiedziałam się, że nie mogę jeść "prawdziwych" słodyczy z kremem

Humanistka w kuchni
Chleb kukurydziany z suszonymi pomidorami 138

Jedna z moich prób okiełznania mąk bezglutenowych. Na przepis trafiłam tutaj i po obejrzeniu filmiku postanowiłam także taki upiec. Jeden ze smaczniejszych bezglutenowych chlebów, jakie dotychczas

Kuchenne zapiski Edyty
Stecca, chlebki z pomidorami i cukinia 143

łyżeczki soli 3/4 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki drożdży instant 1,5 szklanki wody Dodatki: oliwa z oliwek do smarowania 2 małe okrągłe cukinie 2 garści czarnych oliwek bez pestek suszone oregano sól morska gruba świeży rozmaryn garść zielonych oliwek kilka pomidorków koktajlowych listki bazylii rukola Wykonanie: Do sporej miski wlewamy wodę, wsypujemy drożdże i mieszamy, aby się całkiem rozpuściły(...)nagrzewamy do maksimum, u mnie to 230 stopni. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części i naciągamy tak, a by powstał nam chlebek o długości zbliżonej do szerokości blaszki do pieczenia. Chlebki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy smarujemy oliwą z oliwek. Cukinie kroimy na cienkie plastry i układamy na 2 chlebkach, na plasterkach cukinii

Kulinarne przygody Gatity
Truflowo - kokosowy mus ze zsiadłego mleka z karmelizowaną gruszką i śliwką 156

pozostałe po serniku kokosowym , a jako nutkę owocową użyłam tych, które rosną w moim sadzie i cieszą zarówno oko, jak i podniebienie. Smak jest zaskakujący, dzięki żelatynie zestalony, jednak bez przesady. Wspaniała alternatywa musu na śmietance lub jogurcie. Składniki: 400ml zsiadłego mleka 200ml mleczka kokosowego 100ml kwaśnej śmietany 6 cukierków "Trufli" 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny(...)cienkie plasterki, śliwkę wypestkować. W małym garnuszku przygotować karmel z 3 łyżek cukru - rozpuszczać go aż będzie złocisty. Włożyć do niego owoce, obtoczyć i wyjąć na papier do pieczenia. Lekko ostudzić i ułożyć na deserze

Cakes By Kejt
Burgery z buraków 177

Bez mięsa, pikantne z grillowaną cukinią - buraczane burgery. Jestem w 100% mięsożercą, ale czasem lubię spróbować zastąpić czymś mięso. I tak dziś w pełni poświęcam post burakowi. Inspiracją do burgerów był sam burak, który leżał w lodówce już 5 dzień, a ja ciągle otwierając ją zastanawiam się, co też mogę z niego zrobić :)  Domowe bułeczki można zrobić(...)Formować burgery i  smażyć na patelni z rozgrzaną oliwą (ok. 2 min z każdej strony). Nastawić piekarnik na 200 stopni, podpieczone burgery przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 20 min. W tym czasie pokroić wszystkie warzywa w plasterki. Cukinię lekko podsmażyć na patelni (użyłam patelni grillowej). Przygotować sos czosnkowy -  do miseczki wlać jogurt

pink envelope
Brokuł Zapiekany pod Parmezanem 265

biegu? Przepis w sam raz, szybki, prosty i smaczny. Mało skomplikowany, więc nie trzeba lecieć do sklepu po całą listę składników. Ja użyłam mrożonego, taki miałam w zamrażarce, więc bez sensu by było abym biegła do sklepu po świeżego. Skąd przepis? Oglądam program, w którym gotuje Michel Moran i on robiła takiego brokuła, a że narobił mi tym smaka(...)wierzch starłam ser i posypałam po wierzchu. Na samym końcu poukładałam kawałeczki masła, żeby ser nam się ładnie i równo rozpuścił. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam ok 5 minut.Można zjeść brokuła jako starter, ale świetnie pasuje jako dodatek do ryby, czy drobiu. Smakowało bardzo :) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Belgijskie gofry drozdzowe-pyszne 216

srodku,takie troche racuchowate. Po zdjeciu z gofrownicy sa miekkie,ale stygnac twardnieja.Smaczne nawet na drugi dzien. Jak wyczytalam gofry belgijskie nigdy nie sa prostokatne,zawsze za to bez kantow i lekko zaokraglone,gdyz powstaja z kulki ciasta.Te z przepisu ponizej wprawdzie nie powstaly z kulki,ale prawie,prawie.Ich tajnym skladnikiem jest cukier perlowy,gdyz tylko on pozwala uzyskac(...)odstawic w cieple miejsce do podwojenia objetosci. Ilosc drozdzy w stosunku do ilosci maki jest dosc duza,dlatego ciasto rosnie bardzo szybko. Rozgrzac gofrownice,delikatnie natluscic,tylko przy pieczeniu pierwszego gofra.Nakladac na srodek po 1 pelnej lyzce ciasta.Piec na mocy 750 W kilka minut.Wieksza moc nie jest wskazana,ze wzgledu na obecnosc cukru gofry szybko nabieraja koloru. Po upieczeniu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pasztet z kurczaka z grzybami 248

jedzą mięsa, pasztet z fasoli i pieczarek czy pasztet z ciecierzycy i dyni. Zapraszam Pasztet z kurczaka z grzybami Składniki: 800g ugotowanych – z rosołu- udek z kurczaka (waga bez kości) 400g wątróbki drobiowej 1 cebula 1-2 garści suszonych grzybów 1 ugotowana marchewka 3 jajka (żółtka i białka oddzielnie) 2 łyżki majeranku 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka(...)marchewkę, cebulę z grzybami i wątróbką zmielić dwa razy. Dodać przyprawy i żółtka i dobrze wymieszać. Białka ubić i delikatnie połączyć z masą. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i kilka razy delikatnie uderzyć foremką o blat, aby masa dobrze się rozłożyła. Wierzch posmarować olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 60 minut

UgotujmyTo.pl
Kotlety buraczkowe z kuskusem 135

Jak wiecie uwielbiam wszelkiego rodzaju racuchy i kotleciki . Z kaszy … z ryżu … z ciasta naleśnikowego czy też warzyw. Dziś mam dla Was przepis na

Ostra na Słodko
Alternatywa dla tradycji, czyli pączkowe muffiny 187

Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. Nie wyobrażam sobie tego dnia bez przynajmniej jednego pączka - wiadomo, tradycji musi stać się za dość. W tym roku mam zamiar tradycją podtuczyć również C. - no przecież jego nie zjedzenie pączka nie może wpłynąć na moje szczęście!  Nie jestem pewna, czy zepnę się w sobie na tyle, żeby samej je smażyć(...)śliwką. Nie wiem, dlaczego, ale tak właśnie kojarzy mi się smak domowego pączka. Jedyną wadą tych muffinek jest fakt, że bardzo szybko się starzeją - zdecydowanie najlepsze w dniu pieczenia, następnego da się zjeść ze szklanką mleka, ale kolejnego, niestety, są już kompletnie niezjadliwe...  Muffinki jak pączki Składniki: (na 12 sztuk) suche: 340 g mąki pszennej 90 g cukru

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Farfalle z dynią i Grana Padano DOP 210

Padano DOP.Danie banalnie proste, ale majestatyczne, wykwintne, aromatyczne... Dynią zajęła się moja brytfanna Toscana od Florina. O niej dowiecie się TUTAJ RZUCIĆ OKIEM  .Brytfanna wspaniale wydobywa smak duszonych, pieczonych i smażonych na niewielkiej ilości tłuszczu potraw. Ale po kolei... Składniki na oko- kuchnia włoska jest niekiedy na prawdę na oko i na smak -dynia -masło -cebula -czosnek -seler naciowy(...)chodzi. Dodalam czosnku i mrożonego selera naciowego. Przykryłam, po chwili dodałam pieprzu ziołowego. Następnie mleka Alpro Orginal, zamiast śmietan czy mleka. Przykryłam i odeszłam spokojnie do swoich zajęć- bez obaw Toscanę możecie zostawić bez opieki, nie przypali Wam potrawy! Po 10 minutach na nakrętkę nalałam oliwy z oliwek, bez otwierania pokrywy, na której wytworzyły się już sympatyczne

Z Kuchni Do Kuchni
Polski chleb wiejski 222

okazji upiec chleb. Jestem początkująca w tej materii ale ten chlebek był pyszny. Mięsisty i wilgotny w środku a na zewnątrz gruba chrupiąca skórka. Prawie połowę chleba zjedliśmy bez jakichkolwiek dodatków. Składniki: Zaczyn (dzień wcześniej) 30 g zakwasu żytniego klik 175 g letniej wody 175 g mąki żytniej typ 720 Młyn Kopytowa Ciasto właściwe zaczyn 325 g letniej wody(...)piekarnika włożyć naczynie z szklanką wody i nagrzać piekarnik na 230 stopni. Włożyć na 5 minut naczynie żaroodporne, wyjąć wysypać mąką i przełożyć ciasto. Chleb przekroić, włożyć do piekarnika. Piec około 40 minut aż chleb będzie ładnie zrumieniony. Wyjąć i studzić na metalowej kratce.  Z chleba miał być uformowany bochenek ale moje ciasto było rzadkie więc upiekłam

Ala piecze i gotuje
Odrywane drożdżowe z ziołami 194

Pierwszy raz takiego chlebka, spróbowałam u mojej kochanej babci. Robi się go błyskawicznie szybko i jeszcze szybciej znika ze stołu! Pobija nawet bagietki z masłem czosnkowym

Be Fit Be Strong