Dzisiejszy przepis jest najlepszym dowodem na to, że nie potrzeba skomplikowanych receptur, oryginalnych składników czy długiego czasu spędzonego w kuchni żeby stworzyć coś pysznego. Bohaterem dzisiejszego
HealthyCreationsDzisiaj pomysł na dodatek idealny do jogurtów, mleka czy też samodzielnego podjadania - domowa granola przygotowana z płatków owsianych górskich, ziaren słonecznika, sezamu i musu truskawkowego. Prosto
UgotowaćMacie już ochotę na rogale Marcińskie? My w tym roku wreszcie wyprzedzimy trochę to święto i przepis już podsuwamy Wam pod noski 😃 Nasze rogaliki nie
Candy PandasChlebek bananowy to jedno z moich ulubionych zdrowszych wypieków. Gdy tylko na bananach zaczynają się pojawiać brązowe kropeczki to już znak, że należy upiec coś pysznego
Healthy food explorerDziś zapraszam Was na pyszny, szybki i prosty pomysł na obiad. Chrupiące udko z warzywami . W ten sam sposób możecie przygotować np. pałki z kurczaka
Słodkie okruszkiPrzepis na te muffiny był jednym z pierwszych przepisów jaki zagościł na moim blogu ponad 4 lata temu. Od tamtej pory wiele się zmieniło i dlatego
RelaxtimeDzisiaj zamiast rogalików mam dla Was muffiny z olejem kokosowym i pysznymi dodatkami. Szybkie w przygotowaniu i smaczne! :) Zapraszam... Składniki: 1,5 szkl mąki tortowej 1
TrufelkowoTe ciasteczka są naprawdę smaczne i bardzo proste w wykonaniu. Robiłam je już kilkukrotnie, mieszając proporcje składników i za każdym razem się udają :-) Ciasteczka migdałowe z
Marta próbujeOsobiście nie znam osoby, która nie lubi ciasta z jabłkami. Ciasta te zawsze są szybkie, proste i tanie w przygotowaniu, a później bardzo szybko znikają z
Via GustoNadziewamy wszystko - pomidory, cukinię, paprykę. Ale faszerowane awokado to coś zupełnie innego. Smaczne, egzotyczne, zdrowe a przede wszystkim bardzo szybkie w przygotowaniu. Wersja przedstawiona poniżej jest
Marta próbujeSzukacie przepisu na proste drugie śniadanie? Wystarczy 30 minut by cieszyć się domowymi bułeczkami, które są puszyste w środku i chrupiące na zewnątrz. Scones to bułeczki
vaniliowoczekoladowaCzy lubicie świeży chleb na śniadanie? I mam na myśli świeży – ciepły, wyjęty prosto z piekarnika? Takie pieczywo, przy którym nie trzeba stać kilka
Szybko Tanio SmacznieSkładniki: plaster schabu wieprzowego ok. 100 g sól, pieprz, kurkuma, chili, kminek - lub dowolne ulubione przyprawy 5-6 pomidorków koktajlowych ok. 100 g kilka plasterków czerwonej
Vroblewska-fitlifeszybkie do zrobienia, więc nawet osoby niewprawione w pieczeniu ciast powinny sobie poradzić. Składniki na ciasto Słodki Pocałunek: Ciasto: 180 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (1 i 1/3 szklanki) 200 g cukru (szklanka) 4 jajka rozmiar L 150 g masła 200 g śmietany 18% łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody czubata łyżka kakao Krem(...)kakao oraz łyżkę śmietany i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Blaszkę (moja ma wymiary 24×24 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy naprzemiennie po 2 łyżki ciasta białego i jedną brązowego. Wygładzamy wierzch. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 C przez około 35 minut do tzw. “suchego patyczka”. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i studzimy
e-PrzepisyKulinarneminut Składniki: – 500 g mąki pszennej typ 500-550 – 100 g cukru – 250 ml ciepłego mleka – 5 żółtek (białka możesz użyć do zrobienia bezy lub zamrozić na później) – 60 g świeżych drożdży lub 2 saszetki (14 g) suchych drożdży – 100 g miękkiego masła + dodatkowe do wysmarowania formy – pół szklanki żurawiny suszonej + dodatkowa do ozdoby(...)drinka). Wszystko dokładnie wymieszaj a następnie przełóż do formy i odstaw jeszcze na chwilę do czasu nagrzania piekarnika do temperatury 175 st C. Wstaw babkę do piekarnika i piecz przez 45 minut. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl drzwi i trzymaj babkę w środku jeszcze około 15 minut. Po wyjęciu babki z piekarnika odwróć formę i wyjmij ciasto. Babka musi nieco
nietylkopasta.pldziecka uczulonego na gluten, jajka kurze i nabiał! To dość duże wyzwanie, ale udało się! Muszę przyznać, że biszkopt jest wspaniały lekko wilgotny i puszysty pięknie rośnie. Rośnie równiutko bez pagórków i ten jego cudownie żółty kolor. W przepisie tym zastosowała tę samą sztuczkę co w przepisie na biszkopt idealn y. Jest sztuczka polegająca na rzuceniu formy z ciastem(...)ostrożnie i delikatnie, ale sprawnie, aby piana opadła jak najmniej. Życzę smacznego! Print Biszkopt bezglutenowy .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Biszkopt bezglutenowy z opcją bez jaj kurzych, pyszny, lekko wilgotny idealna baza do tortu. Course Desery Cuisine Polska Keyword bezglutenowe Prep Time 15 minutes Cook Time 35 minutes Total Time 50 minutes Servings
SprawdzonaKuchnia.pldodatek do różnych potraw - można ją dodawać nie tylko do kanapek, ale także do różnego rodzaju sałatek i surówek, zup, sosów, past, twarożków czy masła. Ma wyraźny, ostry, piekący smak i aromatyczny zapach, dlatego dzięki niej potrawy nabierają oryginalnego i wyrazistego smaku. Jednak jest jedno "ale" - nie można przesadzać z ilością spożywanej rzeżuchy, gdyż w nadmiarze może zaszkodzić. Dowiedz(...)jeść dużych ilości rzeżuchy, gdyż jest silnie moczopędna zbyt dużo rzeżuchy może wywołać stan zapalny pęcherza moczowego porcja dobowa - kilka porcji wielkości łyżeczki od herbaty Ciekawostki: rzeżuchę hoduje się bez żadnych nawozów chemicznych 100 g rzeżuchy to jedyne 30 kcal z nasion rzeżuchy otrzymuje się bardzo wartościowy olej, który posiada dwukrotnie większa zawartość kwasów omega-3 względem kwasów
Kuchnia MagdaLenyDziś coś dla mięsożerców 😄 Mięciutkie mięso, zalane pysznym, aromatycznym sosem ... Klasyka kuchni polskiej. Bez udziwnień, bez kombinowania ... proste, dostępne składniki i pyszny obiad gotowy 😉 Takie mięso możemy podać z kaszą, z kopytkami, ziemniakami lub z czym tylko sobie wymarzymy. Aromatyczny sos, pachnący cebulą, warzywami i nutą czosnku jest tutaj dopełnieniem dania ... Zapraszam 😍 Składniki: łopatka wieprzowa(...)mamy). Dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa (ja 1.5 h). Następnie mięso wyjmujemy, usuwamy liście laurowe, ziele angielskie, a resztę sosu blendujemy (wraz z warzywami). Przed podaniem pieczeń kroimy na plastry i polewamy naszym sosem
Walijskie Pichcenienaczynie z grzybami zostawić pod przykryciem na co najmniej 30 minut. W międzyczasie do garnka wlać olej, podgrzać go i przesmażyć (z obu stron) plasterki karkówki (podsmażyć samo mięso, bez cebuli) . Usmażone mięso ułożyć na talerzu. Grzyby odsączyć (wodę od moczenia grzybów pozostawić!) i pokroić na mniejsze kawałki. Do tego samego garnka dodać cebulę, marchewkę, pokrojone grzyby, listki laurowe(...)mięso obsmażcie na patelni lub w garnku. Następnie usmażone mięso należy przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać lekko podsmażone warzywa wraz z listkami laurowymi oraz zielem angielskim. Całość zalać wodą. Piec pod przykryciem w 180ºC co najmniej 1,5 godziny (aż do miękkości mięsa). Smażenie karkówki i warzyw Wygląd karkówki przed i po uduszeniu
UgotowaćKrwi Chrystusa. Istnieje wiele wersji tego ciasta, każda rodzina ma swoją własną tradycyjną recepturę , niektóre dodają cytryny i kandyzowane owoce, przyprawy, rodzynki i orzeszki piniowe, oraz prosty ryżowy tort, bez żadnych specjalnych dodatków. Ciasto ryżowe to słodki, łatwy do przygotowania deser o delikatnym smaku. Mogą je jeść również osoby z nietolerancją glutenu, ponieważ ciasto naturalnie w ogóle(...)ubij jajka z cukrem na puszysta masę. Do masy jajecznej dodaj ryż, całość dokładnie wymieszaj. Keksówkę wysmaruj masłem lub olejem kokosowym. Przelej do niej masę ryżową, wyrównaj wierzch. Ciasto piecz ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podawaj po całkowitym przestygnięciu. Smacznego Artykuł Torta di riso, czyli włoskie ciasto ryżowe pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchnipokruszyć. Polecam! (zmodyfikowany przepis ze strony nadiashealthykitchen.com ) Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdrowsze Ciastka z Galaretką w Czekoladzie Bez Glutenu, Wegańskie Składniki: Ciasto: 110g mąki ryżowej 50 zmielonych migdałów szczypta soli 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego 3 łyżki syropu z agawy lub klonowego 4-5 łyżek mleka migdałowego lub sojowego (może(...)Powstanie dość wilgotne ciasto. Ciasto przełożyć do formy na muffiny, w każde wgłębienie wkładać po około 1 sporej łyżce ciasta, wyrównać ( patrz FILM ). 5. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 10-12 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 6. Ostygnięte
Mała CukierenkaDomowy chlebek bez konserwantów, żadnych ulepszaczy, z mocno wyczuwalnym szpinakiem w postaci pesto z aromatyczny czosnkiem, chrupiącymi orzeszkami to idealna propozycja dla lubiących zdrowe, domowe wypieki. Składniki: 250g mąki kukurydzianej 240g mąki pszennej 7g suszonych drożdży 2 łyżeczki cukru 2 jajka 100ml wody 100ml mleka 80g masła 1 łyżeczka soli morskiej masło do wysmarowania keksówki Pesto szpinakowe: 130g liści(...)około 30 cm x 50 cm, a następnie pociąć na 28 mniejszych prostokątów. Każdy z prostokątów posmarować pesto szpinakowym i ułożyć pionowo w wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia keksówce o wymiarach 12 cm x 30 cm. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia. 4. Po tym czasie wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez
Szalona Kuchnia Ewelinydelikatny twarożek, słodkie suszone owoce, ziemiste orzechy i odświeżającą miętę. W oryginale wykorzystano tu ser manouri, o którym przeczytacie w uwagach pod przepisem. Ja jednak chciałam sprawić, aby każdy bez specjalnych zakupów mógł powtórzyć ten przepis w domu, dlatego zastąpiłam go kozim twarożkiem kupionym w Auchanie. Roladki robi się prosto, a wyglądają tak elegancko. Według mnie jest to świetny(...)używasz mrożonego ciasta filo, rozmróź go najpierw w lodówce. Rozwiń arkusze ciasta filo i przykryj ściereczką, aby nie obsychały. Weź jeden arkusz i ułóż na desce lub papierze do pieczenia. Przy pomocy pędzelka posmaruj go rozpuszczonym masłem z oliwą, następnie przykryj drugim arkuszem i ponownie posmaruj tłuszczem. Tak przygotowane ciasto przekrój na trzy części wzdłuż krótszego boku. U podstawy
Chilli Czosnek i Oliwapołączeniu z innymi produktami (w tym również zbożowymi) można na jej bazie stworzyć kompletny jak chodzi o białko posiłek. Ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu może być bez większych obaw spożywana przez cukrzyków. Do tego zawarty w niej błonnik stabilizuje poziom glukozy we krwi i ogranicza wchłanianie węglowodanów, których zawiera 27,42 g / 100g produktu, z czego jedynie(...)dente w świeżej wodzie. Odcedzamy i osuszamy na papierowym ręczniku. W miseczce cieciorkę mieszamy z oliwą, wędzoną papryką, kuminem i solą, a następnie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, funkcja grill, aż stanie się złocista. Serwujemy ze świeżym , lekko przesiekanym tymiankiem. Pysznie, szybko i zdrowo. PS. Jeśli zaczyna za Wami
Kate's KitchenPalmiery robi się z ciasta francuskiego, podobnego jakiego używa się przy produkcji croissantów, tyle że bez drożdży. Własnoręczne wykonanie ciasta francuskiego to żmudna praca, wymagająca wielokrotnego wałkowania ciasta z masłem oraz schładzania, a wszystko po to, żeby uzyskać tak bardzo pożądane liczne, niestabilne warstwy ciasta. Palmiery robi się bardzo szybko, możecie także użyć resztek masy makowej, z której przygotowujecie(...)środku, owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na ok 15 min 5. Zamrożone ciasto kroimy na kawałki ok 1 cm grubości, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, jednorazowo wszystkie się nie zmieszczą więc drugi rulon trzymamy nadal w zamrażalniku 6. Ciasteczka smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy jeszcze odrobiną brązowego cukru, pieczemy ok 15 min, obracamy i podpiekamy
Słodki KompromisPrzepis znalazłam w książce Anny Lewandowskiej. Tego kurczaka robiłam trzy razy, przy czym za pierwszym zrobiłam bez soli, ponieważ jej nie miałam. A z racji tego, że bez soli mogę żyć :) to kurczak też mi smakował. Jednak brakowało mi "tego czegoś". Dzisiaj z kolei zastąpiłam pieprz czarny, pieprzem cytrynowym i nie był to taki zły pomysł :) Zresztą należę(...)jeszcze zostanie to wetrzeć w kurczaka od zewnątrz Do środka kurczaka włożyć plastry cytryny, ząbki czosnku oraz gałązki świeżego tymianku Tak przygotowane mięso jednym ruchem położyć na soli Kurczaka piec 45 minut z jednej strony... ... a następnie przełożyć go na drugą stronę i piec kolejne 45 minut Po wyjęciu z piecyka smacznie skwierczy :) Smacznego
Szczęśliwa kuchniapikantnej papryczki chili i rozgrzewającego imbiru i aromatycznego tymianku. W smaku ten chutney jest mixem trzech smaków: jest słodki, trochę kwaśny, z odrobiną pikanterii. Sos jest świetnym dodatkiem do pieczonych mięs, czy pasztetów, a dla amatorów takich dodatków polecam mój przepis na chutney z porzeczek . Jeśli ktoś nie lub miazgowatej formy tego sosu to polecam bardzo drobno posiekać ananasa, zamiast(...)pół, usuwamy nasiona, siekamy w drobną kostkę. Puree z ananasa przekładamy do rondla, dodajemy sok z cytryny, rozgnieciony czerwony pieprz, dżem-fix i pozostałe składniki. Gotujemy na niewielkim ogniu bez przykrycia aż większość płynu odparuje i puree zgęstnieje. Doprawiamy chutney do smaku cukrem i sokiem z cytryny, możemy dodać pojedyncze listki tymianku. Gorący chutney nakładamy do słoiczków, dokładnie zakręcamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzepis znalazłam w książce Anny Lewandowskiej. Tego kurczaka robiłam trzy razy, przy czym za pierwszym zrobiłam bez soli, ponieważ jej nie miałam. A z racji tego, że bez soli mogę żyć :) to kurczak też mi smakował. Jednak brakowało mi "tego czegoś". Dzisiaj z kolei zastąpiłam pieprz czarny, pieprzem cytrynowym i nie był to taki zły pomysł :) Zresztą należę(...)jeszcze zostanie to wetrzeć w kurczaka od zewnątrz Do środka kurczaka włożyć plastry cytryny, ząbki czosnku oraz gałązki świeżego tymianku Tak przygotowane mięso jednym ruchem położyć na soli Kurczaka piec 45 minut z jednej strony... ... a następnie przełożyć go na drugą stronę i piec kolejne 45 minut Po wyjęciu z piecyka smacznie skwierczy :) Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commożna dać też inne nadzienie...Pomysł na takie ciasto drożdżowe pochodzi stąd ..Ja zrobiłam inaczej wykończenie bułeczek....Moje bułeczki są tylko z twarogiem z dodatkiem budyniu malinowego ..są bez malin i kruszonki.. ale wiadomo każdy może robić wg siebie .. CIASTO 400 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki kukurydzianej 85 g cukru 70 g masła(...)prostokąty o wymiarach około 10 x 14 cm. Z jednej strony położyć nadzienie, a z drugiej naciąć ciasto radełkiem i zwinąć . Ułożyć na blaszce i pozostawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 220 stopni przez około 20 minut
Moje domowe kucharzenieklasycznych proporcjach 3:2:1, czyli mąka : masło : cukier, oraz szczypta soli. Czekam na Wasze opinie o tym cieście. Składniki na tortownicę 24 cm: Jak przygotować idealne ciasto kruche bez jajka: 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru szczypta soli Masa: 400 g jogurtu greckiego 4 łyżki cukru 1 jajko 1 op. budyniu śmietankowego (40g) 1 łyżka(...)Masę jogurtową wykładamy na podpieczone, przestudzone ciasto na masę jogurtową z budyniem. układamy pojedyncze jeżyny. Wyciągamy drugą część ciasta i obieraczką do warzyw lub na tarce ścieramy resztę ciasta, Pieczemy w temperaturze 180 C przez ok. 45-50 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Studzimy nie wyjmując ciasta z tortownicy. Smacznego! The post Kruche ciasto z jogurtem i jeżynami appeared
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięschabowy na niedzielę i na co dzień... Mam rozwiązanie, które powinno zaspokoić nawet wybrednych smakoszy i wyzwania kulinarne każdej pani domu Składniki : 600 g schabu wieprzowego bez kości 250 g pieczarek 2 cebule 2 ząbki czosnku (brak na zdjęciu) 2 jajka bułka tarta ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki tymianku ¼ łyżeczki rozmarynu sól i pieprz serek topiony (włożyłam(...)powinno samo przylgnąć do kotleta. Kotlety smażyłam od razu na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z obu stron. Po usmażeniu przełożyłam je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Cebulę pokroiłam w kosteczkę, pieczarki w plasterki a czosnek bardzo drobno posiekałam. Na rozgrzanym na patelni oleju zeszkliłam cebulę, wrzuciłam czosnek a za chwilę dodałam pieczarki
Kuchnia u Krysi