szybkie do zrobienia, więc nawet osoby niewprawione w pieczeniu ciast powinny sobie poradzić. Składniki na ciasto Słodki Pocałunek: Ciasto: 180 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (1 i 1/3 szklanki) 200 g cukru (szklanka) 4 jajka rozmiar L 150 g masła 200 g śmietany 18% łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody czubata łyżka kakao Krem(...)kakao oraz łyżkę śmietany i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Blaszkę (moja ma wymiary 24×24 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy naprzemiennie po 2 łyżki ciasta białego i jedną brązowego. Wygładzamy wierzch. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 C przez około 35 minut do tzw. “suchego patyczka”. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i studzimy
e-PrzepisyKulinarneminut Składniki: – 500 g mąki pszennej typ 500-550 – 100 g cukru – 250 ml ciepłego mleka – 5 żółtek (białka możesz użyć do zrobienia bezy lub zamrozić na później) – 60 g świeżych drożdży lub 2 saszetki (14 g) suchych drożdży – 100 g miękkiego masła + dodatkowe do wysmarowania formy – pół szklanki żurawiny suszonej + dodatkowa do ozdoby(...)drinka). Wszystko dokładnie wymieszaj a następnie przełóż do formy i odstaw jeszcze na chwilę do czasu nagrzania piekarnika do temperatury 175 st C. Wstaw babkę do piekarnika i piecz przez 45 minut. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl drzwi i trzymaj babkę w środku jeszcze około 15 minut. Po wyjęciu babki z piekarnika odwróć formę i wyjmij ciasto. Babka musi nieco
nietylkopasta.pldziecka uczulonego na gluten, jajka kurze i nabiał! To dość duże wyzwanie, ale udało się! Muszę przyznać, że biszkopt jest wspaniały lekko wilgotny i puszysty pięknie rośnie. Rośnie równiutko bez pagórków i ten jego cudownie żółty kolor. W przepisie tym zastosowała tę samą sztuczkę co w przepisie na biszkopt idealn y. Jest sztuczka polegająca na rzuceniu formy z ciastem(...)ostrożnie i delikatnie, ale sprawnie, aby piana opadła jak najmniej. Życzę smacznego! Print Biszkopt bezglutenowy .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Biszkopt bezglutenowy z opcją bez jaj kurzych, pyszny, lekko wilgotny idealna baza do tortu. Course Desery Cuisine Polska Keyword bezglutenowe Prep Time 15 minutes Cook Time 35 minutes Total Time 50 minutes Servings
SprawdzonaKuchnia.pldodatek do różnych potraw - można ją dodawać nie tylko do kanapek, ale także do różnego rodzaju sałatek i surówek, zup, sosów, past, twarożków czy masła. Ma wyraźny, ostry, piekący smak i aromatyczny zapach, dlatego dzięki niej potrawy nabierają oryginalnego i wyrazistego smaku. Jednak jest jedno "ale" - nie można przesadzać z ilością spożywanej rzeżuchy, gdyż w nadmiarze może zaszkodzić. Dowiedz(...)jeść dużych ilości rzeżuchy, gdyż jest silnie moczopędna zbyt dużo rzeżuchy może wywołać stan zapalny pęcherza moczowego porcja dobowa - kilka porcji wielkości łyżeczki od herbaty Ciekawostki: rzeżuchę hoduje się bez żadnych nawozów chemicznych 100 g rzeżuchy to jedyne 30 kcal z nasion rzeżuchy otrzymuje się bardzo wartościowy olej, który posiada dwukrotnie większa zawartość kwasów omega-3 względem kwasów
Kuchnia MagdaLenyDziś coś dla mięsożerców 😄 Mięciutkie mięso, zalane pysznym, aromatycznym sosem ... Klasyka kuchni polskiej. Bez udziwnień, bez kombinowania ... proste, dostępne składniki i pyszny obiad gotowy 😉 Takie mięso możemy podać z kaszą, z kopytkami, ziemniakami lub z czym tylko sobie wymarzymy. Aromatyczny sos, pachnący cebulą, warzywami i nutą czosnku jest tutaj dopełnieniem dania ... Zapraszam 😍 Składniki: łopatka wieprzowa(...)mamy). Dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa (ja 1.5 h). Następnie mięso wyjmujemy, usuwamy liście laurowe, ziele angielskie, a resztę sosu blendujemy (wraz z warzywami). Przed podaniem pieczeń kroimy na plastry i polewamy naszym sosem
Walijskie Pichcenienaczynie z grzybami zostawić pod przykryciem na co najmniej 30 minut. W międzyczasie do garnka wlać olej, podgrzać go i przesmażyć (z obu stron) plasterki karkówki (podsmażyć samo mięso, bez cebuli) . Usmażone mięso ułożyć na talerzu. Grzyby odsączyć (wodę od moczenia grzybów pozostawić!) i pokroić na mniejsze kawałki. Do tego samego garnka dodać cebulę, marchewkę, pokrojone grzyby, listki laurowe(...)mięso obsmażcie na patelni lub w garnku. Następnie usmażone mięso należy przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać lekko podsmażone warzywa wraz z listkami laurowymi oraz zielem angielskim. Całość zalać wodą. Piec pod przykryciem w 180ºC co najmniej 1,5 godziny (aż do miękkości mięsa). Smażenie karkówki i warzyw Wygląd karkówki przed i po uduszeniu
UgotowaćKrwi Chrystusa. Istnieje wiele wersji tego ciasta, każda rodzina ma swoją własną tradycyjną recepturę , niektóre dodają cytryny i kandyzowane owoce, przyprawy, rodzynki i orzeszki piniowe, oraz prosty ryżowy tort, bez żadnych specjalnych dodatków. Ciasto ryżowe to słodki, łatwy do przygotowania deser o delikatnym smaku. Mogą je jeść również osoby z nietolerancją glutenu, ponieważ ciasto naturalnie w ogóle(...)ubij jajka z cukrem na puszysta masę. Do masy jajecznej dodaj ryż, całość dokładnie wymieszaj. Keksówkę wysmaruj masłem lub olejem kokosowym. Przelej do niej masę ryżową, wyrównaj wierzch. Ciasto piecz ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podawaj po całkowitym przestygnięciu. Smacznego Artykuł Torta di riso, czyli włoskie ciasto ryżowe pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchnipokruszyć. Polecam! (zmodyfikowany przepis ze strony nadiashealthykitchen.com ) Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdrowsze Ciastka z Galaretką w Czekoladzie Bez Glutenu, Wegańskie Składniki: Ciasto: 110g mąki ryżowej 50 zmielonych migdałów szczypta soli 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego 3 łyżki syropu z agawy lub klonowego 4-5 łyżek mleka migdałowego lub sojowego (może(...)Powstanie dość wilgotne ciasto. Ciasto przełożyć do formy na muffiny, w każde wgłębienie wkładać po około 1 sporej łyżce ciasta, wyrównać ( patrz FILM ). 5. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 10-12 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 6. Ostygnięte
Mała CukierenkaDomowy chlebek bez konserwantów, żadnych ulepszaczy, z mocno wyczuwalnym szpinakiem w postaci pesto z aromatyczny czosnkiem, chrupiącymi orzeszkami to idealna propozycja dla lubiących zdrowe, domowe wypieki. Składniki: 250g mąki kukurydzianej 240g mąki pszennej 7g suszonych drożdży 2 łyżeczki cukru 2 jajka 100ml wody 100ml mleka 80g masła 1 łyżeczka soli morskiej masło do wysmarowania keksówki Pesto szpinakowe: 130g liści(...)około 30 cm x 50 cm, a następnie pociąć na 28 mniejszych prostokątów. Każdy z prostokątów posmarować pesto szpinakowym i ułożyć pionowo w wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia keksówce o wymiarach 12 cm x 30 cm. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia. 4. Po tym czasie wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez
Szalona Kuchnia Ewelinydelikatny twarożek, słodkie suszone owoce, ziemiste orzechy i odświeżającą miętę. W oryginale wykorzystano tu ser manouri, o którym przeczytacie w uwagach pod przepisem. Ja jednak chciałam sprawić, aby każdy bez specjalnych zakupów mógł powtórzyć ten przepis w domu, dlatego zastąpiłam go kozim twarożkiem kupionym w Auchanie. Roladki robi się prosto, a wyglądają tak elegancko. Według mnie jest to świetny(...)używasz mrożonego ciasta filo, rozmróź go najpierw w lodówce. Rozwiń arkusze ciasta filo i przykryj ściereczką, aby nie obsychały. Weź jeden arkusz i ułóż na desce lub papierze do pieczenia. Przy pomocy pędzelka posmaruj go rozpuszczonym masłem z oliwą, następnie przykryj drugim arkuszem i ponownie posmaruj tłuszczem. Tak przygotowane ciasto przekrój na trzy części wzdłuż krótszego boku. U podstawy
Chilli Czosnek i Oliwapołączeniu z innymi produktami (w tym również zbożowymi) można na jej bazie stworzyć kompletny jak chodzi o białko posiłek. Ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu może być bez większych obaw spożywana przez cukrzyków. Do tego zawarty w niej błonnik stabilizuje poziom glukozy we krwi i ogranicza wchłanianie węglowodanów, których zawiera 27,42 g / 100g produktu, z czego jedynie(...)dente w świeżej wodzie. Odcedzamy i osuszamy na papierowym ręczniku. W miseczce cieciorkę mieszamy z oliwą, wędzoną papryką, kuminem i solą, a następnie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, funkcja grill, aż stanie się złocista. Serwujemy ze świeżym , lekko przesiekanym tymiankiem. Pysznie, szybko i zdrowo. PS. Jeśli zaczyna za Wami
Kate's KitchenPalmiery robi się z ciasta francuskiego, podobnego jakiego używa się przy produkcji croissantów, tyle że bez drożdży. Własnoręczne wykonanie ciasta francuskiego to żmudna praca, wymagająca wielokrotnego wałkowania ciasta z masłem oraz schładzania, a wszystko po to, żeby uzyskać tak bardzo pożądane liczne, niestabilne warstwy ciasta. Palmiery robi się bardzo szybko, możecie także użyć resztek masy makowej, z której przygotowujecie(...)środku, owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na ok 15 min 5. Zamrożone ciasto kroimy na kawałki ok 1 cm grubości, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, jednorazowo wszystkie się nie zmieszczą więc drugi rulon trzymamy nadal w zamrażalniku 6. Ciasteczka smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy jeszcze odrobiną brązowego cukru, pieczemy ok 15 min, obracamy i podpiekamy
Słodki KompromisPrzepis znalazłam w książce Anny Lewandowskiej. Tego kurczaka robiłam trzy razy, przy czym za pierwszym zrobiłam bez soli, ponieważ jej nie miałam. A z racji tego, że bez soli mogę żyć :) to kurczak też mi smakował. Jednak brakowało mi "tego czegoś". Dzisiaj z kolei zastąpiłam pieprz czarny, pieprzem cytrynowym i nie był to taki zły pomysł :) Zresztą należę(...)jeszcze zostanie to wetrzeć w kurczaka od zewnątrz Do środka kurczaka włożyć plastry cytryny, ząbki czosnku oraz gałązki świeżego tymianku Tak przygotowane mięso jednym ruchem położyć na soli Kurczaka piec 45 minut z jednej strony... ... a następnie przełożyć go na drugą stronę i piec kolejne 45 minut Po wyjęciu z piecyka smacznie skwierczy :) Smacznego
Szczęśliwa kuchniapikantnej papryczki chili i rozgrzewającego imbiru i aromatycznego tymianku. W smaku ten chutney jest mixem trzech smaków: jest słodki, trochę kwaśny, z odrobiną pikanterii. Sos jest świetnym dodatkiem do pieczonych mięs, czy pasztetów, a dla amatorów takich dodatków polecam mój przepis na chutney z porzeczek . Jeśli ktoś nie lub miazgowatej formy tego sosu to polecam bardzo drobno posiekać ananasa, zamiast(...)pół, usuwamy nasiona, siekamy w drobną kostkę. Puree z ananasa przekładamy do rondla, dodajemy sok z cytryny, rozgnieciony czerwony pieprz, dżem-fix i pozostałe składniki. Gotujemy na niewielkim ogniu bez przykrycia aż większość płynu odparuje i puree zgęstnieje. Doprawiamy chutney do smaku cukrem i sokiem z cytryny, możemy dodać pojedyncze listki tymianku. Gorący chutney nakładamy do słoiczków, dokładnie zakręcamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzepis znalazłam w książce Anny Lewandowskiej. Tego kurczaka robiłam trzy razy, przy czym za pierwszym zrobiłam bez soli, ponieważ jej nie miałam. A z racji tego, że bez soli mogę żyć :) to kurczak też mi smakował. Jednak brakowało mi "tego czegoś". Dzisiaj z kolei zastąpiłam pieprz czarny, pieprzem cytrynowym i nie był to taki zły pomysł :) Zresztą należę(...)jeszcze zostanie to wetrzeć w kurczaka od zewnątrz Do środka kurczaka włożyć plastry cytryny, ząbki czosnku oraz gałązki świeżego tymianku Tak przygotowane mięso jednym ruchem położyć na soli Kurczaka piec 45 minut z jednej strony... ... a następnie przełożyć go na drugą stronę i piec kolejne 45 minut Po wyjęciu z piecyka smacznie skwierczy :) Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commożna dać też inne nadzienie...Pomysł na takie ciasto drożdżowe pochodzi stąd ..Ja zrobiłam inaczej wykończenie bułeczek....Moje bułeczki są tylko z twarogiem z dodatkiem budyniu malinowego ..są bez malin i kruszonki.. ale wiadomo każdy może robić wg siebie .. CIASTO 400 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki kukurydzianej 85 g cukru 70 g masła(...)prostokąty o wymiarach około 10 x 14 cm. Z jednej strony położyć nadzienie, a z drugiej naciąć ciasto radełkiem i zwinąć . Ułożyć na blaszce i pozostawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 220 stopni przez około 20 minut
Moje domowe kucharzenieklasycznych proporcjach 3:2:1, czyli mąka : masło : cukier, oraz szczypta soli. Czekam na Wasze opinie o tym cieście. Składniki na tortownicę 24 cm: Jak przygotować idealne ciasto kruche bez jajka: 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru szczypta soli Masa: 400 g jogurtu greckiego 4 łyżki cukru 1 jajko 1 op. budyniu śmietankowego (40g) 1 łyżka(...)Masę jogurtową wykładamy na podpieczone, przestudzone ciasto na masę jogurtową z budyniem. układamy pojedyncze jeżyny. Wyciągamy drugą część ciasta i obieraczką do warzyw lub na tarce ścieramy resztę ciasta, Pieczemy w temperaturze 180 C przez ok. 45-50 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Studzimy nie wyjmując ciasta z tortownicy. Smacznego! The post Kruche ciasto z jogurtem i jeżynami appeared
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięschabowy na niedzielę i na co dzień... Mam rozwiązanie, które powinno zaspokoić nawet wybrednych smakoszy i wyzwania kulinarne każdej pani domu Składniki : 600 g schabu wieprzowego bez kości 250 g pieczarek 2 cebule 2 ząbki czosnku (brak na zdjęciu) 2 jajka bułka tarta ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki tymianku ¼ łyżeczki rozmarynu sól i pieprz serek topiony (włożyłam(...)powinno samo przylgnąć do kotleta. Kotlety smażyłam od razu na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z obu stron. Po usmażeniu przełożyłam je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Cebulę pokroiłam w kosteczkę, pieczarki w plasterki a czosnek bardzo drobno posiekałam. Na rozgrzanym na patelni oleju zeszkliłam cebulę, wrzuciłam czosnek a za chwilę dodałam pieczarki
Kuchnia u Krysimenu. Możesz pozostawić paprykę w kawałeczkach, tak właśnie zrobiłam lub zmiksować sos do otrzymania aksamitnej konsystencji. Dorsz jest w wyjątkowo dietetycznej postaci, ponieważ bez obsmażania na patelni, bez panierki. Wystarczy ułożyć go na kilka minut w pyrkającym sosie, by stał się mięciutki i soczysty. Bardzo polecam! Składniki na 4 porcje: 2 filety-płaty z dorsza 2 czerwone spiczaste(...)przykryciem około 20 minut gdy papryka będzie miękka ułożyć porcje dorsza w sosie, tak by był całkowicie zanurzony. Dusić rybę na ogniu pod przykryciem 3-4 minuty, następnie wyłączyć piec i pozostawić dorsza jeszcze na kilka minut w rondlu pod przykryciem, by ryba doszła przed podaniem posypać szczypiorkiem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!nieświadomym obcokrajowcom i obserwowanie ich reakcji. A są one różne: od polubienia i zaciekawienia nowym smakiem, poprzez grzecznościowe przełknięcie z mniej lub bardziej zbolałą miną, aż po natychmiastowe wyplucie bez zważania na otoczenie. Lukrecja bowiem to bardzo charakterystyczna rzecz; kocha się ją albo nienawidzi . Nie ma nic pomiędzy. Odmian lukrecji jest całe mnóstwo: od delikatnych i słodkich(...)przygotowuję jakieś lukrecjowe smakołyki (dla mnie to nadal oksymoron). Sama też próbuję; kończy się na malutkim gryzku i wypiciu duszkiem kubka herbaty, Tym razem zainspirowały mnie ciasteczka, które pieczemy w pracy. Całymi godzinami wkładam zgrabne ruloniki do specjalnej maszyny, która tnie je na cieniutkie plasterki. Następnie układam je na blasze, żeby później z piekarnika mógł wydobyć się całkiem przyjemny zapach
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciastem francuskim. Widziałam już tyyyyle tysięcy rozmaitych przepisów na dania i smakołyki z jego wykorzystaniem, że postanowiłam w końcu sama coś przygotować. Koniecznie z ulubionymi warzywami i koniecznie bez mięsa. Za to z przepysznym camembertem i masą jajeczno-jogurtową... Muszę powiedzieć, że dawno nie jadłam czegoś tak dobrego! (moja ciocia i mama również były zachwycone...:)) Delikatny farsz(...)roztrzepać z jogurtem, cebulą, czosnkiem oraz przyprawami. Na podpieczonym spodzie wyłożyć różyczki brokułów i kawałki sera. Zalać całość masą jajeczno-jogurtową. Na koniec ułożyć kawałki pomidorków pokrojonych w ćwiartki. Piec przez ok. 25 minut. Ostudzić. Smacznego
Kuchnia Elliekluczowe składniki smaku i tekstury ciasta. Kiedy dobrze wykonane, tres leches jest kremowe, wilgotne i dosłownie rozpływa się w ustach. Najczęściej ciasto podawane jest z bitą śmietaną i truskawkami. Bez żadnych dodatków, może się szybko znudzić i zamdlić na śmierć. Nieczęsto pozwalam sobie na tres leches ze względu na kosmiczną zawartość kalorii. Z tego też powodu stworzyłam własny przepis(...)sekrety. Zatem do roboty! Ciasto „3 mleka” z hibiskusem i mango Składniki (na tortownicę o średnicy 20-25 cm): 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru pudru ¼ łyżeczki soli 5 jajek (żółtka oddzielone od białek) 1 łyżeczka wanilii ⅓ szklanki zwykłego mleka 1 puszka słodzonego skondensowanego mleka 1 puszka niesłodzonego zagęszczonego mleka
Jem więc Jestemmisce połączyć drożdże z mlekiem sojowym i odstawić na ok. 5 minut. W tym czasie przygotować awokado. Przekroić na pół, wydrążyć łyżeczką miąższ i ugnieść na bardzo jednolitą masę, bez grudek. Można delikatnie skropić cytryną, by miąższ nie ściemniał. Do zaczynu drożdżowego dodać 1 filiżankę mąki, pure z awokado, 2 łyżki mleka sojowego, cukier, sól i zmiksować na niskich(...)powinno znów podwoić objętość). Tak wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, podzielić na 8 równych części, uformować z nich równej wielkości kule i przełożyć do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej formy keksowej o wymiarach ok. 22x10 cm (moja była większa, więc brioche rozeszła się nieco wszerz i wzdłuż zamiast do góry:). Wysmarować z wierzchu oliwą zmieszaną
KUCHARNIAzdjęciach wyglądały wyjątkowo zachęcająco, a że lista składników nie jest długa ani skomplikowana, od razu zabrałam się do rzeczy. Nadal nie wiem, co zaparka daje. Czy inaczej smakowałyby bułeczki bez niej? A jeśli tak, to jak inaczej? Nie wiem. Może kiedyś to przetestuję. Jednak w ten sposób przygotowane i upieczone, bułki wychodzą znakomite. Mięciutkie, pachnące, sycące. Idealne na pierwsze(...)godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na 12 rónych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, obsypać mąką; ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Piec w 190 st. C. przez 20-25 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! No i co? Jeszcze tylko troszkę ponad tydzień, i znów straszliwie
Pożeraczka, czyli raz adobrzewiedziałam, że muszę go zrobić. I choć mój mąż prosi się od dłuższego czasu o sernik, a ciasta czekoladowe to nie jego bajka, to i tak nie obyło się bez dokładki. Znajomym, którzy odwiedzili nas w weekend również smakowało, zwłaszcza, że są fanami czekoladowych wypieków Ciasto jest mocno czekoladowe. Z jednej strony ciężkie, wilgotne a z drugiej rozpływające się(...)ubijamy białka na sztywną pianę. Ubitą pianę stopniowo dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników. Formę o średnicy 23-25 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno, boki smarujemy masłem. Łyżkę konfitury pomarańczowej rozpuszczamy w garnku, na małej mocy palinka. Wykładamy połowę masy, następnie rozpuszczoną konfiturę i przykrywamy pozostałą masą. Pieczemy około
Made By Mom And SonDrożdżowe bułeczki zawijane z owocami. Idealne na drugie śniadanie do szkoły lub do pracy. Celowo ciasto przygotowane bez mleka dla wszystkich nietolerujących laktozy lub białka. Są pyszne i słodkie a do nadzienia możemy wybrać sezonowe owoce lub ukochany dżem. Składniki: 0,3 kg mąki 0,3 szklanki cukru 1-2 żółtka pół szklanki wody 0,3 szklanki(...)odstawić aż podrosną choć nie jest to konieczne. Łatwiej jednak układać drożdżówki na blasze gdy wiemy ile zajmą miejsca - inaczej zostawiamy spore odstępy między bułkami. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Bułki można posmarować pozostałymi z jajek białkami ale nie jest to konieczne. Pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni ale czas zależy od grubości ciasta. Wierzch drożdżówek
prawdziwe jedzenieJak każdy smakosz dobrze wiecie, że jutro mamy Tłusty Czwartek. Cóż więc mogę zaproponować, by Tłusty Czwartek mimo wszystko był FIT? Myślę, że każdy śmiało może
Be Fit Be StrongPlacki jaglane to doskonały pomysł na pyszne i pożywne śniadanie, podwieczorek lub kolację. Placuszki jaglane z jabłkiem są rewelacyjne. A z dodatkiem cukru z prawdziwą wanilią super aromatyczne. To bez wątpienia wyjątkowo skuteczny sposób na wykorzystanie ugotowanej już kaszy jaglanej, która została z poprzedniego dnia. W tym wpisie znajdziesz dokładny przepis na to: Jak zrobić placki z kaszy jaglanej(...)kaszy jaglanej z jabłkami Składniki kasza jaglana ugotowana: 2 szklanki jajka: 2 szt. jabłko: 1 duże cukier z prawdziwą wanilią: 2 łyżki mąka ziemniaczana: 3 łyżki proszek do pieczenia: 1/3 łyżeczki szczypta soli olej do smażenia cukier puder Placki z kaszy jaglanej Przygotowanie Z kaszy musisz pozbyć się charakterystycznej goryczki. Dlatego przed gotowaniem, kaszę należy kilka razy przepłukać
Kuchnia Na Wypasiejuż u Was są. Sałatka jest bardzo aromatyczna, orzechowy smak rukoli idealnie komponuje się z słoną szynką , a słodkie prażone ziarenka słonecznika sprawiają ze chciałoby się tą sałatkę jeść bez końca. Składniki na sałatkę: 80g sałaty rukoli 120g bezpestkowych czerwonych winogron 100 g szynki szwarcwaldzkiej 100g sera z niebieską pleśnią 50g ziaren słonecznika 1 łyżeczki miodu 0,5 łyżeczki(...)szynką szwarcwaldzką i serem pleśniowym – przepis Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Sałatka meksykańska – sprawdzony przepis Śledzie w śmietanie – przepis Sałatka tortellini ze szpinakiem i bekonem – przepis Pieczona karkówka – przepis Artykuł Sałatka z szynką szwarcwaldzką i serem pleśniowym – przepis pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-Smakuolbrzym oraz druga mniejszych rozmiarów. Uważam, że chałka jest wypiekiem dość prostym ale jak to przy ciastach drożdżowych dość czasochłonnym. Za to cały trud rekompensuje jej smak. Ja wcinałam bez niczego. Mąż nakładał masełko Każdy miał swój sposób. Podsumowanie jest jedno: pyszności Chałka drożdżowa składniki na 2 sztuki: 25 g drożdży świeżych (lub 7-10 g suchych(...)mąki. Ciasto podzieliłam na 2 części. Jedną większą a drugą mniejszą. Każdą część podzieliłam na 4 i na blacie podsypanym mąką rolowałam z nich wałeczki. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia i już na blaszce zaplotłam warkocza. Chałki przykryłam na 30 minut do wyrośnięcie. W tym czasie przygotowałam kruszonkę. Kruszonka: 30 g cukru 90 g mąki 60 g zimnego masła
Relaxtimeotulony słodką galaretą na bazie półsłodkiego wina, słodkich malin i żurawiny pasztet to świetny pomysł na świąteczną przekąskę. Składniki: Pasztet 500g udka z kurczaka bez kości 500g karkówki bez kości 200g wołowiny 300g wątróbki drobiowej 9 ziaren ziela angielskiego 4 listki laurowe 2 marchewki 1 pietruszka 2 ząbki czosnku 2 cebule 2 jajka 1 szklanka mleka 1 kajzerka(...)żółtka, ubite białka, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do keksówki wysmarowanej oliwą i posypaną bułką tartą o wymiarach 8 x 28 cm. 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut, a następnie wystudzić. 5. Galaretka Do garnka wrzucić żurawinę, dodać maliny z syropem, wino, połowę szklanki wody a następnie zagotować
Szalona Kuchnia Ewelinyniedzielne śniadanie. Składniki zaczyn 50 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki mąki pszennej 250 ml ciepłego mleka ciasto 100 g cukru pudru (bez 3 łyżek, które dodaliśmy do zaczynu) 2 żółtka 80 g masła 500 g mąki pszennej 500 g świeżych truskawek kruszonka 2 łyżki masła + 2 łyżki maki pszennej + 2 łyżki(...)Możemy także rozcierać ją palcami. Na wierzch ciasta wykładamy gęsto truskawki. Na truskawki przekładamy kruszonkę. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 200 C piekarnika. Zmniejszamy temp do 180 C i pieczemy ciasto przez ok. 1h. Smacznego! Artykuł WIOSENNE CIASTO DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniawymyślny i nieco skomplikowany, ale niestety brak czasu oraz inne obowiązki zmusiły mnie do zmiany planu. Dodatkowo przygotowałam jeszcze 3 ciasta, więc może zrobię go za rok, albo tak bez okazji... Tym razem zaskoczyłam gości szybkim tortem, który był naprawdę przepyszny i dość lekki. Krem rozpływał się w ustach oraz idealnie komponował się z kakaowym biszkoptem nasączonym sokiem(...)ubijania powoli dodać cukier i po chwili - po 1 żółtku. Na koniec delikatnie i partiami wmieszać mąkę przesianą z kakao. Masę przelać do tortownicy z dnem wysłanym papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować) i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec w 180 stopniach przez 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka"). Zaraz po upieczeniu blachę wyjąc z piecyka
Di gotujesię lekko przypalać. Dodaj cukier i smaż jeszcze minutę. Wlej około 750 ml. wody, zagotuj. Przykryj częściowo pokrywką i gotuj na malutkim ogniu 40 minut. Wlej wino i gotuj bez pokrywki jeszcze 20 minut. Fond przecedź, dopraw solą i pieprzem do smaku. Mule rozmróź. Cebulę drobno posiekaj, czosnek pokrój w plasterki. Ze składników na makaron zagnieć gładkie i elastyczne(...)pepper 2 tablespoons grated Parmesan cheese 3/4 glass fish fond Fish fond 500-600 grams heads, spines and fins of any fish 1 large carrot 1 large parsley a piece of celery 1 onion 3 cloves of garlic (in shells) 4 allspice 2 bay leaves 1/2 of the small fennel 1/2 glass of dry white wine 15 centimeters a piece
Delicious PlacePopularny amerykański wypiek, bardziej przypomina słodkie ciasto z bananami niż chlebek. Jest wyśmienity i wiedziałam, że dobrze robię przygotowując go na wspólny babski dzień. Szybki, bez miksera, jak ja to nazywam z tych słodkich wypieków, kiedy dziecko za ścianą śpi Istnieje wiele różnych wersji (jak z większością wypieków) chleba bananowego, często wykorzystywanymi dodatkami są orzechy, rodzynki, płatki czekoladowe, cynamon(...)Gotowe ciasto bananowe wkładam do keksówki wyłożonej papierem lub posmarowanej masłem i posypanej bułką. Wierzch ciasta delikatnie nacinam wzdłuż na środku. Ciasto z bananami wstawiam do nagrzanego piekarnika i piec ok. 55 minut lub do momentu suchego patyczka
Zasmakuj Kuchnirazem drożdżowe dla leniwych. Przy tym cieście nie trzeba się (prawie) w ogóle napracować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki w misce, odstawić na jakiś czas, później wymieszać u upiec. Bez żadnego wyrabiania. Brzmi zachęcająco? Jeśli macie ogromną ochotę na drożdżówkę a nie lubicie się trudzić z ciastem drożdżowym to polecam Wam ten przepis. Jak do swojej drożdżówki wykorzystałam śliwki(...)sobą na sypką kruszonkę. Śliwki pokroić na połówki i wypestkować. Po upływie czasu składniki w misce wymieszać drewnianą łyżką na gładkie ciasto. Przełożyć je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć śliwki skórką do dołu i posypać je kruszonką. Ciasto piec przez około 45 minut w temperaturze 190 stopni
My simple kitchenbiałym serem Drukuj Prep time 20 min Cook time 50 min Total time 1 godzina 10 min Zapiekanka ziemniaczana z cukinią, pomidorami, białym serem i boczkiem - lekka, bez dodatku sosu, z tego co latem najlepsze Author: Cooking for Emily Serves: 6 Ingredients ok 800 g ziemniaków 2 nieduże cukinie 2 ząbki czosnku 200 g wędzonego boczku(...)pozostałymi ziemniakami, posolić i popieprzyć, można jeszcze posypać ziołami prowansalskimi,na to wyłożyć pokrojone w plastry pomidory, posypać oregano i polać oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 40 minut. 3.5.3251 Artykuł Zapiekanka ziemniaczana z cukinią, boczkiem i białym serem pochodzi z serwisu Cooking for Emily
Cooking for Emilybiałym serem Drukuj Prep time 20 min Cook time 50 min Total time 1 godzina 10 min Zapiekanka ziemniaczana z cukinią, pomidorami, białym serem i boczkiem - lekka, bez dodatku sosu, z tego co latem najlepsze Author: Cooking for Emily Serves: 6 Ingredients ok 800 g ziemniaków 2 nieduże cukinie 2 ząbki czosnku 200 g wędzonego boczku(...)pozostałymi ziemniakami, posolić i popieprzyć, można jeszcze posypać ziołami prowansalskimi,na to wyłożyć pokrojone w plastry pomidory, posypać oregano i polać oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 40 minut. 3.5.3251 Artykuł Zapiekanka ziemniaczana z cukinią, boczkiem i białym serem pochodzi z serwisu Cooking for Emily
Cooking for EmilyBardzo szybki i łatwy do zrobienia deser z truskawek. Truskawki zapiekane z kokosem nie wymagają od nas dużo pracy. Bardzo smaczny i niezbyt słodki deser, który
Kuchcik gotujeskąd przychodzą mi do głowy takie genialne pomysły ;) Te ptysie wyszły tak pyszne, że od razu po spróbowaniu pożałowałam, że przygotowałam ciasto z połowy normalnej porcji. Intenstywnie zielone ciasto (bez sztucznych barwników!) szpinakowo-bazyliowe z tuńczykiem, ziołowym twarożkiem i wiosennymi warzywami. Z jednej strony danie jest sycące, a jednak bardzo lekkie w smaku. Idealne na kolację lub jako przekąska(...)łyżką do momentu, aż ciasto będzie gładkie. Odstawiamy do przestudzenia i dodajemy rozmieszane jajka. Miksujemy na gładką masę. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy ptysie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po wystudzeniu przecinamy ptysie i smarujemy twarożkiem. Do każdego nakładamy także porcję tuńczyka Princes, oraz pokrojone w plasterki warzywa. Smacznego :) #MasterTuńczyk Artykuł
Mienta blogłamią, albo są za grube i brzydkie. Jeśli szukacie idealnego przepisu na naleśniki CREPES czyli cieniutkie naleśniki francuskie to przepis jest TUTAJ . Bardzo go polecam. Ale jeżeli szukacie przepisu bez laktozy to dziś właśnie taki Wam serwuję. Naleśniki na wodzie, a nie na mleku. 5 ZASAD PRZY ROBIENIU NALEŚNIKÓW - ciasto przed smażeniem odstaw na minimum kwadrans, w amerykańskich książkach(...)wody (+/- 60 ml) (może być z kranu może być też woda gazowana z butelki) - 1/4 szklanki oleju - dwa duże jajka wiejskie - szczypta soli - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto musi być rzadkie i lejące się, tylko tak uzyskasz cieniutkie naleśniki. W/w składniki wymieszaj rózgą odstaw na kwadrans i smaż na mocno nagrzanej patelni. Usmażone układaj jeden na drugim, dzięki
SMYKWKUCHNIJak zadbać o zdrowie? Moją odpowiedzią są smoothie i woda fiji. W naszym jadłospisie nigdy nie brakuje warzyw i owoców oraz dużej ilości wody. Nie ma
Słodkie okruszkiChrupiące i smaczne ciasteczka kokosanki to propozycja szybkiego podwieczorku dla wszystkich łasuchów ciastek z kokosem. Przygotowuje się je w ekspresowym tempie i zjada również szybko. Polecam
Smakowite Daniawszystkie składniki wystarczy wymieszać i przelać do formy. Po około 50 minutach mamy gorącą, pachnąca, czekoladową babkę pełną ulubionych bakalii... 😋 To przepis z serii last minute: minimalny nakład pracy, bez użycia miksera i składniki, które z reguły każdy ma w domu. Dla wszystkich zapracowanych lub leniwych, którzy świąteczne wypieki zostawiają na ostatnią chwilę albo kiedy goście są w drodze(...)temperatury 170 stopni C. Formę na babkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. W misce wymieszaj drewnianą łyżką wszystkie składniki na jednolitą masę. Przelej masę do formy i piecz babkę około 45 - 55 minut do tzw. suchego patyczka (ja piekłam 48 minut) . POLEWA: Czekoladę połam na kostki, dodaj mleko i masło. Podgrzewaj ją nad garnkiem z gotującą się
Słodko-Słony Świat IlonyDanie dla tych, którzy lubią sery pleśniowe. Sama nie zajadam się nimi często, ale raz na miesiąc przygotowuję sobie ten smakołyk, rozpieszczając swoje kubki smakowe. Przyznam
Zdrowie i pysznie na talerzuHej! Jak mijają Wam letnie dni? U mnie bardzo pracowicie, ale mimo to staram się znaleźć trochę czasu na ulubione zajęcia. 💗 Ostatnio udało mi się
Kuchnia Elliemoże nie powinnam, ale pewnie też macie od czasu do czasu do czynienia z podobnymi krytykami ;)): - To wygląda jak pizza z robakami! Nie będę tego jadła! Zaraz z robakami, bez przesady! Pissaladiere jest dobre, spróbujcie sami! :) Składniki: Ciasto: 3 i 1/2 szkl. mąki pszennej 1 i 1/2 szkl. letniej wody 1 i 1/2 łyżeczki soli 25 g świeżych(...)minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, uformować z nich placki nadając im okrągły lub prostokątny kształt. Wierzch skropić oliwą, wyłożyć cebulę, następnie anchois czarne oliwki przekrojone na połówki. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 15 minut
zadanie-gotowanieRabarbar prosto z działeczki. Świeżo zerwany i dodany do ciasta
Pan i Pani Smith w kuchniJak wspominałam w tym wpisie mieszanki są dwie. Ta jasna smakowała mi średnio, ale do ciemnej zabrałm się trochę inaczej. OPAKOWANIE Otrzymujemy kartonik z dwoma
Szybko Tanio Smaczniesmaku na dno naczynia położyłam warstwę domowej kiszonej kapusty. Nie dodawałam soku. Wadą takiego rozwiązania było to, że moje gołąbki miały bardzo mało sosu - płyn wchłonęła kapusta. Ale i bez sosu gołąbki były pyszne. Jeżeli lubicie dużo sosu trzeba albo dodać więcej bulionu i śmietany albo na dno położyć liście kapusty (idealna byłaby kiszona), których głównym zadaniem jest ochrona(...)ziemniaki połączyć ze startymi surowymi, dodać boczek z cebulą, jajko, doprawić pieprzem, solą, majerankiem. Dobrze wymieszać. Na środek każdego liścia nałożyć farsz, uformować gołąbki. Dno naczynia, w którym będziemy piekli, wyłożyć kiszoną kapustą lub liśćmi kapusty. Gołąbki ułożyć ciasno w garnku, jeden obok drugiego, zalać wrzącym rosołem wymieszanym ze śmietaną, przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp
Stare GaryMango i cebula razem? Tak, dobrze czytasz. To zaskakująco smaczne połączenie! 2 sztuki mango (lub jedno, jeśli jest duże) 1 cebula 1 ostra papryczka Ocet jabłkowy
MarcinChefjabłka, które rozpadną się już po kilku minutach podgrzewania. Jeśli planujemy zawekować jabłka na zimę, należy zdjąć je z palnika zanim całkowicie się rozpadną (będziemy je później podgrzewać lub piec np. w szarlotce), jeszcze gorące przełożyć do wyparzonych, suchych słoików (10 minut w 100℃), zakręcić (wyparzonymi zakrętkami) i ponownie wstawić do piekarnika, tym razem na około 20 minut. SKŁADNIKI(...)ognia, wykorzystujemy od razu lub przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 100℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu
cool and mintyWszyscy, którzy mnie znają wiedzą, że uwielbiam słodycze, a do tortów mam słabość szczególną. Dlatego, gdy dowiedziałam się, że nie mogę jeść "prawdziwych" słodyczy z kremem
Humanistka w kuchniJedna z moich prób okiełznania mąk bezglutenowych. Na przepis trafiłam tutaj i po obejrzeniu filmiku postanowiłam także taki upiec. Jeden ze smaczniejszych bezglutenowych chlebów, jakie dotychczas
Kuchenne zapiski Edytyłyżeczki soli 3/4 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki drożdży instant 1,5 szklanki wody Dodatki: oliwa z oliwek do smarowania 2 małe okrągłe cukinie 2 garści czarnych oliwek bez pestek suszone oregano sól morska gruba świeży rozmaryn garść zielonych oliwek kilka pomidorków koktajlowych listki bazylii rukola Wykonanie: Do sporej miski wlewamy wodę, wsypujemy drożdże i mieszamy, aby się całkiem rozpuściły(...)nagrzewamy do maksimum, u mnie to 230 stopni. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części i naciągamy tak, a by powstał nam chlebek o długości zbliżonej do szerokości blaszki do pieczenia. Chlebki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy smarujemy oliwą z oliwek. Cukinie kroimy na cienkie plastry i układamy na 2 chlebkach, na plasterkach cukinii
Kulinarne przygody Gatitypozostałe po serniku kokosowym , a jako nutkę owocową użyłam tych, które rosną w moim sadzie i cieszą zarówno oko, jak i podniebienie. Smak jest zaskakujący, dzięki żelatynie zestalony, jednak bez przesady. Wspaniała alternatywa musu na śmietance lub jogurcie. Składniki: 400ml zsiadłego mleka 200ml mleczka kokosowego 100ml kwaśnej śmietany 6 cukierków "Trufli" 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny(...)cienkie plasterki, śliwkę wypestkować. W małym garnuszku przygotować karmel z 3 łyżek cukru - rozpuszczać go aż będzie złocisty. Włożyć do niego owoce, obtoczyć i wyjąć na papier do pieczenia. Lekko ostudzić i ułożyć na deserze
Cakes By KejtBez mięsa, pikantne z grillowaną cukinią - buraczane burgery. Jestem w 100% mięsożercą, ale czasem lubię spróbować zastąpić czymś mięso. I tak dziś w pełni poświęcam post burakowi. Inspiracją do burgerów był sam burak, który leżał w lodówce już 5 dzień, a ja ciągle otwierając ją zastanawiam się, co też mogę z niego zrobić :) Domowe bułeczki można zrobić(...)Formować burgery i smażyć na patelni z rozgrzaną oliwą (ok. 2 min z każdej strony). Nastawić piekarnik na 200 stopni, podpieczone burgery przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 20 min. W tym czasie pokroić wszystkie warzywa w plasterki. Cukinię lekko podsmażyć na patelni (użyłam patelni grillowej). Przygotować sos czosnkowy - do miseczki wlać jogurt
pink envelopebiegu? Przepis w sam raz, szybki, prosty i smaczny. Mało skomplikowany, więc nie trzeba lecieć do sklepu po całą listę składników. Ja użyłam mrożonego, taki miałam w zamrażarce, więc bez sensu by było abym biegła do sklepu po świeżego. Skąd przepis? Oglądam program, w którym gotuje Michel Moran i on robiła takiego brokuła, a że narobił mi tym smaka(...)wierzch starłam ser i posypałam po wierzchu. Na samym końcu poukładałam kawałeczki masła, żeby ser nam się ładnie i równo rozpuścił. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam ok 5 minut.Można zjeść brokuła jako starter, ale świetnie pasuje jako dodatek do ryby, czy drobiu. Smakowało bardzo :) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujesrodku,takie troche racuchowate. Po zdjeciu z gofrownicy sa miekkie,ale stygnac twardnieja.Smaczne nawet na drugi dzien. Jak wyczytalam gofry belgijskie nigdy nie sa prostokatne,zawsze za to bez kantow i lekko zaokraglone,gdyz powstaja z kulki ciasta.Te z przepisu ponizej wprawdzie nie powstaly z kulki,ale prawie,prawie.Ich tajnym skladnikiem jest cukier perlowy,gdyz tylko on pozwala uzyskac(...)odstawic w cieple miejsce do podwojenia objetosci. Ilosc drozdzy w stosunku do ilosci maki jest dosc duza,dlatego ciasto rosnie bardzo szybko. Rozgrzac gofrownice,delikatnie natluscic,tylko przy pieczeniu pierwszego gofra.Nakladac na srodek po 1 pelnej lyzce ciasta.Piec na mocy 750 W kilka minut.Wieksza moc nie jest wskazana,ze wzgledu na obecnosc cukru gofry szybko nabieraja koloru. Po upieczeniu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jedzą mięsa, pasztet z fasoli i pieczarek czy pasztet z ciecierzycy i dyni. Zapraszam Pasztet z kurczaka z grzybami Składniki: 800g ugotowanych – z rosołu- udek z kurczaka (waga bez kości) 400g wątróbki drobiowej 1 cebula 1-2 garści suszonych grzybów 1 ugotowana marchewka 3 jajka (żółtka i białka oddzielnie) 2 łyżki majeranku 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka(...)marchewkę, cebulę z grzybami i wątróbką zmielić dwa razy. Dodać przyprawy i żółtka i dobrze wymieszać. Białka ubić i delikatnie połączyć z masą. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i kilka razy delikatnie uderzyć foremką o blat, aby masa dobrze się rozłożyła. Wierzch posmarować olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 60 minut
UgotujmyTo.plJak wiecie uwielbiam wszelkiego rodzaju racuchy i kotleciki . Z kaszy … z ryżu … z ciasta naleśnikowego czy też warzyw. Dziś mam dla Was przepis na
Ostra na SłodkoTłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. Nie wyobrażam sobie tego dnia bez przynajmniej jednego pączka - wiadomo, tradycji musi stać się za dość. W tym roku mam zamiar tradycją podtuczyć również C. - no przecież jego nie zjedzenie pączka nie może wpłynąć na moje szczęście! Nie jestem pewna, czy zepnę się w sobie na tyle, żeby samej je smażyć(...)śliwką. Nie wiem, dlaczego, ale tak właśnie kojarzy mi się smak domowego pączka. Jedyną wadą tych muffinek jest fakt, że bardzo szybko się starzeją - zdecydowanie najlepsze w dniu pieczenia, następnego da się zjeść ze szklanką mleka, ale kolejnego, niestety, są już kompletnie niezjadliwe... Muffinki jak pączki Składniki: (na 12 sztuk) suche: 340 g mąki pszennej 90 g cukru
Pożeraczka, czyli raz adobrzePadano DOP.Danie banalnie proste, ale majestatyczne, wykwintne, aromatyczne... Dynią zajęła się moja brytfanna Toscana od Florina. O niej dowiecie się TUTAJ RZUCIĆ OKIEM .Brytfanna wspaniale wydobywa smak duszonych, pieczonych i smażonych na niewielkiej ilości tłuszczu potraw. Ale po kolei... Składniki na oko- kuchnia włoska jest niekiedy na prawdę na oko i na smak -dynia -masło -cebula -czosnek -seler naciowy(...)chodzi. Dodalam czosnku i mrożonego selera naciowego. Przykryłam, po chwili dodałam pieprzu ziołowego. Następnie mleka Alpro Orginal, zamiast śmietan czy mleka. Przykryłam i odeszłam spokojnie do swoich zajęć- bez obaw Toscanę możecie zostawić bez opieki, nie przypali Wam potrawy! Po 10 minutach na nakrętkę nalałam oliwy z oliwek, bez otwierania pokrywy, na której wytworzyły się już sympatyczne
Z Kuchni Do Kuchni